YUKİO MİŞİMA, asıl adı Hiraoka Kimitake. 1925’te doğdu. İlk hikâyelerini çocukken yazmaya başladı. Babasının ısrarıyla Tokyo Üniversitesi’nde hukuk okudu. Mezun olduktan sonra girdiği memuriyette ancak bir yıl çalışabildi. İstifa etti, tüm zamanını yazmaya ayırdı. Mişima’nın kısa sürede uluslararası bir ün kazanmasını sağlayan Bir Maskenin İtirafları , 1948’de yayımlandı. Çok sayıda romanın, popüler dizi romanların, öykü kitaplarının, denemelerin ve edebiyat eleştirilerinin yanı sıra kabuki tiyatrosu ve geleneksel no oyunları için çağdaş metinler kaleme aldı. Çağdaş Japon edebiyatının en önemli yazarı olarak kabul edilen Mişima, 1970’te ününün ve prestijinin doruğundayken Henry Miller ( Reflections on the Death of Mishima ) ve Marguerite Yourcenar ( Mişima ya da Boşluk Algısı ) gibi yazarların kitaplarına konu olacak bir intiharla 1970’te yaşamına son verdi.
Kaynak: Can Yayınları
ÇIKAN KİTAPLARI (Yayınevi Çıkış Sırası) (Orijinal Çıkış Sırası)
Daha bu sabah şimdiye kadar okuma şansı bulamayıp da en çok merak ettiğim yazar kim diye düşünüp Mişima olduğuna karar vermiştim, şimdi bu başlığı görmek güzel bir tesadüf oldu.
Fikirlerine güvendiğim farklı farklı kişilerin Yukio Mişima ile ilgili çok güzel yorumlarını okudum, Yu Hua ile uzakdoğu edebiyatına da ısınınca alınacaklar listemin en üstlerine yerleşti kendisi. Okuyan arkadaşlar yorumlarını paylaşırsa çok mutlu olurum.
Sadece bir kitabını (Denizi Yitiren Denizci) okudum. Kitaptan çok Mişima’nın hayat hikayesinden etkilendiğimi hatırlıyorum. Aykırılığı, tutuculuğu ve sadece 44 yılda yaptığı yaşadığı şeyler ve görkemli bir sonla sahneden ayrılışı… Japon geleneklerine sıkı sıkıya bağlı bir adammış Mişima, okuduğum tek kitabında da ufak bir modern Japonya eleştirisi vardı.
Denizi Yitiren Denizci kısa ama etkili bir kitap. Mişima karakterlerin duygularını okuyucusuna da hissettirmeyi biliyor. Detaycılık var mı? Evet fakat onu özel yapanın bir anlamda bu olduğu da söylenebilir.
Nereden baksanız faşist ve ırkçı bir militaristin önde gideni diyebilirsiniz. Nobel’e üç kez aday gösterilip alamamasının sebebi de bu bence. Ben onun dahi kötülerden olduğunu düşünüyorum. İçinde apaçık bir karanlık taraf var, yazdıklarıyla insanın özüne varmaya çalışıyor.
Denizi Yitiren Denizci beni çok etkileyen bir kitaptı, Mişima’nın karanlığından da öğreneceğimiz şeyler vardır o yüzden en yakın zamanda Bahar Karları romanıyla devam etmeyi düşünüyorum.
Mishima, hayranı olduğum bir yazar. Filmleri olsun oyunculuğu olsun gerçekten çok yönlü bir sanatçı. Yaşamı olsun, özel yaşamı olsun, faşizme ve otoriteryenliğe bakış açısı gerçekten radikal diyebileceğimiz bir kişilik. Can yayınlarından çıkan listedeki bütün kitaplarını okudum oynadığı ve kendisini ve eserlerini konu filmlerini de izledim diyebilirim. Ayrıca listeye şu iki kitabını ekleyebilirsek sanırım liste tamamlanacaktır.