Arkadaki resim şahane gözüküyor. Tablo gibi durmuş. Bende de var bu resimden aynısından yaptırsam mı acaba? 
https://www.reddit.com/r/whitecloaks/comments/r2pqtw/when_the_real_adaptation_comes_its_shittiness/
Genel olarak bölüm hakkında görüşlerimi çok iyi yansıtmış. Tam olarak olay bu.
Onun dışında yavaş yavaş kitaplardan daha iyi denilmeye başlanmış. Güzel, iki üç bölüm sonra hep beraber ‘‘kitaplar da ne kadar kötüydü be’’ demeye başlarız, değil mi dostlar ? Sonuçta Rafe hikayedeki bozuk kısımları tamir ediyor sihirli dokunuşlarıyla.
Galiba en büyük sıkıntı şu 14( başlangıç kitabıyla 15) serilik tek bir hikayeyi anlatan bir seri de çoğu şey tekrar etmedikçe veya yeniden okunmadıkça baya unutuluyor veya karıştırılıyor. Bu normal, burada bir sıkıntı yok ama kitaplardaki olayları, ‘‘neyin neden olduğu’’ veya ‘‘nasıl’’ olduğu unutulmuş gibi sanki kitaptaki olayların efsanevi bir reenkarnasyonu yapılmış gibi bir hava tamamen göz boyamaktır.
Hocam, kitaplarda ölü bir insanı hayata döndüremiyorsun, ya da şah damarı kesilmiş derecede bir insanı hayata döndürmek için şifa verenin kendini falan öldürmesi lazım herhalde. Kitaplarda şifa böyle işlemiyor, tek güç böyle işlemiyor. Aynı anda 5-6 kişiye şifa veremiyorsun hele yarası ağırsa, şifayı verenden de çok şey götürüyor. Gözünüzü seveyim, nasıl güç seviyesi abartılmamış ? Işığın Anısı Nynaeve’i bile bu kadar güçlü değil, en azından böyle dairesel bir şifa yok kitaplarda.
Bonus videoların bir önemi yok, onlar yan materyal, ona bakarsanız koca 15 kitaplık bir külliyat da var değil mi ? Ejder dünyayı yakacak diye bir korku yok dizide, nerede var ? Logain dediki Ejder dünyayı kırdı ( doğru ) ben birleştirmek istiyorum. Aes Sedailer nerede söylüyor habire, kimsenin bir şey söylediği yok. Ejder’in dünyayı kırdığı zaten doğru, önemli olan yenidendoğacak Ejder’den duyulan korku o da yok dizide. Moiraine ilk bölümün sonunda biriniz Ejdersiniz diyor ve bizimkilerde odun gibi gidiyor. Bu yeterli kanıt değil mi yani ? Diyorum ya kitapları okuduğunuz için dizideki boşlukları kitaplarla dolduruyorsunuz. Kitaplarda öyle, dizide öyle değil.
–Lan ve Moiraine hana aptalca bir şekilde girer. Nynaeve yabancılara bıçak çeker.
Dizi hayranları : Bu sahne dizide mantıklı olacak, aslında yabancılar gelmeden önce köyde yabancı şeyler görülmüş bu yüzden bütün köy teyakkuzda o yüzden Nynaeve bıçak çıkartıyor yabancılara.
Diziyi izledik ve evet gerçekten aptalca bir sahneymiş, herhangi bir açıklaması yokmuş.
–Loial’ın resimleri sızar.
Dizi hayranları : O resimler, pre-CGI öncesi. O yüzden o kadar aptalca gözüküyor, CGI ile Loial’ın yüzünü düzeltecekler.
Öğrendik ki, Loial’ın yüzü tamamen makyaj olacakmış ve CGI olmayacakmış.
Demek istediğim şu diziyi sadece izlediğiniz materyale göre yargılayınız ben öyle yapıyorum ve gayet salak bir iş oluyor öyle yapınca. Dizi kendini açıklayamıyor, siz niye açıklıyorsunuz ki ?
