Oyasumi Punpun çok ağır seri ya, 5-6 cilt sonra durdurulur basımı diye düşünüyorum.
En fazla sansürlerler diye düşünüyorum. Ki bunu normal bir şeymiş gibi söylemek hoşuma gitmiyor. Sansürde de kıstasın hikaye içeriğinden çok sahneler olacağını düşünüyorum.
Başlamayı düşündüğüm bir seriydi çıkınca alayım bari. Onun dışına Akira’yı ne zaman tamamlayacakları hakkında bilgi verdiler mi? Tamamı çıkınca alacağım onu. Zaten okudum ama bir de tek seferde Türkçe okumak istiyorum.
Onun dışında Ghost in the shell ve Nausicaa Mangalarını basacağız deseler küçük bir kız çocuğu gibi sevinç çığlıkları atardım.
Kendi adıma diğerlerine çok sevinmedim. Dragon ball’un animesini izledik bitti zaten ama bir yadan da basılması gereken bir seri. Your name çok iyi animeydi kendi adıma alıp okumam. Hem hye’ı da geçti galiba 1 sene oldu çıkalı. Sao ise bence mehh bir animeydi mangasını merak bile etmedim ama seveni çok var galiba. Gokushufudō^da yeni deyince merak ettim ama sinopsisini okuyunca kusasım geldi. (mafya kocam ev hanımı olup karışının çalışmasını destekliyor hikayesi aynısın laciverti gibi geldi)
Umarım kazançları bol olur. İlk çıktığında Bleach’in ilk 2 almıştım okumadığım ve merak ettiğim için rukiya rukiya diye baymıştı. Sanırım akirayla birlikte oyasumiyi de alacağım. Galiba başka da alabileceğim manga çıkarmadılar henüz.
Akira’nın çıkış tarihi hakkında bilgi verilmedi yanlış hatırlamıyorsam. Sword Art Online’ın mangası biraz farklı galiba. Ama yanlış biliyor da olabilirim. Oyasumi’yi kesinlikle alın. Gokushufudo’yu yurtdışında da yeni çıkan serilerden bir tane basmak istedikleri için basmışlar. Arayı çok tutmazlarsa gayet iyi olur. Ben olsam Chainsaw Man’i isterdim ama telif olayları hakkında çok bilgim yok.
Ben de 20th Century Boys isterdim. Herkesin farklı istekleri var hepsini çıkarmak çok zor. Manga basan yayınevi sayısı çok az. Başka yayınevleri de manga basmaya başlarsa istediğimiz serileri görme ihtimalimiz çok ciddi artar.
Yok hocam Chainsaw Man aynı Gokhufushudo gibi yeni serilerden olduğu için öyle yazdım. Zaten yayında bu tür yeni başlamış serilerden bir tanesini basmak istediklerini söylemişlerdi. Yoksa canlı yayını izlediniz mi bilmiyorum ama yorumlar emir verir gibiydi zaten ben şahsen rahatsızlık duydum.
Chainsaw man’in çok hayranı var. Ben pek beğenmedim 3-5 bölüm okuyup ama redditte vs ara ara denk geliyorum.
Ben izlemedim ve tam olarak anlamadım ne demek istediğinizi.
Yani aşağıda verdiğim tarzda yorumlar vardı.
“JOJO BASIN ARTIK!” Büyük harf bağırmak demektir.
“Yaoi basın yeter artık.”
“BSD BASIN!” Bu yorum çok ama çok rahat 150 veya üstü sayıda atıldı.
İnsanlar emir verir gibi ve büyük harfle konuşuyor. Küfürlü mesajlar da vardı onları eklemek istemiyorum.
Anladım. Ama manga ve anime kominitesinde de toksik insan fazlasıyla var. O yorumları yapanlar muhtemelen istedikleri mangalar basılsa da almayacak olanlar ve yayıcı da bunu biliyor zaten.
Bir de manga basmanın En azından Türkiye’deki dezavantajı asıl manga okuyan kitlenin bastıkları her mangayı okumuş olduğu için almayacağı. Çok basit bir neden var. Ekonomimiz kötü. Kendi adıma okuduğum ve almayı düşündüğüm tek manga Akira ve çıkarsa yukarıda yazdıklarım.
Türkler olarak sesimiz çok çıkıyor ama icraata gelince yokuz. Bu durumun ben farkındaysam yayıncı da hayli hayli farkında ve nasıl bir grupla uğraştıklarını biliyorlardır.
Almayan insanların da almamasının en büyük nedeni ciltlerin çıkma aralığı. Mesela ben One Piece ülkemizde (hangi yayınevinden çıkması önemli değil) güncel olarak basılsa bir cildini bile kaçırmam. Ama aralıklar uzun ve güncel hikayenin çok gerisinde (Yaklaşık 55 küsür cilt gibi bir gerilik.). Yayınevlerini anlıyoruz elbette ama bu durumda koleksiyon için olmadığı sürece almak mantıklı gelmiyor. Ben sadece 1. ve 5. ciltlere sahibim. O da elimizin altında bir iki manga dursun diye.
Evet o da bir sebep. Aslında biraz da bu sebeple anime ve mangaya uzak kitleye oynuyorlar veya oynamaları lazım. Popüler seri basarlarsa vatandaş o serinin ilk cildini alsa bile sonra google’a yazdığında türkçe fan çevirisi hemen karşısına çıkıyor. Akira fiyatı dışında çok iyi bir tercih bence. Çünkü hem klasik, hem de bildiğim kadarıyla türkçesi yok. Aynı şekilde bir çok manga basılabilir. O kadar sıkı takipçisi değilim ama bildiğim kadarıyla konuşacak olursam lady snowblood (lone wolf and cub’ın yazar ve çizerinden diye hatırlıyorum.) gibi, ghost in the shell gibi 1-2 ciltlik mangalar görmek istiyorum. Hem alışveriş yaparken devamı gelir mi diye düşünmeyeceğim, hem de daha önce okumadığım bir şey almak çok daha mantıklı benim için. Gerçi jin ito mangaları biraz o yönde atılım gibi. Hepsi 2-3 sayı ve türkçesi yok. Onlar da benim tarzım pek değil ama GYO ve uzumakiden birini alıp denemeyi düşünüyorum.
Akira ilk çıktığında yayınevi yetkilisi bir röportajda yılda 2 cilt şeklinde düşünüyoruz demişti. Ben haberleri olumlu buldum, şu ekonomik durumda ne basılırsa kardır. Animesini hiç izlememiş olmama rağmen Dragon Ball ve Goodnight Punpun heyecanlandırdı beni. Açıkçası bu dövizle ileride 2010-2020 arası dönemi çok arayabiliriz çizgi roman yayıncılığında.
Goodnight Punpun’un kaderi -bahsedildiği gibi Bersek’e benzemez ise alacağım. Zaten 13 ciltmiş.
9 cilt olması lazım.
Wiki de 13 yazıyor.
13 cilt seri, 2 sene önce cilt cilt indirdiğim için hala aklımda kalmış.
Amerika’da Viz Media, ilk 12 cildi birleştirip basmış, sadece 13. cildi orijinali gibi basmış. Bakalım Gerekli Şeyler nasıl basacak.
2021 içinde ek baskıların yapılması iyi olur, yoksa 20-25 tllik çizgi romanları fahiş fiyatlara satıyorlar.