Video Oyun Dünyası

Shadow Tactics’e biraz bakma fırsatı buldum ve baya da beğendim. Pek aşina olduğum bir tür de değil açıkçası. Desperados’u duydum, oyunlarına bakmayı düşünüyorum. Bu tarz verebileceğiniz başka oyun tavsiyesi var mıdır? Ya da Desperados ile ilgili tavsiye de olur. Birden fazla oyunu var sanırım. İlk oyundan mı başlamak gerekir?

Bu türün babası Commandos’tur. Desperados onu taklit ederek ama her şeyi ondan bir tık daha iyi yaparak öne çıkmıştı vaktinde. Ama maalesef sonraki oyunlarda 3D’ye geçip işi batırdılar. Commandos da aynı şekilde, sonraki oyunlarında batırdı. Shadow Tactics türün seneler sonra yeniden canlanmasını sağladı. Öyle olunca aynı ekibe Desperados’u emanet ettiler.

Bu türün iyi olan oyunlarını şöyle sıralayayım:

• Commandos: Behind Enemy Lines
  • Commandos: Beyond the Call of Duty
  • Commandos 2
  • Desperados
  • Commandos 3 (Çekimser)
  • Shadow Tactics
  • Desperados 3

Bir de Robin Hood var, o da çok övülür. Ama ben hiç oynamadım.

5 Beğeni

Teşekkür ederim cevabınız için. Vakit bulduğumda deneyeceğim yazdıklarınızı.

1 Beğeni

Commandos ve Desperados çok hoşuma giden oyunlar ama en nihayetinde dar sokağa çekip herkesi vurabilme olayı oyunun bug ı gibiydi.

Desperados da her haltı 3D yaparsak çok güzel olur furyasına kurban giden üzüldüğüm oyunlardan. Diğeri de Worms.

1 Beğeni

Evet yaa, Worms de aynı akımın kurbanı olmuştu :frowning: Oddworld Munch’s Oddysee de benim için aynı kategoride. Seveni çok, biliyorum ama ilk iki oyunun tadının kesinlikle vermiyor.

1 Beğeni

Oddworld Munch aklıma yine 3D inadına kurban giden diğer bir oyunu aklıma getirdi. 2D olarak çok severek oynadım ama 3D haline alışamamıştım. Belki güzeldi yine de ama ben bırakmıştım artık.

Ama yalan olmasın o dönemden bir tane 3D oyunu çok severim. Defalarca bitirdim. (Şimdi farkettim bioware yapmış bu oyunu )

images (2)

3 Beğeni

Ah Commandos…Türünün ilk örneklerinden ancak ilk olmasının acemilikleri de yok değildi. Mesela karakterlerin işlevleri tam dengeli değildi. Özellikle Marine ve Driver baya etkisizdi. Beyond the Call of Duty’de karakterleri çok daha dengeli geliştirmişlerdi. Görevlere başlamadan önce verilen brifingler 2. Dünya Savaşı tarih dersi gibidir. Bir gün çocuğum olursa Commandos ile Age of Empires 2’yi oynatacağım tarih dersi niyetine. Çıkmıyor artık böyle tarihi anlatarak oynatan oyunlar.
Commados 2’nin HD sürümü çıktı ancak baya hata doluymuş. Yayımcı sürekli yama yayınlıyor bakalım belki yaz indiriminde alırım. Şu eserimi buraya da koyayım;

Desperados dediğiniz gibi Commandos’tan çok daha başarılı oyundu. Western teması, aksiyon filmi tadında senaryosu ile oldukça başarılı bir oyundu. Ancak Commandos ilk göz ağrımızdır tabii.

Bu listeye ek olarak Chicago 1930’da aynı tarzda bir oyundur fena değildir. Zannedersem Desperados, Robin Hood ve Chicago 1930 aynı firmanın eserleri.

Size sormak istediğim, Desperados’un renk cümbüşü, sevimli bulduğum grafikleri yeni oyunda sağlanabilmiş mi? Resimlerden güzel bir iş çıkartmış gözüküyorlar ancak oynarken nasıl?

3 Beğeni

Bu görseli daha önce de görmüştüm. O zaman da çok gülmüştüm, şimdi de güldürdü. :slight_smile:

Chicago 1930 tamamen aklımdan çıkmıştı bakın. Onu da Robin Hood gibi hiç oynayamadım. Şu anda Steam’de 2 TL görünüyor ama çok bug’lıymış sanırım. Belki ileride, GOG versiyonu çıkar ve dolar insani seviyelere düşerse oynarım.

Valla ben bayağı beğendim. Vahşi Batı atmosferini çok iyi yansıtıyor. Müzikler olsun, grafikler olsun, renk paleti olsun epey başarılı. Takıldığım tek tarafı çok fazla kadın haydut olması. Tamam, Calamity Jane gibi örnekler var tarihte ama tren soyguncularından oluşan bir çetenin yarısı kadın, lideri de kadın olunca biraz “politik doğruculuk” mesajı almadım değil.