Moiraine ateist olmuş ( attığım reddit postunda buna çok güzel değinilmiş. ) Gerçi bende değinmiştim bugün ve Moiraine’nin kitapta da ateist olduğu gerçeği ile karşılaşmıştım galiba ? Öyle değil mi arkadaşlar ? En başından beri aslında Moiraine ateistmiş.
Lan ile herkes dalga geçiyor. Ağırlığı yok karakterin.
Gerçekten soruyorum, sizin istediğiniz karakterler bunlar mı, okurken hayal ettığınız karakter bunlar mı, Lan bir şarapnel parçasıyla ölecek kadar kırılgan bir karakter mi ? Gerçekten bunlarsa ve okeyseniz, tamam. Bende derim ki demekki herkesin karakterler üzerindeki yorumu farklı ama sizin yorumunuzun farklı olması Jordan’ın yazdığı karakterlerin de bu olduğunu göstermez.
Hocam çünkü ilk üç kitapta Ajahları falan görmüyoruz doğru düzgün, belki ciddiye alamamanızın sebebi bu olabilir ama bilemiyorum yani belki Rafe, Robert Jordan’dan daha iyi iş çıkarmıştır ha.
Keşke es geçselerdi, böyle yarım yamalak yazıp, kendi kafalarına göre yeniden yaratacaklarına.
Siz anlayın artık ne kadar saygı duyduklarını hikayeye, Matrim yerine Nynaeve kadim lisanda konuşan oldu ilk kez dizide. Kitap hayranı dostlarım, ne kadar çok saygı duyuyolar hikayeye değil mi ?
Eleştirilerinde kendince haklısın saygı duyuyorum. Ancak uyarlama film ve dizilere bu şekilde yaklaşmak doğru değil. Seninle aynı bakış açısından bakacak olursak Yüzüklerin Efendisi üçlemesini nasıl karşılamalıyız? Önemli bazı karakterleri kitaptakinden çok farklı yansıttılar. Hikayede önemli olan bazı yerleri değiştirdiler. Ama tüm bu yapılanlara rağmen büyük çoğunluk tarafından en iyi uyarlamalardan biri olarak söylenir. Mantıksız işler de var filmde ama tüm bunlar filmin kendi başına çok sağlam bir iş olduğu gerçeğini yok etmez ve bu nedenle sinemalara gelmiş en iyi fantastik eser olarak baş tacı edilir.
Faramir, Denethor gibi karakterlerin kitaptaki halleriyle çok farklı olması, Frodo’nun yüzük etkisinde Sam’i yanından kovması ki yok öyle bir şey. Özellikle Pelenor çayırları savaşında olmak üzere bir çok kez Aragorn’un yazgısından bahsedilir ve en ufak yara almadan devam eder ama filmde başına gelmeyen kalmaz. Ak Gandalf’ın asası kırılır! Normalde Moria’dan geçmek isteyen Gandalf filmde nedense tam tersi çekinir. Eomer Saruman’ın planına karşı sıkıntı çıkaracağından normalde tutuklanıp zindana atılır ama filmde böylesine güçlü bir karakter sürgün edilir ki topladığı askerlerle Saruman’ın orklarını kessinler çünkü zeka bunu gerektirir. İlk aklıma gelenler bunlar ki biraz düşünerek çok daha fazlası çıkarılır. Ne yapalım şimdi üçlemeyi çöp ilan köşeye mi atalım?
Bu şekilde bir düşünce içinde olacak isek uyarlama yapılmasını yasaklayalım. Sonuçta hiç bir eser aynı şekilde aktarılamaz.
Whitecloaks redditindeki yazıyı okudum şimdi. Bölümdeki yönlendirici muhabbetleri böyle işlenmişse cidden bana göre bir dizi değilmiş galiba deyip pas geçeceğim sanırım diziyi. Ayrıntılar önemli benim için. Thom’un Aes Sedai nefretinin temelleri, erkek yönlendiricilerin ehlileştirilmesi muhabbetine dayanır. Erkek yönlendiricilerin güçlerinin fazla olması ama zincir kuramamaları, kadınların güçlerini zincirle arttırmaları. Aes Sedailerin özellikle ilk kitaplarda sarsılmaz bir hava veriyor olmaları vs bunlar önemli. Ayrıntılar bunlar. Kitaplar bu ayrıntılar ile geçiyor zaten, bu ayrıntıları çıkar seride ne kalır.
