Hocam uzun eleştiriler yazmaya pes etmiştim ben burada.
Fakat dizi o kadar kötü gidiyor ki bir şeyler yazmamak zor.
Vasat üstü ya da vasat olduğunu düşünüyor musunuz dizinin?
Hocam uzun eleştiriler yazmaya pes etmiştim ben burada.
Fakat dizi o kadar kötü gidiyor ki bir şeyler yazmamak zor.
Vasat üstü ya da vasat olduğunu düşünüyor musunuz dizinin?
Ben de sizin gibi vasat vasat üstünü yeter görüyordum ama son bölüme ne desem boş. Kitaptan ayrı düşünsen bile çok sıkıntılı. Buradan nasıl devam edecekler hiç bilmiyorum. Kitaptan farklı yapmanın da bir yolu olur. Değişiklikleri öyle ayarlarsın ki kitabın çizgisinden çok sapmadan etrafından dolanırsın. Burada tamamen başka yöne gidiyor ve tekrar kitaptaki çizgiye yaklaşması için çok fazla uğraşılması lazım ve bunu düzgün şekilde yapmak çok zor.
Peter Jackson’ın Yüzük uyarlaması için ağır eleştiriler okumuştum kitap fanlarından. Yerine göre bazı eleştirilere de katılmıştım. Hatta GoT dizisinin D&D’si biz uyarlarken Peter Jackson’ın Yüzük’te yaptığı şeyleri yapmayacağız demişlerdi.
Yıl 2021 ve ben artık aslına Yüzüklerin Efendisi kadar sadık, değişiklik yapılsa bile eserin ruhuna uygun olan değişikler yapılmış bir uyarlamanın bir daha yapılamayacağına kani oldum. Bu uyarlama falan da değil. Jordan görse buna fanfiction derdi ve kendi karakterleri ile olan fanfictionlar hakkındaki görüşlerini okumak isterseniz Robert Jordan fanfiction diye aratıp theorylanddeki röportaj derlemelerine göz gezdirebilirsiniz.
Geçen hafta izlememiştim. 7’yi izliyorum şu an. Seride en nefret ettiğim kısımlar aşk dramaları ve Nynaeve’in power fantasy sahneleriydi. Bu bölümde hem sağdan hem soldan yemişe döndüm. Min sahnesindeki görsel efektler de iğrençti.
Şu sahnede hedefin Perrin’in gözleri gibi sarı olması güzel detaydı, ama bilinçli mi bilmiyorum:
Yüzüklerin Efendisini geçen sene tekrar okuduğumdan beri “daha iyi uyarlanabileceğini” düşünmüyorum. Dune’un yeni filmine aşık olmuş ve özünü koruduğunu düşünenlerden olsam bile uyarlama konusunda LOTR’ın yanına bile yaklaşamaz. Kitapları okurken en çok düşündüğüm şey, PJ’nin yansıtmadığı bazı şeylerin gerçekten de plotu çok ilerletmediği, değiştirdiği kısımlarıysa ne kadar iyi kotarabildiği ve kitaptaki sahneleri mükemmel bir şekilde perdeye taşıdığıydı. LOTR öyle bir sinema uyarlaması ki kitapları bile kendisiyle beraber ilerletmiş. Sizin mesajınızdan önce tam da Reddit’te bu FF görüşlerinin cevaplarını okuyordum
Robert Jordan yaşasaydı Rafe’yi, askeri ekolde büyümesini de düşünürsek Ebou Dar’lılar gibi hançerli düelloya davet ederdi.
Sezon finali daha Lewis Therin bölümünden ne kadara kötü bir bölüm izleyeceğimiz ipucunu verdi resmen. Karanlık varlığa ise hiç girmiyorum. Lotr filminde 5 dk gözüken Sauron bile bundan daha iyidi.
Son bölümü izlemedim, 7.bölüme kadar idare eder yapıdaydı. Son bölüm için görüş birliği var gibi. Spoiler yememek için hızlı hızlı geçtim yorumları. Nasıl bir şey yaptıysa Rafe artık, başlık altında zıt görüşlerin tartışması bile yok.
İlk 4 bölüm boyunca bazı yerlerde çok sırıtsa da 7/10’luk bir dizi olmuş diye düşünüyordum. Son 4 bölüm inanılmaz düştü benim için.Son kararım 3.5/10. Prime’ım olduğu sürece yemek yerken falan izlerim.
Hayal kırıklığımın büyüklüğünü anlatamam. Son 2 bölümde iyi birşey yapmalarını bekliyordum. 7. Bölümden sonra umutlandım. Tamam olaylar farklı ama işin ruhuna uygun gidiyor diyebilirim diye düşünüyordum. İçten içe endişelerim vardı.
