Video Oyun Dünyası

Geçenlerde Michael Zaslav, Mortal Kombat 12’nin bu sene çıkacağını ağzından kaçırmış. NetherRealm Studios; MK ve InJustice serisini dönüşümlü olarak çıkartıyordu. En son MK11 çıkmıştı. Sanırım InJustice 3’ten vazgeçmişler. İyi de etmişler zira MK12’yi sabırsızlıkla bekliyorum. Özellikle MK11’in ek paketinde alemin en kral villanı Shang-Tsung’un geri dönmesi beni fazlasıyla sevindirdi. Seriyi MK9 ile sıfırlamışlardı, MKX çok güzel değildi fakat 11 bayağı iyiydi. Söylenenler doğruysa, yeni oyunda Lui-Kang ve Kitana’nın oğlunu görecekmişiz.

Cities Skylines 2 geliyor. İşte ilk fragman:

Cities Skylines mükemmel ötesi bir şehir planlama oyunudur. Eskiden çok oynardım. Oyun demek yetersiz kalır. Bir şehir nasıl olmalı, nasıl tasarlanması gibi konulara bu oyunda cevaplar aranabilir. Bütün belediye başkanlarının, şehir planlamacılarının, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı personelinin ve bakanının oynaması zorunlu olmalı. Belki şehir planlama uzmanları zaten oynuyorlardır bu oyunu. Bence Türkiye’nin şöyle bir kanuna ihtiyacı var:

• Madde 1: Yeterince iyi bir Cities Skylines oyuncusu olmayan, bu oyunda iyi bir şehir yaratamayan kişiler yerel seçimlerde ilçe belediyeleri, büyükşehir belediyeleri ve belde belediyeleri için başkan adayı olamaz.
  • Madde 2: Yerel seçim yaklaştığında belediye başkanlığı için adaylık başvurusu yapacak olan kişiler Cities Skylines oyununda tasarladıkları şehrin sunumunu Yüksek Seçim Kurulu’na sunmak zorundadır.
  • Madde 3: Sunumların değerlendirilmesi için Yüksek Seçim Kurulu, şehir planlama uzmanlarından bir komisyon kuracaktır. Aday olmak isteyen kişilerin Cities Skylines’ta tasarladığı şehirler bu komisyon tarafından değerlendirilecektir.
  • Madde 4: Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bütün personeli çok iyi Cities Skylines oyuncusu olmak zorundadır. KPSS sınavı ve mülakata ek olarak bakanlık personeli adaylarına en az 48 saat Cities Skylines oynatılmalıdır.
  • Madde 5: İyi bir Cities Skylines oyuncusu olmayan bir kişi Çevre ve Şehircilik Bakanı olarak atanamaz. Cumhurbaşkanı, bu bakanlığa atayacağı kişinin Cities Skylines’ta tasarladığı bir şehri görmek ve şehir planlama uzmanlarına inceletmek zorundadır.
  • Madde 6: Üniversitelerin şehir plancılığı ile ilgili bölümlerinde Cities Skylines oyununun oynatılması zorunludur. Öğrenciler mezuniyet projesi olarak bu oyunda bir şehir tasarlayıp hocalarına sunmak zorundadırlar. Geçer not alamayan şehir tasarımları öğrencinin mezun olmasının önünde engeldir.
5 Beğeni

İlk oyuna ne ekleyecekler diye sormadan edemiyorum. Sonra da paradox ve dlc politikası aklıma geliyor. :roll_eyes:

2 Beğeni

Paradox’un benim de en çok gıcık olduğum özelliği DLC politikası. Oyunlarının DLC’siz hâli bir demo sürüm kadar boş. Oyunu oynamak isteyenler eninde sonunda DLC’lerin büyük çoğunluğunu ya da tamamını satın almak zorunda kalacaklar. Böyle olacaksa da oyunu DLC diye parçalara bölüp satmanın ne anlamı var?

1 Beğeni

Konsolda bile yüzlerce saat oynadım bu oyunu ve benim en çok beklediğim yenilik biraz insan faktörünü devreye sokmalari olurdu. Mesela belediye başkanları, şirket yöneticileri, kamu binaları yönetimi gibi çeşitlendirilebilir. Yoksa bir yerden sonra oyun sıkıyor. Daha 1 saat önce oynadım 2 3 saat tarım sanayi şehri kurdum ama herşey çok bot. Kurduğun herşey tıkır tıkır işliyor. Bide para sıkıntısı yaşamıyorsun hiç oyunda.

1 Beğeni

Cities Skylines aslında bu forumda ayrı bir başlığı hak eden bir oyun ama oyuna burada ilgi duyan kaç kişi var bilmiyorum.

Bazen Youtube’da oyunda yapılmış ilginç şehir tasarımlarını izliyorum. Bugün dikkatimi çekense T4rget adlı kanalın DNA City adlı tasarımı oldu. Gördüğüm kadarıyla hazır kurulu gelen modlar hariç hiçbir mod kullanılmamış. Şehrin ikili sarmal yapısı ve gelişmiş ulaşım sistemi sayesinde trafik problemi yok ve oldukça yeşil bir şehir olmuş.