Yüzüklerin Efendisi üçlemesi ile yan yana getirilmeleri bile Yüzüklerin Efendisi üçlemesine, Peter Jackson’a, o üçlemede emeği olan herkese ayıp, eğer ikisini karşılaştırıyorsanız Yüzüklerin Efendisi üçlemesini de çöpe atabilirsiniz, sizin tercihiniz. Ayrıca, filmler yine de kitaplar kadar iyi değil,filmler çok üst çıta olsa da ama yine de bu bir şeyi değiştirmez çünkü Hobbit gibi bir üçleme var elimizde. Gereksiz ve sınırları bilmeden ana materyalden uzaklaşınca ne olduğunu, bir kitabın üç filme ayrılma çabasını, aynı yönetmenin elinden görüyoruz zaten ve nasıl çuvalladığını.
Dediğiniz değişikliklerin bazısı büyük olsa da yine de tolere edilebilir. Ne bileyim en azından Frodo’yu fakir, pis bir hırsız yapmamışlar, Sam bir eşinin olup onu yanlışlıkla öldürdükten sonra, yolculuğa başlamıyor. Lore katledilmemiş ve gereken saygı gösterilmiş. Aragorn kitaptaki kadar olmasa da filmlerde yine gerektiği kadar iyi aktarılmış ve şuanda ikonik bir karakter.
Zaman Çarkı dizisinde her şey değişmiş her şey. Yani bana değişmeyen bir şey söyleyin, tek bir şey. Bende evet bu değişmemiş, haklısın diyeyim. Karakter, lore, dünya, sahneler Her şey hakkında olabilir. Küçük şeyler ya da büyük şeyler farketmez. Sadece tek bir şey söyleyin değişmeyen. Karakter isimleri sayılmaz onu diyim baştan. Matrim’in kadim lisan konuşmasını bile yapmamışlarrr, yapmaya tenezzül etmemişler. Onun yerine Nynaeve yapıyor.
Nynaeve kadim lisanı konuşuyor, Matrim yerine
Nynaeve ışık gibi parlıyor, Rand yerine
Nynaeve silahlarla çevresindekileri savunuyor, Perrin yerine
Hala diyorum ki daha bunlar başlangıç, bizim oğlanlar yan karakterler şuanda ve öyle kalacaklar. Yazık ki ne yazık. Çok güzel hikayeleri var oysa kitapta ve işin kötü tarafı bu Nynaeve’nin hikayesini de baltaladı ve dizinin sonuna kadar böyle kalacak ve devam edecek.
Benim için dizi kendi başına da iyi değil ki. 4.bölüm son on dakikaya kadar biraz daha ısınmıştım diziye ama son on dakika tamamen kopardı bendeki bağları. Ayrıca, dün Arcane izliyorum, sonra gelip şu 4.bölümü izliyorum. Bana da birazcık acıyın dostlar, standartlarım var ne yapalım ?
Üç yemin böyle bir şey değil. Kendilerini ve muhafızlarını tehlikede hissederlerse üç yaşındaki bir çocuğu bile tek güçle öldürebilirler(tehlikenin kaynağı üç yaşındaki çocuksa :p). Sahneye bakarsak zaten kısa süre içerisinde hem muhafızların hem Aes Sedai’lerin panik olduğunu ve kendilerini tehlikede hissettiklerini görüyoruz. Tak tak indirmeleri gerekiyor o noktadan sonra.
Açıkladılar açıklamalarına ama Logain, Nynaeve’yi hissetmedi. Gayet açık şekilde gördü.
Yeşil Aes Sedai ise @yafeshan 'ın dediği gibi görüyor gibi hareket etti. Ha o benim yanlış anlamamdır ama erkekler hissediyor, göremiyor diyebileceğimizi sanmıyorum bu noktadan sonra.
