Video Oyun Dünyası

F klavye kullanıyorlarsa harf hatası yapmış olabilirler çünkü F klavyede T ile K harfleri yan yana olur. Bilmiyorum çeviri yapanlar F klavyemi kullanıyor ama ben böyle bir şey olmasını ümit ediyorum.

Harf hatası değil, kelime oyunu yapmak istemişler ama biraz talihsiz olmuş. Arkadaşlar konunun nereye gideceğini tahmin edememiş galiba. Çeviri firmalarımız “yerelleştirme” yaparken dozunu ayarlayamıyorlar sanırım. Geçen ay da FIFA21’de Cumhuriyet Bayramını horoz resmi olan arma ile kutlamıştılar. Cumhuriyet Bayramı, horoz ve Türkiye arasındaki bağı nasıl kurdu arkadaşlar bilinmiyor.

Çok haklısınız hocam, sorun beğenilip beğenilmemesinden ziyade CDPR’in etik dışı davranışı hatta davranışları. Muhtemelen bu sadece metacritic’te sınırlı kalmayacak hukuki işlem de başlatılacak. Oyunun en az bir seneye daha ihtiyacı olduğu çok açık. Herkesin kaybettiği çok üzücü bir durum bu çünkü tüm teknik, etik sıkıntıların altında çok başarılı bir iş yatıyor ve muhtemelen geriye dönüp baktığımızda oyundan ziyade sıkıntılı çıkışı aklımızda kalmış olacak.

10 sene sonra aklıma Witcher gelir ama asla Cyberpunk gelmez. Bu yaptıklarını nasıl telafi edecekler bilmiyorum. Türkiyedeki oyun basınına da ne yaptılarsa artık hiçbiri performans sorununu konuşmuyor. Hep bir övgüler havada uçuşuyor. Paralar yatmış demek istemiyorum ama bu eleştirisizlik beni düşündürüyor.

1 Beğeni

Aslında oyun 8 yıldır gelliştirilmiyor . Sadece 3 yıldır geliştiriliyor.

1 Beğeni

Oyun Heart of Stone DLC’si çıktıktan sonra tam anlamıyla yoğunluk vererek başladılar. Bu oyun tanıtıldığında Wild Hunt için uğraşıyorlardı. Heart of Stone DLC çıkış tarihini baz alsak yine 5 sene yapıyor. 5 senede PS4’e oyun yapamamışlar. Bir şey değiştirmez. Asla PS4 exclusive oyun kalitesi beklemiyorum ama AC oyunlarındaki kaliteyi de ver bir zahmet. PS3 oyunu oynuyormuşum hissi var. 3 günde oyunu 5 saat oynadım. Normal hir oyun olsa şu an 20 25 saat gömmüştüm. Mafia 1-2 remake çok eleştirildi, optimizasyon sorunu var şöyle kötü böyle kötü dediler ama 2 oyun da Cyberpunk’tan kötü değil. Mafia 1 ve 2’yi de çıkış gününde oynamıştım.

1 Beğeni

Oyun eleştirmenlerine asla güvenmeyin hocam. Kesinlikle ben demiştim demek için alınmtılamadım ama yorumlardan bir tuhaflık olduğu belliydi. Ancak bu konuda da sorunun başı muhtemelen CDPR:
https://www.reddit.com/r/cyberpunkgame/comments/kb2jac/cdpr_absolutely_need_to_be_called_out_for_the/
@Elmakurdu23 Evet oyun 8 yıl önce duyuruldu ancak RDR 2 gibi stabil bir geliştirme sürecini takip etmedi bence. Oyunun yapımı sırasında pek çok dramatik değişimler olduğu ilk ve son fragmanların karşılaştırılması ile görülebilir.

1 Beğeni

7 çok bile hocam. Kendisine saygısı olan 7 vermez bu oyuna. Benim gözümde 4. Hadi hikaye güzelse eğer 5-6 ama kesinlikle 7 değil. 7 idare eder demek ama bu oyun etmez. Gerçekten çok üzülüyorum. En sevdiğim şirket en nefret ettiğim şirkete dönüştü.

1 oyunun iyi çıkması için genlde 2 yıl yeterli oluyor. 5 yıl gerçekten uzun bir süre. Oyunun hikayesi ve Rpg kısımlarının iyi olduğunu farz ediyorum. Ama oynamayan, bir sürü hatası olan bir oyunun neye yarar ki. Aynı olayları Fallout NV’de yaşamıştım bende.

@HamdemitAbi

Bence biraz fazla güvendiler kendilerine. Bir anda kendilerini Rockstar gibi sandılar. Ama Rockstar buralara deneye deneye emekleye emekleye geldi.

