250 liralık cilde 12 lira kargo parası ekliyor birde.
Yani gereksiz pahalı bence jbcnin bastığı absolute editionlar birde imzalı hali 300tlydi.Fiyatı neden saganın özel baskılarıyla aynı değil acaba.
Paralelevren’in ücretsiz kargo sınırı 300 tl. Bence de fazla açıkçası. @Hannibal_Lecter Saga 1 1000 limitli, Saga 2 750 limitli ama bu cilt 99 limitli ondandır. Sosyal medyadan duyurmamışlar bile muhtemelen çok limitli bir baskı diye.
Doomsday Clock olmasaydı, Moon Knight’i alırdım. Kötü zamana denk geldi.
JBC’den sürpriz bekliyorum bu konuda.
Koleksiyoner bir insan olmaya çalışan biri olarak bu kadar uçuk bir fiyat görmedim 200 olsa gerçekten bir nebze düşünülür ama 250 gerçekten biraz fazla. Ki zaten Vision’ı sınırlı baskı çıkarmışlardı hemen alın tükenecek diye ama hala baskısı var satılıyor. Vision 304 sayfa Moon Knight 344 sayfa. Vision’u ben 150 TL gibi bir fiyata almıştım indirimde. Şimdi hatırladım Fantastik Dörtlü’de hemen hemen bu özel edisyonlarla aynı ve şu an Arkabahçe’nin kendi sitesinde 162,5 TL.
Vision 300 limitli, 304 sayfa 180 TL 2019 Nisan baskı.
Moon Knigt 99 limitli, Numaralandırılmış, 344 sayfa ve 2020 Haziran baskı.
250 gerçekten çok ama aradaki fark çok değil aslında. 1 sene de normal kitaplara bile epey zam geldi. Nadirkitap sitesine 300 TL üzeri düşmeye başlamış bile. Bu bir kaç aya tükenecektir muhtemelen Vision’un tükenmeme sebeplerinden biride uygun fiyattan tek cilt normal baskısı olması, Moon Knight ise tek cilt olarak sadece bu şekilde basıldı.
Benim de bu konuda birkaç fikrim var, tartışmaya katılmak istedim. Ben bu konuda yayıncının yanındayım açıkçası. Ürünün ulaşılabilir versiyonu olduktan sonra istedikleri edisyonu bassınlar.
Öncelikle bu fiyat çok mu? Evet çok. Satış fiyatı maliyetin çok üstündedir muhtemelen. Fakat bu sert kapaklı, limitli numaralı bir koleksiyon eseri. Bu ürünün Yurtdışındaki karşılığı 30 dolarlık Hardcover cilt değil, benzeri şekilde limiti numaralı baskı. From Hell’in 19 limitli, numaralı imzalı, kanguru derili versiyonu var, 1000 Euro’ya almaya çalıştığından bahsedenleri okudum. Bu ürünün maliyeti 100 Euro etmez diye eleştirmek abes olur bana kalırsa. Evet limitli yaparak fiyat yükseltmeye çalışıyorlar ama böyle yapmayıp 1000 tane bassalar bu kadar almaya çalışan olur mu onu düşünmek lazım. Ben Moon Knight’ı denk gelirse alırdım belki ama şimdi gündemime girdi. Albeninin bir kısmı da koleksiyoncuların bu duygularını gıdıklamak. Türkiye’de her eserin sert kapak çıkmasını isteyen bir kitle var ama normal kapak kaç satıyor ki sert kapak basılacak kadar talep olsun?
Bu kadar düşük baskı sayılı ürünleri karşılaştırırken sayfa sayısı üzerinden de düşünmek hatalı olur muhtemelen çünkü bir ürünü 100 de bassanız, 10000 de bassanız belli maliyet kalemleri aşağı yukarı sabit kalıyordur diye düşünmekteyim. Vision’la karşılaştırınca bence fiyat farkı normal. Kolayca 150 liraya bulunabilen 300 limitli cilt 1 yılda tükenmedi mesela, bu öyle olsun istememişlerdir belki de.
Bu arada şunu da belirteyim, çizgi roman yayıncılarının sert kapaklarının kalitesi bence Türkiye’de hiçbir yayıncıda yok. Ne İthaki’nin ne Can’ın ciltleri böyle güzel ve sağlam oluyor. İthaki’nin bastığı ay polisi güya sert kapak, 1 ayda cilt yamuk yumuk oldu. Bunları da görünce ben diyorum ki gerçekten özenilmiş ve kaliteli ciltler çıkarıyor çizgi roman yayıncıları.
Demek ki sadece bende olmamış bu. Durduğu yerde yamuldu.
Rıhtım Kamarasına fotoğrafını atmıştım, olacak iş değil. İskandinav Mitolojisi’nde de oldu. Conan’da olmasın diye üstüne 3 tane cilt koydum ama o da çıkardığım an yamulacak belli ki. Can’ın bez ciltlilerinden almıştım bir tane, onda da oldu. Bunları görünce özel baskı çizgi romanlar pahalı da olsa en azından doğru düzgün ciltli oluyorlar diye düşünüyorum.
Bu yazdığından sonra almaya karar verdim.