Yalnız Peter Jackson bunu bana göre güzel yaptı ve bu yüzden çok iyi bir üçleme oldu. Ben seriyi bitirdikten sonra izlemiştim filmleri. Değişiklikleri fark ettiğim halde o hali de çok hoşuma gitmişti. Ayrıca Peter evrene uymayan saçma şeyler yapmadı. Wot uyarlamasına bakarsak evrene uymayan onlarca şey var. Geçtim kitapları artık. Diziyi yapacaksan aç o yirmi sene önce okuduğun kitapları okurken not al sonra diziyi yaparken onları ekle. Bu işin başında hbo ve Peter Jackson gibi bir fan olduğunu düşünemiyorum. Herhalde hiçbir dizi bu diziyi geçemezdi. Lakin rafe gibi biri olursa işin başında fanları böyle ikiye ayırır işte. Diziyi sevenlere bir şey demiyorum ama tutup da kitaptan iyi yapılmış bence böylesi çok daha iyi oldu deyip çok saçma şeyleri sevip savunanlar için kahkaha atıyorum
Hocam fikirleriniz ve eleştirilerinizde belki de haklısınızdır, bilemeyeceğim. Ben ilk 7 kitapta ilerlediğim için bazıları hakkında fikir belirtemeyeceğim ama siz zaten dizi çıkmadan çok öncesinde safınızı belirlemiş tüm cephaneyi boşaltmaya başlamıştınız. Ha, bahsettiğiniz şeylere göre kıyaslayıp kötü diyorsunuz veya farklı şeyler söylüyorsunuz bunu zaten anlıyorum ama diziyi farkettiyseniz farklı açılardan değerlendirmeye çalışıyoruz. Hikaye tercihlerinden ben de zaman zaman muzdaribim ama yani bahsettiğiniz kadar da, kitaptan ayrı bir yapım olarak düşününce, kötü bir iş veya kötü tercihler olduklarını düşünmüyorum. Hatta bahsettiğiniz sığlıkları veya kötü uyarlamaları düşününce diziyi 1. bölüm ve geri kalanları olarak değerlendirirsem gelişerek düzelen veya düzelme ihtimali olan şeyler olarak görüyorum.
Örneğin, Lan gibi bir karakteri kitapta olduğu haliyle ekrana taşımak sırıtırdı görüşündeyim. Diğer muhafızlara göre de gayet mizacı farklı. Bence fazlasıyla abartılıyor bu durum.
Bu fikrinize kısmen katılıyorum. İlk bölüm gerçekten bu konuda çok zayıftı. Bahsettiğiniz gibi bir tedirginlik veya ‘‘Ejder’’ etkisi yoktu. Ta’veren açıklaması karakterler için sonradan getiriliyordu ve bu hikaye ve karakter gelişimi için önemli unsurlardı. Başta söyleyince o ağırlığını yitirdi. Yani ilk bölümü baz alırsanız haklısınız ancak devamındaki, özellikle bu bölümdeki diyaloglarda, içeriklerde Ejder’e dair tedirginlik gayet de var. Ayrıca sürekli gelecekte olabilecek veya zamanla farklı bölümlere yedirilmiş olması muhtemel olan şeyler için kanıt arama girişiminiz pek mantıklı değil. Bahsettiğiniz örnek özelinde de kanıt olmadığını bir önceki cümlemde söyledim zaten.
Kitapların benim nezdimde şuana kadar yarısı ‘‘iyi değil’’ zaten. Kötüden kastım; hikaye yazımı ve pacing. Tekrar söyleyeyim, ilk bölüm bu bölümleri de gördükçe gerçekten kötü bir bölüm. Akla gelebilecek her açıdan. Ben böyle düşünüyorum; ama sonraki bölümlerde bunun düzeldiğini net bir şekilde de düşünüyorum. Siz kitaba bağlı kalarak kıyasladığınız için bence çok hüsrana uğruyorsunuz. Biraz da zevkler ve renkler meselesi. Ha, tartışılır mı? Tartışılır tabii neden olmasın.
