Üye olduğunuz kütüphane veya kütüphaneler? Kütüphane tavsiyesi

Bugüne kadar kütüphaneler ile ilgili konu açılmamasına şaşırdım. Malum kitap fiyatlarının artmasıyla çoğumuz kitap alımını azalttı veya bir süreliğine almayı erteledi. Bir kitap alırken artık iki kez düşünüyoruz. Kimimiz e-kitaplara yöneldi kimimiz ise kütüphanelere. Benim konuyu açma nedenim hangi kütüphanelere üye olduğunuzu ve üye olduğunuz kütüphaneyi tavsiye edip etmediğinizi öğrenmek. Fantastik, Bilimkurgu, Çizgiroman gibi türlere kütüphanede ne kadar yer veriliyor gibi soruları da ayrıyeten cevaplarsanız güzel olur.

Ben sadece üniversite kütüphanesine üye olduğum için yorum yazma gereği duymuyorum çünkü kütüphane halka açık değil.

2 Beğeni

Üniversite kütüphanesi ve il merkez kütüphanesini gerektiği zamanlarda kullanıyorum. Güncel kitaplara yetişemeseler de çoğu kitabı, nadir olanlarda dahil bulabiliyorum. Kütüphaneler kitap alma ihtiyacımı büyük ölçüde azaltıyor, daha çok kullanılmalı ki onlar da daha fazla kendini güncelleştirmeye istek duysun.

1 Beğeni

Üniversite kütüphanesinden bende çok fazla kitap okudum, 70-80 tane filan vardır heralde ama kütüphanede edebiyat kitabı sayısını yetersiz buluyorum. 2000-3000 tane ancak vardır, gerisi hep akademik kitaplardı. Akademik kitapların sayısı bile çok yetersizdi.

Üniversiteden üniversiteye değişiyordur. Benim gördüklerimde böyle bir eksiklik hissetmedim zaten internet sayfasında da sayıları yazıyor genelde.

Üniversite kütüphanesinin daha fazla akademik kitap barındırmasını da daha iyi ve yerinde buluyorum. Gerçi onlar orada, çoğu el değmeden yaşlanıp gidiyor ama olsun.

1 Beğeni

Kitap okuyacaksanız Zeytinburnu Merkezefendi Halk Kütüphanesi’nden uzak durun. Sabah 7-8’den sonra sıra oluyor, öğle vakti geldiğinizde minimum 30 dakika maksimum 2 saat sıra beklemeniz gerekiyor. Bu yoğunluğa rağmen içeride insanlar uzun uzun uyuyor. 4-5 saat uyuyan insanlara bizzat kendim şahit oldum. Bununla kalmayıp alarm kuruyorlar uyanmak için ve alarmlarını da duymuyorlar, tüm kütüphane her saat en az 1 kez alarm dinliyor.

İçeride insanlar sadece ders çalışıp soru çözüyor. Kitap okuyan insan yok gibi. Arkadaşımla uzun uzun incelediğimiz raflarda okunacak çok güzel kitaplar bulmamıza rağmen kitaplar bu kütüphaneyi kullananların umurunda değil.

Günün uzun bir bölümünde sınırsız kahve ve çay ikramı oluyor, günde 3 kez de çorba çıkıyor. 24 saat açık olmasıyla birlikte tam binaya kapanıp birkaç kitap bitirip öyle çıkmalık bir kütüphane fakat kimse burayı gerçek amacına uygun kullanmıyor.

Söylediklerim size abartı gelebilir ama ne yazık ki tamamı doğru. Bir sene boyunca haftasonları hariç neredeyse her gün gittiğim bir kütüphane olduğu için bu kadar kesin konuşabiliyorum. Kütüphane mükemmel fakat ortamı rezalet. Bu kütüphaneden nefret etmemin tek sebebi içindeki insanlar. Uzak durunuz :slight_smile:

3 Beğeni

@Sindella Kütüphaneler artık kitap okuman yerler olmaktan çıkıp maalesef etüt merkezi haline geldiler. Kitap yönünden zengin olduğunu belirttiniz, girişte sıra olmasaymış yinede tüm olumsuzlarına rağmen gidilebilir bir kütühane olurmuş. Zeytinburnu bana çok uzak zaten tavsiyenize uyup kütüphaneden uzak duruyorum. :joy:

2 Beğeni

İstanbul vatan caddesinde bir Ali Emiri kültür merkezi var. Bu merkezin 3. katında da bir Ahmet Kabaklı Kütüphanesi var. Bu kütüphanenin özelliği hem birçok edebiyat klasiğine ev sahipliği yapması hem de Zaman Çarkı nın tüm kitaplarını barındırması.Elimdeki kitaplar bitsin ben de seriye başlayacağım

2 Beğeni

Kadıköy’de yakın zamanda keşfettiğim Özgen Berkol Doğan bilimkurgu kütüphanesini tavsiye ederim. Henüz üye olmadım ama yakın zamanda olmayı düşünüyorum. Küçük bir kütüphane ancak sessiz bir ara sokakta ve oldukça sevimli. Fantastik ve bilim kurgu türünde güzel bir repertuvarları var. Bunun dışındaki edebiyat türlerinde de kitapları mevcut.

