Çin kalemleri ile benim de problemim yok. Sadece, atıyorum bi Alman bi Japon disiplini beklemiyorum. Örneğin Alman bir kalem ile Çin bir kalemin hata verme olasılıkları aynı değil. Hatta, Alman hata verirse şaşırırken, Çin hata verirse normal gözle bakarım.
Bundan sonraki tüm hobilerim için artık bu cümleleri varsayılan olarak kuracağım hanıma.
Bugün gelen Lamy Al Star’a Lamy dönüştürücü vasıtası ile Pelikan 4001 kahverengi çektim. Bu şekilde ton farklılıkları var. Acaba neyden kaynaklanıyordur? @Everfever
Bunlar mürekkebin gölgesi, shading deniyor. Bazı mürekkepler aynı kelime hatta harf içinde farklı şekilde dağılıp ton farkına sebep olur. Mürekkebin bir süsüdür. Ben çok severim.
Ben hiç kullanmadım ama Penfest’te Galen Leather’ın standından bir Nahvalur vakumlu kalem almayı düşünüyorum. Nasıl kullanıldığı yukarıda birkaç gün önce attığım pistonlu dolum videosunda var. Nedir özelliği: Pistonlu kalemlerin mürekkep haznesi yaklaşık 1,5-2 ml civarındadır. Vakumlu kalemlerin mürekkep haznesi yaklaşık 2,5-3 civarında oluyor. Tam emin değilim ama işte hazne daha büyük. Dezavantajı ise temizlemesi zor, doldurması da azıcık daha zahmetli. Gerek var mı? Aslında hiç yok
Editto: Pistonluların ortalama haznesi 1,2 ml; vakumlular ise 2 ml şeklindeymiş. Standart kartuşun haznesi ise 0,7 ml.
Ama benim dediğim iki farklı renk dalgası yaratmasıydı. Aynı rengin koyu ve soluk tonlarını vermesi değil. Şimdi elime şırınga aldım, başlığı ve dönüştürücüyü temizliyorum. İçerisinden çıkan kartuş ile deneyeceğim bir de.
Lamy F ve M karşılaştırması. Ben de buna karar veremedim bir türlü. Sen F için pişmanım dedin ama bilemedim, Scrikss M iken bunu F almak mantıklı geliyor. @Everfever help please!
Ben olsam biri M ise ötekini F alırdım. Hele Lamy’de uç değiştirmek kolaydır. İleride çok rahatsız ederse (ki sanmam) değiştirebilirsin.
Edit: Dikkat ederseniz bu Lamy yazım örneğinde de alttaki medium uçla yazılanlarda ton farkı var. Bazı yerler daha koyu, genel olarak daha açık tonlar var.
4001 Kahverengi’nin F ve M uçlarda bu kadar farklı renk gibi çıkması çok ilginç. Jinhao’da neredeyse turuncuya yaklaşık bir tonu varken Lamy’de çok daha koyu olmuş.
Evet ayrıca onu da farkettim. Fotoğrafta çok net belli bile olmuyor ama canlı baktığınzda iki kalemin aynı mürekkep ile olan ton performansı oldukça farklı. Hatta Jinhao daha çok hoşuma gitti bile diyebilirim.
Mürekkep koymadan önce başka renk ile yazdın mı? Temizlemeyi unutmuş veya eksik yaptığın için mürekkepler karışmış olabilir mi?
Uç fiyatları neden bilmiyorum ama sıfır kalem fiyatında neredeyse. Ben bekleyeyim, Scrikss yarın geliyor, onu test edip ona göre sipariş ederim. Nasılsa kampanya yok. Teşekkürler.
Bilemedim. Hiç tecrübem de yok, akıl yürütüyorum sadece ve bu kadar ton farkı anlamlı gelmiyor. Hani biri atlasa, ne bileyim kusma yapsa filan anlarım da iki farklı mürekkep gibiler.
Mekanizmalarında filan bozukluk olabilir mi? Farklı mürekkep ile denesene yine fark olacak mı?
Bir de gözüne hoş gelmesinden ayrı olarak asıl rengine hangisi daha yakın?
Kutu üzerinde gözüken örnek renge Jinhao daha yakın. Hatta çok tuhaftır 50-60 liralık Jinhao’nun ortaya çıkardığı ton daha çok hoşuma gitti.
Jinhaolardan birine waterman yeşil çekmiştim. Şimdi temizlediğim Lamy’e aynı yeşili çekip onu deneyeceğim.
Bir değişiklik olmadığı için fotoğraf çekmedim. Waterman Yeşil mürekkep iki kalemde de aynı performansı gösterdi. Yada diğer bir deyişle iki kalemde Waterman Yeşil mürekkepte aynı performansı gösterdi.
Sık rastladığım bir şey değil ama kalın uçlar daha koyu, ince uçlar daha açık yazabiliyor. 4001’in sadece kahverengi ve pembesi yok bende. Ama çok merak ettim bu mürekkebi.
Sailor Manyo Haha gibi üç renkli bir mürekkep çıkarmış bir de!