Zaman Çarkı Dizisi - Amazon Prime [Spoiler İçerir]

Bana çok öyle gelmedi aslında. Güç seviyelerini göz önünde bulunduracak olursak Logain ve Demandred aynı güçte Saidin kullanıcıları, Rand ve Moridin’in hemen gerisinde yer alıyorlar. Tabii ki Logain bir Demandred kadar usta bir kullanıcı olamaz ve onun kadar yetenekli bir şekilde kullanamaz Saidin’i ama unutmayalım ki aynı saf güç seviyelerine sahipler (Saidin | A Wheel of Time Wiki | Fandom). Demandred tek başına bir orduydu Son Savaş’ta.

Saidar konusunda ise Alanna, Liandrin vs. görece olarak aslında daha güçsüz yönlendiriciler (Saidar | A Wheel of Time Wiki | Fandom). Ben burada Kerene’in çok fazla bir güç gösterisi yapamamasına üzüldüm çünkü kendisi çok daha güçlü Alanna’ya oranla ama odağı genel olarak Alanna kapmıştı. Hatta Moiraine’den bile bir tık daha güçlü olması gerekiyor Kerene’in ama Moiraine’in angrealinin olması muhtemelen daha güçlü kılıyordu onu.

Onun haricinde bence tek güçte güç seviyelerinin ne kadar büyük farklar yaratabildiğini göstermek açısından iyi ve gerçekçiydi bu bölüm. Beyaz kuleyi düşürmek zaten fazla bir iş değildi gölge için özellikle kule kendi içinde ayrıştıktan sonra ve Egwene kara ajahı elimine edene dek. Sadece Mesaana ve kara ajah üyelerinin kuleyi manipüle etmesi çok daha işine geliyordu gölgenin.

2 Beğeni

Dedikleriniz hemen hemen tamamına katılıyorum ancak ben güç seviyesi temelli yazmamıştım onu. Aes Sedailerin savaş sahnelerindeki inanılmaz yeteneksizliği ve yönlendirmek için harcadıkları zaman için söylemiştim. Erkek bir yönlendiricinin peşine zayıf ve bilgisiz Aes Sedailer yollanmaz, bu yüzden kampta bulunan yönlendiricilere Beyaz Kule’nin üst tabakası dersek yanlış olacağını sanmıyorum. Beyaz Kule’nin yaşayan en iyi 50/100 yönlendiricisinden 7-8 tanesi 500 kişilik, tamamen yetersiz ve plansız bir orduya yeniliyordu. Böyle bir ordu karşısında pusu, çok iyi bir taktik, elit askerler vb olmadığı sürece 1 muhafız bile kaybetmemeleri gerekiyor.

Dumai Kuyuları mesela: 40 Aes Sedai+500 asker saatlerce 40bin Shaido+ minimum 100 Aiel Bilgesini tuttular. Zorlanıyorlardı ama yenme ihtimalleri bile vardı.

Wikiye göre Dumai Kuyularında 300 Yönlendirebilen bilge varmış Shaido saflarında :stuck_out_tongue:

2 Beğeni

Ben de biraz önce izledim bölümü ve güç dengesi kısmında kısmen katılıyorum. Belli kişileri öne çıkarmak isterken ayarı tutturamamışlar gibi. Ama şu da var ki kızıl olanları en güçlülerden ele alsak bile yanlarına aldıkları diğer ajahlara mensup olanları net en güçlü olanlardan göremem. Kızıllar ile geçinmek zor ve özellikle böyle bir görevde onlar da yanlarında başlarına bela olması muhtemel kişileri istemezlerdi. Kerene ile geçen diyaloglar az çok bunu gösteriyor.

Dumai kuyularında ise yanlış hatırlıyor da olabilirim okuyalı çok oldu ama bilgelerin büyük kısmının yönlendirmelerde çok da etkili olduğunu düşünmüyorum. Rüyalarda çok güçlüler ama normal yönlendirmede çoğunluğu etkili değil gibi kalmış aklımda. Özellikle savaş esnasında gerekli olacak tarzda yönlendirmelerde.

