Yazarken Hangi Aracı Kullanıyorsunuz?

Arkadaşlar sizce bir yazı yazarken bilgisayar mı yoksa kağıt kalem mi kullanmak daha verimli olur? Ben yazarken bilgisayar kullanıyorum çünkü bilgisayarda düzeltme, silme ve ekleme işlemlerini çabucak halledilebiliyor olmamın yanı sıra aklımdaki şeyi de hızlıca sözcüklere dökebiliyorum.

Yakın zamanda birkaç yerde okuduğuma göre kağıt ve kalemin verdiği o yavaşlık ile daha oturaklı yazılar yazılabiliyor, anlatmak istenenler daha az sözcük kullanılarak daha iyi ifade edilebiliyormuş. Yani bu noktada yavaşlığın bir avantaj oluşturduğu söyleniyor.

Ben her türlü elle yazmayı da bir süre deneyeceğim ancak rıhtımdakilerin bu konu hakkında ne düşündüklerini oldukça merak ettim. Sizler başka hangi araçları kullanıyorsunuz ve bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

1 Beğeni

Yakın zamana kadar notlarım ve taslaklarım için defter tutuyordum; ama bu beni çok yavaşlatıyordu. Artık notları cep telefonuma kaydediyorum, bilgisayarda ise son hâlini yazıyorum.
Kâğıt ve kalemin verdiği keyfin bir başka olduğunu inkar edemem. O yüzden iç dökme yahut günlük tarzı yazılarım için hâlâ kâğıt-kalem kullanıyorum. :slight_smile:

1 Beğeni

Notlarımı dijital ortamda alıyorum. Bu iş için geliştirilmiş uygulamalar hem bilgisayarda hem tablette - veya başka bir yerde- notlarımı görüntülememi sağlıyor. (Notion kullanıyorum.)

Üzerinde düşünerek yazı yazacaksam, bana kağıt kalem kesinlikle daha elverişli geliyor. Kalemle yazarken düşünüyor, düşünürken yazabiliyorum. Ayrıca üzerine çizdiğim yerlere anında bakıp hatalarımı/istemediğim yerleri inceleyebilmek kendimi geliştirmeme olanak sağlıyor.

Henüz el yazımı dijital ortama aktarmış olmasam da Microsft Office Word’ün sesi yazıya çevirme özelliği çok iyi çalışıyor. Yazdıklarımı temize dökecek olsam muhtemelen bunu kullanırdım.

Ekleme: El yazısı yazarken dolma kalem kullanıyorsam o andan aldığım keyif iki katına çıkıyor.

3 Beğeni

Ben kalemle en son ne zaman bir şey yazdım tam hatırlamıyorum. En son geçen sene SGK’ya dilekçe yazmıştım herhalde. Ben tam tam tersi daha geniş zamanda daha nitelikli bir şeyler yazacaksam mutlaka klavye ile yazarım. Kalemi anca telefonla konuşurken ufak notları falan almak için kullanırım en fazla.

1 Beğeni

Eğer konuya hakimseniz bilgisayar, telefon olabilir de; yeni öğrendiğiniz, pekiştirmek istediğiniz konularda araştırma yaparken, yazı yazarken kalem kağıt kullanmak beynin birçok noktasını aktifleştiriyor ve çok daha faydalı bir deneyim sunuyor.

1 Beğeni

@hayalperest44 @birey @Leingrad @TheNameless değerli tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim.

@hayalperest44 geçenlerde yazarken kağıt ve kalem kullanmanın daha farklı bir deneyim olacağı yönünde bir tavsiye almıştım ona istinaden bir süre deneyeceğim. Bugün yazdıklarımı biraz kopyaladım ve yavaşlık konusunda size tamamen katılıyorum. Oldukça yavaş ama yazarken aklıma birkaç fikrin daha geldiğini inkar edemeyeceğim. Belki de okuduklarımdan hareketle bir plasebo etkisine maruz kalmış da olabilirim, bilemedim :grin:

@birey dolma kalem alıp deneme gibi bir düşüncem var benim de ama kim bilir ne zaman alır denerim bilmiyorum. Aslında uygun fiyatlı bir tane alıp direkt denesem mi diye düşünmüyor da değilim… :thinking:

@Leingrad şu an ben de öyleyim aslında. Yalnızca ders çalışırken kalem kullanıyorum onun haricinde ben de klavyedeyim genel olarak. Biraz can sıkıntısından ve boş vaktim olduğundan yeni şeyler denemeye meraklandım :sweat_smile:

@TheNameless genel olarak yazarken bilgisayardan da sürekli yeni bir şeyler araştırıyorum bu nedenle sekmeler arasında gidip geliyorum sürekli. Bu noktada dediğiniz gibi beynimin farklı noktalarını aktifleştirmek daha faydalı bir deneyim edinmemi sağlayabilir :thinking:

1 Beğeni

İsterseniz bu yazıyı da okuyabilirsiniz:

1 Beğeni

Bu yazıyı konuyu oluşturmadan önce okumuştum ama video tarihi biraz eski gibi. Bu nedenle güncel olarak rıhtımdan fikir almak istedim. Yine de tavsiyeniz için teşekkür ederim :pray:

1 Beğeni

@DragonRebornRand
Dolmamkalem dünyasına Platinum Preppy + Pelikan 4001 ikilisiyle giriş yapabilirsin.

