Bu takıldığınız ve uzunca yazdığınıza benzer çok hata var göklere çıkarılan bir çok yapımda. Seyir zevki olarak bunlar sorun teşkil etmiyor anlamıyor musunuz? Aynı kitaptan uyarlandığı için film serisinden örnek vereyim. İzleyen herkesin etkilendiği Boromir’in öldüğü sahneyi komple izle bu bakış açısıyla. Ne kadar mantıksız kısımlar var görürsün azıcık dikkat edersen. Bu hatalar sahnenin etkisini azalttı mı? Hayır. Başka çok iyi bulunan yapımlarda da benzer şeyler var. Devamlılık hataları da her yapımda oluyor neredeyse. Bu şekilde hatalara takılarak gideceksek hiçbir yapımdan zevk alamayız. Yok sadece bu dizi için bu hatalara takılıyorsanız da başka bir durum var demektir.
Sorun “hata ya da mantıksızlık” değil, tüm hataların ve mantıksızlıkların bu dizide toplanmış olması. Büyük olan başka bir yapımda bir tane ise, burada yüz tane sıkıntı var mesela. Hepsi birleşince de seyir zevki ortadan kalkıyor ve insanın sinirleri zıplıyor. Siz keyif alıyorsanız alın, ama gömenlere de “senin derdin başka” demek art niyetli bir yaklaşım.
Edit: Hatalara karşı gözümü kapatmak istesem bile yapamıyorum, çünkü önemli bir şey eksik bu yapımda. Heyecanlandırmıyor. Yavanlık her noktaya sıçramış. Her şeyi sarmış. Olmadı, yapamadılar. Eleştirmek ve yerden yere vurmak, belki de çıldırmak bile hakkımız.
Ya şöyle bir şey var başka yapımlarda da var böyle mantıksız sahneler ama onlar mesela o kadar iyi oluyor ki hadi bunu da atlayalım diyorsunuz.Bunda da yapım o kadar kötü ki çoğu zaman artık hatalar ben buradayım diye bağırıyor resmen.Dizide sevdiğim doğru düzgün karakter yok doğru söyleyeyim yani o kadar benim için sorunlu bir yapım.
Dizinin ilk iki bölümünü beğenerek birçok kişinin hata olarak bahsettiği kısımları hata değil diye savunmuştum. Bu tarz şeyleri de hala savunurum. Ama mesela Adar Güney Halkı’nı kalede basmaya gittiğinde kapıyı bir açışı var ki anlatmaya değmez. Sanki içerde olmadıklarını biliyor. Hadi bilmiyor en önde içeri öyle mi girilir? Madem içerde yoklar ne demeye orduyu öyle topladın. Madem içerdeler o nasıl bir baskın? Daha çok var böylr şeyler ama yazmaya parmaklarımın gücü yetmez.
Kısacası öyle bir yapacaksın ki kimse bunlara hata diye bakamayacak. Lotr her sahnesiyle varsa hatası mükemmel bir iştir.
Elendil’in oyuncusu beyaz ırktan ve erkek olmasına rağmen göze batan propagandanın yokluğuna şaşırmıştım. Son bölümde ağlağın birine dönüşmüş. Oğlunu kaybettiği için ağlamış hem de arkasında güçlü mü güçlü üç tane kadın karakter dururken sonra da oğlunun durumu meçhul olmasına rağmen bırakıp gitmiş ve orada bir kez daha ağlamış. Ağlamak yerine bir çare düşünsene. Bu adam sözde koskaca Elendil değil mi ? Onu geç, bu oğluna değer veren bir baba değil mi ? Bu dizide değil, o şansını oyuncusu belli olduğunda kaybetti. İsildur’un atı bile bulmak için gidiyormuş. (Diziyi tabi kii izlemedim, izleyenler teyit edebilir.) At kadar olamadı.
Durin’de ağlamış ama buna şaşırmadım. Çok barizdi. Elrond desen uyuşuğun teki. Gil-Galad villian, hadi çok ayrıntıya inelim. Galadriel’in abisi Finrod. O da eşek gibi anırarak ve ağlayarak ölüyor savaşta, 20 kişilik köyün erkekleri villian ve pis. Gandalf var ama Arog’taki Taşo’ya benziyor ve meczup. Hobbitler desen bir tane erkek karakter yok, sömürgeci kötü karakterimiz var, Sauron var Hallbrand. Tek bir beyaz ırktan (ırk bile değil ten rengi biraz beyaza çalan), erkek, iyi ve becerekli karakter var mı ? Tek bir tane söyleyin.
Merak eden varsa bunları nasıl yazabildim, diziyi izlemiyorsam çünkü bilgi edinmek hiç zor değil bu devirde. Bu devirde bir diziyi 10 saat izlememe gerek yok neyin, nasıl olduğunu kavramak için. Çünkü şu an vizyona giren dizilerin, filmlerin yüzde 95’i bu mantıkla yapılıyor. Bu diziye özgü bir durum değil ama fark dizinin propagandayı mide bulandıracak seviyelere taşıması ve yapmayı becerememeleri. Koca bir propaganda ve iyisinden değil.
Numenor’un naip kraliçesi ve köy halkının kahramanı Bronwyn karşı karşıya gelip birbirlerine teşekkür ediyorlar Gereksiz ve kasıntı bir sahneydi mesela. Yani dediklerinize katılıyorum, kadın oyuncuları ve feministleri sulama ve şişirme politikası yapılıyor, hem de yoğun bir şekilde. Bence bu kadınları daha da eziklemek değil midir? Sonuçta bu yeni bir evren değil, lore kökenini yerle bir ederken de olması gerekenleri ağlak göstermek ne oluyor? Amaç nedir?