RPG kısmı hakkında da büyük eleştiriler var. Henüz o kadar oynayamadım ama denilene göre seçimler pek etkilemiyormuş. Defalarca deneyip aynı sonucu alan insanlar var. Neyse güzel bir Witcher 4 çıkartsınlar belki affederim. O da belki.

1 Beğeni

Keşke oyun New Vegas’larla V:tM’lerle ‘’ pürüzlü elmas’’ statüsünde olsa. Ancak @ohyespatates gibi pek çok oyunucunun (haklı olarak) güveni ciddi zedelendi.

1 Beğeni

Bazen diyorum ki bu oyunu PS4’te oynayacağımı sandığım için ben mi aptalım yoksa bu oyunu PS4’e çıkarabileceğini düşünen CDPR mı aptal?

Şu video yazdıklarımı belki biraz anlatabilir. Buradaki hata kalabalıktan kaynaklı biraz ama ben daha hiç böyle kalabalık görmeden bu hataları yaşadım.

İki yılda böyle büyük kapsamlı bir oyunun çıkması çok nadir, RDR 2 8 sene sürdü misal. Rockstar firması kadar çapları da yok CD projekt’in. Bu tarz oyunlar için ideali 5 sene ki ben bu oyunun 3 seneden fazla üzerinde çalıştıklarını da sanmıyorum.

1 Beğeni

Bende 3 yıldan fazla geliştirildiğini zannetmiyorum. Hatta oyunun çevirmenlerinden Mehmet İhsan Tatarı dün bir Twittin altına yazmıştı oyun 8 değil 3 yıldır geliştiriliyor diye.

1 Beğeni

PC de veya ps5 de oynayanlar PS 4 de oynayanlara göre daha şanslı sanırım. En fazla şikayet o konsoldan geliyor.

Keşke ertelenseydi 1 sene daha.

1 Beğeni

PS5 de neredeyse aynı çünkü PS4 sürümünü oynuyorlar. Xbox series sahipleri konsol yanacak diye korkarak oynuyorlarmış. Yeni nesil güncellemesi geldiğinde elbet toparlar ama eski nesil beceriksizliğini toparlayamazlar.

1 Beğeni

İşin özeti early access çıkmış bir oyun. Birkaç ay sonra tekrar bakmak lazım.

Oyunun optimizasyon sorunu ile ilgili PS4 de çok can sıkıcı yorumlarından dolayı 1050ti PC de çalışacağına dair şüphelerim vardı ama oyun baya akıcı bir şekilde oynanıyor ya. Bug ile de çok nadir karşılaştım. 2 gün de 20 saat üzeri oynadım ve crash de yaşamadım.
Bu performans konusunu bir kenara koyarsak oyunun mükemmele yakın olduğunu düşünüyorum ben. Bu kadar beni sürükleyen ve başından kalkmakta zorlandığım bir oyun oynamadım. First person bakış açısını normalde sevmem ama bu oyuna kadarmış galiba. Cutscene geçişleri olmadan çok doğal akan diyalogları ile bir filmde oyuncuymuşum gibi hissettirdi. Yaratılan dünya muhteşem ve yaşıyor. Yapılmış en iyi açık dünya olabilir. Cyberpunk atmosferini dibine kadar yaşatıyor.
Aldığımız kararların etkisi biraz kısıtlı gibiydi ama daha da ilerlemeden net bir şey söyleyemem. Skill ağacı kısmını beğendim. Gayet detaylı olmuş ve kafa yorduruyor. Gizlilik konusunda başlarda beni biraz zorladı ama oyun gittikçe geliştiğinizi hissettiriyor. Bu da RPG olarak bir artı. Aksiyon kısmı da oyunun başarıyla altından kalktığını düşündüğüm bir nokta. Şu ana kadar genel olarak oyun muhteşem bir deneyim sunuyor ve böyle de devam edecek gibi.

1 Beğeni

PS4 veya Xbox One’da Cyberpunk 2077’e sahip olanlar oyunu iade edebilecek. Resmi açıklama geldi. Aynı zamanda Şubat ayına kadar konsollarda “oynanabilir” seviyeye getirmek için çalışacaklarmış. Next-gen patch hakkında henüz bir bilgi yok galiba.

4 Aralık’ta CDPR hissesi 443 PLN iken an itibari ile 265 PLN. Sadece bugün %17 düşüş yaşadı.

2 Beğeni

EA, yarış oyunu denildiği zaman akla gelen ilk firmalardan Codemasters‘ı 1.2 milyar dolara satın aldı.

Electronic Arts, bağlı olarak Dirt, Grid ve Formula 1 serilerinin de kontrolünü eline geçirdi.