Konu hakkında daha fazla bilgi almak istiyorsan bu Yazım Gereçleriniz başlıktan faydalanabilirsin

Yukarıdaki paragraftan bağımsız olarak klavye kullananlara kesinlikle on parmakla yazmaya alışmalarını tavsiye ediyorum. Çünkü on parmakla yazmak yazı yazmaktan çok düşünceleri doğrudan bilgisayara aktarmak gibi hissettiriyor, arada bir yerde parmaklar çalışıyor ama çoğu zaman hangi parmağın nerede olduğunun bile farkında olmuyorum.

1 Beğeni

Başlığı biraz incelemiştim ve ben de başlangıç için tam olarak Platinum Preppy ve Pelikan 4001’ i düşünüyordum açıkçası :sweat_smile:

Bu konuda size kesinlikle katılıyorum. Ben de on parmakla kullanıyorum klavyeyi ve bu sayede düşüncelerimin hızına yetişebiliyorum.

1 Beğeni

Eskiden kalem ve kağıt kullanmışlığım var. Defterler dolusu hikayeler. O zaman bilgisayarım yoktu. Mecburen kağıt kalem kullanıyordum. El yazısı zor , düzeltmesi problem , hele bir de benim gibi hızlı yazmaya alışmışsanız tam bir eziyet. Yazım doktor yazısı gibi , kendi yazdığımı kendim okuyamıyorum. Bir kaç gün sonra okuduğumda “Ne yazmışım ben buraya” dediğim çok olur. Yavaş yavaş , tane tane güzel yazı yazmaya sabrım yok. Öyle yazmaya kalksam 1 saat sonra “Ya ne uğraşacağım ben bununla” deyip kalkar giderim. Ben bilgisayarda hızlı ve düşünmeden yazmayı seviyorum. Hikayeler zaten kafamda ana hatlarıyla bitmiş oluyor. Geri kalan boşlukları hikayenin gidişatı , karakterler kendi kendine dolduruyor. Yazdıktan sonra bir iki sefer okuyorum yazdıklarımı , anlatım bozukluğu , mantık hatası varsa düzeltiyorum o kadar. Ha bir de notpad falan da kullanmıyorum. Direkt forum sayfasına (Ya da nerede yazıyorsam orada) yazıyorum. En azından sayfa düzeni ile uğraşmıyorum.

2 Beğeni

Taslağı (her ne yazacaksanız) kalemle boşluklu boşluklu yazmak ister bir kurgu ister bir araştırma ister günlük bir iş için olsun daha verimlidir. Sonra detayları ile bilgisayarda yazmak çağın gereği daha mantıklı bir yoldur.

NOT: Telefona not alıyorsanız bulut tabanlı uygulamlar tavsiyemdir. Güncellmede vs. silinir hepsi bilginize.

1 Beğeni

@Arghhh @berzah1 yorumlarınız için teşekkürler :pray:

@Arghhh aslında istediğimde okunaklı yazabiliyorum. Yani bir süre sonra ne yazdığımı anlayacak kadar diyeyim ama el yazım genel olarak benim de kötüdür :smiling_face_with_tear:

Onun dışında geçen boşluklu doldurduğum arkalı önlü üç sayfa ile çok az ilerlediğimi görünce bunun çok uğraştırıcı bir yol olacağını anlayarak @berzah1 ’ i haklı buldum. Yani taslaklar dışında kurgunun tamamını yazarak ilerlersem işin içerisinden çıkamayacağım gibi. Bunun yerine taslakları ve yeni fikirleri kağıda aktarıp bilgisayarda detaylandırmak biraz daha mantıklı görünüyor. Kaldı ki gelecekte ve geçmişte planladığım karakterler arası diyalog fikirlerini de ayrı olarak yazdığım için bu şekilde bir yol izlesem dahi yazacak çok şey çıkacaktır.

Sonuç olarak bir ayağım modern, diğer ayağım geleneksel metotlarda yürüyebilecekken neden öyle yapmayayım ki? :grin:

1 Beğeni

Ben eski yöntem kağıt kalemle yazıyorum daha çok. Sanki kurgu hiç beklemediğim, tahmin edemediğim şekilde açılıyor gibi. Bir de içimi dökeceksem de elle yazmak çok fayda ediyor, sanki gerçekten benden çıkıyor gibi. Terapi gibi bir etkisi var.

Ama artık anlık ilhamlar için telefondaki not uygulamasını kullanıyorum, oradan da dosya haline getiriyorum. Sonuç olarak hepsini benim bebeklerim :slight_smile:

2 Beğeni

Kalem kağıt düşünürken yazmak (ya da düşünmek için yazmak) için bence çok faydalı oluyor. Dolmakalemler bu konuda bence özellikle iyi.

