Zaman Çarkı Dizisi - Amazon Prime [Spoiler İçerir]

Tek sayfa dahi kitabı okumamış bir izleyici olarak, son bölüme kadar bu diziyi beğeniyordum. Fakat bu son bölüm benim bile tadımı kaçırdı.

Diziye laflar hazırladım. Spoiler olabilir bakmayın

1- Dizide ilk bölümden beri bir terim bolluğu var. Sürekli bir yer adları bir olay adları geçiyor. Sürekli olaylar oluyor yada geçmişte bir şeyler olmuş ama ne oluyor valla anlamıyorum. Misal; İlk sahnedeki uçan arabalar ne alaka? Son sahnede denizden gelen eli yüzü boyalı kadınlar kim? Rand’ın kılıcının olayı nedir? Açılışta uçan araba koyacağına, Rand ve Moiraine dünyanın gözüne gitmişlerken yolda geçen süreyi uzat bana biraz detay ver, bir şeyler anlat. Karanlık olan geliyor Rand’a diyor ki “kimse sana yeteneğini anlatmadı mı?” :neutral_face: Sezon bitti, biz de kimse bir şey anlatmadı.
Çıldırttınız beni.

2- Ya bu dizi aşk üzerine, romantik kategoride bir dizi midir? Tüm sezon aşk izledik. Millet dünyanın gözüne gitmiş, Egwene Rand’a aşığım diye ağlıyor. Moiraine bağı gizlemiş çekmiş gitmiş, Lan Nynaeve’e işte bağ kuracağın adam ben olmayacağım filan diyor. Ne diyeyim şimdi?

3- Dizide erkekler kötü gösteriliyor denmiş ama katılamıyorum genel olarak her şey kötü gösterilmiş. Misal; dizideki tüm kadınlar neden süreli ağlıyor? Kadınlar ağlayarak güç patlaması filan yaşıyor.

4- Tahtın altından kazma kürekle bir kutu çıkartıyorlar. Yani anlıyoruz ki kutu gerçekten önemli. Mühim bir boru var, çalınca birileri yardıma gelecek (falanca gelecek diyorlar ama izleyici yine bilmiyor kimin geleceğini). Perrin diyor ki: “hadi çalalım”, adamlar diyor ki: “Olmaz bunu Ejder çalacak”. Yav sen Ejder’in ortaya çıktığını nereden öğrendin?. Ejder kendisinin Ejder olduğunu daha dün öğrendi. Valla şok oldum bu kısımda. Ya hadi neyse, kazma kürek çıkardın madem neden ortada öylece bırakıyorsunuz?

5-Bölüm boyunca Perrin’den bir hareket bekledim. Acaba kurt adam mı olacak? Acaba seslenecek de dağdan kurtlar mı yardıma gelecek? Bölüm boyunca sadece kambur kambur yürüdü. Lan’dan beklentilerime hiç girmeyeceğim. :expressionless:

6-Agelmar neden babasını zırhını giymemekte bu kadar ısrarcı oldu ki? Sonunda çat diye öldü adam. Moiraine hiç bir yere dokunma derken Rand nasıl uyuya kalıyor? Rand dünyanın gözünde uyumuş, rüyasında karanlık olanı görmüş ve karanlık olan, rüyada Moiraine’i öldürmüşke. Rand hala rüyasını neden Moiraine’ne anlatmıyor? Son sahnedeki, örgüne dokun olayı nedir? Egwene gözyaşı ile nasıl Nynaeve’e hayata döndürdü? Daha bir dünya şey var ama yazmayayım artık.

Son olarak: Ejder’in hayalinde, sevdiği kadının evinin hanımı, çocuğunun anası olması ne diyeyim, beni derin düşüncelere sevk etti.

Unutmuşum editi: Yahu bu dizi neden karanlık? Göz gözü görmüyor. Kim geliyor kim gidiyor belli değil. Işığını açmaya çalıştım ama açamadım. Acaba benim televizyonumdan mı bilemiyorum.
Bir de yanlışlıkla, sildiğim yanıta cevap vermişim. :see_no_evil:

6 Beğeni

İkinci sezonun ana konusu: Moiraine-Lan bağı kayboldu, bu onların ilişkisini nasıl etkileyecek? :stuck_out_tongue:

Loial yaşıyor.

Nynaeve, tüm güç kendi üzerinden geçsin diye Egwene’nin bağlantısını almış. Bu yüzden Egwene’ye bir şey olmamış. Rafe Judkins tam bir dahi.

Egwene’nin Nynaeveyi ölümden döndürmesinin güzel olacağını düşünmüşler. Böyle düşünmelerinin sebebi Nynaeve ilk bölümlerde Egwene’ye sen bir gün benim gibi şifacı olabilirsin tarzı bir şey diyormuş :smiley: (resmi olarak ölümden döndü demiyor ama öldüğünü hepimiz biliyoruz bence.)

