Kapra, Shakespeare’ın Orhan Burian çevirilerini basmış. Çeviriler nasıldır bilmiyorum ama bu çeviriler 1940’larda MEB’in bastığı çeviriler.
Epsilon’u takip eden veya iletişimde olan var mı acaba? Londra Nehirleri serisinin diğer kitaplarını çıkarıp çıkarmayacaklarını çok merak ediyorum.
Ek olarak Roshani Chokshi’nin Pandava serisi İthaki çocuk bünyesinden çıkıyordu, dördüncü kitap geleydi iyiydi.
Seri 9 kitapmış sanırım. 4 yılda 2 kitap çıktığına göre yaklaşık 15-20 yıla kadar tamamlanır.
Umarım öyle bir durumla karşı karşıya kalmayız.
Everest - Alfa yeniler:
Yaşayan Otobiyografi serisinin 2. ve 3 kitapları
Doğayı Dizginlemek - Dil ve Müzik Nasıl Doğayı Taklit Ederek Kuyruksuz Maymunu İnsana Dönüştürdü? -
Bilimsel fikir birliği, insan konuşmasını anlama yeteneğimizin yüzbinlerce yılda geliştiği yönündedir. Daha yürümeden konuşmaları anlamayı öğreniyoruz ve çok büyük miktarda bilgiyi sadece duyarak sorunsuz bir şekilde özümseyebiliyoruz. Çocuklar okumayı çok küçük yaşta öğrenirler ve bilgileri, işittiklerinden çok daha hızlı bir şekilde okuyarak özümseyebilirler. Oysa okumak için gelişmediğimizi biliyoruz çünkü yazı sadece birkaç bin yaşında. Mark Changizi, insan konuşmasının çok özel olarak doğanın seslerini kullanmak için “tasarlandığını” gösteriyor; bu sesler, kolayca anlamak için milyonlarca yıl boyunca evrimleştirdiğimiz seslerdir. Hangi dil olursa olsun, konuşmamız çok açık bir şekilde doğanın seslerine dayanmaktadır.
“Dil ve müziğin kökenlerine dair ortaya atılmış çok sayıda kuram arasında Mark Changizi’nin kitabı, sınanabilir ve şaşırtıcı biçimde doğru olan çok sayıda öngörüye işaret eden, son derece kesin bir varsayım önermesi bakımından benzersiz.”
–Stanislas Dehaene, Bilinç ve Beyin ile Beyin Nasıl Okur?’un yazarı“Mark Changizi, çoğumuzun aklına bile gelmeyen büyük ve önemli sorulara ikna edici yanıtlar sunarak düşünme biçimimizi değiştirme gibi baş döndürücü bir yeteneğe sahip.”
–Roger Highfield, New Scientist editörü ve SuperCooperators’ın yazarı“Bu muhteşem kitapta Mark Changizi, zihin üzerinde bir ameliyata girişiyor ve bizi insan yapan becerilerin kökenlerini açığa çıkarıyor. Changizi’nin, dil ve müziğe dair dikkatle oluşturulmuş evrimsel açıklaması, bizi kuyruksuz maymunlardan ayıran şeyin ne olduğuna dair düşüncelerimizde devrim yaratacak gibi görünüyor.” –Dan Simons, The Invisible Gorilla kitabının eş yazarı
Ben hala Mitos Boyut’un 12. ve 13. cildi yayımlamasını bekliyorum. Telif alamadıklarını ve şu anlık basamayacaklarını söylemişlerdi geçen sene. Büyük ihtimalle de gelmez ama ben beklemeye devam ediyorum.
Brecth’in teliflerinin kamulaşmasına 4-5 sene kaldı galiba, belki o zaman devam edebilirler.
Serinin dördüncü kitabı “Sakin Adamın On Günü” 19.01.2024’de satışa açılıyormuş. Muhtemelen “Varlıklar 2” seneye kaldı.
Vay be, bir seriye ilk cildinden sonra veda ediyoruz demek.
İşte bu be. Müthiş haber. Umarım almaya da gücüm yeter. En az 500 TL etiket fiyatı olur. Belki de 600.
