“Yaşayan” En Büyük Türk Romancı ve Öykücü

Benim şahsi düşüncem romancılıkta Latife Tekin’den yana öykücü kısmında ise biraz kafam karışık karar veremiyorum. Sizin düşünceleriniz neler?

Bunu bilmiyorsan hayatını ve Türkçe öğretmenini sorgulamalısın.:face_with_raised_eyebrow:

  • Yaşar KEMAL
1 Beğeni

Yaşar Kemal yaşıyor mu hâlâ???

Üzgünüm maalesef Yaşar Kemal’i kaybettik. Türkçe öğretmenimin selamı var. Hayatımı da her gece yatmadan önce sorguluyorum teşekkür ederim. :frowning:

4 Beğeni

Şair kabul müdür?

Cahit Sıtkı Tarancı diyebilirim, Edip Cansever diyebilirim, Cemal Süreya diyebilirim, Nazım Hikmet diyebilirim. Şuan aklıma gelenler bunlar.

Şairlerimizle ilgili bir konu göremediğimden buraya iliştireyim dedim. Belki vardır.

Yaşayan kısmını atlamışsınız sanırım :slight_smile:

Unutulmazlarsa sıkıntı yoktur bence :smiley:

Neyse, böyle paçayı kurtarayım dedim :confused:

Şaka bir yana, bir sanatkarın ölümü ancak “unutulmak” ile gelir kanımca.

Hahaha peki. Nazım Hikmet ve Edip Cansever kısmında size katılıyorum. Cahit Sıtkı Tarancı daha önce okumadım Cemal Süreya ise en iyilerim arasını zorlar. :slightly_smiling_face:

1 Beğeni

Romanda Hasan Ali Toptaş, İhsan Oktay Anar, Yaşar Kemal, Peyami Safa, Oğuz Atay,

2 Beğeni

“Büyüklük” ile ne denmek istediği muallak, çok satan mı, medya da sık yer alan mı, en çok baskı yapan kitapları olan mı? çok yazan ama az okunan mı ( Osman Aysu) Kitapları yazıldığı dil dışına en çok çevrilen mi? En çok ödül alan mı, Nobeli olan kaç romancı vardı( itirazlar için şimdiden yazayım siyasi falan sonuçta aldı mı aldı)

Ebedi değeri mi “büyüklük” ile sorulan… eh edebiyat zaten değer yaratan bir emeğin ürünü değil mi?

Neye göre büyük. 3, 2’den büyüktür ama 4’de 3’den büyüktür.

1 Beğeni

tamamen kişisel kendi düşüncenizi merak ediyorum.

Soru bu hali ile çok zor en azından benim için, 5-10 dakika kendimle uğraştım, tartıştık bir karara varamadık, aynı anda çok isim geldi aklıma, bir isim seçemedim. Tüm romanlarını ya da büyük kısmını okuduğum yazarlar arasında bir seçim yapmaya çalıştım ama o da olmadı.

Yaşayan Türk romancılar denilince aklıma

  • Ahmet Ümit
  • Orhan Pamuk
  • Hasan Ali Toptaş
  • Latife Tekin
  • Mehmet Eroğlu

geliyor. (daha var da çok uzatmayayım) İlk aklıma bunlar geldiği için bunları okumayı da seviyorum diye düşünerek bir sıralama olmadan 5’ini de “büyük” ilan ediyorum :slight_smile:

1 Beğeni

Zülfü Livaneli diyebilirim ben de. En büyükler arasına girer mi bilemedim ama kitaplarını okurken en keyif aldığım yazarlardan.

2 Beğeni

Ahmet Ümit’in bütün kitapları ablamda var ama ben pek alışamadım yazara. Başlamak için önerdiğiniz bir kitabı ya da en iyi eseri olduğunu düşündüğünüz tavsiye ettiniz bir romanı var mı?
Mehmet Eroğlu daha önce okumadım en kısa sürede okuyacağım.

Öykücü kısmında hatırladıklarım ve okuduklarım arasında en beğendiklerim Furüzan, Ferit Edgü ve Ayfer Tunç. Ayfer Tunç’un öykücülüğünü romancılığından daha iyi buluyorum.

