Toni Morrison Kitaplığı / Bibliyografisi

BİYOGRAFİ

OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Toni Morrison, (Chloe Anthony Wofford, 1931-2019), Howard ve Cornell üniversitelerinde edebiyat eğitimi aldı. Tezini Virginia Woolf ve William Faulkner’in eserleri üzerine hazırladı. Texas Southern Üniversitesi’nde ve Howard’da İngilizce dersleri verdi. İlk romanının tohumlarını da Howard’da katıldığı bir yazı grubunda attı. Daha sonraki yıllarda editörlüğün yanı sıra akademide ders vermeyi sürdürdü. 1989-2006 yılları arasında Princeton Üniversitesi Beşeri Bilimler kürsüsünde görev yaptı.

National Book Critics Circle Award, American Book Award, Presidential Medal of Freedom, National Humanities Medal ve Sevilen adlı kitabıyla Pulitzer gibi pek çok önemli ödüle layık görülen Toni Morrison, 1993 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanarak, bu ödülün verildiği ilk siyahi kadın oldu.

Kaynak: 1

ROMANLARI (Orijinal çıkış tarihlerine göre sıralıdır)

1. En Mavi Göz (1970) (Sel Yayıncılık - 8. Baskı Kasım 2021, Can Yayınları - 1. Baskı 1994)
2. Sula (1973) (Sel Yayıncılık - 2. Baskı Ağustos 2018, Can Yayınları - 1. Baskı 1994)
3. Süleyman’ın Şarkısı (1977) (Sel Yayıncılık - 2. Baskı Eylül 2019, Simavi Yayınları - 1. Baskı 1992)
4. Katran Bebek (1981) (Sel Yayıncılık - 1. Baskı Mart 2020, Can Yayınları - 1. Baskı 1994)
5. Sevilen (1987) (Sel Yayıncılık - 8. Baskı Ağustos 2021, Can Yayınları - 1. Baskı 2000, “Sevgili” adıyla Simavi Yayınları 1. Baskı 1994)
6. Caz (1992) (Sel Yayınları - 1. Baskı Kasım 2022, Simavi Yayınları - 1. Baskı)
7. Cennet (1997) (Sel Yayıncılık - 1. Baskı Ocak 2022, Can Yayınları - 1. Baskı 1999)
8. Aşk (2003) (Sel Yayıncılık - 2. Baskı Mart 2020, Can Yayınları - 1. Baskı 2005)
9. Merhamet (2008) (Sel Yayıncılık - 6. Baskı Mart 2021)
10. Yuva (2012) (Sel Yayıncılık - 1. Baskı Mart 2021)
11. Tanrı Çocuğu Korusun (2015) (Sel Yayıncılık - 4. Baskı Ağustos 2020)

tm1 tm2 0001782929001-1 tm4 sevilen 0002016770001-1
cennet tm8 tm9 20210305_205122 tm10

Not: Yazarın “Home” (2012) adlı romanı Sel Yayıncılık web sitesinde verilen bilgiye göre Püren Özgören tarafından çevirlmektedir. Planlanan yayınlanma tarihi 2021’dir.

KURGU DIŞI ESER(LER)İ

1. Ötekilerin Kökeni (2017) (Sel Yayıncılık - 3. Baskı Nisan 2021)

tm11

Not: Yazarın “The Source of Self-Regard: Essays, Speeches, Meditations” (2019) adlı eseri Sel Yayıncılık web sitesinde verilen bilgiye göre Barış Gümüşbaş tarafından çevirlmektedir. Planlanan yayınlanma tarihi 2020’dir.

YAZARIN DAHİL OLDUĞU TÜRKÇEDE YAYINLANMIŞ SEÇKİ(LER)

1. Yazarın Odası - 2 (Timaş Yayınları - 1. Baskı 2017)

tm12

BİBLİYOGRAFİ

Romanları Türkçe İsim Yayınevi Baskı Durumu Yıl
The Bluest Eye En Mavi Göz Sel Yayıncılık Var 1970
Sula Sula Sel Yayıncılık Yok 1973
Song of Solomon Süleyman’ın Şarkısı Sel Yayıncılık Var 1977
Tar Baby Katran Bebek Sel Yayıncılık Var 1981
Beloved Sevilen Sel Yayıncılık Var 1987
Jazz Caz Sel Yayıncılık Var 1992
Paradise Cennet Can Yayınları Var 1997
Love Aşk Sel Yayıncılık Var 2003
A Mercy Merhamet Sel Yayıncılık Yok 2008
Home Yuva Sel Yayıncılık Var 2012
God Help The Child Tanrı Çocuğu Korusun Sel Yayıncılık Var 2015
Kurgu Dışı Eserleri Türkçe İsim Yayınevi Baskı Durumu Yıl
Remember: The Journey to School Integration 2004
Playing in the Dark: Whiteness and the Literary Imagination 2007
The Origin of Others Ötekilerin Kökeni Sel Yayıncılık Var 2017
The Source of Self-Regard: Essays, Speeches, Meditations 2019
Kısa Hikâye Türkçe İsim Yayınevi Baskı Durumu Yıl
Recitatif 1983
Oyunlar/Librettolar Türkçe İsim Yayınevi Baskı Durumu Yıl
Dreaming Emmett 1986
Margaret Garner (Libretto) 2005
Desdemona 2011

Çeviri Eserler Bibliyografyası İçin Kaynak: 2

“We die. That may be the meaning of life. But we do language. That may be the measure of our lives.”