Ama kalıcılığı olması gereken bir şeyse; not alınacaksa, kurgusal bir şeyler karalanacaksa ben bilgisayarda yazıyorum. Genelde markdown formatında yazıp git ile takip ediyorum (vaktiyle açtığım ilgili başlığın reklamını da yapayım). Bir kaç farklı çözüm denedim bu konuda, en memnun kaldığım yol bu oldu.

2 Beğeni

Bu kısım bende biraz fazla olmaya başladı. Birde gerçeklikle de örtüşen fantastik bir kurgu yazmaya çalıştığım için anlık ilhamlar, aklımda tasarladığım diyaloglar ve araştırıp topladığım bilgiler vs. Derken iyice bir karıştı telefon ve bilgisayar. Onları bir derleyip hepsini kağıda aktarmayı düşünüyorum. Kağıttakileri de artık tek bir klasörde kategoriye göre saklarım. Telefonda ve bilgisayarda yazmayla birlikte daha sık vakit geçirir oldum arada bir gözüm ağrıyor falan bu şekilde bu tarz durumları da engellerim en azından. Hem dediğiniz gibi kafa dağıtmak da cabası :ok_hand:

@nefarrias_bredd hocam dolma kalem almayı düşündüğümden bahsetmiştim. Aklıma esti dün çat diye sipariş vereyim dedim bugün geldi biraz kullandım fena değil gibi. Yazmak için farklı bir şekilde tutmak gerekiyor gibi. Diğer türlü biraz kesikli yazıyor ya da hiç yazmıyor. Gerçi bu şekilde yazarken da mürekkep rengi canlı başlayıp sonra soluyor gibi. Çok kavrayamadım ama zamanla oturur herhalde. Bunlara rağmen gerçekten kayarak yazıyor o çok hoşuma gitti.

Bilgisayarım linux formatında benim de ama bir süre kod işlerinden uzak durasım var. Çok iyi anlamıyorum ve açıkçası bir dönem orayı burayı kurcalamaktan zevk almaya başladıysam da keyfim kaçtı sonra. Notlarımı Google Docs üzerinde tutuyorum bu sayede telefonla da entegre oluyor aklıma bir şey geldiğinde sağda solda falan değiştirebiliyorum. O açıdan güzel oluyor sıkılırsam yine başka bir şeyler ararım :slightly_smiling_face:

Yeni alınan dolma kalem mürekkep akışını kesintili verebilir, eğer bir sorunu yoksa bir iki dolumdan sonra sorunsuzca yazar.

Tavsiyeler:

• Kaleminizi suyla iyice temizleyin ve kuruttuktan sonra içine yeni mürekkep koyun.
  • Kalemi kullanmadan önce bir iki kez (kapağı kapalıyken) sallayın.
  • Kalemi uygun açıyla tutup bastırmadan yazın. (Kalemin yazması için ucunun, kağıda belli belirsiz dokunması yeterli.)
  • A4 kağıdı kullanmayın, emici yapısı nedeniyle kalemin ucundaki mürekkebi fazla hızlı tüketip kesintili yazmaya sebep olabilir. Ucuz, alelade defter kağıtlarında sorun çıkmıyor.

Ekleme: Hangi kalemi aldınız?

1 Beğeni

Hmm iyi o halde zamanla göreceğim :thinking:

Aslında tamamen A4 kağıdında kullanmayı düşünüyordum ama bir bakalım belki çizgisiz defter alırım. Kalemi suyla temizlerken sağına soluna su tutmamda bir sakınca yoktur diye düşünüyorum. Yani suyun bozacağı bir mekanizması falan yoktur herhalde. Bu arada her dolum öncesi temizleme yapmam gerekiyor mu? Peki farklı mürekkepler alıp kartuşu temizledikten sonra içerisine doldurabilir miyim yoksa alacağım mürekkebe uygun yeni kartuş mu almayım? Kafamda deli sorular… :face_with_hand_over_mouth:

Platinum Preppy 0.5 aldım. Mürekkep olarak da Pelikan 4001 aldım. Alışıp seversem zamanla daha iyi modellere geçebilirim :slightly_smiling_face:

1 Beğeni

Kaleme duş aldırın, hiç bir sorun olmaz. Normali de suyla temizlemektir zaten.

Aynı mürekkebi kullanacaksanız şart değil ama yaparsanız daha iyi olur. Ama farklı bir mürekkep koyacaksanız temizlemeniz lazım çünkü kalemin damağında (tırtıklı kısım) kalan eski mürekkep ile yeni mürekkep karışacaktır.

Ben boşalan kartuşun içine şırıngayla mürekkep koyuyorum, şu ana kadar hiçbir sorunla karşılaşmadım. Bu yöntemle kullananı da çok gördüm. Ayrıca dolma kalem pistonları satılıyor, yine de bana şırınga yöntemi daha kolay geliyor.

2 Beğeni

Bu ve buna benzer tüm sorularınızın yanıtları için sizi şu başlığa alalım. :slight_smile:

2 Beğeni