Yine de oynarken epey keyif aldım. Cooper ve Doctor’un ilk tanıştığı görevi oynuyoruz demoda. Cooper’ın seslendirmesi Desperados 2’deki rezil sesten çok daha iyi. Arada eski komut diyaloglarını kullanmaları da (It’s now or never) nostalji damarını körüklüyor :slight_smile:

Oyunun demosu 9-14 Haziran arası Steam Summer Game Festival’de de olacakmış. GOG hesabı olmayanlar o zaman deneyebilirler.

1 Beğeni

Buraya atmadıysam daha önce ekşide görmüşsünüzdür oyunun başlığında paylaşmıştım. :slight_smile:

Yazdıklarınız oldukça heyecanlandırdı beni. Keşke ilk oyundaki seslendirme mümkün olsa. Sam’i kurtardığımız bölümde ses tonuyla kendini tanıtması oldukça karizmaydı : “Cooper… John Cooper”
Duymayı umut ettiğim bir ses daha var yeni oyunda ; iCarambaaaa!

Birçok oyun gibi Desperados’u da oyun tarzı değiştirilerek harcanmış bir seri olarak görüyordum. Neyse ki firmalar yeni oyun tarzı maceralarından sıyrıldılar ve öze dönüş dalgası başladı.

1 Beğeni

Siz mi yapmıştınız bu görseli? :smiley: Ben de “eserimi buraya da koyayım” derken şaka yapıyorsunuz sanmıştım. Çok güzel olmuş gerçekten, elinize sağlık. Evet, Sanchez’i görmeyi ben de istiyorum ama şu ana kadar duyurulmadı. Bakalım, kısmet :slight_smile:

2 Beğeni

Shadow tactics’i bayılarak oynamış biri olarak soruyorum. Commandos ve Desparados’un ilk oyunları güncelliğini koruyor mu? Yani şimdi oynasam da keyif alır mıyım yoksa günümüzde kabız mı kalır?

Aslında oynanış mekanikleri hemen hemen aynı. Farklı özellikleri olan adamları fareyle yönet. Düşmanlara yeşil görüş konisi yerleştir. Doğru planlama yap.

Shadow Tactics’in artısı daha iyi grafiklerinin olması, kamerayı çevirebilmemiz ve birkaç sistem geliştirmesi. Mesela Commandos’ta quick save/load yok. Bir düşmanı öldürdüğünüzde onun nöbet yerinden kaybolduğunu fark edemiyor diğer düşmanlar vs. Ama ikisi de epey zorlu görev yapılarına sahip. İsterseniz demolarına bakıp kendiniz karar verin.

Commandos:

Desperados:

Desperados’un demosu ana oyunda olmayan, bonus bir bölümü oynatıyor ayrıca.

1 Beğeni

Teşekkür ederim. Demoları indirdim ancak win10’da çalıştıramadım. Steamde de benzer sorun ile karşılaşmış insanlar. Keşke Windows’un geriye dönük uyumluluğu daha iyi olsaydı.

Commandos 1 hala yüklü bende. Arada açıp açıp oynarım. Desperados 1 de severek oynadığım bir oyundu. İkisi de 3d’ye geçince beni kaybetti. Shadow Tactics de iyiydi ama hakkını vererek oynayamadım henüz. Desperados 3’ten umutluyum.

Bunlar dışında benim unutamadığım zaman zaman dönüp oynadığım bir oyun da Majesty’dir. Farklı bir strateji oyunudur. Birimleri üretirsiniz ama nereye gideceklerini siz kontrol edemezsiniz. Yani tüm komuta sizde değildir. Herkes kendi kafasına göre takılır. Farklı farklı görevlerde farklı birimler üretirsiniz. Oldukça keyifli bir oyundur. Steam’deki Gold HD versiyonu Win 10’da çalışıyor. Değişik bir strateji oyunu arayanlara tavsiye ederim.

image

image

1 Beğeni
1 Beğeni

Yediyle çarpsak… iyi para.

2 Beğeni

@alper
Abi selam,
Bir oyun vardı aruz mu urguz mu adını hatırlayamıyorum. Türk miti ile ilgili bu ara çıkması lazımdı…
Sen paylaşmıştın… Forumu tarattım bulamadım neydi o?

Ben hatırlayamadım ama az önce bir arkadaşıma sordum, şu linki gönderdi.

Çok doğru hatırlayamamışsın :smiley:

Oyungezer’in haziran sayısı yine ücretsiz, yine dijital. Eğer isterseniz gönlünüzden ne koparsa verebiliyorsunuz da dergiye.

Bu sayı muhteşem ötesi retro kapağıyla dikkat çekiyor. Strateji ustası Eser Güven çocukluğumuzun en popüler bilgisayarlarından biri olan Commodore 64’ün Türkiye’ye giriş hikâyesinden oyunlarına, müziklerinden dergilerine dek her bir şeysini ballandıra ballandıra anlatmış. Üstüne bir de Commodore emektarlarının toplandığı bir gruba davet etmiş.

Gears Tactics, Cloudpunk, Streets of Rage 4, Minecraft Dungeons incelemeleri, çizgi-film dosyası ve daha nice dolu içerikle Oyungezer’in haziran sayısı bir tık uzağınızda:

(Dergi ücretsiz olduğu için paylaşıyorum bunları, yanlış anlaşılma olmasın :slight_smile: )

10 Beğeni