Can bombalamış. Borges, Coelho, Llosa, Erendiz Atasü…
Yok yok.
Can bombalamış. Borges, Coelho, Llosa, Erendiz Atasü…
Yok yok.
Yeni kitapların kağıt ve kapak kalitesi o kadar kötü ki okumak istemiyor insan. Okurken müthiş bir strese giriyorum kitap zarar görecek diye. İ̇letişim ve Metis hariç hepsi aynı maalesef. İletişim’i pahalı bulan arkadaşlar var, diğer yayınevleriyle kıyaslandığında haklılar ancak ben kaliteden ödün vererek diğerleri ile yarışa girmedikleri için memnunum. Kaldı ki aşağı yukarı ayda bir İdefix’te %35+%5-10 sepette+%5-10 kod indirimi toplandığında ortalama net %40-45 arası indirimi buluyor. Neticede kitap başına ortalama 3-5 TL bir fark kalıyor geriye. Açıkçası kitap kaliteli olsun, elde dağılmasın, elin neminden kenarı buruşmasın, çantada kenarları kırılmasın, okurken kapağı kırılmasın, az biraz daha fiyatlı olsun. Zaten okuyamayacağımız kadar kitap alıyoruz, o fiyat farkını da biraz daha az skorer olarak telafi edebiliriz.
İletişim kapak ve sayfa kalınlığı çok kötü bence. Hatta artık Can da buna dahil. Bu kadar pahalı kitap satıp kalitenin sürekli düşmesini anlayamıyorum. Özellikle İletişim klasikleri dökülüyor.
Bu konuya bende katılıyorum. Üstelik bazı yayınevlerinin kağıt kaliteside çok kötü. Örneğin Kronik Kitap; bu kadar aşırı satış yapan bir yayınevinin hem kapak hemde kağıt kalitesi nasıl bu kadar kötü olabilir, anlamış değilim
Dün Nemesis’in kitaplarını görünce İletişim çok lüks geldi gözüme. Yapı Kredi de keza. Ahmet Ümit’i okurken kapağı kırıldı, ki çok dikkatli okurum. İletişim daha iyi olabilir ama diğerleri ile kıyaslayınca kötü diyemem.
Çok kalitesiz malzeme kullanıyorlar. İthaki’den Istırancalı Abdülharis Paşa kitabını aldım, sayfalar kopmaya başladı okurken. Kapak zaten A4’den farksız.
Normalde hafif ve yolculukta taşımanın kolay olmasından kalitesiz ince kağıttan rahatsız olmam ama A4 kalınlığındaki kapak ve kopan yapraklar beni bile rahatsız etti.
İletişim’in bastığı Steinbeck kitaplarının kapak kalitesi içler acısı. İthaki Kemal Tahir kitaplarının kapağını galiba yakında kağıda basacak. YKY belki kapakta çok oynamadı ama kağıt kalitesi çok kötü. Galiba kaliteden ödün vermeyen tek yayınevi İş Bankası. Hatta HAY karton kapaklarda kaliteyi yukarı bile çektiler.
Geçen aylarda Korkuyu Beklerken’i okurken ‘‘post-it’’ i yanlış yapıştırmışım. Düzeltmek için geri kaldırdığımda iki cümle olduğu gibi ‘‘post-it’’ e geçmişti ve kağıdın üstü hasar almıştı. Oysa HAY Klasikleri’nde aşağı yukarı kaldır yapıştır ne kadar oynarsam oynayayım hiçbir şey olmuyor. Karşılaştırmaktan ziyade sadece bu iki yayınevi ile böyle bir durum oldu diye yazdım.
Kronik’in kitaplarının sayfaları bana iyi geliyor açıkcası.
Orhan Veli için bandrol alınmamış mı? Onu da hazırlıyorlardı.
Malesef başka yok. Sonrakine özellikle bakarım.
Pegasus’u öveceğim bir konu varsa o da budur. Çok pahalı satıyorlar bence ama en azından baskı kaliteli. İthakide piyango var. Kime kötü gelirse.