Saidin ile fırlatılan keskin bir materyal neden bir muhafızı gırtlağından yaralayıp öldüremesin? Jordan’ın yazdığı Lan ile alakalı bir durum olduğunu düşünmüyorum ama Jordan’ın yazdığı Lan’in şuanki gördüğümüz Lan’den daha farklı ve daha gerçekdışı bir karakter olduğunu da düşünüyorum. Zaten fantastik hikayelerde böyle şeyler olabilir.
Bu konuda katılıyorum. Kitapta şifanın böyle işlemediğini net bir şekilde görüyoruz zaten. Arkasını nasıl dolduracaklar, güç dengeleri dizide daha mı farklı olacak göreceğiz. 4 bölümde, sizin dizi çıkmadan ve hala zaman zaman ısrarla saidin ve saidarı kaldırdıklarını iddia ettiğiniz gibi, bazı unsurları erkenden infaz etmek anlamlı değil.
Diziyi tek başına izleyince daha önce dediğim gibi boş zamanda falan izlenir.Ama ZÇ kitabının dizisi olarak izleyince benim hissettiğim tek şey üzüntü ve öfke.Çünkü türünün en iyi eserlerinden biri çeşitli bahanelerle katlediliyor.Bu nedenlerin bazıları bir ölçüde kabul edilebilir,mesela bütçe yüzünden efektlerin kötülüğü.Fakat kabul edilemeyecek bazı sorunlar fikrimce.Mesela Thom değişikliği,Nynaeve’in bölüm sonunda yaptığı şey,Mat’in kendisi ve geçmişi,Perrin’in karısı veya Rand’in hiç doğru düzgün tanıtılmaması ve daha fazlası.Bu sorunlar tamamen yapımcıların kendi arzularına göre değiştirdiği şeyler.Bazı kişiler bunları beğenebilir ve ben buna bir şey diyemem fakat herkes bu dizinin bir uyarlamadan çok ZÇ kitabını beğenmeyip kendi kafasına göre yazan birinin eseri olduğunu kabul eder bence.Çünkü ne kurgu,ne evren kuralları ve lore ne karakterler ne de başka şeyler kitaba sadık.Belki başkaları diziyi kitaptan ayrı tutup sevebilir fakat ben ZÇ serisinin uyarlamasını izlemeyi bekleyen biri olarak bu diziyi esere hakaret olarak görüyorum.Çünkü ZÇ bu kadar kalitesiz bir işi haketmiyor.
Illa dakika dakika sahne mi atalım. Açık açık söylüyorlar işte. Şimdi oturup hepsinin derlemesini yapan video mu yapmaya uğraşalım senin için. Tamam anlıyorum sinir ola ola seyrediyosun ama bu seni biraz körlestiriyor galiba. Affına sığınarak lütfen yanlış anlama diyorum. Her bölümü 3er kere seyrediyorum ben. Bazı eleştirilerine katılıyorum ama bazısı da yersiz bunun gibi.
Öncelikle bu diziyi çok iyi olmuş demiyorum. Ortalama üstü bulduğumu ve beğendiğimi söylüyorum.
Yüzüklerin Efendisi konusunda da sinemada izlerken bazı yerlerde aşırı sinirlenmiştim. Haldir’in ölümü mesela. Kendi başına oturaklı ve güzel bir iş yaptı Peter tamam ama lore bakımından hiç sıkıntı yok kısmına katılmıyorum. Gandalf’ın asasının kırılması nasıl lore için uygun olabilir? Buna benzer çok saçmalık var. Kitapları okuyanların gözünde büyük kahraman olan Frodo filmde nasıldı? Herkes asıl kahraman Sam demiyor da ben mi yanlış anlıyorum?
Bu dizi için 3leme ile aynı seviyede demiyorum zaten ama en tepeye koyduğumuz filmde dahi affedilemez değişiklikler yapılmış durumda ve bunu yok sayamayız.