3 Beğeni

Fatih bana uzak kalıyor ama ödünç süresi 30 gün olduğu için üye olabilirim, katalog taraması yapacağım önce tabii. Kütüphane İBB’ye bağlı gözüküyor bende Kocaeli’de ikamet ediyorum üyelikte bir sıkıntı olur mu? Birde İBB’ye bağlı diğer kütüphanelere de üye olabiliyormuşuz ve bunlardan da ayrıyeten kitap alabiliyormuşuz, siz denediniz mi? Bir kütüphaneye üye olsak diğerlerinde üyelik gözüküyor mu?

@Agackakanwoody Özgen Berkol Doğan Kütüphanesi’nde bir süredir haberdardım ama üyelik ücretli olduğu için o paraya kitap alırım deyip üye olmamıştım. Kütüphane bilimkurgu ağırlıklı olduğu için katalog taraması sonucu okumak istediğim çok fazla kitap bulursam üye olabiirim yinede.

Ben İBB kütüphanelerine bir süredir üyeyim. Bir kez kayıt olunca bütün ibb kütüphanelerine üye olmuş oluyorsunuz. Bu şekilde dört beş farklı kütüphaneden kitap aldım. Aynı anda 3 kitap bulundurma hakkınız var. Bir keresinde iki kitabı ahmet kabaklıdan br kitqbı da rasim özdenören kütüphanesinden almıştım.
İstanbul dışından olman pek bir şey değiştirmez bence. Yeter ki kitqpları geciktirme .

3 Beğeni

Kütüphanelere ortak üye olmak iyiymiş. Toplam 3 kitap sayısı pek işime gelmedi, ama mantıklı. Ben 3 ordan 3 burdan alırım diyordum ama kısmet değilmiş :joy::joy: Yardımcı olduğunuz için teşekkürler.

Öğrenci üyeliği yıllık 50tl öğrenci olmayanlar için yıllık 90tl. Ben öğrenci olduğumdan çok yüksek bulmadım baskısı olmayan dört beş kitap alsam o parayı karşılar zaten diye düşünüyorum ama öğrenci olmayanlar için üyelik ücreti bence de biraz yüksek.

Ben aylık ücret diye biliyordum ama yılllıksa daha makul bir ücret.

Belki aylık üyelik diye bir şey de vardır. Ama daha ucuzdur tabi aylık 50 yada 90 çok uçuk olurdu.

1 Beğeni

Beyoğlu’na ulaşımı olanlar için güzel kütüphaneler var fakat isim olarak bilmiyorum. Ben genelde oraya gittiğimde konum açarak haritadan bakıyorum. İki tanesinde biraz garip görevliler var. Kütüphaneler genelde boş ama nedense sayım var sürekli. :sweat_smile: Raflar bozulmasın diye başınızda zebani gibi duruyorlar. Bir şeye dokununca hemen arıza çıkartıyorlar. Bunu anlamak biraz güç gerçekten. Diğer açıdan en büyük olanı İtü’nün kütüphanesi. Oldukça geniş bir kitap hacmi var fakat raflara erişiminiz yok. Hatırladığım kadarıyla beş kitaba kadar alıp orada inceleme yapabiliyorsunuz. Ayrıca fotokopisi de var. Dilediğiniz yerleri çekiyorlar. Üye olmayı düşünmedim çünkü bana uzak ve ulaşmak mesele. Genelde oraya giderek kullanıyorum araştırmalarımda. Yine hatırladığım kadarıyla ödünç süresi 15 gün. Çalışma ortamı rahat olmakla beraber ayrıca zaman zaman sergiler de oluyor. Bahsettiğim bu kütüphanelere çantanızı, telefonunuzu sokamıyormusunuz. Kapıda her şeyi sizden alıp dolaba koyuyorlar. Bu konuda çok ciddiler. Sadece not defteri ve kalem ile girebiliyorsunuz. İçerisi de maksimum sessizlikte oluyor. Roman konusunda küçük olanlarda gerçekten fazla roman vardı ama dokunabilirseniz. Adamların iyi gününe denk gelmelisiniz. Açıkçası İtü’nün roman ağına bakmadım ama internette katalogları var. Bakabilirsiniz.

1 Beğeni

Üç dört yıl önce ibb kütüphanelerine üye oldum ödev olarak verilen kitapları ücretsiz okumak için. Okumak istediğim kitapları genelde satın alırım ve ders çalışırken de kitap okurken de yalnızlık ihtiyacım olduğundan pek uğrak yerim sayılmaz. Ama Kartal’daki Muallim Cevdet Kütüphanesini edebiyat kitapları bakımından ortalamanın üstünde buluyorum. Türkçe edebiyat rafı yabancı edebiyattan daha zengin ama hatrı sayılır seriler var -yerdeniz tek cilt, yüzüklerin efendisi gibi. Ve ilk keşfettiğimde bayıldığım bir kütüphane olmuştu doğru masaya oturabilirseniz sahil manzarasıyla kitap okuyabiliyorsunuz.

2 Beğeni

Muallim Cevdet ve İdris Güllüce tren istasyonuna yakın oldukları için gitmeyi planladığım kütüphaneler olarak belirledim. En iyi kütüphane tren istasyonuna yakın kütüphanedir.:joy:
Mesajınız nedeniyle ilk Muallim Cevdet’e gitmeyi planlıyorum.

İdris Güllüce e-5e yakın değil miydi yanlış mı hatırlıyorum :sweat_smile:

Haritada 600 metre uzaklıkta olarak gördüm. İçmeler durağına yakın.

https://twitter.com/sivriikalemler/status/1147618253222662145?s=09

“Alis harikalar diyarında” filminin kütüphane versiyonu için mükemmel bir mekan.

5 Beğeni