Türk Mitoloji Atlası 2. baskı için ön sipariş alınmaya başlamış. Malesef indirim oranı %20’den %10’a düşmüş. Biz ucuzlasın herkes alsın derken Presstij daha da arttıyor fiyatları
İthaki’nin Yılmaz Güney bastığını bilmiyordum artık asla yayınlarını kullanmam.
Artık cidden bazı kitaplar saman kağıdına basılsın istiyorum, umrumda degil kalitesi…
Malesef büyük ihtimalle yakında öyle olacak. Alfa 3. hamur kağıda, İthaki 55gr Holmen’e kadar düşmüş. Bunun bir altı ciddi ciddi saman kağıdı.
İlknokta %50 kampanyası diyip zam yaptığında demediğimi bırakmamıştım. Sanırım fırsatçılık konusunda yayınevi ayırmaya gerek yok
Saman kağıdına basınca fiyatlar ciddi düşecekse bana uyar. Ama artık samana basıp kuşe kağıdı fiyatına satacak raddeye geldiler…
Benimde listemde ama fiyatı yüksek. Gerçi tecrübe ile sabit bir daha basılmaz almadığımıza pişman oluruz. Ben Servet Somuncuoğlunun kitaplarını üniversitede 130 TL diye almamıştım. Çok pişmanım.
Şunun Atatürk kitabı yazıp “özel baskı” yapıp 2.500 TL’ye satmaktan ne farkı var?
Herkes bir konunun fanatiklerini bulup maksimum kazanç elde etme peşindeymiş gibi hissediyorum.
Bilmiyorum ben mi çok olumsuzum?
Çok farkı olduğunu düşünüyorum ama daha kitabı alıp incelemediğim için şuan için düşüncem incelemeden uzak. Eğer yazarın söyleşisinde anlattığı gibi bir eser ise şuana kadar böyle bir eser benim bildiğim yok. Beni endişelendiren yazar acaba hangi mitolojik unsurları aldı. Eğer şamanik unsurları içeren ise üzücü olur.
Size kısmen katılıyorum. Ancak benim eleştirdiğim nokta şu. Türk mitolojisi hakkında yazılmış en iyi eser Bahaeddin Ögel’in iki ciltlik Türk Mitolojisi’dir. Onun dışında Uno Harva’nın Altay Panteonu ve Fuzuli Bayat’ın Türk Mitolojik Sistemi 1-2 eserleri diğer temel kaynaklardır. İnsanların bu eserlerden haberi yok. Bu kitap popüler bir mitoloji kitabı olduğu için çok rağbet gördü. İllüstrasyon, ciltli, süslü baskı, biraz da etkileşimle fiyatı bu hale geldi. Eğer böyle kaygılarınız yoksa yukarıda bahsettiğim kaynaklardan Türk mitolojisini öğrenebilirsiniz. Zaten bu kitap da bunlardan oluşturuldu büyük oranda. Yazarın emeğine lafım yok. Kendisinin çizimleri, sanatıdır. Sanata saygım sonsuz. Ancak bu eser de bir ilk değil.
Dediğiniz çok doğru. Özellikle Bahaeddin Ögel’in kitaplarına epey değer veriliyor. Ama mesela gözümü korkuttuğu için elim gitmedi hiç. Bu kitabın reklamı olsun çizimleri olsun daha albenili geliyor gerçekten. Halbuki saydığınız kitaplara Türk mitoloji denince akla gelen en sağlam kaynaklar diyebiliriz ve daha uygun fiyata satın almak mümkün.
Kesinlikle. Şimdi bu kitabı koruyorlar ve ön plana çıkarıyorlar mitolojimiz var diye. Zaten vardı, haberleri yok.
Yani ne desem bilemedim. İlk baskının 390 lira civarı bir fiyatı vardı. 50 lira artmış, 400 sayfa kuşe kağıdı bir kitap için bu ekonomide gayet yerinde. Ha alırken beni de zorladı mı? Evet ama bu yazarın suçu mu? Hayır. Maksimum kazanç elde etmek için yapıldığını düşünmenize sebebiyet verecek hiçbir emare de yok ortada.