Koleksiyon olarak aldıklarımı ben asla açmıyorum. Vision’ı aldıktan sonra sadece ufak bir göz gezdirip hemen kaldırdım kitaplığıma. Aynı şekilde Batman ve Flash rozet özel edisyonlarını da hiç açmadım. Batman’in rozetini çıkardım baktım sadece ondan sonra rafa kaldırdım. Flash rozeti jelatininden bile çıkarmadım direk öyle kaldırdım. Okumak için ise normal basımını alıp okudum. Aklıma gelmeyen diğer özel edisyonları da aynı şekilde hemen kaldırdım. Kısacası koleksiyon için aldıklarımı ablama bile dokundurtmuyorum.
Yanlış anlamayın bu söyleyeceklerimi lütfen sadece koleksiyonerliğin nasıl bir şey olduğunu anlamaya çalışıyorum. Hiç okumayacağınız ya da dokunmayacağınız bir şeyi neden satın alıyorsunuz? Amacınız ileride satıp kâr etmek olabilir belki. Böyle yapan insanlar olduğunu biliyorum. Ama eğer sizin sebebiniz bu değilse nedir? Yani onlara sahip olmak mutlu mu ediyor? Nasıl hissettiriyor? Sadece merak ediyorum . Açıkçası benim mantığım bu durumu almıyor. Yani ben de özel baskı şeyler aldım şu ana kadar ama alır bakarım, okurum falan. Yani kullanırım aldığımı.
Amacım şu an için sadece sınırlı basılan veya özel baskısı olan bütün eserleri almak. İlerde satar mıyım bilmiyorum ama satacak gibi durmuyorum. Bu tarz özel seriler veya ilerde baskısını bulamayacağımız dergi ve kitapları toplamayı seviyorum. Koleksiyonerlik dediğimiz durum için ben daha başlardayım, maddi durumum el verdiği kadar toplamaya çalışıyorum. Ve evet bu durum biraz hastalığa kaçıyor çünkü ben aldığım bu kitapları, çizgi romanları asla açıp okuyacağımı sanmıyorum. Onlara özel aldığım kitaplıkta tek tek tutacağım hepsini. Mesela Batman/Flash Rozet benim kitaplığımda bu çizgi romandan üç tane var. İkisi özel baskı olarak çıkarılmış olan Batman ve Flash’ın olduğu ayrı ayrı magnetli ciltleri, diğer üçüncüsü ise okumak için aldığım normal baskısı. Tek çizgi romanda değil 1984 romanı özel baskısı, Yüzüklerin Efendisi tek cilt vb. gibi kitaplarında normal baskısını tek tek alıp okumuştum ama bu ciltli ve özel baskıları asla açıp okumadım. Oyuncak koleksiyonerleri de vardır mesela onlar oyuncağı kutusundan çıkarmaz direk öyle saklarlar. Yani kısaca benim düşüncem nadir bulunan basımları kitaplığımda görmek istemem diyebilirim. Onlara evimde ayrı bir köşe ayırmak bana haz veriyor ve daha çok kitaplar üzerine koleksiyon düşünüyorum. Son olarak eskiden biriktirdiğim Blue Jean dergilerim Pivot, Nba Türkiye gibi basketbol dergilerim, hele haftalık Penguenlerim dağ kadar birikmiş duruyor ailemin evinde, onları da hiçbir zaman atmayı planlamıyorum. Bu kadar uzun yazdıktan sonra Moon Knight’ı almazsam içim rahat etmez.
Şimdi aklıma geleni ek olarak buraya yazayım. TRT 2’nin Youtube kanalında Koleksiyoner adında oynatma listesi var. Merak edenler oraya bakabilir çok farklı ve güzel koleksiyonları var insanların.
Teşekkürler bilgilendirme için. Sanırım bu da bir çeşit zevk . Umarım koleksiyonunuzu istediğiniz gibi zenginleşirebilirsiniz.
Açıkçası birde gerçekten çok para verilerek alınıyor bu tip kitaplar ve gerçekten korumacı olunmasının altında yatan sebeplerden biri de bu olabilir. Nihayetinde kolay kazanılmıyor Moon Knight için söylersek 250 TL hani cidden bir kitap için fazlaca bir miktar. Ben de @artun12 kadar olmasa da özen gösteriyorum. Tabi açıp okuyorum ancak titizlenerek. Bir misafirim bakmak istediğinde gözüm hep üzerinde oluyor
hele birde evde kediniz varsa işiniz daha zor oluyor korumacı olmak gerekiyor
Ben bazen misafire bile göstermiyorum. Yani misafirin yakınlığına göre alıp üst raftan başında durarak baktırıyorum. Benim kedim allahtan çok kitaplık ve kütüphane sevmiyor genelde dolapların üst tarafları mekanlarımız. Fiyatına göre korumaya gelecek olursam, 10 liraya bile sınırlı baskı ufak bir kitap çıksa yine aynı özeni gösteririm. Okumak için ise 2 tane alırım ki birini hiç açmayayım.
Daha önce 9 cildin toplam fiyatı ne kadardı ki? Ben aşağı yukarı aynı diye hatırlıyorum.
Daha öncede yazmıştım.Setin gercek fiyatı 219 tl bence. Üstüne sattıkları her tl kar yayınevi için. Böyle pahalı setlerde daha çok göze çarpıyor sadece