Türk Mitolojisini Kullanarak Bir Fantastik Roman Yazmaya Çalışıyorum, Nelere Dikkat Etmeliyim?

Merhaba Türk mitolojisini kullanarak fantastik bir evren oluşturmak, bu evrende yaşayan karakterlerimizin yaşadıklarını sizlerle paylaşmak istiyorum. Evrenimiz kısaca farklı bir dünyada geçen 9 krallığın birbirleri ile olan Tanrılar ve iktidar savaşlarını konu alıyor. Kimi krallık Mergen Han, Ülgen Han gibi iyilik tanrılarına hizmet ederken kimi bazı krallıklar da Erlik Han ve dostlarına hizmet ediyor. Hikayemizi size birazcık tanıttığıma göre sizden tavsiyelerinizi bekliyorum. Sizce nelere dikkat etmeli veya neler yapmalı/eklemeliyim? Şimdiden teşekkürler.

1 Beğeni

Kurgu işini bir kenara bırakıp ilk önce sağlam bir kaynak araştırması yapmanızı tavsiye ederim (tabii yapmadıysanız) çünkü bence Türk mitolojisi çok hassas bir konu, her kafadan bir ses çıktığından çok fazla bilgi kirliliği var. Yaşar Çoruhlu, Sacide Fikret Çobanoğlu, Fuzuli Bayat, Emel Esin gibi isimlere göz atabilirsiniz. Bir de Bartu Bölükbaşı’nın henüz 2. baskısını yapmış Türk Mitolojisi Atlası var, ona da bir bakın derim. Epey pahalı ama almaya değer.

3 Beğeni

Kültür olarakta araştırılması gerekiyor. Sonra ortaya bizim tarih dizileri gibi bir şey çıkar.
Ben bir tane tarihi roman okumuştum adamlar demir döverken hu hu çekiyor ve mevlananın öğretlerinii keşfetmişlerdi. Saçmalık aslında, her dönemin kendi getirdikleri var. Tabi fantastik olduğu için yaratılan dünyanın dinamiklerini sen koyacaksın. Ama bazı gerçeklere zarar vermek lazım.

1 Beğeni

Aslında gelenek vs katmadan sadece mitolojik öğeleri kullanarak bir dünya yaratmayı amaçlıyorum. Örneğin tanrılar ve yaratıkları kullanmak gibi. İşin içine gelenek kattığım zaman maalesef dediğiniz gibi Diriliş Ertuğrul’a dönüyor.

Evet Bartu Bölükbaşı’nın eserini biliyorum ve gerçekten ortaya çıkarttığı eser çok başarılı. Bahsettiğiniz diğer kaynaklara bakacağım mutlaka, teşekkürler.

Bu türde karşılaştığım örneklerinde yazarlar mitolojiyi evren yaratımında bir tema olarak kullanıp daha çok hikayeye ağırlık veriyorlar.
Tavsiyem mitolojik doğruluğa birebir bağlı kalıp hikayenin ruhunu öldürmek yerine mitolojiyi bir kabukmuşçasına hikayenin çevresine sarmanız yönünde olur.

1 Beğeni

Bence dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerden birisi de karakterlerin Türk davranışları olması. Geleneklerimiz ve ritüellerimizden bahsetmiyorum, kafa yapımız ve kuracağımız cümlelerden bahsediyorum. Alelade epik fantastik kitap karakterlerine benzememeli, bu yüzden tarihi Türk figürlerini iyi analiz etmelisin ve arkadaşınmış gibi tanımalısın diye düşünüyorum.

6 Beğeni

Ben buna katılıyorum. Kardeşimin zoruyla N.G. Kabal okudum. Fantastik bir kitap yazmış, Türkiye’de geçiyor aslında. Mekanlar Türkiye, hafif hafif Türk tarihleri var. Ama geri kalan her şey türkçe dublajlı film tadında.

4 Beğeni

İnsanların bundan yüzlerce yıl önce bizim sahip olmadığımız bilinçaltına sahip olmadıklarının farkında olman iyi olur. Bunun için günümüzde öne çıkartılan kavramları vurgulamaman daha gerçekçi olur. Eskinin lidere itaatini düzgün yansıtıp bununla birlikte insani tereddütlerini de doğal bir şekilde yansıtmaya çalışman güzel olur. Bunun için o toplumda üzerinde durduğun konunun nasıl bir düşünce üzerine oturduğunu anlaman gerekiyor. Yani günümüzden bakarak o zamanı yazmak yerine tamamen o zamana girmen gerekiyor.
Başka bir konu da ana karakterleri gerçek dışı yüceltmekten sakınmalısın. Mesela bir devlet adamından bahsediyorsan onu yanlışlarıyla ve olabildiğince insani olarak yansıt. Ama günümüz tarihi dizileri gibi mahallede gasp edilir gibi ikide bir pusuya düşüp esir olan devlet adamı gibi şeyleri de kullanmamanı tavsiye ederim. Bu adam devletin başında, bu boru değil yani.
Benim dediğim gibi en çok önemsediğim nokta gerçekçilik.
Geleneği eğer silersen bu Türklükle nasıl ilişkili olacak? Yani diyelim ki Müslüman Türkleri yazıyorsun, onların işe başlarkenki besmele çekmeleri gibi şeyler günümüzde tuhaf karşılanması bunları neden kullanmamanızı gerektirsin? Sadece şimdiki dizilerde olduğu gibi avazı çıktığı kadar bağırarak “bismillah” demiyorlardır ama bir besmele gerçeği var. Günümüz bakış açısını yansıtırsanız okuyanlar bugünden çıkmakta zorlanabilir ve okudukları karakterlerden bugünün şartlarına göre bir şeyler bekler. Modernizmi tarihe karıştırmayın. Kolay gelsin.