Ahmet Ümit’in Kukla romanını öneririm başlangıç için (açıkçası ben bir tek onu okuyabildim uzun süredir daha okuyacağım diyorum ama sıra gelmiyor :frowning:) Şeytan Ayrıntıda Gizlidir de güzel bir polisiye öykü kitabıdır.

1 Beğeni

Teşekkür ederim listeme aldım. :relaxed:

Benim ilk okuduğum Ahmet Ümit kitabı içinde öyküler olan Şeytan Ayrıntıda Gizlidir kitabı. Tarih seviyorsanız Elveda Güzel Vatanım tarihi kurgu. Roman baş karakteri kurgu olsa da tarihsel gerçekler üzerine bir kurgu. Sis ve Gece kitabı da Politik bir kurgu, filmi de var, en az kitap kadar güze bir film. Son kitabı Kırlangıç Çığlığı da güzel…

Şeytan Ayrıntıda gizlidir ile başlanabilir. Çizgi roman seviyorsanız Başkomiser Nevzat’ın 3 kısa öyküsü çizgi roman yapıldı onları da okuyabilirsiniz. ( Elveda Güzel Vatanım’ın da çizgi roman olarak 1. kitabı çıktı ama devamı gelmedi)

Mehmet Eroğlu’nun ben özellikle Kusma Kulübü ve önceki kitaplarını daha çok seviyorum.
Yüz:1981
Yarım Kalan Yürüyüş
Geç Kalmış Ölü
Zamanın Manzarası
Issızlığın Ortası
Yürek Sürgünü
Adını Unutan Adam
Kusma Kulübü

Fay Kırığı Üçlemesi, İyi Adamın On Günü, Düş Kırgınları kitapları da güzeldir ama sanki Kusma Kulübü öncesi kitapları daha güzel geliyor bana. Mehmet Eroğlu okurken çıkış sırasına göre okursanız daha güzel bir okuma olur bence( Mehmet Eroplu yukarıdaki liste kronolojik değil, aklıma geldiği gibi yazdım)

Ayfer Tunç okumadım ama Fürüzan ve Ferit Edgü okumayı ben de seviyorum.

Oya Baydar Erguvan Kapısı, Elveda Alyoşa, Sıcak Külleri Kaldı, O Muhteşem Hayatınız kitaplarını da okumuştum ve önerebilirim. İnci Aral’ın Yeni Yalan Zamanlar üçlemesini ( Yeşil, Mor, Safran Sarı ) okuyup sevdiğim kitaplar oldu. Yukarıda Zülfü Livaneli önerilmiş, Serenat, Kardeşimin Hikayesi, Konstantiniyye Oteli kitaplarını okudum ve öneririm.

İhsan Oktay Anar’ın özellikle Puslu Kıtalar Atlası ve Amat’ı öneririm ( Tüm kitaplarını okudum bu ikisini daha çok sevdiğimden bir kaç kez okudum hatta bu yıl yeniden okuma planımda var) Orhan Pamuk’ın özellikle Sessiz Ev, Cevdet Bey ve Oğulları kitaplarını önerebilirim…

Yaşayanlar dediğiniz için sadece yaşayanlardan aklıma gelenleri yazdım, daha çok kitap önerebilirim ama en güzeli kendinizin keşfetmesi olacak. Fiyat nedeniyle belki kitapevleri pahalı gelebilir ( internet alışverişi daha uygun oluyor) ama yazar, kitap keşfi için kitapevleri iyi bir seçenek olur.

4 Beğeni

Bu kadar uzun bir açıklama beklemiyordum teşekkür ederim. İhsan Oktay Anar’ı bende çok beğeniyorum. Tarihi kitaplara ilgili olduğunuzu düşünerek açtığım konunun biraz dışına çıkarak rahmetli(are:grin:) bir yazar Reşad Ekrem Koçu öneriyorum eğer okumadıysanız.
Bu konuyu açmamın sebebi Türkiye’de günümüz edebiyatında Orhan Pamuk haricinde iyi bulunan romancı akla gelinmemesiydi. Aradığım biraz da gelecekteki Türkiye’nin klasikleri arasına Orhan Pamuk ile birlikte sokulabilecek yazarlardı aslında.

1 Beğeni

Pelin Buzluk ya da Mevsim Yenice öykü de kapışabilir. :slight_smile:

1 Beğeni