Neden bazı yayınevleri gibi kuşe yerine saman basmıyorlar yayınevinin prestiji için mi ? Yoksa okuyucuya kaliteli baskı sunabilmek için sebepler gibi şeyler yüzünden mi?
Öyle bir sormuşsunuz ki iyi mi yapıyolar kötü mü, anlayamadım
Her iki sebep de geçerli diyebiliriz. 32 cilt süren ve 30’u kuşe kağıda basılmış bir serinin devamının kitap kağıdına basılmasını kimse istemez. Bu hem okura tutarlı bir ürün sunmak için hem de ileride başvuru yapılacak teliflerde yayınevinin karşısına çıkmaması için gerekli.
2000 yılı sonrasında çıkan ve modern dediğimiz çizgi romanların renklerinin kitap kağıdında verdiği (veremediği?) etki de buna dahil, başka birçok sebep de.
Dilimize çevrilmemiş başyapıt niteliğine sahip mangalar varken, bizim yayınevlerinin bu tarz / kalitede mangaları çevirmelerini hep garipseyeceğim sanırım.Aynısını manga basan hemen herkes yapıyor.
Vagabond, BOTI vs beklemiyorum ama ne bileyim Kokou no Hito, Zetman, Sanctuar veya çizim yeteneğini arşa taşımış Boichi’nin Sun-Ken veyahut Origin serileri gibi hikaye, çizim vb yönden belirli bir kalitenin üzerine eserler basmak yerine Türk manga sektörünün kalite olarak aşağıda eserler basmasına hayıflanıyorum.Ciddi bir nitelik sorunumuz var…Şükür arada Monster, Akira vs basılıyor bir nebze mutlu oluyoruz.
Muazzam eserlerin dilimize çevrilmesini beklerken önceliğin böyle eserlere verilmesini görmek gece gece bu kadar uzun yazmama sebep oldu…
Ben Paradise Kiss’e sevindim bir şahsen.2000’ler shoujolarından en garip ve en iyilerinden biridir bence.
Telif hakkı almak sıkıntılı ve maliyetli olabilir kaliteli mangalar için.
Katılmakla beraber manga için yayınevleri hala korkuyor. Neredeyse tüm ağırlığı mangada olan yayınevleri bile ya satılmazsa korkusunu yaşıyor, o yüzden o sene içinde kalburüstü 1-2 seri çıkarıyorlarsa kalanlarını da daha garanti baktıklarından seçiyorlar.
Tüm yayınevleri yaşıyor elbet ama manga yayıncılarının tür kaynaklı ekstraları var. Birçok sebep var bakınca aslında çok büyük toplara girmemelerinin genel okur profilleri, ekonomik durum vs. Üç büyüklerden bile ülkemizde 2-3 aya yeni cilt geliyor anca, diğerleri ayda bir çıkarken.
Mesela Bang Çizgi Nana basmaya yönelmiş öncelikle anladığım kadarıyla ama uzunluğundan ve yarım kalmasından dolayı Paradise Kiss’e yönelmişler.
Umarım ilerleyen zamanlarda değişir durumlar çünkü talep her geçen gün inanılmaz artıyor ellerini güçlendirmeleri gerekecek.
Marmara sessiz sedasız iyi işler çıkarıyor. Tebrikler.
Ne kadar sevindim anlatamam, özellikle Elfen Lied için çok mutlu oldum.
Kesinlikle katılıyorum.
Tebrik ederim öncelikle sizi, güzel haberler gelmiş Marmara’dan.
I am a Hero ve Elfen Lied herhalde Amerikan formatta basılır Monster gibi.
Satışa çıkmamış henüz sanırım, böyle önceden paylaşıyon favoriye ekleyemiyoruz, sonra da unutuyoruz
Ben bu tür durumlar için masaüstünde klasör yaptım. Alınacak kitapların kapaklarını klasöre ekliyorum.
Neyse hatırlatıcı ekledim kontrol ederim tekrar, zaten sonradan satışa açılınca link paylaşıyorsun genelde
İşini görür mü kitapyurdu
Şimdi baktıydım yoktu, teşekkürler