Bir hikayenin temel konseptleri olur. Tüm olayların dayandığı ana sebepler kavramlar olaylar vardır. Bunları alırsanız hikayenin inşa ettiği evren yıkılır gider. Zaman çarkı için tek güç bunlardan biri. Tek gücün nasıl işlediği kimlerin ne yapabildiği tüm evrenin temel taşlarından biri. Tek gücün eril ve dişil yarısı gibi birşey olmayınca ne Karanlık Varlık zindanı açılır ne de erkek ve kadınların ortak çalışıp kendi yapacaklarından çok daha büyük işler yapabilmelerinin değeri olur. Evrenin temelinde saidin ve saidar bulunuyor ve bu seyrettiğimiz garabette yok.
Arkadaşların yukarıda bahsettiği gibi çok bilmiş ukela kadın aes sedailerin bencilliği yüzünden LTT kendi arkaşlarıyla gitmeye mecbur kaldı. Aslında bu tüm serinin temel sabitlerinden biri. Kadın Aes sedaierin öngörüden yoksun çok bilmişliği. Ama dizide bunu tam tersi gibi göstermişler. Tek güç kullabilme farkı yüzünden anaerkil yapıya dönüşmüş bu toplum zç serisinde günümüzün ataerklil toplumu kadar sorunlu ve bozuk aslında. Kitaplar çok güzel anlatıyor bunu. En büyük işler sadece tek gücün iki tarafının eşit olmasıyla yapılabilir. Yapımcıların tüm hikayeyi saptırma çabasını anlayabilmek mümkün değil.
Rand, Ishamael ile konuşurken o kadar sinir basmıştı ki, oracıkta ölüp kalsa sevinecektim. Ishamael iyiydi bence. Söylediklerinin tek bir satırı kitaptan olmasa da iyiydi. Karanlık tarafa geçtik sayesinde. yok efendim o İshamael değil karanlık varlıktı diyecek halleri yoktur herhalde derdim ama herşey beklenir bunlardan.
Serinin temel konseptlerinden bir başkası. Kişi tutabileceğinden çok daha fazla tek güç çekersen yalıtılır yada ölebilir. Bu işi ne kadar hafife aldıklarını sinir krizi içinde tecrübe ettik. Demek ki hikayenin geri kalanında defalarca yaşanan böyle şeylerin de değeri kalmadı. Egwene ve Nynaeve dizideki hallerini seviyordum bu bölüme kadar ama hiç birşey hissetmedim bu sefer.
Loialı hançerle düşürmek kabul edilebilir birşey değil. Ölmediğini ummaktan başka çaremiz yok. Evrenin Ogier tarafının tamamını böyle çöpe atmazlar herhalde diyebilmek isterdim ama emin olamıyorum artık. Zaten Loial yokmuş gibi gidiyordu bölümler. Aradan çıkaralım gitsin demiş olabilirler. Hiç koymasaydınız.
Moraine eril sa-angraal bulmuş. Nerden nasıl belli değil. Callandoru çıkarıp getirse bile tamam derdim. o minik oyuncak ne ışık aşkına. O kadar kolaysa kendisini bir kaç tane yüklenip gitseymiş oraya.
Seanchanı ellerinden geldiğince acayip göstermişler ama yine de olmamış. Tasmalı tek güç kullanan kadınların tasması yerine üstüne giydikleri garabet birşey var. Kitaptaki gibi göstermek birilerini rahatsız edecek diye kafayı sıyırmışlar. Seanchan demek ki o kadar da kötü değildir belki değil mi.
Aslında bir açıdan iyi oldu. Devasa hayal kırıklığını atlattıktan sonra yeni sezon için koca 1 sene beklemenin derdini çekmeyeceğim şahsen. Çünkü beklentim yok artık. Kitaplara devam
İyi okumalar
O sahnede zincir kurmamış mıydılar? Geçe geçe izlerken gördüm orayı. Zincir varsa hiç ölüm veya yalıtılma riski olmaması lazımdı. Zincirin doğasında var güvenlik.
Ayrıca çıkan güç de çok aşırı. Dumai Kuyularında gösterilecek kadar büyük güç oyununu 5 Aes Sedai gösteriyor.
Lews Therin Telamon bölümü de artık iyice erkekleri yerin dibine batırma temalı bir sekanstı.
Amerikalı hesaplar ve forumlarda seri tarihi başarı sağlamış gibi yorumlar yapılıyor :))) Bunun tek sebebi bir facia durumundan arkadan gelecek fantastik uyarlamalara ilginin olmamasından korkmaları. 4 kez 0’dan okuduğum serinin Shannara’nın dizisi kadar başarısız olması ürkütücü (bütçesel bakarsak 10 kat daha başarısız)
Kitapları okumadım. Evrenle diziyle tanıştım diyebilirim. Bence ilk bir kaç bölüm fena değildi. Bir maceraya başlıyoruz izlenimi verdi. Hoşuma da gitti. Lakin daha sonra dizinin temposu çok düşmeye başladı. Bana 5. veya 6. bölümleriyle dizi tıkandı izlenimi verdi. 7. Bölümü beğendim. Yeni karakterler ve hikayenin ilerlemesi açısından iyi bir bölümdü. Bu bölümle dizinin temposu yine yükseldi. Dizinin bu inişli-çıkışlı temposu insanı izlerken çok yoruyor. Final bölümüne kadar dizi hakkında iyi veya kötü yorumu yapmak istemedim. 8. Bölümü biraz önce izledim. Bence 8. bölüm çok çok kötüydü. Final bölümünün asıl sıkıntısı, bölümün çok sıkıcı diyaloglara ve anlatıma sahip olmasıydı. Ayrıca şu hekim kızın sahnelerini atlaya atlaya geçtiğimi itiraf etmek istiyorum. Başta belirttiğim gibi kitapları okumadım, belki okusam bu karakteri sevebilirdim. Ama dizide bu karakteri ve/veya oyuncuyu çok sinir bozucu ve sıkıcı buldum.
