Zaman Çarkı Dizisi - Amazon Prime [Spoiler İçerir]

1. bölüm incelemem sıcak sıcak. :smiley:
2 Beğeni

Lews Therin’e bağlamama az kaldı harbiden.Söyleyecek söz bulamıyorum ya.Fantastik kurgunun en kaliteli eserlerinden birini ve en iyi karakterlerini resmen katlediyorlar.Rand gibi bir karaktere nasıl bunu yapıyorlar anlayamıyorum. Umarım 3.sezonu çıkmaz bu dizinin.Seriyi daha fazla madara etme şansları olmaz umarım.

2 Beğeni

Bir de Moiraine’in yolkapısını açması var.Nasıl açıyor belli değil.Saidar kullanan biri saidin ile yapılmış yolkapısını nasıl açabilir ya?

Kitapta da Moiraine açıyordu ama channel etmeden.

Nynaeve ve Egwene’yi oynayan oyuncular kılıç eğitimi alıyor? :smiley: Dizinin iptal edilip-edilmemesi konusunda düşüncelerim karmaşıktı. Lütfen iptal edilsin.

https://twitter.com/TheWheelOfTime/status/1469351055179739140

Sadece üzücü…

Tar Valon yakınında olduğu için avenderosa yaprağının alınıp tek güçle ilgili bir şeyler yapıldığı konusunda teori var, ben de bu teori en azından biraz mantıklı(diğer değişikliklere göre çok çok mantıklı kalıyor o ayrı) olduğu için bu değişikliği önemsememiştim.

Bu arada Moiraine’nin ve Siuan’ın odasındaki aletin terangreal olduğu doğrulandı.

2 Beğeni

Demek isteğim yönlendirmesi zaten.Yönlendirerek nasıl açabiliyor bilmiyoruz çünkü diziyi yapanlarda bilmiyor.Yaptım oldu derler anca sorsak bunu.

1 Beğeni

Sanderson’ın beğendiği bölüm bu muymuş? Hayret bir şey. Rand da zaten dekor gibi duruyor dizide. Ben de beğenmedim bu bölümü. Senaryoyu kendim yazsam yemin ederim daha bağlı olurdu kitaba. :roll_eyes:

4 Beğeni

Benim derdim inanın kitapla alakasız olmasıyla da değil. Şu haliyle çok kötü yerlere evrildi. Binanın temelini böyle atıyorlar yarın kim bilir nasıl saçma sapan şeyler olacak. Nasıl altından kalkacaklar bunca şeyin? Çok kötü yazmışlar resmen. Ritim bozuk, hikaye anlamsız. Ta’veren, Ejder, Amyrlin, büyü sistemi, toplumlar, şehirler ve kültürleri, lore hepsinin altı boş. Storytelling inanılmaz zayıf. Bu bölümlerde bir şey olur, anlatılır falan diye kötü eleştiri yapmıyordum ama resmen elimde kaldı dizi. Ejder mitini bozuyorlar, Zaman Çarkı’nın iskeletini bozuyorlar göz göre göre. Olmaz böyle. Yürümez bu hikaye. Madem böyle rushlayacaksınız, hikayenin yarısının belini bükeceksiniz o zaman neden o facia Stepin bölümünü çektiniz… Sonra, bölümün başında Siuan’ın babasına “Kadın gibi davran, kadın dediğin şöyle yapar.” gibi bir replik yazmışlar mesela. Abi… Salak mısınız? İlk bölümde Manatheren kanını anlatmak için kadınlara kürekle trolloc öldürtmelerinden çok çok daha kötü bir yazım bu. Siuan ve Moraine’e saçma sapan bir motivasyon eklemişler ilişki dinamiklerini değiştirerek. Aes Sedai ablalar Liandrin, Moraine ve Siuan üçlüsü hariç çok kötü oyuncular. Yazımdan kaynaklı tiyatrodaki perdeler arası sahne geçişleri gibi şeyler izliyoruz dolayısıyla oyunculukların çiğlikleri de çok göze batıyor. Hamam sahnesi mesela. Bir de yakından aşağıdan ve önden yüzlere focuslama yok mu… Diriliş Ertuğrul’u bu kadar kötü çekmiyor bizimkiler… Yok, bence ilk 4 bölümde gördüğüm güzelim potansiyel 2 bölümde katledilmiş. Kitaptan bağımsız düşünerek bile benim gözümde zayıf bir yapıma evrildi dizi.

