Yalnız değilsin, yazdıklarına kelimesi kelimesine katılıyorum.Hatta benzeri şeyleri arada dayanamayıp başlığa yazıyorum…Kaliteli muazzam mangalar varken önceliği hep popüler kültür mangalarına ve ne yalan söyleyeyim 5-6/10’luk kalitesiz mangalara veriliyor.Tabi Türk filmlerinde olduğu gibi durum biraz kitleyle alakalı.
Ek olarak şöyle bir durum var bilmiyorum katılır mısın, Vagabond çıkartıp her yıl 1 cilt çıkacaksa basılmasın daha iyi diye bakıyorum.Çünkü yayınevlerinin şuan ki hızıyla Claymore, BOTI, Vagabond vs çıksa bile yılda 1 - 2 cilt çıkarırlarsa 10-15 yıla falan ancak biter…
Keşke dediğin gibi önceliği nitelikli, kaliteli eserlere verseler, üzerine yılda 4 cilt yani 3 ayda 1 cilt çıkarsalar…Ahh ahh hayaller işte, yine uzun uzun yazdım.Sanırım dediklerimiz hiçbir zaman olmayacak en azından yakın vade içerisinde…
Belki bu sitemlerimizi görürler de ona göre yol yordam izlenir diye düşünüyoruz bence. Fakat görülse de tiye alındığı kesin. Marmara Çizgi Monster’ı çıkardı. Çıktığı dakikadan itibaren tükendi. Neden? Çünkü bekleniyordu. Ve gerçekten bizim ülkemizde de olsun diye istiyorduk. Aynı şeyleri diğer seriler için söylemem pek mümkün değil. Hem uzun soluklu hem de alıcısı bence görece daha az. Şahsen ben Noragami olsun, Büyücü Kızlar vs. ‘Ya bunun 18. cildi için de bekleyeyim’ demiyorum. Ellerinde kalıyordur. Bunu küçümsemek için de demiyorum. Fakat öncelik bu olmamalı. Mushishi 10 cilt, Nausicaa 7 cilt, hani az yani görüyorsun. El atmana kesinlikle değecek seriler. Neden böyle hiç ama hiç anlamıyorum. -_- Biz kendi kendimize ağıt yakıp dururuz bu gidişle.
Evet maalesef eksik, animeyi izleyeli yıllar oldu ama yarım bırakıldı, fazla tutmayınca yayından kaldırıldı diye hatırlıyorum.Finali mangaya yetişemeden bitince mangadan farklı bir final işlediler.
İnanın bana kalmıyor.Özellikle Noragami piyasada aşırı eksiği olan bir seri,hemen tükeniyor.Ben 5.cildi kaç ay beklemiştim de günceli yakalayabilmiştim.
Diyen baya bir insan var aslında bu yüzden bang çizgi hâlâ yeni baskılarını yapıyor serinin aslında gerçekten çok fazla satıyor. Özellikle gençler ve genç-yetişkinler baya tercih ediyor. Türkiye’de bir a4 kağıdının maceralarının manga halini basanız onu bile alacak kadar aç bir kitle var.
Özellikle kitap fuarlarındaki manga satan standlara bakarsanız bir manganın ne kadar sattığını görebilirsiniz. Ben en net fuarda çalıştığım süreçte ne kadar çok manga hayranı olduğunu gördüm. Bunu kim alıyor diyeceğiniz seriler bir günde yüzlerce satıyor. İnternette bu yüzden stok sıkıntısı yaşanıyor serilerle ilgili ,d&r gibi yerlerde bu yüzden hep çizgi roman bölümleri dolu oluyor. Çünkü şu an insanlar manga okumak istiyor. Özellikle biraz bile adını bildikleri serileri hemen almak istiyorlar.
İnsanlar ters tepki verir diye bunu yazmıyordum ama buna baya katılıyorum. Ne kadar vasat shounen
-shounenin en azından kalitesi basılsın diye düşünüyor insan. Yu Yu Hakusho, Toriko falan- veya popüler ne kadar vasat eser varsa basıyorlar. Elle tutulabilir, kaliteli basılan manga sayısı çok az.
Gerçi bütün olay talep-arz’dan ibaret bunlar satılıyor ki basmaya devam ediyorlar. O yüzden kitle kendisini geliştirene veya rafine zevkler edinene kadar böyle devam.
Evet çok fazla satılıyor İthaki de manga basmaya başladı yayınevleri yönelmeye başladı iyice. Eskiden bu kadar çok seri basılmıyordu sanki.
Satın alanlardan çoğu kişi koleksiyon için öylesine alıyor youtubede bazı kişileri takip ediyorum sevmedim ama yine de alacağım diyorlar kitaplıkta gözüksün diye mesela biriktiriyorlar (biraz ilginç) bazıları da alıp sonradan satmak için alıyor. İnstagramda gördüm geçen buradan alıp birisi Azerbaycana satış sayfası açmış
Baskılar hemen bittiğinden 30-40 tl yüksek fiyata satıyorlar
Bu imkansız gibi bir şey gerçekten insanlar yayıncılara şöyle saldırdığı sürece özellikle.
Mesela gerekli şeyler Akira bastı ve satmadığı için popüler serilere yöneldiklerini kendileri söyledi ve yıllar olur artık galiba 2.cilt gelecek kaliteli iş çıksa bile onu alan olmuyor. Adam gidip jujutsu, demon slayer alıyor. Bu arada gerekli şeyler kimetsu no yaiba’ya iblis keser demesi rezilliğini hâlâ unutamıyorum. Japonya büyük elçiliği bile eseri iblis avcısı gibi bir şekilde çevirmişti…
Gerçekten artık serilerin karaborsası var. Çok tuhaf olsa bile.
Evet çizgi roman ağırlıklıydı ama galiba maliyeti daha düşük manganın bu yüzden daha fazla kâr elde edebiliyorlar hemde çok satıyor yayıncılar için tadından yenmez .
Manga-anime kitlesine yönelik bazı influencer girişimlerini bende gördüm ama pek başarılı bulamadım yabancı içerik üreticileri ile karşılaştırınca bizimkiler baya çocuk gibi kalıyorlar.
Akira satmadığından değil diye biliyorum aldıkları yer baskı için sürekli izin istiyormuş şunu değiştir şunu düzelt diye. Ben açıkçası Gereklişeylerin birkaç manga dışında satmayan bir şey bastıklarını pek düşünmüyorum bastıkları hep popüler seriler.
Bunu ne zaman söylediler. Ben kaçırdım galiba. Benim bildiğim matbaa ve telif sorunu olmuştu. Ha şu pandemi döneminde genç-yetişkin tutkunu tayfa alacak diye kurban biz olduk. Bana göre basılan çoğu şey vasat.
Hiç sorma ya influencerlar baya kötü manganın ciltleri gösterip kapatıyorlar en basitinden bi Ghibli serisinin tierlistini yapan& yorumlayan bile yok Neyse daha yazmayım konu dışı oluyor sanırım
Canlı yayınların birindeydi hatta Alişan Cengiz son okumaları kendi yaptığını ama Japonca bilmediğini ve fan çevirilere baktıklarını söyledikleri canlı yayınlar bile vardı baya baya skandal denebilecek açıklamalar vardı. Zamanında fansublara nasıl zorluklar çıkardıklarını çoğumuz biliriz diye düşünüyorum.
O uzun süreçler yıllar sürmez ve bunu bir iki kez konuşmadılar biraz uzun sürecek ama bulacağım inşallah ss’ini 2. cildin baskı hazırlıklarının ne zaman başladıklarına dair gönderi attıklarını.