The Rings of Power Yorumları (Yüzüklerin Efendisi: Güç Yüzükleri Dizisi)

Ben Spoiler yemeyi göze alarak yazının direkt sonuna baktım ki tahminim doğru çıkacak gibi duruyor. Bakalım devamında da haklı mıymış arkadaş göreceğiz.

Ama Stranger karakterini merak ettiğim için ona hiç bakmadım.

1 Beğeni

Hepsini okudum ve doğru çıkmayan ve tam olarak doğru çıkmayan çok şey var yazılanlarda. Dizinin herşeyi sızıyor gibi bir şey yok. Tam tersi hiç sızıntı olmuyor diye yakınıyorduk hep.

Ben Sauron’un kimliğini aynı kişi olarak düşünmüştüm.Doğru çıkacak muhtemelen.Stranger karakterinde ise yanılmışım.

Yazan şeylerden hangileri yanlış?

4 bölüm izledim, olabildiğince ayrı bir iş olarak görmeye çalıştım, zaten Yüzüklerin Efendisi ve Hobbit dışı kaynaklara da az buz aşinayım, diğer çağlara dair bilgim kısıtlı. Ama yok 5. bölümü izlemeye elim gitmiyor. 4 saat boyunca dizinin ne anlatmaya çalıştığını pek anlayamadım. Cast da kısıtlı gibi. Karakterlerle de pek bağ kuramadim. Devamını izlerim muhtemelen de genel olarak dizi için görüşüm bayağı kötü olduğu yönünde. Şu anlık görünen akıtılan para ile kıyaslandığında Zaman Çarkı ile yarışır bir adaptasyon var elimizde. Önümüzdeki bölümlerde bir şeyler değişir mi bilmem. Aşırı olumsuz konuşamıyorum çünkü dediğim gibi olaylara aşina değilim, Zaman Çarkı’nda 2 bölüm ilerlete ilerlete izlemem kötü olduğunu anlamaya yetmişti, geri kalanı izlemeden özetleri okuyarak geçmiştim.

Yukarıda da dediğim gibi olay lorea sadıklık durumu falan değil dizide genel sorunları var. Gelecek bölümlerde bir şeyler değişir mi hiç emin değilim.

Pharazôn addresses the nobles. Galadriel is attending this “feast” but she is sitting at a small side table not the main round table. Pharazôn ends up getting into a small argument with her about a major plot point and this becomes quite a heated exchange for everyone in the room.” A scene took place in the Númenorean throne room, but the room has been converted into a grand dining area alongside a big round stone table surrounded by stone benches (very fancy) and food is on the table, with servants walking around and nobles sitting around the table talking.

Mesela bu şekilde bir sahne yok. Sadece taht odasına gelişi ve konuşma var ama buradaki gibi değil.

Elendil convinces Miriel to take a ship and sail to middleearth together with Galadriel.

Bu da olmadı. Elendil Miriel’i ikna için bir şey yapmadı.

Gil-Galad will send Elrond and Celebrimbor to Moria

Bu da direkt olmadı. Dolaylı olarak bunun gerçekleşeceğini düşünerek hareket ettiği savunulabilir ama ona da kesin diyemeyiz.

Anarion basically might not exist. Sauron’s appearance as a dark lord has not been decided on yet.

Bunlarda tam sızdıramamışlar sanırım o nedenle olmayabilir ve henüz kararlaştırılmadı diye yazmışlar.

Sauron will appear in all 8 episodes because he is … Halbard. His identity will be revealed in the last episode.

Burada tüm bölümlerde var demişler ve buna göre isim belirmişler. Ama sadece buradan yola çıkarak emin konuşmamak gerek. Sonuçta bir üsttekine göre ilk bölümdeki Dark Lord Sauron görüntüsünü yok kabul edersek Halbrand da ilk bölümde olmadığından varılan hüküm yanlış oluyor.

Net doğru çıkan çok bir şey yok bu şekilde bakınca.

Numeneor sahnesini diziden çıkarmışlardır belki.İlk 2 bölüm açıklamalara göre daha uzun olacaktı bu halinden.Bazı sahneleri kestiler muhtemelen.Onun dışında bahsettiğin şeyler daha küçük şeyler.Büyük şeyleri doğru yazmışlar.Diğerlerininde doğru çıkcağını düşünyorum ben.

Bu şekilde tahmin yürüteceksek ben de tam tersini savunabilirim. Sahte setler yapıp sahte çekimler yapmışlardı. Bu sızıntıların aslında sahte senaryonun sızıntısı olduğu iddiasında bulunabilirim. Asıl senaryo ile benzer ama bir çok noktada farklıdır diyebilirim. Ya da başkası çıkar daha da farklı şeyler söyleyebilir. Bunun sonu yok.