8 Beğeni

Diziyi, seriyi rezil edelim maksadıyla çekmişler sanki. Kitaplardan habersiz biri olsaydım içimde okumak için zerre kadar istek yaranmazdı. İyi bir fantastik dizi bile değil ama seriye yazık gerçekten.

2 Beğeni

Evet bence de önemli nokta bu. Kitapları okuma hissi uyandırıyorsa elle tutulur bir şeyler var demek bence. İlk 4 bölümün gazına 7. kitabı bitirmeye yaklaştım mesela. Olur gibi diyordum. Sonra bir anda çöktü. :joy:

1 Beğeni

Siz diziye bakmayın, kitaplara devam. :slight_smile: Gerçekten güzel seri ve sonu da beklentileri karşılıyor.

5 Beğeni

Çocuk Siuan’ın kayıkla Tear’dan Tar Valon’a gittiği mesafeyi hesaplayın. Bu dizi insanları niye bu kadar aptal yerine koyuyor ?

6 Beğeni

Seriye aşina olmayan birinin gözünden 5. Bölümü iyi bulduğunu ama 6. Bolumu biraz daha aşağıda olmuş dediğini biliyorum (eşim). Serinin genelini beğenmiş.

Benim için ise, son iki bölümde çok iyi birşey yapmazlarsa bu sezon hüsran olacak diyebilirim. Bana gore ilk 4 iyiydi, 5 ve 6 ortalamanın altında. Karari final bolumleri verecek. Anladığıma göre okurlar için degil tamamen yeni insanlara yönelik bu dizi.

3 Beğeni

Ya ben aslında sonraki sezonlar için daha fazla endişeliyim.Yani oldukça düz bir kurgusu olan 1.kitabı uyarlarken bile bu kadar değişiklik ve bunun sonucunda mantık hatası yapan kişiler olaylar büyüdükçe ve karmaşıklaştıkça ne yapacaklar?Nasıl kurtaracaklar durumu?Her sezon 8 bölüm olursa o kadar olayı ve karakteri işleyip aynı zamanda karakter gelişimlerini nasıl yapacaklar?Wot karakter gelişimi konusunda türünün en iyilerinden biri.Fakat bu karakter gelişimini 14 tane kitapta yapıyor.8 bölümde hem bu kadar çok olayı işleyip aynı zamanda karakter gelişimi doğru düzgün yapmalarının imkanı yok. Bir de fanların yıllardır ekranda görmek istedikleri sahneleri yapmayacaklar görünüşe göre.Mesela 1.kitabın en ikonik sahnelerinden biri olan Manatheren sahnesini yapmadılar.Onun yerine şarkı söylettiler bizimkilere.Veya Perrin’in balta atma sahnesi de yok.Karakter açısından çok önemliydi bu sahne ama yok.Mesela fanların çok beklediği Dumai Kuyuları sahnesi falanda yapmayacaklar bence.Ee bu sahneleri yapmayacaklarsa da ben niye izleyeyim bu diziyi?Yani bence bu dizi ilerledikçe daha kötü olmaya devam edecek.

1 Beğeni

Bence 6. bölüm son Yolkapısı sahneleri dışında en keyifli bölümdü çünkü tamamen Moiraine ve Siuan odaklıydı ve arkadaş ikisi de harika oyunculara sahip, Moiraine’in yemin çubuğu sahnesinde boğazımın düğümlendiğini hissettim sahnedeki duygudan dolayı. Bu ikiliyi saatlerce izleyebilirdim açıkçası.

Gel gelelim bizim Emond Meydanı karakterleri çok arka planda kaldı. Artık sezonun 3/4 ü bitti ve birazcık daha izleyicileri karakterlere bağlayacak zaman yaratmaları gerektiğini düşünüyorum.