Dizi çekim sürecinde iken yönlendirme yapılırken nasıl hareket edeceklerini oyunculara bıraktıklarını söylemişlerdi. Logain bu konuda gerçekten aklımdakine yakın bir tarzda diyebilirim. Kadın yönlendiriciler için de şimdiye kadar biraz ağır hareketler olduğunu söyleyebiliriz ama tamamen böyle mi olacak bilmiyorum. İlerde daha farklı durumlar da görebiliriz belki.

1 Beğeni

Yönlendirmedeki erkek ve kadın güç farkı bence çok iyi gösterilmiş. Ayrıca bağ kurabilen kadınların da erkekten kat be kat güçlü olduğunu göstermesi de cabası.

Aes sedailerin yönlendirirken el kol hareketi yapması bana da acayip görünmüştü. Gerçekten de Logain abimiz daha iyi çözmüş olayı. Umarım beklediğimiz ejder de benzer birşey yapar. Onun Aes sedai gibi el kol oynatması çok komik görünür heralde.

Nynaeve, son kitaptaki haline geldi güç olarak, Nasıl yapacaklar şimdi hikayesini ? Kesin her şey normalmiş gibi hareket ederler. Bence güç konusunda en büyük dengesizlik buydu bölümde. Kitaplarda zaten böyle bir güç tarzı yok, iki Lan’ın şah damarı kesiliyor bildiğin, ona şifa vermek için kendini bile tüketebilirsin. İlk kitap zaten klişe, nasıl daha klişe bir hale sokabiliriz diye mi düşündünüz de böyle bir sahne ile geldiniz ? Bu son on dakikaya kadar bölüme karşı daha pozitiftim. Herhalde alıştım falan sonra bam, her şey çökmeye basladi. Bence ilk dört bölümdeki en kötü sahneydi açık ara. Hiçbir şekilde de kazanılmış bir sahne de değildi. Yani Nynaeve olmasa, bizim antik örgütümüz, dünyayı gölgelerden yöneten Aes Sedailerimiz kaybedecekti ha, Lan şarapnel parçasına ölecekti, son kitapta Demandred’i öldüren adam.

Edit : Ayrıca kimse konuşmamış, konulan kalkana balta tarafından hasar verilmesi neyin nesi abi? Neyi amaçlıyorlar? Artık örgülere, silahlar ile karşılık verilebiliyo mu ?

3 Beğeni

El kol hareketi elbet yapılır ama aşırı hareketlere bence gerek yok. Eskiden Heroes diye bir dizi vardı. Orada özellikle ana kötümüzün güçlerini kullanış şeklini çok severim. Çoğunlukla hafif göz hareketleri ile hallederken sadece bazen hafif el ve parmak hareketi ile gücünü tam anlamıyla hissettirirdi.

1 Beğeni

Rand el hareketi kullanan biri bu arada ama çok hafif yani sadece el hareketleri kullansa aslında en iyisi olur. Logain gibi odun kalmasını da istemem. BknzMaradon’da elini kaldırıp trolloc saflarına dogrultuyor, binlerce yıldırım gökten düşmeden önce.

Bu konuyu tam olarak göstermediler. Logaini sadece iki kadın tutuyordu ve zincir kurmamışlardı. Bu da ayrı bir saçmalıktı bölümdeki. Ha ama dizinin zincir kurma versiyonu hoştu.

Muhtemelen tıkanıklık devreye girecek yoksa şuanki haliyle terkedilmişleri bile ezer :stuck_out_tongue:
Ayrıca şifa dışında bu derece güçlü işler yapmayacak muhtemelen, yoksa bırakalım gitsin Karanlık Varlığı tokatlasın gelsin.

Bu aşırı saçmaydı. Ayrıca anladığımız kadarıyla hem kadınlar hem erkekler birbirlerinin örgülerini görebiliyor artık. Peki yönlendiremeyenler görebiliyor mu?

Çeşitli alanlardaki örgüler konusunda bilgisizler ama yeteneksiz değiller. Ayrıca yönlendirici savaşlarında yükseklik önemli bir avantaj(Perrin’in beyazpelerinleri kurtardığı savaş) ve Dumai Kuyularında Bilgeler yükseklik avantajına sahipler. Ha etkisiz derken güç miktarı olarak kastediyorsanız, aralarında Beyaz Kuleye asla kabul edilemeyecekler de var ancak bu kısım çoğunluk değil. Tam hatırlamıyorum ancak Bilgelerin minimum yarısının Beyaz Kuleye girebilecek güçte olması lazım.

