Ayrık dişlerini tekrardan görmek için sabırsızlanıyorum.
Padan Fain’in ilerleyişi nasıl olacak acaba. Merak etmiyor değilim. Gerçekten de ağız yapısı çok değişik.
Az biraz benziyorlar sanırım.
8.bölüm preview. Lütfen ama lütfen Agelmar’ı neden böyle yaptınız? Son Savaş burada diyor, kendini Ejder sanan ya da Ejder’den daha önemli gören tipte olacak aptal bir karaktere dönüştürmüşler resmen ya.
Bunlar Game of Thrones’un 8. sezonundan bile hızlılar maşallah. Gelecek sezonları da izlerim ama seyiri güzel boş bir dizi olarak gidecek bu dizi… Kitapları (bence) boş olan The Witcher, Zaman Çarkı’nı ekranda geçecek deseler inanmazdım ama fazla söze gerek yok görüyorsunuz.
Umarım Fal Dara’yı kurtaran Nynaeve ve Egwene olmaz. Bu dizinin cinsiyetçi olmadığını düşünen bir parçam var hala ve o parçayı kaybetmeden ikinci sezona geçebilmek istiyorum.
Agelmar…
Umarım bütçenin çoğunu buraya harcamışlardır. Beş bin trolloc görmek çok büyük hayal kırıklığı olur.
Zaman Çarkı’nda kitaptan bu kadar değişiklikler yapan Amazon acaba Yüzüklerin Efendisi dizisinde neler yapar?
Yüzüklerin efendisi için böyle saçma şeyler yapmazlar diye düşünüyorum ben çünkü lotr fan topluluğu zaman çarkının fan topluluğundan daha büyük. Ayriyeten lotrı yediden yetmişe herkes biliyor. Büyük riskler ya da böyle saçma kararlar almazlar. Alırlarsa zaten büyük bir linç başlar onlara.
Siyahi Hobbit’lerin olacağına dair bir haber okumuştum.
WoT serisi feminist falan değil tam tersi çağın kadına yönelik tüm tabularıyla dayalı döşeli zilyon tane kadın karakter yaratmış yazar. Aksi şekilde yazılmış karakteri de yine kendi içinde “Böyle olsa da kadın nihayetinde işte.” şeklinde de yorumlamayı ihmal etmiyor üstelik. Matriarchy öğeleri olması pek feminist yapmamalı bir şeyi yani. O yüzden ben de bekliyordum ki kitabın bu yönünü alıp yontup önümüze koyarlar sjw mjw dahil herkesi mutlu ederler. Tabii tam tersi katmerli sjw bokuna bürünmüş evet. Erkeği sümsük, kadını da “Hayat bizi çok ezdi ama sonunda yolumuzu bulduk.” şeklinde yaratınca bi’ halt ettik sanıyorlar. Aksine herhangi bir karaktere cinsiyetine bağlı olarak hikayede konum verip pozitif veya negatif rol biçme benim bildiğim kadarıyla feminizm dahil birçok ideolojinin karşı olduğu bir şey. Ama tabii ekip beceriksiz, kitabı da cinsiyetçi cart curt diye eleştirecek değilim.
Serinin en temel noktası eşitlik. Birçok noktada eşitlik yoksa yozlaşma olur, ulaşılabilecek en yüksek noktaya kadın ve erkek eşit olduğu zaman ulaşılabilir mesajı veriyor. Yani feminist değil denilebileceğini sanmıyorum ama hem yazıldığı yıl itibariyle normal, günümüzde yanlış kabul edilen düşüncelerden hem de Robert Jordan ilk kitaplarda kadın karakterleri yaratırken başarılı olamadığı için neden feminist değil denildiğini anlıyorum.
Ben de tamamen bunu bekliyordum.