Bakın Haldir her ne kadar güzel bir karakter olsa da ne ana karakter de yardımcı. Rand, Mat, perrin, egwene, nynaeve, elayne gibi serinin ana karakteri mi merak ediyorum. Asanın kırılması ve frodo olayında haklısınız ama tüm olmaz dediğimiz şeyler 5-6 tane. Ya wot dizisi? Onlarca şey var. Onlarca yani.
@Tnuviel37 Hocam ilk önce size cevap vereyim. Şimdi, bunlar tam olarak hala Zaman Çarkı değişikliklerine kıyasla küçük. Kadın ejder’e göre falan baya komik, ayrıca kendiniz diyorsunuz yapılan değişikliklere sinirlendim çünkü normal bu. Ayrıca Frodo filmlerde kahramandı. Çünkü Frodo’nun neler geçirdiğini ben filmleri izlediğimde kavramış biriyim, o yüzüğü tutmak ve onun gücünü, çekimini hissetmek ve dayanmak zor, izlerken bunun da farkındaydım. Frodo filmlerin kahramanıydı. Sam’da kahramanıydı ama bu Frodo’yu kahraman olmaktan çıkartmıyor. Zaten insanların Frodo’ya bu kadar yüklenmesini bende saçma bulan biriyim.
Ayrıca, gayet önümüze çıkan işten daha yakın bir uyarlama yapılabilirdi, en azından Matrim’in ağzına bir iki kadim lisan verebilirlerdi. Çok zor olmazdı değil mi ama onun yerine Nynaeve konuşuyor niye ? Bilmiyoruz, Nynaeve’nin babası söylemiş, köye saldırdıklarında, kim saldırmış köylerine, neden saldırmış, hangi köymüş ? Onun da cevabı yok. Böyle aptal bir dizi.
@yafeshan Yeterli değil malesef. Eğer ejder gizemine yükleneceklerse, Ejder’i de iyi bir şekilde tanıtmaları lazım ve ejderi iyi bir şekilde tanıtamadılar.
Niye hocam, niye sırıtsın ? Lan konuşan biri ama dolu konuşan biri. Lan, yükü ağır olan biri. Hani ‘‘ölüm tüyden hafif, görev dağdan ağır.’’ vs vs. Dizi de hiçte yükü ağır gibi gözükmüyor. Bir de Malkier’i anlatması ne demek Lan’ın. Lan bu konuda çok hassas bir karakter, böyle krallığının hikayesini anlatacak biri değil ki. Moiraine anlatsın gitsin niye Lan anlatıyor. Her şeylerini mahvetmişler karakterlerin, her şeylerini. Bu adaptasyon için değiştirmek falan değil, direk karakterleri farklı kılmak
EE, çünkü dizinin böyle geleceğini tahmin edebilmiştim. Cast seçimleri ile, yapılan reklamlar ile, dizi ekibinin becereksizliği ile böyle bir şey geleceği belliydi.
Beğenmiyoruz diye kör mü izliyoruz yani bundan bunu mu çıkartıyorsun gerçekten? Ben geçen sene Aralık ayında falan zaman çarkının dizisinin çıkacağını görmüştüm ve ününü de duyduğumdan başlamak için doğru zaman dedim ve o an sipariş etmiştim. Kitapları okudukça hayatımda verdiğim en doğru karar olduğunu görüyorum. Bunu geçersem ben kitapları okurken sürekli burayı dizide yapsalar ne kadar efsane olur diyerek okudum. Çok heyecanlıydım lakin ilk fragman geldi ve benim moralim çok bozuldu. Devamında ikinci fragman ve sızıntılar gelince baya baya bozuldu. Dizinin ilk üç bölümünü yayınladılar ve artık sıfıra indi. Kvot, Erhan(jaime) ve ben seriye zaten aşık olan kişileriz. İyi bir uyarlama olmasını en çok biz isteriz. Böyle bir rezalet ortaya çıkınca da haklı olarak sinirleniriz. Bu durumu kör bir şekilde izlememize ya da hiçbir şeyi sevmediğimize gibi saçma şeylere yormayın.
