Unutulmuş Diyarlar Okuma Rehberi

unutulmus-diyarlar-logo
250px-WotC_Forgotten_Realms

Merhaba. Forumda bir Unutulmuş Diyarlar okuma rehberinin eksikliğini fark edip bu başlığı açtım. Umarım yardımcı olur.

Kısa bir not: Sadece yardımcı olmak için açtım bu başlığı. Klişe ve sadece para için yazılmış kitaplara karşıyım. Ama Ejderha Mızrağı ve Unutulmuş Diyarlar’ı eğlencesine okuyor ve seviyorum. Yazdıklarımda da kullanmıyorum. Özgünlük ve edebi değeri seviyorum.

Unutulmuş Diyarlar
(İngilizce: Forgotten Realms) Zindanlar ve Ejderhalar oyunu için Kanadalı yazar ve oyun tasarımcısı Ed Greenwood tarafından yaratılmış hayali bir ortamdır. Genelde sadece Diyarlar olarak bilinen bu ortam, 1990’lı yıllarda en popüler Zindanlar ve Ejderhalar ortamı haline geldi. Özellikle yazar R.A. Salvatore‘un yarattığı Drizzt Do’urden karakteri ve ile popülerleşti.
1980 sonlarından bu yana üretilen aksesuarlar oyunlar ve romanlarla, karakterleri, olayları ve yerleri son derece detaylı ve gelişmiş bir fantezi dünyasıdır. Eberron ile birlikte Wizards of the Coast’un hala materyel sağladığı iki rol yapma oyunu ortamından biridir. Ülkemizde de gittikçe yaygınlaşan FRPlerin en ünlülerinden biri haline gelmiştir.

Unutulmuş Diyarlar Dünyası

Unutulmuş Diyarlar’da geçen roman ve oyunlar genellikle Dünya benzeri bir gezegen olan Abeir-Toril’ın Faerûn kıtasına odaklanır. Dünyamızdan farklı olarak Unutulmuş Diyarlar’daki topraklarda İnsanlar dışında Elf, Cüce, Orc, Goblin gibi farklı ırklar vardır. Unutulmuş Diyarlar teknolojik olarak Dünya kadar gelişmiş değildir, bu bağlamda 13. ve ya 14. yüzyıl endüstri öncesi Dünya’sıyla benzerlikler taşır. Fakat farklı olarak büyünün mevcudiyeti Dünya’dakinden daha başka dinamiklerin oluşmasında etkendir.
Çok sayıda İmparatorluğa, krallığa, ulus devlet’e, bağımsız şehir devletlerine ev sahipliği yapar.

Derleyen ve düzelten: @Pyrewrath

Seriler Halinde Kronolojik Sıralama

Elminster Serisi
Karaelf Serisi
Buzyeli Vadisi Serisi
Drizzt Do’Urden’in Maceraları Serisi
Ruhban Serisi
Yıldızışığı ve Gölgeler Serisi
Şarkılar ve Kılıçlar Serisi
Karanlığın Yolları Serisi
Yalanlar Prensi
Kiralık Kılıçlar Serisi
Avcının Kılıçları Serisi
Danışmanlar ve Krallar Serisi
Örümcek Kraliçe’nin Savaşı Serisi
Değişimler Serisi
Kışgörmez Serisi