Şu altta attığım görseller Heroes dizisinden Sylar karakterinin telekinezi yeteneğini kullanmasını gösteriyor. Bu kadar kolay aslında bazı şeyleri sade bir şekilde göstermek.

image
image
image

Güzel hocam, böyle olabilir ama diziyi yapanlarda bizim kadar akıl var mıdır orasını bilemiyorum.

@dikomerro çok gereksiz bir sahneydi hocam son sahne ya. Hiç gereği yoktu yani. Üç bölüm sonra aciklayacaksin zaten kimliğini, kitabı okuyan herkeste biliyor kim olduğunu. Şimdi Logain, Nynaeve’i Ejder mi sanacak ?

Bu arada çok korktuğum bir şey var. Farkındaysanız bu yenidendogan ejder ile ilgili olarak sürekli önceki kırdı ama bu kurtaracak geyiği dönüyor. Bu basbaya yanlış saptırma. Gerçekten Ejder mitini bu kadar hafiflettiler mi ? Hani, Ejder diyince kimse korku veya tiksinti belirtmiyor, sadece lekeli gücü yönlendirdiği için duyulan bir tiksinti/korku var. Bu ilk bolumlerde de vardı, Mat’ın aralarından birinin Ejder olma ihtimalini söyleyip bununla baya barışık olması ya da Moiraine’in biriniz Ejdersinizi direk yapıştırması. Hani Ejder dişi gibi batıl inançlar var bu evrende, biraz fazla mı bozmussunuz sanki bunu ?

Acaba Rand ejder olarak açıklandığında yeni bir Kırılış’ın habercisi olduğu için değil sadece ve sadece tek güç yönlendirdiği için mi korkulacak ? Yani kitapta bu yüzden de korkuluyor tabiki ama böyle dizideki gibi yeni ejder gelip dünyayı kurtaracak, her şey güllük gülistanlık olacak gibi bir şey yok. İnsanlar ejderden korkuyor çünkü, ejder binlerce yıl boyunca taşınmış bir efsane, insanların kafalarında kötü bir yer edinmiş bir figür. Kendi ailesini delilikten dolayı katleden bir soykatili ve bu insan yeniden doğacak.

1 Beğeni

Ben birbirlerinin örgülerini göremiyorlar diye algıladım ama yanlış anlamış da olabilirim tekrar bakmam lazım. Moiraine orada örgülerini göremediklerini söylemişti ve çok güçlü olduğunu hissettiğini söylemişti sanki o sahnede.

Bilgeleri yetenek olarak değil bilgisizlik anlamında etkisiz olduğunu söylemek istemiştim. O örgüler onlar için çok yeni ve yeterince düzgün yapamadıklarını düşünüyorum en azından büyük kısmının. Tabi bu konuda net bilgiler verilmediğinden çok farklı düşünceler çıkabilir.

1 Beğeni

Bence “Nyaneve Ejder” mesajından çok o sahne Nynaeve’in 6.kitapta Logain’in tek güçe yeniden erişmesini sağlayacağı sahneyi foreshadowluyordu. O sebeple ben oldukça beğendim, tıpkı kitapları tekrar okurken keşfettiğimiz onlarca şey gibi diziyi de tekrar izlerken izleyicilerin keşfedebilecekleri şeyler sunuyorlar ve bu çok güzel bir şey.

Ayrıca bilmiyorum yanlış mı hatırlıyorum ama ben aksine ya kıracak ya da kurtaracak diye bahsettiklerini hatırlıyorum birden fazla defa. Lews için kırdığı söyleniyor bu doğru ama Yenidendoğan Ejder’in kesin olarak dünyayı kurtaracağına dair bir şey söylenmedi.

