Ayraç, Say, Bilim ve Sanat Yayınları’ndan sonra sıra Metis’e gelmiş anlaşılan. Göçebe gibi yayınevlerini dolaşmaya devam ediyor bu kitap.
Kemal Varol’un “Ucunda Ölüm Var” kitabı da Everest’ten yayımlanmış.
Ucunda Ölüm Var
Ucunda Ölüm Var memleketin dört bir yanını dolaşan, hevesini gönlünden bir an olsun eksik etmeyen, yarım asırlık sevdasının peşinde dünyadan çağırı çağırı geçen Ağıtçı Kadın’ın hikâyesi.
Kemal Varol, ayrılığın ve ölümün bilgisiyle ilmek ilmek kurduğu romanda, bir geleneğin son temsilciyle düşüyor yollara. Konya, Bursa, İstanbul, Erzurum, Arkanya ve Arguvan… Uğradığı tüm şehirlerde Heves Ali’den bir iz, bir koku arayan Ağıtçı Kadın, yüzünü görmediği ölülerin hikâyelerinden ipuçları topluyor; saz âşığı Heves Ali’nin ölmediğine mi seviniyor yoksa onu bulamadığına mı üzülüyor?
Her ölüm, bir ayrılık… Bu sevda masalının ucunda ölüm var.
“Kime ne söylesem canım efendim!
Hasanım Ali, Hüseynim Ali, Hevesim Ali!
Kalbini unutan insan, neyi unutmaz ki!”
Modern bilim kurgunun kurucularından Rosny Aîne’nin Xipéhuz isimli eseri, yakında Fihrist Kitap’tan çıkıyormuş. Böyle bir kitabın varlığından haberdar değildim ama araştırdıktan sonra çok ilgimi çekti. İlgilenenler olabilir.
Fihrist Kitap’tan iki bilimkurgu klasiği daha. Henüz çıkmadılar ama bu ay içinde çıkacaklar sanırım. Yayınevi bilimkurguya devam edecek. Epey bir kitap var ufukta. Hangi kitaplar bilmiyorum. Umarım çevirileri de iyi olur.
Hemen araştırıyorum, bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim
https://kidega.com/kitap/eski-toplum-cilt-1-399484/detay
Evrimci budunbilimin kurucusu sayılan Lewis Henry Morgan, hukuk öğreniminin ardından Amerika kıtasındaki yerli halklara karşı yapılan haksızlıklara karşı çıkmıştır. Morgan 1851-1877 yılları arasında Kızılderililerin arasında yaşamış, yaptığı gözlemleri ve araştırmaları kitaplarına konu etmiş ve antropolojinin simge adlarından biri haline gelmiştir. Eski Toplum yapıtıyla Friedrich Engels’e de esin kaynağı olmuş; Engels bu eserle Charles Darwin’in Türlerin Kökeni ’ni kıyaslayarak Ailenin, Özel Mülkiyetin ve Devletin Kökeni adlı yapıtını oluşturmuştur.
Morgan, Kızılderililer arasında geçirdiği otuz yıllık deneyimi neticesinde insanlığın yabanıllık, barbarlık ve uygarlık aşamalarından geçtiğini öne sürer ve bu savını sadece Amerika yerlileri ile sınırlamayarak, dünya üzerindeki tüm ilk toplumlarda da aynı aşamaların yaşandığını örnekler. Morgan’a göre insanlık köken olarak tek ve birdir; ayrı yerlerde, ayrı zamanlarda, aynı yollardan geçmiş; aynı süreçleri tamamlayarak uygarlığın/gelişmenin benzer aşamalarına varmıştır.
Budunbilim konusunda en önemli kaynaklardan biri olarak gösterilen Eski Toplum, günümüz toplum şekillerine ve toplumsal örgütlenmelerine nasıl ulaştığımızı, bugünden sonra da değişimin aynı şekilde devam edip bizleri başka bir aşamaya taşıyacağını geniş çaplı araştırmalarla ortaya koyuyor.
“Budunbilimin kurucusu Lewis Henry Morgan’ın yüz yılı aşan bir süreçten sonra da, günümüzde geçerliliğini sürdüren birçok görüşü, değerlendirmesi vardır. Morgan’ı eleştirenlerin, zamanın karşısında Morgan kadar başarılı olup olamayacaklarını ve bugün kendilerinin yaptığı çalışmaların hangi insani değerlere hizmet ettiğini düşünmelerinde yarar vardır.”
https://kidega.com/kitap/eski-toplum-cilt-2-399500/detay
“İnsanlığın yeryüzündeki eskil çağlara uzanan geçmişi, günümüzde bütünüyle ve yeniden kurgulanmış gibi ortaya çıkarılmış bulunmaktadır. Önemli olan, bütün bu bulguların geçirdiğimiz son otuz yıl içinde gerçekleştirilmiş olması; günümüz kuşağının ise böylesine önemli bir olguya tanıklık eden ilk kuşak olmasıdır.