4.bölüm gerçekten de en iyi bölümdü. Tek başıma izledim, birazdan kardeşimle birlikte bir tur daha dönerim. Alvaro Morte, Logain’in hakkını vermiş, ayrıca yönlendirme şeklini çok sevdim. Nynaeve’in güce erişimini bu kadar erken beklemiyordum ama her kitap için 1 sezon çekilecek değil, bu şekilde güçle buluşturmaları iyi olmuş. Zaten deli kadın öfkelendiği zaman büyük güç çekebiliyordu böyle de olur/olmuş. Oyuncular da daha izlenir olmuş, demek ki her bölümde daha da geliştirecekler kendilerini. Diyaloglar önceki üç bölümün fersah fersah önünde olmuş. Monotonluk yok ve ruh halleri güzel yansıyor. Bölüme çok rahat 8.5 - 9 verebilirim. Böyle üstüne koyarak devam ederler umarım.
Diğerlerinin donuk mimiklerinin yanında Alvaro Morte çölde vaha olmuş.
Bak senin seriyi merakına laf atmıyorum. Anlıyorum sıkıntını diyorum. Yanlış anlama diyodum. Seriyi okumada karşılaştırmaya hiç girmeyelim efendim. 15 sene once okudum o zamanki kitaplarin hepsini, daha yeni 3. Kez bititdim seriyi. Benim kadar bu konuda manyak olamazsın heralde. Ama yine de seriye benden bağlısındır belki. Saygı duyarım.
Derdini anlıyorum ama bariz defalarca şunu dediler dizide diyorum. Yok öyle birşey diyosun. Daha son bölümün ilk sahnesinde var Logainin agzindan. Daha neresini istiyorsun anlamıyorum. Bir de ilerde şöyle yapacaklar böyle yapacaklar yazıp bide üstüne ona sinirlenmek de çok gereksiz.
Lütfen kendimize hakim olalım. Iyi okumalar, iyi seyirler.
Son bölümün adı Dünyanın Gözü olacakmış sanırım. Bir yerde böyle bir şey okudum. Düşündüğüm birkaç sahne var onlar da olursa şahane olur. Balthamel, Aginor ve yeşil adamın savaşı ve sonraki olaylar muazzam olabilir. Tabii dizide görür müyüz bilmiyorum.
Rafe’in de favori bölümü sezon finaliymiş. Ben şimdiden heyecan yaptım.
Gayet hakimim kendime siz rahat olun. Üç kere okumuş olsanız bile manyaklık konusuna bence de girmeyelim çünkü kimse burada kimin neyi ne kadar sevdiğini anlayamaz ama bende manyaklık konusunda sizle yarışırım.Seriyi bu hafta bitirip ikinci kez başlayacağım. Neyse konuya dönersek ilerde böyle böyle yapacaklar derim çünkü balık baştan kokar. Bunlar ikinci ya da üçüncü sezon ortaya mükemmel şeyler koymayacaklar. Ha belki çok büyük bir şekilde yanılırım ve dizi güzel olur ama pek sanmıyorum. Birde ben burada olmamış onlarca şey dedim. Logain konusunu bırakalım bence artık.
Hocam daha 4 bölüm oldu. Bunu demek istiyorum. Bakalım görelim demek istiyorum. Dizi zaten acele eder bir şekilde sahne sahne karelerden oluşan hatta lineer bir şekilde; şu şu yüzden oldu, bu bu yüzden oldu mantığıyla direkt düz mantık bir anlatıma sahip. Bunu ben de beğenmiyorum ve öyle pek iyi bir tercih değil. Lan ile alakalı çok fazla bir şey olmadı ki bahsettiğiniz sonuca varıyorsunuz. Bir şeyler olmadan ön görerek yorum yapmışsınızdır, kendi nezdinizde haklı da çıkmışsınızdır tamam ama diziyi daha casual ve kitaptan bağımsız izleyenle de kendi bağlamınızda tartışmanız anlamlı değil.