3 Beğeni

Dördüncü bölümü izleyip beğendim. Logain üzerinden giden bir bölüm. Kitaptakine göre yine farklılıklar vardı ama kötü olmamıştı. Zaten kitapların yerini hiç bir zaman tutamaz diziler, filmler. 14 kitaplık bir seriyi de tamamen aynı şekilde aktaramazsınız. Kendilerince yeniden yorumlamışlar bazı şeyleri.

Bir de kitapları hiç okumayacak olanlar var. Dizi bazen doğru bazen yanlış da olsa o dünyayı ekrana dökmeye çalışıyor. Ayrıca bu vesileyle (dizi tutarsa) Jordan’ın daha önce basılmamış kitapları da basılır diye düşünüyorum. :slight_smile:

Nynaeve en sevdiğim karakterlerden biri, Zoe Robbins onu çok iyi yansıtmış. O öfke ve sevgiyi hissedebiliyorum. Lan biraz fazla sırıtıyor gibi geldi bana. Normalde hiç gülmez adam, o ayrı. :sweat_smile:
Aes sedailar ve muhafız bağları da iyi işlenmişti.

Bu bölümde Mat’in cinnet geçirdiğini sandım. Neyseki Mydraalmış. Ishamael’i pek güzel yapamamışlar. Umarım öyle kalmaz o.

Logain’e baltayla saldıran muhafız. Oradaki tek amaç sanıyorum, Nynaeve’in öfkelendiğinde yönlendirğini gösterebilmekti. Lan ve Moiraine’e olanlar fazlaydı tabi.

4 Beğeni

Çoğu kişi 4. bölümü bayağı sevmiş. Heyecanlandım, yemekten sonra hemen dalıyorum. İlk 3’ü sevdiysem buna bayılacağım herhalde.

1 Beğeni

Şimdi izledim. 4. bölümü beğendim ben. Üstelik son sahneye kadar çok güzel gitti, son sahne de ek oldu üstüne. Bölümü izlerken ekibin gelişmekte olan orta seviye bir ekip olduğuna karar verdim. Oyuncu kadrosundan tut tüm teknik elemanlara kadar. Savaş ve aksiyon sahnelerinde Diriliş Ertuğrul esintileri var ama zamanla düzelebileceklerini düşünüyorum. Kostümleri hala beğenemiyorum ama zamanla alışacağıma kanaat getirdim.

Diyaloglar iyiydi. Öncekiler gibi yavan değillerdi bence. Oyunculuklar genel olarak gayet yerindeydi. Hatta gelişmişler önceki bölümlere göre. O yüzden zaten önceki söylediğimi söyledim, bence üstüne koya koya gidecekler ve çalıştıkça gelişecekler. Gelecek sezonlarda çok daha iyi bir işin bizi beklediğini düşünüyorum. Karakterlerin motivasyonlarını (Thom’un yeğeni, Tuatha’an kadınının kızıyla ilgili anlattıkları ve genel ideolojisi, Nynaeve-Lan, Aes Sedai-Muhafız) gördükçe mutlu oluyorum. O kadar da her şeyi es geçmemişler hala bir kısmı yazım olarak zayıf olsa da var.

Serinin hayranı olup hatim etmiş arkadaşlarım ne düşünürler bilemiyorum ama Aes Sedai’lerin güzel yazıldığını düşünüyorum. Yeşil Ajah’ı ben ilk birkaç kitapta ilerleyene kadar öyle çok ciddiye alamamıştım ve hatta kitapta da zaten ana misyonları hariç çok ciddi anlatılan karakterler değillerdi diye hatırlıyorum. Dizide misyonlarına uygun, daha ciddi ama aynı zamanda düşkünlüklere de sahip karakterler oldukları hissini direkt aldım. Bence bu işi iyi başarmışlar. Kızıl ve Mavi Ajah için de aynısını söyleyebilirim. Üstelik bunu gayet standart, sırıtmayan diyaloglar ve anlatım ile yapmışlar. Yine buna istinaden ekip kendini geliştiriyor diye düşünüyorum.