Kitaplar Bazında Kronolojik Sıralama

212 DR - Elminster: Bir Büyücü Yaratmak (Elminster 1. kitap)
241 DR - Elminster Myth Drannor’da (Elminster 2. kitap)
759 DR - Elminster’in Cezbedilişi (Elminster 3. kitap)
1297 DR - Anayurt (Karaelf Üçlemesi 1. kitap)
1321 DR - Elfgölgesi (Şarkılar ve Kılıçlar 1. kitap)
1338 DR - Sürgün (Karaelf Üçlemesi 2. kitap)
1340 DR - Göç (Karaelf Üçlemesi 3. kitap)
1351 DR - Kristal Parçası (Buzyeli Üçlemesi 1. kitap)
1356 DR - Gümüş Damarları (Buzyeli Üçlemesi 2. kitap)
1356 DR - Buçukluğun Mücevheri (Buzyeli Üçlemesi 3. kitap)
1357 DR - Miras ( Drizzt Do’Urden’in Maceraları 1. kitap)
1357 DR - Yıldızsız Gece ( Drizzt Do’Urden’in Maceraları 2. kitap)
1358 DR - Karanlık Vadi ( Avatar Üçlemesi 1. kitap)
1358 DR - Tantras ( Avatar Üçlemesi 2. kitap)
1358 DR - Karanlığın Kuşatması ( Drizzt Do’Urden’in Maceraları 3. kitap)
1358 DR - Derinsu ( Avatar Üçlemesi 3. kitap)
1360 DR - Drow Kızı ( Yıldızışığı ve Gölgeler 1. kitap)
1361 DR - İlahi (Ruhban Serisi 1. kitap)
1361 DR - Ormanın Gölgelerinde (Ruhban Serisi 2. kitap)
1361 DR - Gece Maskeleri (Ruhban Serisi 3. kitap)
1361 DR - Düşen Kale (Ruhban Serisi 4. kitap)
1361 DR - Karmaşık Ağlar ( Yıldızışığı ve Gölgeler 2. kitap)
1361 DR - Rüzgaryolcusu ( Yıldızışığı ve Gölgeler 3. kitap)
1364 DR - Elfşarkısı (Şarkılar ve Kılıçlar 2. kitap)
1364 DR - Gümüş Gölgeler (Şarkılar ve Kılıçlar 3. kitap)
1364 DR - Şafağa Geçit ( Drizzt Do’Urden’in Maceraları 4. kitap)
1364 DR - Sessiz Kılıç (Karanlığın Yolları 1. kitap)
1365 DR - Dünyanın Omurgası (Karanlığın Yolları 2. kitap)
1366 DR - Kristalin Hizmetkarı (Karanlığın Yolları 3. kitap / Kiralık Kılıçlar 1. kitap)
1368 DR - Yalanlar Prensi (James Lowder)
1368 DR - Dikenhisar (Yıldızışığı ve Gölgeler 4. kitap) (Aslında 927 DR’de başlıyormuş)
1368 DR - Cadı Kral’ın Vaadi (Kiralık Kılıçlar 2. kitap)
1368 DR - Artemis’in Yolu (Kiralık Kılıçlar 3. kitap)
1369 DR - Kılıçlar Denizi (Karanlığın Yolları 4. kitap)
1370 DR - Büyüavcısı ( Danışmanlar ve Krallar 1. kitap)
1370 DR - Bin Ork ( Avcının Kılıçları 1. kitap)
1370 DR - Yalnız Drow ( Avcının Kılıçları 2. kitap)
1370 DR - İki Kılıç ( Avcının Kılıçları 3. kitap)
1371 DR - Selgeçidi ( Danışmanlar ve Krallar 2. kitap)
1371 DR - Büyücüsavaşı ( Danışmanlar ve Krallar 3. kitap) (Aslında kronolojik olarak 2. kitaptan önce başlıyormuş)
1372 DR - Ork Kral (Değişimler 1. kitap)
1372 DR - Dağılma (Örümcek Kraliçe’nin Savaşı 1. kitap)
1372 DR - Ayaklanma (Örümcek Kraliçe’nin Savaşı 2. kitap)
1372 DR - Hüküm (Örümcek Kraliçe’nin Savaşı 3. kitap)
1372 DR - Tükeniş (Örümcek Kraliçe’nin Savaşı 4. kitap)
1373 DR - İmha (Örümcek Kraliçe’nin Savaşı 5. kitap)
1373 DR - Diriliş (Örümcek Kraliçe’nin Savaşı 6. kitap)
1376 DR - Korsan Kral (Değişimler 2. kitap)
1385 DR - Hayalet Kral (Değişimler 3. kitap)
1409 DR - Gauntlgrym (Kışgörmez 1. kitap)
1463 DR - Kışgörmez (Kışgörmez 2. kitap)
1463 DR - Charon’un Pençesi (Kışgörmez 3. kitap)
1463 DR - Son Eşik (Kışgörmez 4. kitap)

Harita
images (12)

13 Beğeni

Türkiye’de seri kitabı okumak nasıl işgenceye dönüşür güzel özetleyen seridir. Şu anki yayınevinin elinde oyuncak olmuş seridir.

4 Beğeni

Wotc “standartlarına” uygun matbaamız olmaması bizim eksikliğimizdir. Matbaayı “atalarımız” bulmuş geyiği dönemlerinde takılı kaldığımızı yüzümüze vurur “eloğlu”

4 Beğeni

Bende ki listede Karanlığın kuşatmasından sonra İlahi serisini okuyun diyor. O seriyi bitirdikten sonra Şafağa Geçit kitabını okumayı tavsiye ediyordu. Bende bu şekilde okudum. Bendeki listenin devamında zamanlama farkları mevcut.