Bende seyir zevki azalıyor. Ve başka yapımlarda bu kadar dikkatimi çekmiyor. Şahsen ben 5 te bıraktım.
+Sadece bu diziye takıyorum evet. Çok iddialı ve ilgimi çeken alanlar dışında dizi izleyen biri değilim. Bunu yaparken de kalite olsun isterim…
Birilerinin özgürlüğü, eşitliği, saygınlığı kimsenin tekelinde değil. İnsanlığın her aşamasında bulunan ciddi sorunları bu kadar laubali şekilde ele almaya çalışmaları hem gerçekleştirilmeye çalışılan hedeflere, amaçlara zarar veriyor hem de insanlığın sorunlarını küçültüyor. Anlamlı bir şey ortaya koy ya da bu tür konularla dalga geçme.
Bu bölüm yine mantıksızlıklarla dolu geçti. Ama benim için bir numaralı saçmalık Galadrielin ağlaya ağlaya orduyu getirtip öldüler diye pişman olması, Elendil’in ağlaması, Galadriele trip atması oldu. Galiba Numenorlular Orta Dünyaya, Güney topraklarına gidip bir az dolaşalım, oraları da görürüz mantığıyla gitmişler. Zaten savaşa gidiyordunuz, neyin tribi bu. Galadriel, zaten savaşa getiriyordun, niye pişmansın?
Galadriel’in köyde kalkıp (o yangından da nasıl kurtulduysa) insan sesleri duyup alıp başını gitmesi, Kraliçenin genel olarak onlarla birlikte gelmesi, Stranger’in kovulması…ve daha saymak istemediğim mantıksızlıklar. Bir de geçen bölümlerde Elrond’un verdiği sözü hemen çiğnemesinden sonra bu bölümde “Ben tutamayacağım sözler vermem” demesi komikti. Durin de inandı buna yani, balık hafızalı galiba.
Lotr evreni en sevdiğim ve en özel evrenlerden birisi ama dizinin bazı saçmalıklarla dolu olması çok üzücü. Yine de birçok şeyi göz ardı edip izleyeceğim. Belki 2. sezon izleyici yorumlarını dikkate alıp eksiklikleri giderirler.
İlk bölümden çöp olduğu belliydi.
Son bölümü izlerken twitterda gündeme maruz kalmışım gibi sinirlerim hopladı, gerçekten aynı duyguları yaşattı bana.
Bu bölüm aşırı sıkıcı ve yine mantıklı hiç bir olayın yaşanmadığı bir bölümdü. Umarım verecekleri o uzun arada 2. Sezonu hiç çekmeyip iptal etmeye karar verirler.
Geçen hafta hala WoT seviyesinde kötü değil yazmıştım yine tükürdüğümü yalattı bu dizi.
7. Bölümle birlikte WoT seviyesine () ulaşmasına çok minik bir fark kaldı.
WoT bundan daha iyi.
Zaman çarkı ilk sezonun son bölümü beni kahretmiş, tüm gün etkisinden kurtulamamıştım. O bölüm Rop ile yanyana koyunca nimetmiş, değerini bilememişim.
Beterin beteri varmış sözüne yeni bir anlam getirdi Amazon.
Rings of Power izleyip kitaplarını okumuş arkadaşlarıma Zaman Çarkı’nın kitaplarını önerdim. Başlayanlar seriye bayıldılar. En azından çevremdeki insanlara böyle bir katkısı oldu RoP’un. Her şerde bir hayır vardır.
Eğer Tolkien evrenine karşı duygusal bir bağınız yoksa, aklı,mantığı bir kenara bırakıp gözü oyalayacak, vakit geçirmelik bir yapım arıyorsanız bu diziyi beğenebilirsiniz. Bunun haricinde bu dizi hem Tolkien’e hakaret ediyor hem de insanın düşünme gücüne saygısızlığa varacak ölçüde saldırıda bulunuyor. Daha ne kadar kötüye gidebilir ki bir dizi, acaba bunun bir sınırı, ucu bucağı var mı merakı içerisinde izlemeye devam ediyorum.
Bolca boş vaktim olursa sesini ve altyazıyı kapatıp diziyi baştan sona izleyeceğim ve daha çok keyif alacağımdan da eminim.
Daha genel bir kitleden sayabileceğim bir arkadaşım sanırım bir bölümde olan savaş sahnesi nedeniyle ‘‘İşte gerçekten LoTR buydu.’’ yorumunu yaptı. Tamamen buna oynuyorlar zaten sanırım. Formüller var, satan şeyler belli, sayılar ne söylüyorsa ona göre dizayn etmişler hikayeyi sanırım. Zaman Çarkı’nda hata edip zamanımı israf ettim, buna bir şans veresim yok açıkçası. Herkese bol şans.
Evrene takılıp kalmazsak…
Modern açıyla bakarsak…
Mantık hatalarını saymazsak…
Mantık kurmaya çalışmazsak…
Siyah elfi görmezsek…
Duygusal bir bağ kurmazsak…
Tüm dizilerde de var dersek…
---->
Şu Mektepler Olmasa Maarifi Ne Güzel İdare Ederdim