3 Beğeni

Bu oyunun adının geçtiği ilk gün tesadüfen veya bilerek (başlığı takip ediyorlardır belki​:joy::joy:) Epic %70 indirim yaptı oyuna, şu an 84 liraya almak isteyen arkadaşlar alabilir.

Dün akşam oyun fırsat başlığını baştan sona okudum. Daha önce hangi oyunlar ücretsiz verilmiş, hangi oyun kaça satılmış bakmak için. Bahsi geçen oyun bir kere ücretsiz de verilmiş Epic tarafından.

1 Beğeni

25bin kişilik şehir güzel olmuş. Ben bir ara bütün trophyleri almak için uğraşmıştım ama çok zaman harcayan trophyleri var. Ayrıca pcde çok çok dolu içerikler var konsola göre. Sırf bu oyunlar için dandik bir PC bile almayı düşünüyorum.

1 Beğeni

Sözünü ettiğiniz versiyon, DLC’siz versiyondur. Oyunun DLC’siz hâli gerçekten çok kötü. Oyunun tüm DLC’leriyle birlikte fiyatı 2800₺. Eğer onda da aynı oranda indirim yaptılarsa 840₺ olması lazım. Ama yakında bu fiyatların düşeceğine inanıyorum. Çünkü ikinci oyun çok yakında yayınlanacak. O zaman ilk oyunun fiyatı da hatırı sayılır miktarda düşer ve arada bir indirim kampanyalarıyla daha da çok düşer diye umuyorum. Umarım haddimden fazla iyimser değilimdir.

Cities Skylines özelinde konuşacak olursak dandik bir PC yetmeyebilir. Oyunun sistem gereksinimleri abartılı görünmese de pratikte durum değişiyor. Bilgisayarın oyunu kaldırabilmesi için grafik ayarlarından fedakârlıkta bulunmak gerekiyor. Ki bu da yeterli olmayacaktır. Şehir büyüdükçe, geliştikçe ve nüfusu arttıkça sistem gereksinimleri de artıyor.

Modlara başvurmadan sadece 8 saat içinde yapılmış olan güzel bir şehir. Fakat modlardan da faydalanılarak çok daha güzel ama bir o kadar da büyük ve karmaşık şehirler de var Youtube’da. T4rget kanalı genellikle basit ama güzel şehirleri çok hızlıca yaptığı videolar yayınlıyor.

Mesela aşağıda da Quarter City var. Tamamen dairesel olan bu şehir aynı zamanda çok büyük bir parka da sahip.

3 Beğeni

Umarım hocam.

Bu arada yeni meşgale bulduk kendimize. Bu huzurlu şehirleri canımız sıkılınca saatlerce izleriz artık. Teşekkürler hocam.

1 Beğeni

Bu oyun çok ilgilimi çekiyor ama bir türlü beceremedim. Çok da kurcalamadım gerçi. Sanırım ne kadar kötü şehir olsa da ısrar edip gittiği yere kadar oynamak lazım.

1 Beğeni

Bunları izledim ya çok harika işler var. Bunları izleyip de bütün dlcleri aldım konsolda ama bir baktım ki bunlar modmuş.:sweat_smile: Fena hayal kırıklığı olmuştu ama her akşam 1 2 saat deviriyorum halen.

1 Beğeni

Ben de oynarken pek beceremiyordum. Bence biz beceremeyen insanlar birkaç şeyi yanlış yapıyoruz:

1. Oyuna başlarken bir şehir planı kurmuyoruz ya da çok yetersiz bir plan kuruyoruz. İlerisini pek düşünmüyoruz. Şehirlerimiz gerçek hayattaki Türkiye şehirleri gibi plansız programsız gelişiyor. Bu yüzden bir noktadan sonra sorunlarla karşılaşıyoruz. Hâlbuki şehrin hangi bölgesi ne için olacak, diğer bölgelere nasıl bağlanacak, altyapısı nasıl şekillenecek gibi konuları kafamızda şekillendirmeden işe girişiyoruz.
  2. Yol hiyerarşisi kavramına aşina değiliz. Bu nedenle trafiği doğru yönetemiyoruz. Şehir büyüdükçe trafik hızla tıkanıyor. Düzeltmek için bulduğumuz çözümler ise konuya aşinalığımızın olmamasından ötürü durumu daha kötü hâle getiriyor.
  3. Şart değil ama modlardan yeterince faydalanmıyoruz.