2 Beğeni

Benim için de öncelik gerçekçilik aslında. Hikayeyi oldukça gerçekçi ve abartıdan uzak bir şekilde şekillendirmeyi umuyorum. Tavsiyelerinize uymaya çalışacağım teşekkürler.

Evet sanırım karakter oluşturmaktaki en önemli kriterlerimden biri olacak bu söylediğiniz. Teşekkürler.

Evet aslında tam olarak yapmayı hedeflediğim şey de bu. Mitolojiyi bir amaç olarak değil araç olarak kullanmayı düşünüyorum. Teşekkürler

Merhaba. Öncelikle başarılar diliyorum. Bir hususta sizinle bilgi paylaşımında bulunmak isterim. Yanlış anlaşılmadan nasıl anlatacağım onu da bilmiyorum ama haberdar olmanız, olmamanızdan iyidir bence.

Yukarıda sizden alıntıladığım parçada tarif ettiğiniz öğeler ile epey örtüşen bir roman mevcut. Türk mitolojisini, tanrılarını ve yaratıklarını arka plan olarak kullanıp, aynen sizin söylediğiniz gibi 9 “krallık” ta geçen bir fantastik serüven. Karakterlerin aksiyonu bol hikâyelerinden başka, tanrıların ve tam 9 krallığın çekişmelerini barındırıyor içinde.

Sakın yanlış anlamayın, bunları sadece bilin diye söylüyorum. Hiçbiri hiç kimsenin tekelinde olan konular değil kuşkusuz. Özgün hikâyenizi dilediğiniz gibi oluşturursunuz. Ben de zaten hepsinin üstüne 9 krallığı görmesem öyle dümdüz okuyordum. Siz kendi hikâyenizi yazdıktan sonra bu da sorun değil tabii ama yarın bir gün okuyucular arasında sizin aleyhinize yorumlama doğuran, göze batan bir tesadüfe dönüşmesin diye bilginiz olsun istedim. Sabit bir tarihsel kesitten değil, yazarlarının elinden çıkan kurgulardan bahsediyoruz çünkü.

Saygılarımla tekrar başarılar dilerim. :blush:

Kitabın adını öğrenebilir miyim? İlk defa sizden duydum şuan, merak ettim doğrusu.

Amerikanvari davranmasınlar yeter. Birde mitoloji hakkında bilgi sahibi olmak gerekiyor. Mesela Erlik han kimdir ? Umay ana neyin tanrısıdır gibi bilgilerde donanımlı olmak gerekiyor ki bu göründüğünden daha zor çünkü çok dağınık bir mitolojiye sahibiz. Misal bazı bölgelerde Erlik han iyi bir tanrıken bazı bölgelerde erlik han kötü bir tanrı.

Son olarak işini ciddiye alman gerekiyor. Milliyetçi duygulardan tamamen değilse bile işini baltalamayacak kadar arınıp yazmak gerekiyor. Yoksa Diriliş: Ertuğrul dizisinden halice bir kitap olur. Mitolojinin güzeliklerini görüp burada dünyaya tanıtılacak güzel hikayeler var diğer insanlar da bu hikayeleri ve karakterleri tanımalı diyip profesyonel bir bakışla yazılmalı.

1 Beğeni

3 Beğeni

Son zamanlarda forumda gördüğüm en güzel şey. Biz bunun kitabını aslında yazdık demek oluyor bu :slight_smile:

Şakası bir yana, nazik yaklaşım tarzınız, düzgün Türkçe kullanımınız takdire şayan. Yazmadan geçemedim .

4 Beğeni

Çok teşekkür ederim :blush:

:pray:

Tek öneri vereceğim: Herhangi bir ülkede yaşayan yabancı bir insanın da okuyabilmesi yada en azından konu tanıtımını okuyunca merak etmesi için gerekli bir evrensellikte yaz.

Sadece kaslı bozkır delikanlısı yada ejderhalar filan olmamalı yani olay.

2 Beğeni

Kitabınızın açıklamasını okudum fakat sanırım tek benzerlik 9 krallık ve Türk mitolojisi. Kitabınız için başarılar dilerim.

1 Beğeni