"Tüm Zamanların En İyi Kitapları" - Kadın Yazarlardan "İlk 50"

“Tüm Zamanların En İyi Kitapları” - Kadın Yazarlardan “İlk 50” adını verdiğim bu listenin kaynağını “The Greatest Books of All Time” veri tabanı oluşturuyor. Bu veri tabanı, meşhur “Ölmeden Önce Okumanız Gereken 1001 Kitap” başta olmak üzere çok sayıda kitap seçkisini ve Pulitzer, Costa, National Book ve PEN/Faulkner gibi çok sayıda ödül listesi dahil toplam 130 kaynaktan derlenen değerlendirmeleri algoritmik bir puanlama sistemine tabi tutarak tüm zamanların en iyi kitaplarını bir araya getirmeyi hedefliyor. Puanlama sistemi, öncelikle incelenen her orijin listenin ne kadar “değerli” olduğunu ölçen bir değerlendirme ile başlıyor. Her liste 100 puan ile yola çıkıyor ve birçok kriter baz alınarak puan kaybına uğrayıp nihai değerine ulaşıyor. Kriterler, mümkün olduğunca çok sayıda eleştirmen tarafından, geniş zaman aralıklarını değerlendiren, uluslararası perspektifli olan listeleri öne çıkarıyor. Tüm bu süreçle, öznellik faktörünü minimal oranda tutmak hedefleniyor. Puanlama sistemine, orijin listelere ve veri tabanının tamamına thegreatestbooks.org adresinden ulaşabilirsiniz.

Benim listem ise veri tabanında yer alan kadın yazarları ön plana çıkararak Kendine Ait Bir Oda’nın izinden gidiyor ve kadının edebiyattaki yerini tekrardan, olması gerektiği gibi, gündemimize almayı amaçlıyor. Listede yer alan 50 kitaba ulaşmak için genel listenin ilk 309 kitabını taramak gerekti, bu durum edebiyatta “geçer not alma” meselesinde kadınların uğradığı çok faktörlü baskı sistemlerinin de bir çıktısı olarak göze çarpıyor.

Kişisel okuma maceramda minik bir kanonik deneme olarak derlediğim liste, umarım ilgililerinin keyifle yararlanacağı bir liste olarak anılır.






Adı geçen listelerden Ölmeden Önce Okumanız Gereken 1001 Kitap 'a ve ilgili yazar sayfaları Virginia Woolf Kitaplığı / Bibliyografisi , Toni Morrison Kitaplığı / Bibliyografisi , Doris Lessing Kitaplığı/ Bibliyografisi ve Iris Murdoch Kitaplığı / Bibliyografisi 'ne başlıklardan ulaşabilirsiniz.

10 Beğeni