(Toni Morrison’un 1993 yılı Nobel Edebiyat Ödülü kabul konuşmasından, tam metin için tıklayın.)

6 Beğeni

Foruma Lessing, Woolf, Beauvoir okuma rehberlerini kavuşturmanın mutluluğunu Morrison rehberi ile taçlandırmış olmanın heyecanı içindeyim. Umarım Morrison’un gür sesinin ülkemiz kalifiye okurlarına kavuşmasında ufacık da olsa bir katkım olur.

Eserlerinin telifinin Sel Yayıncılık’a geçmesini takiben Türkçede çok daha kolay ulaşılabilir hale gelen Toni Morrison’la tanışmak isteyenler Burcu Alkan’ın “Caz’ın ritmi, Sevilen’in yaraları, Süleyman’ın Şarkısı’nın kanatları” başlıklı yazısından yararlanabilir.

“Morrison’ın romanları sadece bölgesel bir gerçeğin ve edebiyatın ürünleri değil, insanlık durumuna dair evrensel sözler söyleyen dünya edebiyatı metinleridir. Benlik algısı sorunlarına benlik saygısı meselelerini katarak tüm varlığı elinden alınmış, hayatları çalınmış ve kimliği hiçe sayılmış insanların hikâyelerini anlatır. Onun karakterleri tıpkı “siyah-olmayan” benzerleri gibi özgürleşmeyi, kendileri olmayı, uçmayı, tutkuyu ve aşkı öğrenir ve tüm bunları ırkçı bir toplumda kendilerine yer edinmek için mücadele ederken yapar.”

1 Beğeni

Sel Yayınları’na Cennet’i sormuştum. Yayın planlarında olduğunu söylediler zaten Püren Özgören’in daha önce Can Yayınları’nda çıkan çevirilerini kullanıyorlar. Muhtemelen yine o çeviriyi baz alacaklardır. :v:t2:

1 Beğeni

Güncelleme:

@Ozgur 'nin bibliyografi geleneğinin izinden giderek Toni Morrison Kitaplığı zenginleştirildi. :writing_hand: Artık Morrison’un eserlerini tablo halinde bir arada bulabilir, güncel yayın durumlarını izleyebilirsiniz.

1 Beğeni

Elinize sağlık. Süper olmuş.

1 Beğeni

Gerçekten elinize sağlık. Çok güzel olmuş.

1 Beğeni

@KubilayK acaba Morrison’un haklarını da Sel kaybetti mi şu geçtiğimiz aylardaki çoğu yazarı yitirdikleri zaman? Eğer cevap evetse nereye geçti bilgisi olan var mı?

1 Beğeni

Kaybetmediler diye biliyorum. Yakın tarihli yeniden baskıları da oldu yanlış hatırlamıyorsam (bazı kitapların).

1 Beğeni

Sorunuz vesilesiyle başlıktaki baskı tarihlerini gözden geçirip güncelledim. En Mavi Göz ve Sevilen Kasım 2020’de yeniden baskıya girmiş. :raising_hand_man:

1 Beğeni

Evet görmüştüm teşekkürler.

2 Beğeni

Güzel bir haber. resim

1 Beğeni

Ana içerik de güncellendi :blush::raising_hand_man:

Vakti zamanında Toni Morrison’un Sula adlı eserini Can yayınlarından okumuştum. Bana hitap etmemişti. Diğer eserlerine bir şans vermeli miyim? Hangi kitabı önerirsiniz?

En Mavi Göz ile başlayıp sırasıyla okumanızı öneririm.
En Mavi Göz → Sevilen → Sula → Süleyman’ın Şarkısı → ve diğer eserleri.
Tüm kitaplarını seviyorum ama En Mavi Göz ve Sevilen favorilerim. Mutlaka bir şans daha verin.

1 Beğeni

Teşekkür ederim. İlk fırsatta edineceğim En Mavi Göz kitabını.

1 Beğeni

Şu an dersim için Beloved’ı okuyorum. Çok ilginç bir anlatımı var.

1 Beğeni

https://www.selyayincilik.com/kitap/cennet-1797

cennet

Kitap sevindirdi de, fiyatlar ne olacak bilmiyorum.

3 Beğeni

Çok sevindim, harika haber :heart:

1 Beğeni

Ocak 2022 itibariyle yeni ve tekrar baskılar ile başlık güncellendi, tablolar yenilendi, görseller eklendi :raising_hand_man:

1 Beğeni
1 Beğeni