Oyunun resmî Youtube kanalında bulunan aşağıdaki videoda yol hiyerarşisi konusunu ele alınıyor:

Videodan anladığım şey dört çeşit yolun olduğu. Bunlar bir hiyerarşiyi takip eder ve yukarıdan aşağıya sıralanır:

1. Highway (Otoyol): En hızlı yol çeşididir. Çok uzak mesafedeki bölgeleri ve ayrıca şehirleri birbirine bağlar. Hiyerarşinin en tepesindedir.
  2. Arterial (Arter): Hiyerarşinin ikinci sırasındadır. Şehirlerin geniş ana caddeleridir. Genellikle 3 gidiş ve 3 dönüş olmak üzere 6 şerittten oluşur. Büyük miktardaki trafikle başa çıkabilecek niteliktedir.
  3. Collectors (Toplayıcı) Bu yol tipi hiyerarşinin üçüncü sırasındadır. Sokaklar kadar dar değildir ama arterler kadar da geniş değildir. Genellikle 2 gidiş ve 2 dönüş olmak üzere 4 şeritten oluşur. İkisi arasında bağlantı görevi görür. İsmi de buradan gelir.
  4. Local Roads (Yerel Yollar): Diğer bir isimle sokaklar. Hiyerarşinin en alt kademesinde bulunan yollardır. Genellikle 1 gidiş ve 1 dönüş olmak üzere 2 şeritten oluşur.

Burada dikkat etmemiz gereken şey, her yolun hiyerarşide sadece bir üst ve bir alt basamaktaki yola bağlanabileceğidir. Otoyolları doğrudan toplayıcı yollara ya da sokaklara bağlamamalısınız. Ya da arterleri doğrudan sokaklara bağlamamalısınız. Her yol türü, trafiği bir üst kademedeki yola aktarmalıdır. Bir sokakta bulunan bir araç eğer otoyola çıkmak istiyorsa önce toplayıcı yola çıkmalı, oradan artere çıkmalı ve oradan da otoyola çıkmalı.

Buna dikkat etmezsek ne olur?

1. Üst kademe yollar bir alt kademede çözülebilecek trafik yükünü de üstlenmiş olur. Bir araç, bir sokaktan diğerine gidecekse bunun için toplayıcı yoldan geçmeli ama biz sokakları doğrudan artere bağladığımızdan arterin yükü artıyor ve trafik kilitleniyor.
  2. Bir ana yola ne kadar çok alt veya üst kademe yol bağlanırsa orada o kadar çok kavşak noktası olacaktır. Aynı zamanda o kadar çok trafik ışığı olacaktır. Bu da araçların yol boyunca daha çok durması ve trafiğin akışının daha çok kesintiye uğraması anlamına geliyor. Bir artere 10 tane sokak bağlanacağına 10 tane sokak 2 tane toplayıcı yola bağlansa ve bu toplayıcı yollar artere bağlansa arterdeki kavşak noktası epey azalacak ve trafik tıkanmayacaktır.

Tabii ki trafik sorununu çözecek tek şey bu değil. Bütün ulaşım olanaklarını değerlendirmeli; ağır raylı sistem, hafif raylı sistem, metro, monorail(havaray), halk otobüsü, feribot, yeraltı yolları, viyadükler gibi olanaklardan da sonuna kadar faydalanmalıyız.

Türkiye’deki pek çok şehrin ciddi trafik sorunu var. Küçük şehirlerde bile trafik sorunu büyük olabiliyor. Bunun bir çok nedeni var ve bunlardan birisi de işte bu yol hiyerarşisinin dikkate alınmamış olmasıdır. Bir artere çıkıp bakın, ona doğrudan bağlı onlarca ve hatta yüzlerce ara sokak bulabilirsiniz. Otoyola bağlanan ara sokak bile görmüşlüğüm var. Cities Skylines bu konuda ders niteliğinde olan bir oyun.

Rica ederim. Bu benim de meşgalem oldu bir süredir.

5 Beğeni

İlgilenen arkadaşlar Cities Skylines’ta gördüğüm en başarılı şehirlerin videolarını aşağıdan izleyebilirler:

Westdale

Lindblum

Nishimachi

Springwood

Nevan City

Dove River

Maya City

Rogue City

Aurelia

Asavi

Port William

5 Beğeni

CS 2’nin az önce resmi olarak duyurusu yapıldı. Yeni oyun inanılmaz gözüküyor. Özellikle smoke’lar dikkatimi çekti çünkü artık smoke içine el bombası attığınızda veyahut smoke’u direkt olarak taradığınızda smoke içinde delik açılabiliyor. Ayrıca sonunda tick rate sistemi tamamen değişmiş bu da çok çok iyi bir haber. Animasyonlar, görseller şahane duruyor. Yaza kadar nasıl sabredeceğim bilmiyorum.

6 Beğeni

Detroit:Become Human oynamayanlar için Spoiler uyarısı. TanProduction yine döktürmüş.

:man_dancing:

6 Beğeni

Last of us pc rezalet bir optimizasyon ile çıktı. Yani piyasadaki en kötü port firmasına(iron galaxy) oyun portlatmak nasıl bir iş bilmezliktir anlamadım. Bu firmanın kötü bir firma olduğunu anlamak için kaç oyunun daha patlaması gerekiyor. Batman Arkham Knight ve uncharted 4’ün yanına birde Last of us eklendi.

Geldi gönlümün efendisi. Çok heyecanlı :heart_eyes:

1 Beğeni

Ben de heyecanlıyım.

Özet

:sweat_smile:

1 Beğeni