2 Beğeni

Ben oraya kadar okumadım henüz. Sadece bilgim var ve internetten yararlandım. Bir araştırma yapayım.

Belirttiğiniz için teşekkür ederim. :slightly_smiling_face::heart::+1:

2 Beğeni

Bu okuma sırasına göre değil de seri olarak listelenmiş. Avatar serisi de arada okunması gerek kitaplardan mesela.

5 Beğeni

Bana bahane gibi geliyor. 4 ay geçti bir ciltli kitabı basamadılar. Matbaa sorununu çözdükleri halde. İsteseler sakız gibi uzatmadan basarlardı. İş en sonunda isteyip istememeye geliyor. Benim gibi okurları çok yoruyorduğunu tahmin ediyorum. Benim okuduğum iki tür var genel olarak. Asıl fantastik olmak üzere ve bilim kurgu, bilim kurguda da çok seçiciyimdir her bilim kurguyu okumam. O yüzden basılan incik boncuk kitapların çoğu bana hitap etmiyor. Diğer konuya da yazdığım gibi benim için yeni kitap bölümü %90 hüsran.

2 Beğeni

Ben kronolojik olarak sıralayayım buraya, @NamelessOne dilersen ilk mesajı editlersin. Hepsini tam sırayla okumak oldukça zor olur ama bence, o yüzden önce kendi damak zevkim doğrultusunda kronolojik üçlemeler vs şeklinde , sonra da tam kronolojik sıralama koyuyorum en alta.

Seriler Halinde Kronolojik Sıralama

Elminster Serisi
Karaelf Serisi
Buzyeli Vadisi Serisi
Drizzt Do’Urden’in Maceraları Serisi
Ruhban Serisi
Yıldızışığı ve Gölgeler Serisi
Şarkılar ve Kılıçlar Serisi
Karanlığın Yolları Serisi
Yalanlar Prensi
Kiralık Kılıçlar Serisi
Avcının Kılıçları Serisi
Danışmanlar ve Krallar Serisi
Örümcek Kraliçe’nin Savaşı Serisi
Değişimler Serisi
Kışgörmez Serisi

