Toplu (otobüs, metrobüs, metro vs.) taşımalarda kitap okuyor musunuz ve sizce verimli oluyor mu? Açıkçası ben sadece yolda ve okulda okumak için bir kitap seçiyorum (şu an Ay’a Yolculuk) onu okuyorum.
Siz genel olarak bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?
Evet.
Evet.
Boşa gidecek vakti faydalı bir şeyle değerlendirmiş gibi hissediyorum.
Kendi adıma değil toplu taşımada açık havada bile okumakta zorluk çekiyorum. Müthiş bir dikkat dağınıklığım var. Mutlak sessizlik istiyorum okurken. Toplu yerlerde kitap okuyabilenlere de imreniyorum.
Aynı ben. Rahat, sessiz bir ortam olacak bana da. Kalabalık, sesli ortamlarda çok zorlanıyorum. 1 kere okuyup anlayacağım yeri 5 kere de zor anlıyorum.
Benim kitap okuyabilmem için bir masa, bir sandalye ve sessizlik gereklidir. Otobüste, dolmuşta, metroda vb. okuyamam. Dikkat dağıtacak çok şey var. Ayrıca ‘‘toplu taşımada kitap okumak’’ adeta bir basmakalıp haline geldi. Bir şeylerin ölçütü gibi algılanıyor. Toplu taşımada bana denk gelirseniz bilin ki ben kitabımı evde okumuş yola öyle çıkmışımdır. Kim bilir belki de kitap almaya gidiyorumdur.
Sırf zaman geçsin diye toplu taşımada, okulda ve askerde çok kitap okudum ama pek verimli olmuyor zaten dikkat dağınıklığı olan birisiyim, içeriği itibariyle kafa yormayacak mangaları deneyebilirsiniz dışarda okumak ve bir yerde beklerken zaman geçirmek için.
Hocam ben Covid öncesinde nerdeyse sadece toplu taşımada kitap okuyan bir insandım. İstanbul sağolsun günde tertemiz 2-3 saatlik okuma süresini otomatik ayırmış oluyordum.
Hatta Covid mevzusu çıkınca kitap okumaya özellikle zaman ayırmam gerekti, sonuç olarak okumam baya bir süre ciddi olarak azaldı; zor alıştım
Okuyamıyorum. Otobüs, araba, uçak fark etmez dikkatimi vererek bir şey okuyunca fena halde başım dönüyor. Dinlemek benim açımdan daha mantıklı.
Otobüsteyken bazen bana da oluyordu, bir keresinde kusacak gibi olup yaklaşan ilk durakta inmiştim ve birdaha da otobüste kitap okumadım
Ben müzik eşliğinde bile kitap okuyamıyorum, o derece dikkatim dağılıyor yani. İlla sessiz bir ortam olacak
Çok kitap okudum trenlerde ve minibüslerde. Vaktinizin çoğu yollarda geçiyorsa kendinizi zorlamalısınız. İri yazılı, ve okuması kolay olanları tercih ederek başlayabilirsiniz.
Her yerde okuyabilirim. Fakat çantam çoğunlukla ağır ve kalabalık oluyor. Kitaplarımın ve omurgamın zarar görmemesi için 100 sayfalık kitapları tercih ediyorum. Gerçi Storytel’den sonra pek taşımıyorum.
Şehirler arası yolculukta otobüs biletimi gündüz almış isem okuyabilirim, ki sadece 2 kere aldım gündüz bileti. Yol 5 saattten fazla ise gündüz bileti almam. Onun dışında hızlı trende de okurum ama şehir içi metro ve otobüslerde okuyamıyorum. Hem dolu hem çok sesli oluyor. Zaten yol kısa olduğu için müzik dinlemeyi tercih ediyorum o arada.
Normalde okuyamazdım hatta şimdi de okuyamam ama üniversite zamanında 4-5 saatim toplu taşımada geçtiği için kendimi toplu taşımada kitap okumaya alıştırabilmiştim. Bence odaklanmak, midenin bulanmaması ya da ortam seslerinden beyni biraz olsun izole edebilmek için alışkanlık kazanmak gerekiyor. Hatırlıyorum da ilk zamanlar sadece açıp kitaba bakabilmek için bile bir kaç gün deneme yapmıştım. 1 ay gibi kısa sürede ayakta bile okuyabilir hale gelmiştim. Bu konuda verebileceğim naçizane tavsiyelerim şunlar;
- Odaklanmamı sağladığı için beni rahatlatan albümleri dinledim. Eğer müzik dinlerken okuyabiliyorsanız bundan destek alabilirsiniz.
- Kendimi zorlamadım günde 2-3 dakika, 3-5 dakika derken alışa alışa ilerledim.
- Midem bulanır korkusu yaşamayayım diye ilk zamanlar aç karnına seyahat ettim, bu mide bulantısı hissetsem bile nasılsa midem boş diye düşünüp kendimi rahatlatmamı sağladı.
- Büyük puntolu, hafif konulu, çıtır çerez kitaplarla başladım. Hatta bir süre sonra “bu kitap tam otobüslükmüş” diye aldığım kitaplar bile oldu.
- Çantamda yük olmasın diye 2-3 saatte bitirebileceğim kitaplar seçtim. Sabah evden çıkarken yanıma aldığım kitabı akşam bitirmiş olmak özellikle ilk zamanlarda büyük bir motivasyon sağlıyordu.
Eğer kendinizi alıştırmaya çalışsanız bile olmuyorsa tabi ki sınırlarınızı zorlamayın ama bu insanın geliştirebileceği bir yetenek gibi düşünülebilir. Şimdi otobüste değil kitap okumak 3 duraktan uzun süren yolculuklara bile gelemiyorum. Uzun saatlerini yolda geçirmek zorunda kalan herkese kolaylıklar dilerim.
Günde 4 saatim yolda geçiyor, arka planda müzik olmadığı sürece rahatlıkla her vasıtada kitap okuyabiliyorum.
Başı dönenlere tavsiyem ara sıra başınızı kaldırıp pencereden yola bakmak, beynin durumun farkında olmasını sağlamak. Ufuk çizgisini rahatlayana kadar gözlerinizle takip edin.
Midesi bulanmasının açlık dışındaki sebebi araç motoru kaynaklı titreşimlerinin mideyle rezonansa girmesinden kaynaklanıyor. Eğer mideniz kitap okurken bulanıyorsa atıştırmalık yemek iyi gelebilir ve ara ara nefes egzersizi her iki durumda da işe yarayabilir.
Arabada, otobüste kitap okumaya kalkınca midem bulanıyor, başım dönüyor. Şu an düşünürken bile kötü kötü oldum.
Ben de otobüs ve arabada kitap okurken midesi bulananlardanım. Hatta kafamı aşağı eğip dinlediğim müziği bile değiştiremiyorum.
Hep de özenirim araçta kitap okuyabilenlere. Çünkü günümüzün büyük bir çoğunluğunu yolda geçiriyoruz, bana o sırada boş oturmak vakit kaybı geliyor. (Oturmak mecazi anlamdadır. Toplu taşımada oturabilene helal olsun )
Ben pek konsantre olamıyorum. Birkaç kez denemiştim ancak pek verim alamadım. Başarabilen varsa ne mutlu ona.
Özellikle şehir içi toplu taşıma araçları beni hasta ettiği için bırak kitap okumayı telefonla bile uğraşamıyorum ama şehirler arası otobüslerde mola vererek okumak gayet keyifli oluyor benim için.
Ben çok rahat okuyabiliyorum sesli ortamda daha çabuk adapte olup kitabın içine girebiliyorum.