Türk Mangaka Japonyada Yarışıyor

Bu arkadaşa destek vermek isteyen varsa;

Mangaka ve editörüyle bir söyleşi düzenledi merak edenler için ekliyorum.( ZAO SAGA - Türk İşi MANGA Japonya'da Yarışıyor! Ryu Genkei ve Berke Parlaktaş - YouTube )

Can Sungurun videosunda gördüm buradan bakabilirsiniz. Kendisi anlatıyor.

Bu linkten girip sonuna kadar okumanız gerekli mangayı.

1 Beğeni

Yine bir Steam Erzurum vakasına dönen bir şey yaşanacak gibi ama hayırlısı. Birisine sadece “Türk” olduğu için destek vermek istemiyorum. Ortada kaliteli bir şey varsa destek vermek isterim ama siz başlığa sadece “Türk mangaka bu destek verelim forum halkı şeklinde başlık açmışsınız.” Hiç değilse biraz içeriğinden bahsedin.

Kendisi bu işe yeni başlamış birisi ve hiçbir amatör çalışma yapmadan direkt en büyüklerin arasına girmek istiyor. Bunu nasıl yapacak? Cevap tabi basit:
Ben Türküm.

Çalışmalarında arkaplan bile yok. Kendisi uğraşamadığını söylemiş zaten. Ne diyelim bol şans diliyorum. Anlamadığımız ve Türk birisi olmasa belki de yüzüne bile bakmayacağımız Japonca mangayı yana kaydırarak destek verelim. Çünkü o Türk. Umarım o Japonca sitede çerez falan vardır da yurtdışından gelen oylar tespit edilebiliyordur.

Zaten böyle emek olmadan birilerinin desteğiyle en fazla gelebileceği yer belli de neyse hadi destek verelim.

20 Beğeni

Can Sungur’un videosunda gördüm

“Bu ajandayi desteklemeyenler 10 yil sonra bagira bagira ölecek” dedikten saniyeler sonra takibi birakmis, denk gelebilecegim her yerle temasi kesmistim. Burada bile karsima cikti ya. Neyse.

3 Beğeni

Can Sungur kimdir tanımıyorum ama üstteki ajanda olayı nedir?

Arya diye birinin kanalinda J.K. Rowling dramalariyla ilgili fikrini belirtmek icin basladigi konusmasinda sarfettigi bir lafti. Hit kazandirmak istemedigim icin maalesef link veremeyecegim.

3 Beğeni

Anlamadım ama teşekkürler.

Konuyla ilgili başlık açılmıştı daha önce ama bu başlık daha doğru olmuş. Yerli manga deyince tatsız tuzsuz bir şeymiş gibi anlaşılıyor ama konu öyle değil. Öte yandan diğer başlığın içeri daha detaylı ve sadscans linkinden Türkçe olarak ilk 3 sayısını okuyup desteklemeye kendiniz karar verebilirsiniz.

Türkçe linki:
https://sadscans.com/series/zao-saga

Edit: 3 bölümünü şimdi okudum.

Manga every shounen manga ever olarak başlıyor. Bence bu ilk eser için kötü bir şey değil. Efsane olarak saydığımız tüm eserler başlangıçta bu yoldan geçip zamanla kendi stillerini oturtuyorlar.

Çizimler iyi ama sanki eskiz gibi duruyor. Muhtemelen çizerin tarzı diyeceğim ama öfkelenme sahnelerini bu yorumun dışında tutarak söylüyorum sanki bir tutarsızlık var. çizim sürecine tam hakim olmadığım için yapabileceğim en detaylı yorum bu şekilde.