Kitaplar Bazında Kronolojik Sıralama

212 DR - Elminster: Bir Büyücü Yaratmak (Elminster 1. kitap)
241 DR - Elminster Myth Drannor’da (Elminster 2. kitap)
759 DR - Elminster’in Cezbedilişi (Elminster 3. kitap)
1297 DR - Anayurt (Karaelf Üçlemesi 1. kitap)
1321 DR - Elfgölgesi (Şarkılar ve Kılıçlar 1. kitap)
1338 DR - Sürgün (Karaelf Üçlemesi 2. kitap)
1340 DR - Göç (Karaelf Üçlemesi 3. kitap)
1351 DR - Kristal Parçası (Buzyeli Üçlemesi 1. kitap)
1356 DR - Gümüş Damarları (Buzyeli Üçlemesi 2. kitap)
1356 DR - Buçukluğun Mücevheri (Buzyeli Üçlemesi 3. kitap)
1357 DR - Miras ( Drizzt Do’Urden’in Maceraları 1. kitap)
1357 DR - Yıldızsız Gece ( Drizzt Do’Urden’in Maceraları 2. kitap)
1358 DR - Karanlık Vadi ( Avatar Üçlemesi 1. kitap)
1358 DR - Tantras ( Avatar Üçlemesi 2. kitap)
1358 DR - Karanlığın Kuşatması ( Drizzt Do’Urden’in Maceraları 3. kitap)
1358 DR - Derinsu ( Avatar Üçlemesi 3. kitap)
1360 DR - Drow Kızı ( Yıldızışığı ve Gölgeler 1. kitap)
1361 DR - İlahi (Ruhban Serisi 1. kitap)
1361 DR - Ormanın Gölgelerinde (Ruhban Serisi 2. kitap)
1361 DR - Gece Maskeleri (Ruhban Serisi 3. kitap)
1361 DR - Düşen Kale (Ruhban Serisi 4. kitap)
1361 DR - Karmaşık Ağlar ( Yıldızışığı ve Gölgeler 2. kitap)
1361 DR - Rüzgaryolcusu ( Yıldızışığı ve Gölgeler 3. kitap)
1364 DR - Elfşarkısı (Şarkılar ve Kılıçlar 2. kitap)
1364 DR - Gümüş Gölgeler (Şarkılar ve Kılıçlar 3. kitap)
1364 DR - Şafağa Geçit ( Drizzt Do’Urden’in Maceraları 4. kitap)
1364 DR - Sessiz Kılıç (Karanlığın Yolları 1. kitap)
1365 DR - Dünyanın Omurgası (Karanlığın Yolları 2. kitap)
1366 DR - Kristalin Hizmetkarı (Karanlığın Yolları 3. kitap / Kiralık Kılıçlar 1. kitap)
1368 DR - Yalanlar Prensi (James Lowder)
1368 DR - Dikenhisar (Yıldızışığı ve Gölgeler 4. kitap) (Aslında 927 DR’de başlıyormuş)
1368 DR - Cadı Kral’ın Vaadi (Kiralık Kılıçlar 2. kitap)
1368 DR - Artemis’in Yolu (Kiralık Kılıçlar 3. kitap)
1369 DR - Kılıçlar Denizi (Karanlığın Yolları 4. kitap)
1370 DR - Büyüavcısı ( Danışmanlar ve Krallar 1. kitap)
1370 DR - Bin Ork ( Avcının Kılıçları 1. kitap)
1370 DR - Yalnız Drow ( Avcının Kılıçları 2. kitap)
1370 DR - İki Kılıç ( Avcının Kılıçları 3. kitap)
1371 DR - Selgeçidi ( Danışmanlar ve Krallar 2. kitap)
1371 DR - Büyücüsavaşı ( Danışmanlar ve Krallar 3. kitap) (Aslında kronolojik olarak 2. kitaptan önce başlıyormuş)
1372 DR - Ork Kral (Değişimler 1. kitap)
1372 DR - Dağılma (Örümcek Kraliçe’nin Savaşı 1. kitap)
1372 DR - Ayaklanma (Örümcek Kraliçe’nin Savaşı 2. kitap)
1372 DR - Hüküm (Örümcek Kraliçe’nin Savaşı 3. kitap)
1372 DR - Tükeniş (Örümcek Kraliçe’nin Savaşı 4. kitap)
1373 DR - İmha (Örümcek Kraliçe’nin Savaşı 5. kitap)
1373 DR - Diriliş (Örümcek Kraliçe’nin Savaşı 6. kitap)
1376 DR - Korsan Kral (Değişimler 2. kitap)
1385 DR - Hayalet Kral (Değişimler 3. kitap)
1409 DR - Gauntlgrym (Kışgörmez 1. kitap)
1463 DR - Kışgörmez (Kışgörmez 2. kitap)
1463 DR - Charon’un Pençesi (Kışgörmez 3. kitap)
1463 DR - Son Eşik (Kışgörmez 4. kitap)

Hatam varsa düzeltin lütfen.
Kaynak : Forgotten Realms Fandom

7 Beğeni

Ben seriye başladığımda okuma sırasını nereden aldığımı buldum. Bendeki sıra daha farklı.

http://www.kayiprihtim.org/forum/unutulmuth-diyarlar-okuma-rehberi-t1415.0.html

2 Beğeni

Çok teşekkür ederim. Emeğinize sağlık. :slightly_smiling_face: Editleyeyim o zaman, yanlış yönlendirme yapmış olmayayım.

2 Beğeni

Bu düpedüz bahane bence, Marvel ve Dc Comics’e orijinal çizgi roman, omnibus, absolute basan matbaalar var İstanbul’da, kıytırık bir 300 sayfalık kitap mı basılamayacak. Ne standardı olacak bir kitabın ki koca ülkede matbaa bulunamıyor. Şu ana kadar basılan örneklerini inceleyin öyle inanılmaz baskı kalitesinde, küresel ölçekte kitaptan kalitenin damladığı, oha falan oldum yani ölçeğinde değil, normal 300 sayfalık kitap.

Bu birazcık İthaki’nin güzel sallamalarından birisi gibi geliyor bana, yakın zamanda da Asimov basamıyoruz demişlerdi hatırlarsanız sonradan “ne olduysa” 1-2 ayda Vakıf tamamlandı şimdi de Robot serisine başlayacaklar ya da şu anda sizin unutulmuş diyarlarınıza vereceğimiz telif ücreti ile onlardan daha az satacak, depoda 3 yıl çürüyecek onlarca kitap basarım diyor.

