Türkiye İş Bankası Modern Klasikler Dizisi

Geriye dönük baskılar devam edecek ama.

1 Beğeni

Mutlaka devam edecektir ama belki şu anda okuyuculara “her kitabın sert kapak seçeneği yok” demek istiyorlar bilemiyorum. Yani sizin dediğiniz daha olası ama yukarıda yazdığım da mantıklı geldi düşününce.

Neden sınırlı sayıda yapsınlar mesela, satışlar beklendiği gibi değil mi? Gerçi 1984 sert kapak tükenmiş görünüyor, sizin dediğinizi destekliyor.

1 Beğeni

Sosyal medyadan sordum. Dönüş yaptıklarından bilgi veririm.

2 Beğeni

Bu paylaşımı ben de gördüm.

Her şey karıştı :rofl:

Neyse ki ben o defteri kapattım, eski baskı kitapları dağıttım. :slight_smile:

1 Beğeni

Gelen cevap bu şekilde. Baskılar sınırlı yapılıyor. Alacaklar bu bilgiler ışığında alırsa iyi olur. Baskı adedi kaç bilmiyorum.

5 Beğeni

İş Bankası Kültür Yayınları’nın da bu huyunu sevmiyorum işte. Sanki bana özel baskı. Altı üstü ciltli baskı bu. Devamlı basın isteyen 2 seçenek arasından istediğini, istediği zaman alabilsin. Strese sokturmaya ne gerek var. Sadece bu ciltliler için söylemiyorum HAY’lar için de geçerli yorumum.

9 Beğeni

Sınırlı sayıda bastıkları zaten belliydi. Satış sitelerinin birçoğuna dağıtım yapmadılar.

1 Beğeni

Aslında aynı durum bazı yeni ve tekrar baskı HAY’lar ve Modern Türk edebiyatı 2. ve 3 kitabının ciltli baskılarında da oldu.

Örneğin Kaptan Singleton ciltli baskı Prefix dağıtım ağına 2 hafta önce girmişken, Arasta dağıtım ağına 2 gün önce girdi. Leyla Erbil Mektup Aşkları ciltli baskı hala bazı sitelerde yok.

2 Beğeni

Yayınevleri için durum bu kadar basit değil işte. 50 sayfalık bir kitabı ciltli alacak kişi sayısı zaten sınırlıdır. Ciltsiz 10 tane bassa 10’unu da satıp yeni baskı bile yapar ama ciltli 10 tane bassa zar zor 3-5 tane satar, yeni baskıya da ihtiyaç olmaz.

Söylediklerim ince kitaplar için geçerli. Tabii ki 1984 gibi ortalama kalınlıkta ve popüler bir kitap her koşulda peynir ekmek gibi satar, orası ayrı. Bunu modern klasiklerin geneline yaymak imkânsız.

Ciltli denen olgu kalın kitaplara cuk oturan bir sistem. Modern klasiklerin en az yarısı 100 sayfa altındayken açıkçası bana komik geliyor hatta. Ama alanlara çıkıp da neden alıyorsun diyecek halim de yok. Herkesin kendi tercihi. Ben yayınevinin sınırlı sayıda görüşünü mantıklı bulduğumu belirtmek için yazdım.

7 Beğeni

Demek istediğim ciltli baskı bitince insanlar yıllarca beklemesin. Yeniden kitap hemen baskıya geçsin. Bunu yapabilir. Kaldı ki küçük bir yayınevi değil arkasında Türkiye’nin en büyük bankası var. Ekonomik yönden sıkıntıya düşmez. Diğer yayınevleri ciltli ve ciltsiz şekilde basabiliyorken, İş Bankası Kültür Yayınları’nın hayli hayli basabilmesi lazım.

3 Beğeni

Bunun birçok maliyeti var. Hiçbir yayınevi zannetmiyorum ki ‘‘pahalı kitap’’ sattığını göstermeye çalışsın. Halk arasında İş Kültür=uygun ve kaliteli kitap algısı var. Bu algıyı korumak ve aynı zamanda tüm okurların gönlünü kazanmak için ‘‘sınırlı sayıda talebin’’ olduğu ciltli baskıları sınırlı sayıda yapmaları bence doğru. Bunun depo maliyeti de var kitap masraflarına ek olarak. Kızıl Veba’yı ikinci kez ciltli basmanın bir anlamı yok bence. 1984’ün veya Martin Eden’ın tekrar baskısı gelirse şaşırmam mesela, talep olur. Fiyat performans açısından değerlendirildiğinde bu kitapların ciltlilerini almak daha da mantıklı. HAY’da da ince kitapların tekrar basımları yapılmıyor gibi bir şey.

6 Beğeni

Şu harika baskıları görüpte almama ihtimalim olamaz.

18 Beğeni

Martin Eden’ın kağıdı daha ince farkettiniz mi?

2 Beğeni

Haklısınız şimdi fark ettim. Sanırım sayfa sayısı fazla olduğundan bu şekilde tercih edilmiş.

3 Beğeni

Kaç gündür bunu düşünüyorum. Kitabı almadım ve elimde Orwell’ler var. Diyorum Martin Eden nasıl bu kadar ince olabilir cildi. Anlaşıldı.

2 Beğeni

Ben ufak bir hayal kırıklığı yaşadım maalesef bunu farkedince ama yine de güzel bir baskı, kağıt yine de kaliteli. Keşke diğer kağıtlar gibi kalın olarak basılsaymış orası ayrı.

3 Beğeni

Katılıyorum ama itiraf etmek gerekirse İş Bankası’nın karton kapaklı kitapları aşırı kalitesiz olduğu için kalınlığına bakmadan ciltli tercih edilebilir. Yani kitabı bir gün masada bırakıyorsun daha hiç kapağını bile açmadan, ertesi gün bir bakıyorsun kapak kendi kendine sanki rutubetli yerde kalmışçasına kabarmış, bombeleşmiş.

2 Beğeni

Benim en eski modern klasik kitaplarım Satranç ve Sineklerin Tanrısı ve yaklaşık 9-10 yıldır raftalar, bir sorun yok. Hatta kapalı raf bile değil, açık tozlanan raflardan. Mutlaka nem ve sıcaklık derecesiyle alakalıdır.

3 Beğeni

Demek ki 9-10 yılda iyice kalite düşmüş. Her şeyde olduğu gibi. :pleading_face: Zaten kapak çok ince, yeni aldım kitapları ve evin rutubet gibi bir sorunu yok. Bazı kitapların sayfaları bile okurken böyle kendi kendine aynı şekilde kıvrılıyor. Rafta dururken sorun yok, sıkışık durdukları için istese de deforme olmaz ama dediğim gibi masada bırakınca böyle oluyor.

Demek istediğim şey aynen şu şekilde:

Kapağı kapalı bile duramıyor. (Biraz önce kitaplıktan çekip çıkarttım ve kapağı açtığımda böyle kaldı.) Bence kitaplara ulaşım konusunda rekabetçi fiyat sundukları için kabul edilebilir durum ama kalite bakımından vasatın altı olduğu da bir gerçek. Bu yüzden ben ciltlilere geçmeyi düşünüyorum, kalınlığına bakmadan. Seçim yaparken kalınlığından ziyade kütüphanemde yer kaplamaya değer mi sorusuna cevap vererek işe başlayacağım. :blush:

2 Beğeni