Gezegenin Etrafındaki Kadınlar’da (Feminist Spekülatif Kurgu Öykü Antolojisi 2023)
Bilimkurgunun efsanevi kadın yazarlarından Ursula K. Le Guin şöyle belirtiyor: “Daha çok kız kardeşimin yükseklere kanat çırpmasını istiyorum. Zira özgürlük, hiçbir zaman kadınların kolay kolay elde edebildiği bir şey olmadı.” Bu alıntıyla birlikte belirtmek gerekirse, kadınların toplumda sosyal statüsü konumlarından tutun da ev içi emeklerine değin özgürlük alanlarının kısmen yahut çoğunlukla kısıtlandığı, farklı zorbalıklarla karşılaştığı ortadadır. Kadınlara temas eden her türlü konuların eşiğinde özgürlük alanı çok önemlidir. Bu bağlamda edebiyatta özellikle kadın yazarların yazınsal alanlardaki özgürlüğü kıymetlidir.
Antolojideki öykülerde camdan kemiklere, tehlikeli deneylere, hafızasını sıfırlamak isteyene, damızlık olarak görülen kadınlara, yapay zekâ düzlemine, robotlara ve sistemin çatlaklarından sızarak alternatif evrenlerdeki gezegenlere yolu çıkıyor okurun. On beş öyküdeki ana izleklerin başında kadın temelli meseleler ve ataerkil düzene başkaldırının var olduğu görülüyor. Yılmadan devam eden kadın mücadelesinin yaratıcılıkla taçlandırıldığı öyküler, yerli feminist spekülatif kurgunun patikasına katkı sağlayacaktır.
Gezegenin Etrafındaki Kadınlar’da (Feminist Spekülatif Kurgu Öykü Antolojisi 2023) öykülerin seçimi ve sıralanması Melisa Parlak & Meltem Dağcı tarafından gerçekleştirildi. Sadece kadın yazarlardan oluşan “kadın” temalı spekülatif antolojide on beş yazar bir araya gelerek dünyadan farklı bir gezegen hayal ettiler.
Bu hayal dünyasının kıyısında, bilim ve kurguyla kalmanız dileğiyle.
Katkıda bulunan yazarlar:
Selin Arapkirli, Zeynep Okçu, E. Nihan Acar, Melisa Parlak, Elif Hamamcı, Zeynep Kahraman Füzün, Gizem Çetin, Deniz K. Üstündağ, Serpil Ülger, Nurgül Çelebi, Ezo Evrim Harsa, Melis Büyükplevne, Dr. Özlem Kurdoğlu, Deniz Erkaradağ, Şeyda Aydın.
Kitap Cumhuriyeti’nden dijital ve ücretsiz olarak indirip okuyabilirsiniz:
Aşırı ilgimi çekti İnsandan Öte. Epeydir seriden kitap almıyordum, bakalım nasılmış.
Darwin karton kapak için de bandrol alınmış.
Perili Ev şu kitap galiba.
Charles Dickens tarafından derlenen ve katkıda bulunanlar arasında Elizabeth Gaskell ve Wilkie Collins’in de yer aldığı bu yeniden keşfedilen çalışma, saf Dickens komedisinin silinmez dokunuşlarıyla doğaüstü olayların ustaca ortaklaşa hazırlanmış bir öyküsüdür. Anlatıcı, demiryolu vagonundan terk edilmiş bir evi gözetlediğinde, oraya yerleşmeye karar verir. Ancak yerel efsaneye göre burası perili bir ev ve hiçbir hizmetçi işe girmeye cesaret edemiyor. Engellenmeyi reddederek, birkaç tanıdığını kendisine katılmaya davet eder ve her birine doğaüstü yaratıkları yok etme görevi verir. On ikinci gece bir araya geldiklerinde her biri hayalet faaliyetlerle ilgili kendi versiyonunu anlatıyor.
Nihayet İşKültür HAY, bir Charles Dickens duyurusu yaparak sadece antikçağ-klasik eseri yayınevi olmadığını hatırlattı bize çok şükür…