Unutulmuş Diyarlar ve Ejderha Mızrağı

Unutulmuş diyarlar serisi ve ejderha mızrağı destanı serilerinin hangi kitaplarını okusam yeterli olur yani iki seride bir yerden sonra sıkıcı olmaya ve zaman israfı olmaya başlar diye düsünüyorum

Ejderha Mızrağı için yardımcı olmaya çalışayım. Bence de bir oturuşta Türkçede yayımlanmış tüm kitaplarını okumaya kalkmak biraz zaman kaybı olabilir. Ana seriyi okuyup gerisine kendiniz karar vermeniz en doğrusu.

Ejderha Mızrağı Destanı

– Güz Alacakaranlığının Ejderhalar
– Kış Gecesi Ejderhaları
– İlkbahar Şafağı Ejderhaları

Efsaneler Üçlemesi

– İkizlerin Zamanı
– İkizlerin Savaşı
– İkizlerin Sınavı

İkinci Nesil

Yaz Alevi Ejderhaları

Ruhlar Savaşı

– Batan Güneşin Ejderhaları
– Kayıp Yıldızın Ejderhaları
– Yitik Ayın Ejderhaları

Karanlık Havari Serisi

– Amber ve Küller
– Amber ve Demir
– Amber ve Kan

Bence ana seri böyle. Ama ekstra olarak birkaç favori serimi daha eklemek istiyorum:

Raistlin Tarihçeleri

– Ruhdöveni
– Silah Kardeşliği

Kang’ın Alayı Serisi

– Kıyamet Tugayı
– Ejderan Kuralları

Serinin tüm kitaplarını içeren bir rehber için arşivlerimize yolculuk yapalım:

10 Beğeni

İkinci nesil ve sonrasını okumasam aklımda soru işareti kalırmı

Soru işareti kalmaz da, en heyecanlı yerde bırakmış olursunuz. :roll_eyes:

Ben sadece ilk üç kitabı okudum ve bu hususa dair hiçbir pişmanlığım yok. Bence Darlyopus’un verdiği sırada başla, baydığı yerde bırakırsın. Böylece bi anda bütün kitapları alıp, sonrasında ben niye böyle bir şey yaptım ki, demezsin.

1 Beğeni

unutulmuş diyarlarda da Drizzt serisine başlayıp nerede sıkılırsanız oraya kadar devam edin. Yalnız şöyle söyleyeyim seriyi bir oturuşta okuyayım derseniz tabi ki sıkar ama ilk üç kitabını okuduktan sonra ara verip ejderha mızrağına başlarsanız ya da başka bir kitaba sonra tekrar unutulmuş diyarlara dönerseniz hem sıkmaz hem de tadından yenmez :smiley:

unutulmuş diyarlar ve ejderha mızrağının artık modasının geçtiğini ve başlanmasına gerek olmadığını düşünüyorum.

Bundan 12-13 yıl önce bu seriler ülkemizdeki fantastik serilerin kısıtlı olması yüzünden revaçta idi. Çünkü okuyacak başka bir evren yoktu.

Evet güzel kitaplar var içlerinde ama iş bir yerden sonra ticari kaygıyla yazılmış bir yığın kitabı hatmetmeye dönüşüyor ve buda keçi boynuzu yemeye dönüyor ( 2 gram bal için 2 kilo odun çiğnemek…)

8 kitaplık ölüm kapısı serisi bile (bana sorarsan dünyanın en boş serilerinden biri ) ülkemizde basılan ilk uzun metrajlı kitaplardan olduğu için büyük saygı sevgi gördü .

2017’de bassan aynı alıcıya ulaşamassın (bence)

David Eddings’in geyik kitapları saygı gördü. uzar bu liste

Velhasılkelam herşey zamanında güzel , Şu an nice kaliteli Fantastik ve bilimkurgu serileri varken Ticari kaygılı işlere bulaşmaya pek gerek yok bence.

2 Beğeni

Çok haklısın elfleri orckların olduğu bir kitap ne kadar iyi olabilirki frp oyunlarından esinlenip yazılan dan nefret ediyorum . Zaten hikayeleri derin olmuyor gibi gerçi henüz okumadım

Yüzüklerin efendisine ihanettir.

Arkadaşlar bu kadar gömmeyin bu serileri. Eğer bu seriler olmasaydı büyük ihtimalle fantezi edebiyatı bugün alt kültürün çıkmaz sokaklarında debeliniyor olurdu. Fantezi edebiyatının gelişmesinde çok önemli yerlere sahipler bence. Bu seriler sayesinde modern fantezi yazarları sürekli yeni fikir ve konseptlerle karşımıza geliyor. Yiğidi öldürün ama hakkını verin. Ana serilerdeki birçok kitap kendi dönemleri için kesinlikle vasatın üzerine çıkabilmiş eserlerdir. Yanlış anlamayın ama; sizin yaptığınız klasik bir otomobili, modern bir otomobille karşılaştırıp klasik aracın performansını kötülemek gibi bi şey. El insaf yahu :pensive:

10 Beğeni

Evet ama elf ,cüce ve orc ları kullanmak zorunda değillerdi sırf frp oyunlarına reklam olsun diye yapılmış gibi duruyor e tabi bide çok kitap olunca bu his çok kuvvetleniyor . İnsanda transformers filmi gibi etki bırakıyor oyuncak yapmak için filim çekmişler gibi eğer daha az kitap olsalardı o zaman daha iyi olabilirdi