Senin dediğin gibi o sahneleri sonradan çıkaranlar, diğer sızıntıların olduğu sahneleri de değiştirmiş olabilirler. Öyle tahminler, fan teorileri, sözde sızıntılar falan üzerinden değerlendirmek saçma. Siz bu şekilde bir önerme ile diziye rezalet dersiniz, ben de başka bir önerme ile aslında şöyle şöyle planlıyorlar ilerde mükemmel olacak diyebilirim. Ne de olsa atış serbest.

Pekala bekleyelim o halde.3 bölüm sonra anlarız bu sızıntının gerçek olup olmadığını.Zaman Çarkı’nda sızıntının doğru olduğunu düşünecek olursak ben doğru çıkacak diyorum.

1. bölümden sonra benim çıkarımlarım şu şekilde: Hallbrad yani Sauron Galadriel’in toyluğundan yararlanıp onu manipüle ediyor. Ta okyanustan onu bulup kurtarması, saraydaki sözleri, demircilige merakı vesaire bunu gösteriyor gibi. Amacı onu Numenor ordularıyla Adar’ın üzerine sürmek. Bir yandan Adar’ı öldürerek orklar üzerindeki etkisini yok edip orkları gizliden kendi safına çekmeyi bir yandan Numenor’un güvenini kazanıp Valinor’a saldırmayı düşünüyor ama ikilemde iken birinci seçeneği tercih ediyor. Sanırım bundan sonra da Galadriel aracılığıyla diğer elflerle tanışıp elf yüzüklerini dövecek, bi ara da Pharazon’un kanına girecek gibi. Dizi anahatları bu şekilde ilerleyecek bence. Stranger karakteri de Beyazlar giymiş Saruman’ın elemanlari tarafından aranan Gandalf. Hobbitlere düşkünlüğünü taa bu zamanlara bağlayacaklar.
3 Beğeni

6.bölümde daha iyi olabilecek savaş sahneleri bir çok yerde yetersiz kalmış. Yine de Adar’ın herkesi oyuna getirmesi ve teslim alınmış olsa da aslında kazanmış olması güzel oldu. Karakter hemen harcanmayacak gibi ama erken konuşmamak lazım. Arondir ve Galadriel savaş sahnelerini abartı bulanlar gördüm bazı yerlerde ama Legolas’ı düşününce bunlarda hiç problem yok bence. Gerçekte olabilitesi olan hareketlerdi bence.

En fazla duyduğum eleştiriler köylülerin orklara görünmeden kaleden çıkması ve Numenorluların hızlıca köyü bulabilmeleri konusu oldu. Bu detayları dizide göstermeyecekleri daha önceden belli olmuştu zaten ve açıklaması basit durumlar bence. Arondir o kalede o kadar zamandır bulunduğundan çıkılabilecek gizli bir yeri varsa bilebilecek konumda. Tamamen kaçmak değil de düşmana zarar verip savunma yapılabilecek bir noktaya geçip hazırlanma kısmı uygun sayılır. Tabi kısa bir sahne ile bunlar gösterilebilirdi. Numenor yardımına gelince ise gayet açık diye düşünüyorum. Halbrand o coğrafyayı tanıyor ve Galadriel de kalenin nerede olduğunu biliyordur. Bu durumda öncelikle oraya gitmeleri mantıklı olur. Sonrasında da orkların nereye yol aldığını anlamaları çok sürmese gerek. Zaman akışı olarak baskın yaptıklarında aynı konuma geldi köylüler ile Numenorlular.

Ben bu savaşın hemen gösterilmeyebileceğini düşünmüştüm ama sezon finaline başka şeyler saklıyorlar sanırım. Sauron da büyük ihtimal artık Annatar ismi anılır ya da anılmaz ama son bölüm ekrana gelir. Ya ilk temas olur ya da zaten önceden Celebrimbor ile teması olduğunu öğreniriz diye düşünüyorum.

Mordor’un artık resmen oluşma sürecini de görmüş olduk. O sahneler güzeldi. Son olarak Adar’ın Sauron’u öldürdüğünü söylemesi bana göre gerçek değil. Sadece o ortadan kaybolunca onun hizmetindekileri kendine bağladığından onun hükmünü bitirdim düşüncesi diye düşündüm. Tüm bunları da zamanla öğreneceğiz zaten.

1 Beğeni

Altıncı bölümü izledim ve artık şunu rahatlıkla söyleyebilirim. Bu dizi “vasat” kelimesinin tam olarak karşılığı.