1 Beğeni

Asimov konusu daha önceden forumda konuşuldu birinci ağızdan gerçeği yazmıştım. Telif ve uymanız gereken kurallar maalesef o kadar basit değil.
Unutulmuş diyarlar konusu ise Hasbro hala eski hasbro ise sizin düşündüğünüz kadar kolay bir konu değil.
Matbaa konusunda asıl telifi elinde tutan kuruluş nasıl çalıştığından çalışanların özelliğine her türlü koşuluna kadar, her türlü teknik ve sosyal durumlara uyulmasını şart koşuyor. Burada yine ve yeniden bıkmadan tekrar edeyim. Sevgili arkadaşlar yayınevleri birer ticari kuruluştur. Daha önceden her şeyi hazır bir şeyi neden devam ettirip karını arttırmasın yer. Ve son olarak telif konusunda ajansı veya gerekli aracıyı sürekli ve sürekli rahatsız edip sorsan bile olmuyorsa onu beklemeye alıp diğer işlere devam edersin.

3 Beğeni

Wowz, sağlam kitap çevrilmiş. Şu kitaplar hakkında yorumlarını alayım:

1- Ruhban Serisi. Salvatore’un pek de beğenilmeyen bir serisi galiba.
2- Yıldızışığı ve Gölgeler
3- Yalanlar Prensi
4- Örümcek Kraliçe’nin Savaşı. Yorumlardan okuduğum kadarıyla drow politikaları üzerine oldukça detaylı bir seri.

Elaine Cunningham gençliğimde çok sevdiğim bir yazardı. Danışmanlar ve Krallar serisini o kadar beğenmiştim ki, hanfendiye 2003’te bir e-mail göndermiştim. Yaklaşık olarak şöyleydi:

"Sevgili Elaine,

Sizin Türkiye’den büyük bir hayranınızım. Danışmanlar ve Krallar serinizi çok beğendim. Sizin çok iyi bir yazar olduğunuzu düşünüyorum, umarım böyle güzel kitaplar yazmaya devam edersiniz.

Sevgiler,
XXX"

17 yaşımda ancak bu kadar olmuş :slight_smile:. Yanıt gelmişti:

"Sevgili XXX,

Türkiye’de de hevesli okurlarımın olduğunu öğrenmek beni çok mutlu etti. Diğer kitaplarımın da Türkçeye çevrilmesini umuyorum.

[Hatırlayamadığım bir-iki hoş cümle daha]

Sevgiler,
Elaine"

8 Beğeni

1-Ruhban serisini okumadım ama Salvatore’un D&D’de ruhbanların da neler yapabileceğini göstermek için yazdığı bir seriydi. Drizzt serisinde gördüğümüz karakterler ilgi çektiyse okunabilir bir seri olarak aklımda kalmış ama çok ilgimi çekmediği için okumamıştım.

2- En sevdiğim Drow temalı seri bu olabilir. Zaten Cunningham’ın yazım dili Salvatore’dan daha çok hoşuma gidiyor. Keyifli bir üçleme.

3- Kendi başına okunabilir ama Avatar serisini (başarısız bir seri gerçi) okuduktan sonra daha iyi olur bence. Devamı da var ama unuttum adını.

4- Edebi olarak başarılı diyemem ama Menzoberranzan’da neler döndüğü, Loth gizemlerinin arkaplan hikayesi olarak eğlenceli bir seri.

Keşke İthaki Elaine Cunningham kitaplarını da yayınlasa. Şarkılar ve kılıçlar serisi tekrar okunur.

5 Beğeni

Katılıyorum. Cunnigham yetenekli bir edebiyatçı ve harika bir üsluba sahip.

1990’larda Forgotten Realms yazarlarının çoğunluğu öykülerini “wow çok güçlü kılıç, süper büyücü, vrr, slash, goblin kes, fireball at” şeklinde bodoslama anlatırken, Cunnigham güzel yazmaya da önem veriyordu.