Uno Harva’dan tutun Bahaeddin Ögel’e kadar Türk mitolojisi üzerine yazılmış eserleri okudum, okumaya devam ediyorum. Bu kitaplar ile Atlas arasında kocaman bir fark var o da üretilmiş olması. Şeyi kaçırıyoruz gibi geliyor, Batı kendisine ait olan -olmayan- tüm kültür varlıklarını tekrar tekrar üreterek büyütüyor, kalıcılığını arttırıyor. Bartu’nun yaptığını da tam olarak bu yüzden çok önemli buluyorum. Dün Ögel ve Harva’yı konuşuyorduk, bugün Bartu’nun inşa etmeye çalıştığı şeyi konuşuyoruz, yarın aramızdan birinin Türk mitolojisine katkılarını konuşacağız. Bütüne baktığımızda kazanan gene bizleriz, her şey kültürel varlığımızı diriltmek ve yaşatmak için…
Bunları öğrendiğim iyi oldu, teşekkür ederim. Bir gün mutlaka bilgi sahibi olmak istediğim bir konu türk mitolojisi. Okuma listemi hafiflettiğimde, belirttiğiniz kitapları okuyacağım.
Ben Bartu Bölükbaşı için imzalı Atatürk kitabı yazarı yakıştırması yapmadım yanlış anlaşılmasın. Sadece sosyal medyada gördüğüm, sanki bu kitaptan önce Türk mitolojisi yokmuş gibi abartılı yorumlar vardı. Böyle bir şey olmadığını söyledim. Kültürü yaşatmak önemli, ama ölen bir şey de yok. Hepsini bilmemiz gerek.
Bu atlasa cicili bicili Türk Mitolojisi kitabı olarak yaklaşmak doğru değil. Örneğin “Viking” denilince herkesin aklında boynuzlu miğfer takan savaşçı tipler canlanır yada “Thor” denilince kanatlı miğferi olan bir tanrı figürü gelir. Bunlar tüm insanların zihninde yer etmiş imgelerdir fakat gerçekte vikinglerin savaşlarda boynuzlu miğfer taktığına dair tek bir arkeolojik kanıt veya Thor’un kanatlı miğferi olduğuna dair bir mitolojik anlatı veya motif yoktur. Bunlar 19.yy romantik sanatçılarının başka medeniyetlerden esinlenerek Vikinglere ve İskandinav Tanrılarına atfettiği imgelerdir. Bu atlasta yapılmak istenen de tam olarak bu ve haliyle sanılandan çok daha önemli bir iş. Atlasın önemi ve ilk olmasının nedeni Beheaddin Ögel’in eserinin bilinmemesi değil bizim böyle derli toplu, çağın sanat estetiğine uygun modern imgelerimiz ve bu imglerle ile bütünleşmiş bir yazılı eserin olmamasıdır.
Bahsedilen mitoloji kitapları akademik kitaplar. Burada yazarın yapmak istediği farklı bir şey. İkisini bence karıştırmamak lazım. Bahaeddin Öğel, Fuzuli Bayat vb gibi akademik kitapları okuyacak kişi sayısı azdır. Fakat bu tarz görselleştirilmiş bir eser okuyacak kişi sayısı daha fazladır.
Bunları yazarken tabi kitabı okumadan yazıyorum. Bakarsınız okuduktan sonra fikrim değişebilir.
Herkes yanlış anlamış. Benim kızdığım nokta bu kitabı tek kitap sanmaları.
Yürüyen Şato Serisi 3 Kitap Takım yeniden basım için eski ile yeniyi yan yana koyunca sayfa sayılarında ya bilgi yanlışı ya azalma var. Ebat aynı:
2011 Sihirli Ev (Diana Wynne Jones) Fiyatı, Yorumları, Satın Al - kitapyurdu.com 294 sayfa
2022 Sihirli Ev / Yürüyen Şato Serisi 3 (Diana Wynne Jones) Fiyatı, Yorumları, Satın Al - kitapyurdu.com 232 sayfa
2011 Uçan Şato (Diana Wynne Jones) Fiyatı, Yorumları, Satın Al - kitapyurdu.com 256 sayfa
2022 Uçan Şato / Yürüyen Şato Serisi 2 (Diana Wynne Jones) Fiyatı, Yorumları, Satın Al - kitapyurdu.com 216 sayfa
2017 (?) Yürüyen Şato (Diana Wynne Jones) Fiyatı, Yorumları, Satın Al - kitapyurdu.com 293 sayfa
2022 Yürüyen Şato / Yürüyen Şato Serisi 1 (Diana Wynne Jones) Fiyatı, Yorumları, Satın Al - kitapyurdu.com 256 sayfa
Goodreads kaydını girdim, sayfa sayısı değişirse editlerim.
Yazı puntosu küçültülmüş olabilir .