Erkeğe karşı yapılan cinsiyetçiliği önemseyen ve sesi duyulan bir grup olsaydı dizi iptal olurdu ama maalesef sesi umursanan ve düzgün sayılabilecek bir grup yok. Bu tarz grupların sesini duyarabilecek kadar büyüklerine çok fazla ırkçı, cinsiyetçi ve homofobik doluştuğu için kimse umursamıyor. Küçük ve düzgün topluluklar da sesini duyuramıyor.
RJ cinsiyetler arasında farklılıklar olduğunu kabul eden, ancak seri boyunca bu farklılıkların kadın erkek dengesini bozmadığını, nihayetinde kadın ve erkeğin birlikte ve eşit konumlarda her zamankinden daha iyi sonuçlar aldığını vurgulayan bir yazar. Elayne, Egwene, Aviendha gibi birçok güçlü kadın karakteriyle de dönemin erkeklere atfedilen rollerini kadınların da aynı verimle ellerinde bulundurabileceğini gösteriyor defalarca.
Yüzüklerin Efendisi’ne bakacak olursanız örneğin, serideki önemli kadın karakterler bir elin parmaklarını geçmez. Zaman Çarkı gibi büyük bir külliyatta hemen hemen ilk defa tanışıyoruz biz fantastik eserlerde böylesine kadın karakterleri de geliştiren, bu karakterlerin derinlerine inen ve erkeklerle aynı konumlarda nasıl güçlü bir otorite figürü olabilecekleri, başarı edinebileceklerine odaklanan bir kurguyla.
O sebeple dönemi de göz önüne alınırsa tabii ki de feminist bir eser Zaman Çarkı. Dönemi dolayısıyla RJ’in feminizmi belki de tam olarak günümüzdeki anlayışla 100% uyuşmuyor ama yani bence eseri yazarken nereden geldiği ve niyeti oldukça belli.
Kitaba ne kadar sağdıklar bilmiyorum sadece 3 kitap okudum ama dizinin ilk 2 bölümde hayran oldum diyebilirim. Bundan önce Witcher ikinci sezon izledim tam bir boş kümeydi.
Problemli kısım burada başlıyor zaten ama demek istediğinizi anlıyorum. Eski dalgalar ve günümüzdeki anlayışlar arası farklılıklar var tabii. Dönemini de düşününce basitçe cinsiyetçi ve değil diye de eleştirecek değilim zaten. Şahsen ben yine de üstte bahsettiğim görüşteyim. En azından ilk 7 kitap bana henüz bahsettiklerinizi anlatmadı. Temeli nasıl inşa ettiğine bakınca da dönemi içinde kesinlikle sıyrılan ama netice nereye varırsa varsın temelde problemli olduğunu düşünürüm. Hoş; ne nedir, ne değildire de benim karar verecek halim yok öznesi, nesnesi düşünsün. Ben okuduğum halinden memnunum zaten.
Tartışılan konudan bağımsız ama merak ettim, dizideki Alanna’yı beğendiniz mi?
Kitaplarda Alanna’yı çok yakınen tanımıyoruz ama asıl özelliği aşırı güzel olması. (Berelain kadar güzel olduğu tasvir edilirdi) Kötü bir oyuncu seçimi ve altı doldurulmadan hikayeye atılmış. Bence asıl olayını diziye yansıtmayacaklar.
Bundan kastınız tecavüzcü olmasıysa bence yansıtacaklar. Yansıtmayacaklarsa Alanna için harcadıkları her dakika gereksiz çünkü.
Dizide şu ana kadar aşırı gereksiz detay ve harcama var. En çarpıcı örneği Perrin ve Mat karakterleri. Onlara bunu yapan Alanna’ya neler yapmaz
O bakımdan haklısınız ama Perrin ve Mat karakterinin dizide bulunması gereklilikken bu sezon Alanna için oyuncu tutmalarına gerek yoktu. Gelecek sezonlara altyapı hazırlamak için değilse gereksiz masraf. Şuana kadar dizide kayda değer bir süre alıp gelecek sezonlarda ciddi rolü olmayacak kimse yok. -Stepın hariç-