Ben çoğunluğun aksine 4.bölümü de beğenmiyorum çünkü evreni o bölümde katletmeye başlıyorlar, ucuz savaş sahnelerini falan nasıl beğendiğini de anlamıyorum insanların.
İlk 3 bölüm 5.5/10,
Dört ve beş 3/10,
Altıncı bölüm 5.5/10,
Yedi ve sekiz 1/10.
Lews Therin Talamon ve konuştuğu kadının sahnesini az biraz beğendim. Ama benim beklediğim şey kitabın açılış sahnesiydi. Ne umduk ne bulduk. Ilyena’yı görmek isterdim.
Neresinden tutarsanız elinizde kalıyor. Dünyanın Gözüne neden atlarla gitmediler. Neden hep beraber gidip Aginor ve Balthamel ile Yeşil adamın savaşını göremedik. Tek beklediğim şey buydu yahu. İshamael’i hiç beğenmedim. Kitapta da sevmiyordum dizide hiç sevmedim. Saçma sapan her şey.
Mat yok Valere borusu tahtın altından çıkıyor… Sonra bakıyoruz ki Mat Shadar Logoth’a gitmiş… Egwene, Nynaeve ve diğer 3 kadının bağ kurması ok ama kavrulan Nynaeve? Üstüne üstün kavrulan Nynaeve’i Egwene nasıl düzeltti. Tüm orduya direkt tek attılar. Madem öyle o kadar askeri niye öldürttünüz?
Rand ve Moiraine tek başına gidiyor ve sırf dizinin devamı olsun diye seçtikleri yöntem hiç iyi değildi. Meğerse bu son savaş değilmiş diyor Moiraine ve güçten kesilmiş vaziyette. Rand alıp başını gidiyor ama nereye gidiyor?
Sonunda da bomba olsun diye Sanchean’ı sokmuşlar. İzleyici bilmiyor ki onların kim olduğunu nasıl hype yapsın? Normal bir izleyici bunu görünce büyücüleri olan savaşçı bir topluluk geliyor der geçer.
Loial’ı hemen diziden çıkarttılar mı acaba? Büyük ihtimalle 2. sezonda Nynaeve iyileştirecektir. Umarım öyle olur.
Finalde ben epik sahneler bekliyordum açıkçası yani madem Valere borusunu getiriyorsun. Mat çalsın boruyu ve Sanchean’ın filosuyla savaşsınlar fena mı olurdu? Epik sahne yok. Tek gücü çok çeken kadınlar koymuşlar başka da bir şey yok. Onu da doğru düzgün yapamamışlar. Şu an diziden mutsuz ayrıldım. Umarım 2. sezonunda işi rayına oturturlar. Puanım zorlayarak 5/10.
Baya uzun bir yazı yazacaktım ama kısa tutayım çünkü herkes farkında artık.
Bu dizinin bu kadar vasat bir iş ortaya çıkarmasında iki büyük sebep var ;
1-Rand karakterinin hiç edilmesi. Bununla birlikte Ejder mitinin hiç edilmesi. Rand’ın dizide en öne çıkan özelliğinin Egwene’nin sevgilisi olması. Hakaret boyutu artık.
2-Rafe’in erkek düşmanı bir cinsiyetçi olması. Dizideki karakterlerin yarısı aptal oluyor haliyle.
Eşit : iki büyük sebep var yazmışım. Yanlış olmuş çok fazla büyük sebep var ama benim gözüme batan en çok bu ikisi.
Ben başından beri diziyi hiç gömmedim hep olumlu baktım ama finalde tam sıvadılar. Adamlar has Ejder’e Yenidendoğan Ejder dediler ya, hele o valere borusunun çıktığı yer. SJW’ler bildiğin esere tecavüz etmişler.
Bütün bölüm suratım şöyleydi
Koca seri hiç edilmiş. Amazon’dan gelecek hiçbir şeye yükselmeyeceğim artık. Hele şu yönetmenin adını ezberlemek lazım: Rafe Judkins.
Of ya
Benim bu diziden beklentim kötü oyunculuklar, kötü CGI ama iyi senaryoydu. Vasat ötesi bir şey izledik. Çok üzücü çok. Keşke iptal olsaydı.