Zekayı görmekten keyif alan, ince düşünen, ayrıntılara önem veren, sinema kültürü olan yani kısacası entellektüel kapasitesini belli oranda geliştirmiş kişilerin bu eserden keyif alması çok zor. Orta Dünya’yı bilsin veya bilmesin dizi kendi içerisinde yani hikaye anlatımı ve kurgu olarak vasat bence.

Kimi insan da bir şeyler açıp kafasını dağıtmak ister, netflix filmleri ve disney filmleri gibi. İzlerken keyif alırsın ama dönüp bir daha düşünmezsin, izlersin biter.

Bu diziye bu şekilde davranılırsa keyif alınır bence başka türlüsü çok zor.

Anime için bile bu böyle bazı eserleri odaklanmadan izlemek ve keyif almak mümkün değil mesela Evangelion, Lost in the Shell, Akira, Fulll Metal Alchemist…

Bir de daha çok izlenen daha vasat animeler var.

Bence bu dizi de çok izlenir, beğeneni de çok olur. Netflix veya disney filmleri gibi ama asla kült bir eser olacağını dizi bittikten 20 yıl sonra da konuşulacağını hiç sanmıyorum.

Popcorn bir iş açıkcası pek severek izlemiyorum. Kötü mü değil, vasat yani ortalama.

6 Beğeni

Savaş sahneleri kötüydü. Bölümün en iyi tarafı Mordor’un oluşumunu gayet iyi yansıtmaları oldu bana göre. Tekrar Hobbitleri görememek de üzdü.

1 Beğeni

Haftaya bol bol görürsün kılayakları.

Bölümün en keyifli yerleri Galadriel kısımlarıydı. Hey yavrum hey diyerek izledim. Ok yedikten sonra düşecekmiş gibi olup Orkun kafasını kopartması.

1 Beğeni

Orada ok yemedi ki. :joy: Yese zaten nasıl okla hemen vurulur diye de eleştiri alır ki doğru bir eleştiri olurdu.

1 Beğeni

Şimdi tekrar baktım da gerçekten kaçınıyormuş. İyi bari şimdi daha iyi oldu. :face_with_hand_over_mouth:

1 Beğeni

Şuraya insanların harcadığı emek ve zaman,
Senaristlerin diziye harcadığından fazla.
Nokta.

2 Beğeni

Dizide çokça geçen ve sözde Galadriel’in karakter gelişiminde gördüğümüz ‘‘kötülükle savaşa savaşa kötülüğün kendisi olmak’’ konseptini epik fantastik bir türde hakkını verilmiş şekilde görmek isteyenler Zaman Çarkı kitaplarını okuyabilir. Daha fazla sürprizbozan olmasın diye detaya giremiyorum ama epik fantastik olup ve iyi-kötünün savaşını anlatan sınırları çok keskin bir seri olmasına rağmen o kadar incelikli işliyordu ki bu konsepti, gördüğüm en güzel karakter yolculuğu olmuştu. Tür belirtmemin sebebi grimdark, korku, dark fantasy vs. alt türlerde bu konseptin kolayca işlenebilmesi.

Bahsettiğim karakter Rand.

Dizide Galadriel’e bakıyoruz . Tamam biraz kibirli, hırslı, tezcanlı ama Sauron, Morgoth gibi kötülerin olduğu bir evren Orta Dünya ve Tolkien’in belirttiği gibi insanların özünde iyi olduğu ama kötüler tarafından aklının bulandırıldığı bir evren. Hadi bunu yap, Hallbrand tarafından aklı çelinsin Galadriel’in ama Hallbrand-nam-ı diğer Sauron- daha sağduyulu resmedilmiş. Dizi tamamen tersi olması gerekirken ‘‘don’t show, tell’’ üzerinden ilerliyor, bu inanılmaz ucuz ve dizide bu bile düzgün işlenemiyor çünkü ortada kötülüğe yönelen ya da kendini kaybeden bir Galadriel yok. Galadriel’i ilk bölümde nasıl gördüysek hala öyle. Ana karakterine kurduğun gelişim bile bu kadar sahte olunca yapacak bir şey kalmıyor.

Cidden o bakışlarından gına geldi hele o kaş ve dudaklarını kombine ettiği bir haraketi var ya çıldırıyorum.

4 Beğeni

Diziyi 2.bölümden beri izlemiyorum ama internetten yorumları okuduğum kadarı ile Galadriel her bölüm kötülüğe yaklaşmek yerine daha fazla salaklaşıyor galiba. :grinning:Karakter her bölüm acayip acayip işler yapıyor.

3 Beğeni