Bugün, Avrupa’da buzul çağında, hatta bu çağın yakın öncesinde de insanoğlunun yaşamış olduğu; insanın bundan da öncelere uzanan yerbilimsel çağda bile bu topraklarda hayatı sürdürmüş olması çok olası görünüyor. Bu ilk insanlar, zamanlarının birçok canlı türünden sonra da yaşamaya devam etmiş; belirli bir gelişme süreci geçirmiş; insan familyasının çeşitli dallarında, gelişme alanlarında ve süreçlerinde parlak başarılar göstermişlerdir.
İnsanlığın bütün bu geçmiş çağları ardı ardına nasıl aştığını; fark edilmeyecek kadar küçük küçük adımlarla ilerleyerek yabanıl topluluğundan barbarlığın en üst düzeyine nasıl eriştiğini; bazılarının ise, bu ilerleme yarışında niçin gerilerde kaldığını –bir bölümü uygarlığa geçebilmişse de, diğerleri barbarlık dönemini, hatta bir bölümü daha da ilkel olan yabanıllık dönemini aşamamıştır– öğrenmeyi istemek, yerinde ve doğal bir arzudur.”
(Yazarın önsüzünden)
Güzel. Electric State geliyor Simon beyimizden. Döngüden Hikayeler’den sonra harika bir haber daha.
https://twitter.com/koridoryayinevi/status/1372220417545535496?s=20
https://twitter.com/ginko_kitap/status/1372196885285457932?s=20
https://kidega.com/kitap/bir-kedi-bir-adam-bir-olum-399493/detay
Türkiye’nin üretken kalemi Zülfü Livaneli’nin yazmaya başladıktan 29 yıl sonra bitirdiği romanı: Bir Kedi, Bir Adam, Bir Ölü. Ünlü yazar, bu romanıyla dünyanın farklı yerlerinden, Stockholm’e sığınan devrimcilere odaklanıyor. Tüm yaşamları sınavlarla ve kayıplarla geçen bu insanların “biraz güvenlik biraz can sıkıntısı” olarak tanımladıkları mutluluk arayışlarına odaklanıyor.
Türkiye’den Stockholm’e iltica eden Sami, yaşadıklarının sorumlularından biri olan eski bakanla kaldığı hastanede tesadüfen bir araya geliyor. Bu karşılaşma, intikam ve affetme gibi temel psikolojik ikilemleri tartışırken, cezalandırma ve yargılama gibi devlet mekanizmaları ekseninde ülkenin ahlaki iklimine de değiniyor.
2001 Yunus Nadi Roman Ödülü’ne layık görülen Bir Kedi, Bir Adam, Bir Ölüm okurları alışılmışın dışında bir roman tekniğiyle tanıştırıyor. Usta edebiyatçı Zülfü Livaneli, yazar-karakter çatışmasını oldukça şeffaf ve özgün bir şekilde göz önüne seriyor
Bir Kedi, Bir Adam, Bir Ölüm enternasyonalizm, mültecilik, şiddet, cinayet, aile ve anadil üzerine cesur bir düşünüş biçimi sunuyor.
Yeni bir John Verdon kitabı güzel haber.
Bu başlığı ve genel olarak Forum’u çok seviyorum. Hiç bilmediğim, farkında olmadığım kitapları öğreniyorum not ediyorum imkan buldukça satın alıyorum. Duyuru yapan veya bu tür haberleri bizimle paylaşan tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum. Durduk yere içimden teşekkür etmek geldi bir sebebi yok yani.
Benim de foruma katılalı yaklaşık iki ay oluyor, forum sayesinde yaklaşık on tane çok kaliteli yazar tanıdım ve hepsi favorim oldu neredeyse. Ben de herkese teşekkür ediyorum ufkumu genişlettiğiniz için.
O kadar sevinmeyin, bu başlık az cüzdanı perişan etmedi.En tehlikeli başlıklardan, zaman geçtikçe cüzdanınızdaki kara deliği daha iyi hissedeceksiniz…
@alper Koridor gerçekten harika gidiyor.
Keşke Heinrich’in boyutu 13.5 x 19.5 cm değil de biraz daha büyük olsaydı.
Yetmiş sene sonraysa artık telif yoktur. Telifsiz kutulu bir eser için çok buldum fiyatı. 65 filan olmalıydı indirimli en fazla. Benim kafamdaki kıstas bu en azından.
Telif yok gibi ama bilmiyorum çevirmenin vakfı ile ortak bir çalışma olmuş. Ayrıca kağıt, cilt etkiliyordur. Bez cilt ve tahminim şamua kağıt olabilir. Ben sipariş vermiştim, 2-3 güne gelir kitap.
Diğer bir detay da en az 10-15 TL fark küçük yayınevi farkıdır. Bu baskıyı Alfa, YKY vs. yapsa 10-15 TL daha ucuz olurdu.
Mümkün. Geldiğinde karakteristik özelliklerinden de bahsedersen sevinirim.
Şu başlığa her girdiğimde Pierce Brown Karanlık Çağ ve Fırtınalar Mevsimi görme umuduyla bakıyorum mesajlara. Bir de Rick Riordan, Apollon’un Görevleri. Gerçi daha çok kitap var da şu an en çok beklediğim bunlar. Hayırlısı…
Hızlı geldiler.