Oyunculuklar çok gelişmiş bu arada, daha detaylı olarak fikirlerimi yazmak istiyorum çünkü çok dikkatimi çekti. Nynaeve aşırı iyi. Lan ve Moraine’deki eğretilik gitmiş. Rand’in ayakları daha bir yere basıyor. Üstelik çok az sahnesi var. Perrin zaten benim nezdimde çok iyiydi, hala aynı çizgisinde gayet güzel yansıtıyor karakterini. Tek problemim arkadaşların da yukarıda bahsettiği gibi kendisine dair yazılmış hikayenin zayıf olması.

Sonuç olarak sahip olduğu potansiyelin her bölümde arttığını düşünüyorum ama mevcut haliyle henüz tabii çok iyi bir iş olduğunu da düşünmüyorum. Sezon finaline kadar koyarak ilerlerse bence gelecek sezonu merakla beklerim ben.

Ek: Şimdi hatırladım. Ishamael’i ben de beğenmedim. Umarım düzelir o.

6 Beğeni

Burada ben de tam hayır yapmamışlardır, yapamazlar böyle bir şey derken son anda kurtardılar :smiley:

Burada bir de Aes Sedai - Muhafız arası bağ hakkında ileriye dönük bazı şeyleri de göstermiş oldular bence. Her ne kadar fazlaya kaçsalar da kitabı bilmeyenlere net göstermiş oldular.

1 Beğeni

Logain kitaptaki en sevdiğim karakterlerden birisiydi, bu bölümde güzel yansıtmışlar. Muhafızlarla Aes Sedailer arasındaki bağa bu bölüm iyi değinmişler. Lan ve Nynaeve arasında ufaktan elektriklenme başladı gibi bu bölümde. Nynaeve’nin bu bölümde gücünün açığa çıkmasını beklemiyordum, ama güzel olmuş. Güç seviyesi de abartılmamış, Nynaeve zaten en güçlü Aes Sedailerden birisi ve gücünü öfkelendiği zaman ortaya çıkarabiliyor.

Bazıları yanlış anlamış, hem Logain’in hem de Aes Sedailerin bağlarını sadece biz izleyiciler görebiliyoruz. Onlar birbirlerini karşılıklı olarak göremiyorlar. Önceki sahnelerde de bunu açıkladılar.

Aes Sedailerin orduya karşı zorlandığı söylenmiş, ama Aes Sedailer Üç Yemin’den dolayı askerlere doğrudan saldırmıyorlar. Muhafızlar sadece doğrudan öldürebiliyor. Yemin kısıtlaması olmasa bu orduya karşı zorlanmazlar zaten.

5 Beğeni

Ejder dunyayi tekrar yikacak diye cayır cayır korku var. Aes sedailer habire söylüyor. Bonus videolarında bile var. Bölümün başında Logain de dedi. Ejderler dunyayi kırdı bundan korkuyorlar ama ben birleştirmek istiyorum demedi mi.
Bunda bir değişiklik yok.

Bu arada @Tobizume evet birbirlerini göremedikleri açıkça söylendi ama yesil aes sedai, Logainin kalkanı delen örgüsünü görmüş gibi hareket etti. O yuzden diğerlerine kalkan ördü. Ama Logain üzerindeki kalkanın sivri bişey ile zorlandığını gördüğü için de olabilir. Aynı bölümde hem goremediklerini söyleyip hemde görür gibi davranmalari saçma olur.

2 Beğeni

Şimdi izledik bölümü. Sonra tekrardan bir daha watch party yapacağız. İzlediğim en iyi bölümdü diyebilirim. Kitapları işin içine dahil etmiyoruz zaten. Ben izlediğim işten gayet keyif aldım. Sadece Logain’in ordusunun olduğu savaş sahnelerini beğenmedim. Nynaeve’in bu dneli güçlü olduğunu biliyoruz zaten ama eğitim almadan direkt yapması da dizi formatında olduğu için eh işte. Keşke beyaz kuleye gidip eğitim aldıktan sonra görseydik bu sahneyi. Soluk ile Thom’un savaşı da kitaptan alıntı olmuş ama ben daha sonradan gelir diye düşünüyordum. Hoş bir sürpriz oldu. Bölüme rahat rahat 8 puan veririm.

4 Beğeni
  1. bölüm videosu :slight_smile:

2. bölüm için Pazar ve 4. bölüm için de herhalde Salı gibi videolar gelir.

2 Beğeni