5 Beğeni
  1. Ruhban serisi orta şeker diyebileceğim bir seri, ilk iki kitabı okuyup ara verince geri dönmeyi unutmuşum, son kitap çevrilmedi zaten. Bir de;

Ben de böyle hatırlıyorum.
2) Kesinlikle okumalısın. :slight_smile:
3) Avatar üçlemesini bir dene, hoşuna giderse devam edersin, sonra da bunu okursun. Yoklukta gideri var ama o kadar. @narpal hocam Avatar’ı en azından idare eder şeklinde yorumlarsın diye düşünmüştüm.
4) Farklı yazarlara ait olduğu için inişli çıkışlı diyebilirim, kötü kitap yok seride ama en az 2 tanesi vasattı. Ben keyif aldım, dediğin gibi drowları daha iyi anlamak için iyi bir kaynak.

4 Beğeni

Avatar belki dilimize çevrilmiş Unutulmuş Diyarlar kitapları arasında en sona koyacağım seri. Bunun da nedeni aslında çok güzel işlenebilecek bir konusu varken bu kadar vasat iş çıkması. Elminster serisiyle yarışır bu konuda.

3 Beğeni

Çalıştığım yerden gelmişken bende nacizane yorumlayayım hocam, FR kitaplarını bölük pörçük okurken bu sorduklarınız da hepsini okuduklarım çıktı :joy:

Ruhban serisi daha önce Drizzt kitaplarında tanıdığımız Cadderly karakterinin başrolünde olduğu apayrı bir yan seri olarak dizayn edilmiş. Wotc siparişli ve Cleric lerin detaylandırılmasını amaçlayan bir seri olarak hayata geçiyor, Salvatore severek yazmış dediğine göre ama standart ekipli quest li maceralı DnD kitabı denilebilir. Sıkmaz ama büyük beklenti karşılamaz, boşlukta okunabilir. Türkçeye çevrilmeyen son kitabını okumadım maalesef.

Yıldızışığı ve Gölgeler serisinde Baenre kızı dişi drow Liriel’in kendini menzobeerranzandan atıp yukarılarda kendini bulmasına eşlik ediyoruz. Başta çok Drizzt esinlenmeli dişil versiyon bir hikaye okuyacağımız önyargısı olmuştu bende ama okuyunca kendi içinde katmanlı, güzel, sürükleyici bir hikaye olarak beğenmiştim. Cunningham zaten sevmişsiniz, rahatlıkla okunur bu seri de.

Bizde Avatar Üçlemesi ayrı, Yalanlar Prensi ayrı olarak basılmıştı. Sonradan Avatara mı bağlandı, bizde mi yanlış yazıldı bilemiyorum ama Avatar üçlemesinde tanışılan bir karakter olan Cyric i anlatan bir kitap Yalanlar Prensi. Cyric i tanıyıp seven bu kitaptan keyif alır, yoksa okunmasa da olur gibi.

Son olarak Örümcek Kraliçe’nin Savaşı serisi benim FR de Drizzt serileri hariç en beğendiğim seridir sanırım. Drizzt ile tanıdığımız O Menzoberranzan atmosferi, Drowların kompleks yapısı, özgün doğaları vs tekrar en güzel bu seride tattım. Yanlış hatırlamıyorsam Ched Nassad’ derinlemesine girip tanıdığımız bir kitap da bu serideydi. Özellikle ilk iki kitabını epey beğendiğimi hatırlıyorum. Ama seride şöyle bir sıkıntı var, Salvatore mentorluğunda her kitabı ayrı bir yazar yazıyor. Bu da ister istemez ciddi bir kopukluk yaratıyor seride. Bizdeki çevirileri de farklı farklıydı galiba, bu kopukluğua tuz biber oluyordu gibi hatırlıyorum çevirmen farklarının da :grinning_face_with_smiling_eyes: 6 kitabın içinde iyi kitaplar da var, vasat kitaplar da.

3 Beğeni

Time of Troubles gibi ilginç bir dönemi işlediği için Avatar serisini bir ara okumayı düşünüyorum.

Cyric şerefsizi de özellikle merak ettiğim bir karakter. Prince of Lies ve devamı Crucible: Trial of Cyric the Mad serinin en beğenilen kitapları sanırım. Zaten Ravonloft’tan tanıdığımız James Lowder ve Troy Denning gibi üstatlar yazmışlar.

Okunmaya değer Forgotten Realms kitapları araştırmamda sıkça karşılaştığım isim Paul S. Kemp ve onun çok beğenilen Erevis Cale üçlemesi. Bunu da okuyacaklarım listeme aldım.

3 Beğeni

Sundering serisinde yer alan yazarlar için güzel yorumlar okumuştum. Paul Kemp’in yanında diğer yazarların kendi serilerine de bakabilirsiniz.

3 Beğeni