Bu infazcılık bana çok yapıcı gelmiyor maalesef. Birkaç gün önce de Egwene’i çirkin bulduğunuz için tepki gösteriyordunuz örneğin. Yapmayın bence bu kadar. Eleştirilerinizin kitaptaki karşılaştırmaları ile yaptığınız kısımlarına hiçbir lafım yok, bazılarına katılmıyorum sadece ama genel olarak zaten benden çok çok fazla hakimsiniz. Saygı duyarım ama bazı şeyleri de abarttığınızı düşünüyorum, alınmayın. Saidin-saidar yok, Ejder’den korkmuyorlar, Egwene çirkin olmuş, Lan gülüyor, Muhafız gırtlağı kesilince öleyazıyor falan. Bunlar fazlasıyla abartı benim gözümde. Öte yandan Lan’in ağırlığı, görev dağdan ağırdır ideolojisi vs. bir bütün olarak incelenmesi anlık olarak yorumlanmaması gereken şeyler bence. Hikaye bütününde nasıl işlenmiş, neler oluyor bunlara bakmak lazım. Siz şimdiden ‘‘görüp’’ yorum yapıyor olmanız ve gelecekte de ortak fikre vardığımız senaryoda da ‘‘Ben demiştim.’’ diyecek olmanız sizin sezilerinizin kuvvetini yansıtmaz. Benim bakış açım bu. Ben merakla bekliyorum, belki dediğiniz gibi iyice batırırlar. Göreceğiz.
Ek: Nynaeve’in kadim lisan sahnesi de öyle abartılacak devasa bir değişiklik değil bence. Karakterin kadim lisan konuşabildiği fikri ile kendisine dair yazılmış backstorydeki bir unsur olarak kullanılması, anne babasından kalan anlamını bilmediği bir çeşit dua, çok farklı şeyler. Bu da fazlasıyla abartı bir eleştiri.
Bu bölümde kendi karakterine en çok yakışan Perrin olmuş bence. Her ne kadar azılı bir Nynaeve fanatiği olsam da Perrinin o içinde bitip tukenmeyen hesaplaşmasıni çok iyi yansıtmış aktör. Egwene ise oldukça sönük kaldi. Zaten hikayenin bu kısmında figuran gibi.
Mat’i oynayan arkadaş yine döktürüyor. Hançerin mashadar kötülüğünü ve Mat’e etkisini fiziksel olarak gorebiliyoruz. Böylesi daha anlaşılır olmuş. Thom’un yeğeninin hikayesini öğreniyoruz. Sıradan bir ozan olmadığı ni da artık iyice belli ediyor. Gözsüz ile nasıl teke tek başa cikacak orasi muamma. Rand yine çok silikti, arkadaşa öne çıkabileceği hiç bi sahne vermemişler. Ileride kim olduğu çıkınca millet saşırsın diye herhalde.
Nynaeve her hali duruşu konuşması ile o bildiğimiz Nynaeve. Dik kafalı inatçı ama yeri geldiğinde çok duyarlı. Lan ile kadim lisan sahnesi çok guzeldi. Moraine’in diğer aes sedailerle iliskilerini de öğrendik. Kızıllar açık açık uyuz oluyor. Yesiller, sessizliği hoşlarına gitmese de saygılı. Her ajah kendi karakterini güzel yansıtmış. Kızıllar öyle resmedilmiş ki izleyiciler iyice neftet etsin onlardan. Ben Moraine’i ilk kitaplarda pek sevmezdim, sonradan çok bayılmıştım. Ama burada daha erken sevdirecek gibi kendini. Her sahnede ağırlığını hissettiriyor.
Dizide en çok merak ettiğim şeylerden biri daha genişletilecek Logain karakteriydi. Tamam çok iyi malzeme verilmiş ama bir bölümde tanıtıp yakalayıp ufak (!) bir çatışmadan sonra ehlileştirdiler. Daha ne kadar genişletecekler, uzun bir süre için malzeme kalmadı. Umarim onu Mazrim Taim ile karıştırmayı planlamıyorlardır.
Lan abimize diyecek birşey yok. Lan işte. Moraine ile birbirlerine ne kadar yakın olduklarını görmek çok hoş.