Türkiye Okuma Kültürü Araştırması 2019

Avrupa Birliği ile ortaklaşa gerçekleştirilen Türkiye Okuma Kültürü Araştırması 2019 araştırma sonuçları açıklanmış. Aşağıdaki linkten araştırma sonuçlarına erişebilirsiniz.

Araştırma Sonuçları İçin Tıkla.

6 Beğeni

Türkiye’nin yüzde 44’ü kitap okuyormuş. Yapılan ankete göre dikkatimi çeken de şu:

Çok parası olanlar ve az parası olanlar kitap almakta güçlük yaşıyorlar. Okuyanların yüzde 20’si kitap fiyatlarını ucuz buluyor. Bu da yaklaşık olarak 3000 ile 5000 arası aylık geliri olanlara denk geliyor. Okuyanların geri kalan kısmı da kitap fiyatlarını yüksek buluyor. Yüzde 15’lik kısım eskiden okurmuş, artık okumuyor. Genele vurduğumuzda kitap okuyan kişi sayısı aşağı yukarı 35 milyon. Fiyatları pahalı bulan ve almakta güçlük çeken kişi sayısı ortalama 28 milyon. Yayınevlerinin bunu biraz düşünmeleri lazım. Fiyat konusunda biraz daha yapıcı olurlarsa bırakan yüzde 15’lik kesimin de ilgisini çekebilir.

4 Beğeni

Ve % 10 zam daha gelir. :sweat_smile:

1 Beğeni

Bugüne kadar gördüğüm en saçma anketti. Herkes okuyorum diye sallamış.

1 Beğeni

Ülkenin yüzde 4’ü son 3 ayda 10’dan fazla kitap okuduğunu söylemektedir.

Sorunca “okuyorum” diyenler kavram olarak okumaya karşı olmadıklarını belirtiyorlar sanırım. :grinning:
Aslında detaylara inince o kadar da okumadıkları görülüyor ama 11 yıl öncesine göre artış ümit verici gibi.

3 Beğeni

Anket sonuçlarını gördükten sonra ben.

tenor

6 Beğeni

Anket ve istatistik konularında profesyonel anlamda bir bilgim yok ama 80 küsür milyon nüfusu olan ülkede 2900 kişi ile yapılan bir anketin verisinin ne kadar doğru sonuç verebileceğini aşağı yukarı tahmin edebiliyorsunuzdur.

29 farklı şehirde yaşayan toplam 2900 kişi ile sözde okuma verisi toplamışlar. Bu demek oluyor ki gittikleri her şehirde ortalama 100 kişi ile konuşulmuş :slight_smile: (İstanbul’un nüfusu 15 milyon, Ankara’nın 6 milyon, İzmirin 4 milyon vs…) Şu forumda bir anket açsan 100’den fazla kişi katılır :slight_smile:

Televizyonda Aileler Yarışıyor diye bir program vardı. Yarışmacılara “100 kişiye sorduk. TV karşında yenebilecek birşey söyleyin” vs. diye soru soruyorlardı. Ordaki verilerden istatistiki harita çıkarmaya benzemiş bunların ki :joy:

Haliyle bu veriden çıkacak okuma haritasında da Türkiyenin %64’ünün okur çıkması normal :joy:

Not : Neden böyle gereksiz, saçma sapan bir şey yapılıyor diye sorarsanız, bu tip araştırmaları genellikle Avrupa Birliği fonluyor. Sırf “Yaptık mı? Yaptık” demek için 15 milyon nüfusu olan şehirde sallapati 100 kişi ile konuşulup yalap şalap bir veri hazırlanıyor. AB’den gelen fonlarda muhtelif ceplere dağılıyor, bildiğimiz Türkiye klasiği işte…

10 Beğeni

Bizim forumu baz alsaydık yüzde 92 filan olurdu. Sonra da fiyatlar için anket yapardık yüzde 98 çıkardı. :smiley: Kısacası kitaplar pahalı, ben bilmem.

5 Beğeni

Fiyatları ucuz bulan %20 nerede acaba? Kitap fiyatlarını ucuz bulan birisi varsa ya hiç kitap almıyor ya da çok zengin.