Hikayeye gelecek olursak çok hızlı gidiyor diye şikayet etmiş herkes ama sorun hızlı olması değil. Bağlantı problemi var. 3. sayıda nispeten çözüyor zaten bu sıkıntıyı. XEN shounen gücü zaten ama N kas olsun, e büyü olsun dedikten sonra tıkanmış. X ne olsun ne olsun derken amaaaan o da diğerlerini 1000 kat arttırsın deyip geçmiş. Ana karakterimizin içine ilk sayfada bahsettikleri en güçlü adamı sokunca X tam olarak öyle değil der detaylandırır zamanla.
.

Asıl soru bu mangayı okur muyum?

Hikaye merak uyandırdı ama biraz daha ilerlemesi lazım. 15-20 sayı sonra belli olur ama ilk izlenimlerim olumlu. İlk sayıda o vurucu sahnenin olmaması büyük eksiklik.(Örneğin: Promised neverland, jujutsu kaisen gibi türevlerinin ilk sayılarının son 2-3 sayfası)

Açıkçası ben hikâyeyi okudum ve mangadan çok webtoon gibi hissettirdi bana. Çizimler içinse daha ilk mangası olduğu için ham diyebileceğim. Panellerdeki kompozisyonlar zayıf, bazı yerler ciddi biçimde karalamadan ibaret be taslak diyebileceğimiz şekilde bırakılmış. Can Sungur genel olarak kendi ivmesini ileri itmeye yönelik içerikler üreten biri sırf bu yüzden eskiden oynadığı oyun içeriklerini silip tekrar çeken biri. Ve kendi içinde bu ivmeyi sağlayabilmek için her şeyi yapabilecek bir insan (Kısa zaman içinde bir firmayı desteklediği vakıflardan dolayı gömüp, sponsorluk anlaşmasından sonra dağlara çıkarması veya kanalında hâlâ homofobik içerikleri yer alıyorken aşırı eşitlikçi biri olma rolü yapması gibi.). Türkiye’de manganın boku çıksa okuyacak bir kesim var. Ondan yararlanması şaşırtıcı değil. Ama Türk diye bir çizer destekleyeceksem o bu olmaz.

Bırakalım da bu manganın hangi sıraya yükseleceğine, okunuyup okunmayacağına Japon manga okuru karar versin.

Çizerin Korsanfan’daki kendi mangasının başlığında bir mesajını görmüştüm, “6.sıradayız, 2.sıraya yükseldik mi diğer ay birinciyiz.” gibisinden bir şeyler paylaşmıştı. Olur mu böyle bir şey? Birinciliğe nasıl yükselecek? Bizim mangayı yana kaydırmamızla tabii ki. Hoş değil, bana sorarsanız. Kendisine çok normal bir durum gibi görünmüş olmalı ki bunları yazmış. Bir şey diyemiyorum.

5 Beğeni

Adam shonen jump da yarışıyor Erzurumla aynı kefeye konulması üzücü.

2 Beğeni

O mantikla ben de Goat Simulator’un Steam’in yilin oyunu secmelerinde yaristigini, 2015’deki Indie odullerinde en iyi ses dalinda odul aldigini gormustum. Türk diye savunacaksaniz savunun (ben almayayim) ama iyi diye savunmayin.

1 Beğeni

Bu tarz serilerin birinci olabildiği bayağı bir derginin bu kadar abartılmasını da çizeri sırf Türk diye iyi olmayan bir serinin desteklenmesini de anlayamıyorum. Arka plan namına bir şey yok, karakter çizimleri desen çirkin Kore webtoonlarına benziyor. Hikaye klasik battle shounenlerini birleştirip ortaya çıkarılmış işte.

Yaklaşık 1 saatimi verip her türden birkaç manga okudum ve bu arkadaştan kat kat daha iyi çizilmiş ve dünya kurgusunun bin kat daha iyi olduğu mangalar buldum. İlk 20ye bile girememişler. :joy: Kimin daha çok arkadaşı var oylamasından başka bir şey olamamış her zamanki gibi.

https://rookie.shonenjump.com/series/pGBIkZkoKJc
https://rookie.shonenjump.com/series/pGBIkZlCy4Y

4 Beğeni