Zaten öyleler. Ejderha Mızrağı Weiss ve Hickman’nin TSR için yazdığı Dragonlance Evreni’ne ait oyun senaryolarının romanlaştırılması sayesinde ortaya çıkıyor. Amaç oyun için kurulan evreni detaylandırmak ve oyuncuların oyunla ilişkisini güçlendirmek. Dolayısıyla serinin hiçbir kitabında D&D konseptinin dışına çıkamıyorlar. Kesinlikle orjinal olmak gibi bir çabaları ya da iddiaları yok. Fakat birçoklarının fantezi edebiyatıyla tanışmasına vesile olduğu da su götürmez bir gerçek. Bugün Transformers, Gundam gibi oyuncak satmak maksadıyla yapılan veya zamanla bu duruma evrilen birçok başarılı franchise var. Bu bir iş modeli ve Lego, Hasbro, Bandai gibi tüm büyük oyuncak üreticileri bu iş modeli dahilinde çalışıyorlar. Eğer oyuncak satmak için kaliteli hikayeler yazılıyorsa okurum. Bence hiçbir problem yok, sonuçta reklamını gördüğümüz her şeyi almıyoruz değil mi :wink:

5 Beğeni

Serileri elestirenlere kesinlikle katilmiyorum. Bunlar hala fantastik edebiyatina yeni baslayanlara onerilen kitaplar. Fantastik evrenlere asina olmak icin oldukca guzel hikayeler. Uzun yillara uzanan serileri okumak ayrica cok hos oluyor. Karakterleri genclikten olgunluga yasliliga ve ilerisine kadar izleyebiliyoruz. Oldukca eglenceli ve duygusal bence.

Serileri eskiden okumus iyi hilen arkadaslar bi gun gozu catip bi tanesini eline alinca bitirmeden birakamaz. Nostalji gucu cok fazla. Ah Raist…

11 Beğeni

öncelikle hangi kaliteli fantastik serileri okuyalım mesela? sonra unutulmuş diyarların yeri benim için ayrıdır çok enfes bir kitap diyemem ya da çok karmaşık ve derin olduğunu da iddia edemem ama benim gibi fantastik hayranı okurlar için atıştırmalık çerez gibi ne zaman sıkılsam açarım drizzt serisini maceradan maceraya atlarım. Hem akıcı hem sıkmıyor hem de fantastik daha ne ister ki insan?

Kelimesi kelimesine katılıyorum dediklerinize. Ölüm Kapısı serisine başlamış ama işkence gibi bir 200 sayfadan sonra okumaktan vazgecmiştim. Sonra zaten Margaret Weis ve Tracy Hickman ikilisine mesafem arttıkça arttı. Belki önyargı ama çok basit ve aşırı ticari bir seri gibi geliyor bana Ejderha Mızrağı.

1 Beğeni

Şimdi böyle sorunca tabi bilemiyorum tam olarak sizin zevkleriniz nelerdir, nasıl bir arayışınız nasıl bir tarzınız var, o yüzden biraz hızlı bir cevap vereyim . Ben mesela şu an Sissoylu Serisini okuyorum, gayet tatmin edici gidiyor. Gözünüz kapalı alabilirsiniz. Hacmi sizi ürkütmesin, son derece akıcı bir seri.

Frp oyunlarının ününü artırmak için yazılmış bir seri benim için transfirmersden farkı yok oyuncak satmak için filim yapmak gibi yukarıda zaten belirtmiştim

zevk derken siz unutulmuş diyarlar ve ejderha mızrağı güzel değil modası geçti onların yerine kaliteli fantastik seriler var dediniz bende o serileri sordum. kendinizin de itiraf ettiği gibi belki benim zevklerim ve tarzım unutulmuş diyarlar ve ejderha mızrağına tam uyuyor sizin önerdiğiniz kitabı ise hiç sevmeyebilirim, bu ne sissoylu serisini modası geçmiş yapar ne de unutulmuş diyarları kaliteli. Bu yüzden bir kitap serisini kötülemeden önce iki kere düşünün… Bu arada eğer unutulmuş diyarları sevmiyorum kötü bir seri deseydiniz belkide hiç yanıt yazmazdım ama bunun yerine kesin ve genelleme yaparak modası geçkin seriler fantastik öykü kıtlığında zorlukla millete kendilerini sevdirdi derseniz işte bu olmaz. Neyse sanırım üslubumdan anlamışsınızdır sıkı bir unutulmuş diyarlar okuyucusu olarak sizi esefle kınıyorum :slight_smile: bu arada sissoylu serisini araştıracağım ilk fırsatta da okumaya çalışırım.

1 Beğeni

Unutulmuş Diyarlar, Ejderha Mızrağı, Gedik Savaşları hatta Warcraft bu serilerin hepsi bana o kadar birbirini hatırlatıyor ki inanın bir yerden sonra hangi olay hangi dünyaya aitti karıştırıyorum. Hepsi tek tek ele alındığında güzel sıkmayan seriler. Ama işte hiçbiri özel değil, yani -biraz ileri gidip- birini okuyunca tümünü okumuşsun gibi sanabilirsin kendini diyebilirim.

Sizce Ejderha Mızrağı Destanı Unutulmuş Diyarlar ve Gedik Savaşları Efsanesi arasından hangisi daha iyi

Unutulmuş Diyarlar Ejderha Mızrağı’nı burun farkıyla geçer benim için. Gedik Savaşları ikisinden sonra gelir. Ejderha Mızrağı’nın ve Unutulmuş Diyarlar’ın ilk 6 Gedik Savaşları’nın ise ilk 4 kitabını okudum.
Lakin okumamın üstünden çok zaman geçti onu da belirteyim.