3 Beğeni

Maddi gücü yüksek olanlar için bu tip fiyatlar çok da önemli olmuyor. Aylık geliri 6000+ olanların çok da kafasına takacağını sanmıyorum. Bir de evli olsa eşi de asgari ücretle çalışsın hadi 8000+ olur. Yüksek gelirliler için çoğu şey ucuz. Bir tişörte 250 lira veren akrabalarım var ve onlara göre uygun geliyor. :smiley: Ayakkabıya 750 veren var… Herkes bütçesine göre hayatı değerlendiriyor.

Ayrıca anketlere göre sonuçlar hep bu şekilde belirleniyor. Artık buna takılmamayı öğrendim. 100 kişi yerine 1000 kişi yerine en azından daha fazla kişiye sormuşlar.

1 Beğeni

Anket sonuçları ne kadar doğru bilmiyorum. Sonuçta bu bir genelleme haliyle. Fakat ben de insanların okuduklarını düşünüyorum ve bu son 10 yılda bir hayli arttı. En azından kendi çevrem ile yorum yapacak olursam öğrencilerimin, arkadaşlarımın, annemin, babamın, kardeşimin ve birçok akrabamın okuduğunu görüyorum. Birçoğunun evinde küçük bir kütüphane bile var. Hatta konuşmalarımız da genelde kitaplar, fikirler üzerine oluyor. Ha ama herkeste böyle midir, bu anket ne kadar doğrudur onu bilemem. Ayrıca forumda da gerçekten çooook kitap okuyan insan görüyorum. Bu tabii ki herkes okuyor demek değil. Çok zor şartlarda hayatını sürdüren ve kitap kültürü edinememiş insanlar var. Fakat birçok ülkede böyle. Medenşuetiyle övünen Avrupa ülkelerinin insanlarında dahi cehaletin en ağrıyla karşılaşabiliyoruz. Umarım ülkemde okuma oranı daha da artar.

O kadar haklısınız ki! Kitap okuyan birçok insanda en çok ben okuyorum, havası var. Bu da belli bir okuma eşiğinin üzerine çıkamamalarından sanırım. Fazla okumak bir süre sonra tevazu vermeli. Fakat bazı kitap okurları bir kendisi okuyor zannediyor ukalaca. :rofl:

3 Beğeni

Kesinlikle katılıyorum :slight_smile:

1 Beğeni

Şu gruba denk gelen giren var mı? Meraktan soruyorum. :grin:

Zaten öyle bir durum yok :slight_smile:

Sözde araştırmada şöyle yazıyor.

Örneklem, ADNKS (Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi) verilerine dayalı mahalle ve köylerin nüfus büyüklükleri ve eğitim seviyeleri verileriyle 1 Kasım 2015 genel seçimlerinin mahalle ve köy sonuçları katmanlandırılarak hazırlanmıştır.

Örneklem yaparken kullandıkları Adrese Dayalı Nüfus Kayıt sisteminde veya genel seçim mahalle köy sonuçlarında, kişilerin meslekleri veya gelir seviyelerine dair bilgiler bulunmaz. Belli yaş ortalaması ve nüfus yoğunluğuna göre belli bölgeler seçip kapı kapı dolaşmışlar. Zaten yazıyor 9000 kapı çaldık, 3000’i evde yoktu, 3000’i kapıyı açtı ama katılmadı diye :slight_smile: Her şehirde toplam ortalama 4 apartmanın sakinlerinden alınan verilerle yapılmış kısacası :slight_smile:

Devlet memurlarının yüzde 80i 1 kelime bile okumuyor.

4 Beğeni

Ben %20’lik dilime giriyorum o zaman. :sweat_smile: :sweat_smile:

1 Beğeni

Bizim eve giren para belirttiğiniz rakamlardan biraz daha yüksek ama bize baya baya pahalı geliyor. Kısıtlı kitap alışverişi yapıyoruz. Mesela aylardır Witcher serisini alacağım ama elim gitmiyor. 7 kitaba 205TL bana göre çok. 1-2 sene önce satılıyor olsaydı 100-120TL civarında alırdım diye düşünüyorum. Bu istatistiklerin tamamen yalan olduğunu düşünüyorum.

Bizim dairede 40a yakın kişi var. Okuma alışkanlığı olan ve kitap satin almayı normal karşılayan sadece 2 kişiyiz. :slight_smile:

1 Beğeni

Hocam deme öyle darılırım. Bizim bölümün tamamı kitap okuyor, diğer bölümlerdeki arkadaşlar da sık olmasa da okuyor. Belki hastane olduğu için böyledir.

1 Beğeni