Son sahne Mat’in oyuncusu Barney diziden ayrıldığı için bir kısmı sonradan çekilmiş ve Mat kısımları editlenip konulmuş anlaşılan. Barney’nin ayrıldığı bilgisi bende olmasa muhtemelen fark edemezdim ilk izlememde ve kızamıyorum da tamamen oyuncu ile alakalı bir durum olduğundan ama keşke olmasaydı :pensive: Sondaki “Mat Mat Mat Mat” bağırışlarına bir miktar göz devirmek zorunda kaldım.

Bu arada ben şunu fark ettim ki dizinin bu miktarda kitaptan ayrılması benim hoşuma giden bir durum olmaya başladı. Çünkü şu noktada net bir şekilde “Tamam, bu dizi canonu, bu kitap canonu” diye ayırabiliyorum. Eğer dizi daha çok kitaplara benzemeye çalışıp da bazı noktalarda saçmalasaydı beni çok daha rahatsız ederdi çünkü o zaman “Kitabın canonu” uygulanmaya çalışılıp batırılmış olurdu. Şimdi dizinin kitapları birebir takip etmemesinin getirdiği bir esneklik alanı var ve ben artık rahat hissetmeye başladım diziyi izlerken, sürekli kıyaslama ihtiyacı duymuyorum.

He tabi yine bana göre bu bir kitap serisi adaptasyonuysa bu dizi canonu da yine serinin önemli noktalarını bir şekilde aktarabilmeli. Bunu da yaptıklarını düşünüyorum genel hatlarıyla bazı yerleri tam tatmin edemese de.

3 Beğeni

12 Beğeni

Bu diziyi izlemeyi bırakırsam, Nynaeve yüzünden olacağı kesin.

Son bölümün son sahnesine kadar baya beğenerek izlemiştim bende, son sahnede gene bu soğuk duş yaptılar :roll_eyes:. Sonrasında düşündükçe yapım ekibinin Barney Harris i diziden komple kesmek için en uygun sahnenin bu olduğunu düşündükleri sonucuna vardım. Muhtemelen son 2 bölümde hiç görmeyeceğiz kendisini, gerçi 8 bölümde oynamış gözüküyor ama önceden çekilen sahnelerde Mat çok minimal dakikalarda çıkacak tahminimce son iki bölümde;

Başka türlü bir açıklama getiremiyorum çünkü; önce Ejder 5 inizden biri diyip sonra hadi bakalım toplaşın dünyanın gözüne diye uzun uzun anlatıyor çünkü dizi. Sizden biri ejderliği çıkarıp masaya vuracak, karanlık varlığı zayıfken yenecek diyorsun ey dizi. Sonra birini arkada bırakıyorsun. Yani point of show üzerinden kendi kendinle çelişiyorsun maalesef. Son iki bölümde Barney Harris’i neredeyse hiç görmeyerek kendi teorimi doğrulayacağımı düşünüyorum şu an :grinning_face_with_smiling_eyes: .

Aynen ben de bu şekil düşünüyorum Alanna Sedai :grinning_face_with_smiling_eyes: Sahneye de kare kare bakınca Mat in doğru tepki ve mimikleri vermediği, Mat in düz bir çekiminin buraya sonradan eklendiği epey hissediliyor gibi.

Yakın çekimde bir aşağı bakıyor, sonra uzaktan düz duruyor, tekrar yakında bir yandan kafa çeviriyor falan. Kurguda kes-biç-yapıştır ile sonradan bu sahnenin oluşturulduğuna aşırı eminim ama kanıtlayamam :joy:.

2 Beğeni

:roll_eyes:

8 Beğeni

Same energy.

3 Beğeni

https://www.youtube.com/watch?v=UECJIKFXjfg
https://www.youtube.com/watch?v=eNlnyBrrVTw
https://www.youtube.com/watch?v=XM9Hg-djCVU
https://www.youtube.com/watch?v=5gPeikq1obI
https://www.youtube.com/watch?v=W0oMfCfpm3w

Sahne arkası klipleri Amazon’un youtube hesabına düşmeye başlamış. 6 da bugün yarın düşer heralde.

1 Beğeni