3 Beğeni

En güzel yeri söylememişsiniz Perrin Egwene Rand aşk üçgeni tam hızla devam ediyor ikinci sezonda. Bu diziden bir cacık olmaz artık.

Edit : vay, anam vay o gücü öyle nasıl almış ya, nasıl işliyor o.

1 Beğeni

Bunun sebebi kitaptaki erkek karakterlerin diziye çok daha kötü olacakları, kadın karakterlerin çok daha mükemmel olacakları şekilde yansıtılması.

Kitap vs Dizi erkek karakterler:

Özet

1)Tam al’Thor:
Kitap: Yaşayan en iyi 10 kılıç ustasından biri. Kitapta 4-5 trolloc haklayıp Rand’ın yanına kaçıyor.
Dizi: Tek trolloca yenildi.

2)Bran al’Vere:
Kitap: Belediye başkanı, erkek kurulunun başı(dizide yok), konum olarak görünürde karısından üstün. Gerçekte karısı ondan birazcık daha üstte.
Dizide: Karısının canı sıkılırsa tekmeyi basıp handan kovabilir.

3)Tenekeciler:
Kitap: Dizideki kadının rolünün çoğu kocasına ait.
Dizi: kocası süs eşyası.

Asıl karakterler:

Rand:
Kitap: Lider, cesur, dostları için ölümü göze alır ve bin tane daha iyi sıfat.
Dizi: Tek özelliği Egwene’ye aşık olması ama Egwene’nin onu o kadar sevmemesi.

Mat:
Kitap: Hafif puşt, tembel ama arkadaşları için ölümü göze alır-tabi onlara tam tersini söyler-
Dizi: hırsız, it, uğursuz, arkadaşı susuzluktan ölse su uzatmaz.

Perrin:
Kitap: Güçlü, nazik, en iyi dost.
Dizi: Tek işlevi en iyi arkadaşının nişanlısını kapmaya çalışıyor, ha birde karısını öldürdü.

Agelmar:
Kitap: Büyük komutan, bilge, nazik.
Dizi: Kibirli, aptal, dünyanın en kötü komutanı. Ha ayrıca süvarilerine savaş narası attırıp attan indiriyor :smiley:

Lan:
Kitap: Yaşayan en büyük üç kılıç ustasından biri. Malkier için öleceği günü bekliyor. Cesur, sadık, bilge.
Dizi: :smiley:

Thom:
Kitap: Köylü üç veledi korumak için Aes Sedai’leri sevmemesine rağmen bir Aes Sedai ile yolculuk yapıyor.
Dizi: Köylü iki veledi soyuyor.

LTT:
Kitap: Savaşı kazanma şansları olmadığını anlayınca Karanlık Varlık’ı hapsetmek için harekete geçiyor. Latra planına karşı çıkıyor, LTT, Latra’nın planı için kendi planını beklemeye alıyor. Latra’nın planı başarısız oluyor, LTT mecburen harekete geçiyor. Buna rağmen Latra yardımı engelliyor. Tek gücün lekenebileceğini düşünen tek bir kişi yok. Kahraman, bilge, Aes Sedailerin lideri, Işığın Ordularının
komutanı vs
Dizi: Ne halt yedikleri belli değil ama ortada bir savaş yok gibi. Liderine karşı çıkıp dünyayı yok ediyor. Lideri de tek gücün lekeleneceğini biliyor. Ha ayrıca LTT’de biliyor ama kadınlar da olursa yanımızda bir şey olmaz diyor. Kadınlar olmamasına rağmen niye bunu yapıyor belirsiz. Lider değil, kibirli aptalın teki.

9 Beğeni

Epeyce mesaj okudum anladığım kadarıyla biz Asimov’cuların Vakıf dizisi ile geçtiği eziyet tezgahından şimdi Zaman Çarkı fanları geçiyor.

The Witcher hariç online yayın platformlarının düzgün bir iş yaptıklarına şahit olmadım.

Kitapları okumadım o yüzden diziden hiçbir şey anlamadım. Lüzumsuz geyik ve aşk sahneleri yerine biraz açıklayıcı olsalar daha iyi olurdu.

4 Beğeni

Benim o röportajdan anladığım şey adam kendince seriyi geliştirdiğini düşünüyor ama aslında rezil ediyor ve bununla gurur duyuyor. GoT son sezonlarında da daha büyük bir felaket bence bu adam.

Röportaja bakarken bir şeyi de hatırlattı. Morainin Rand’a anlattığı onu tek güç ile döven Aes sedai. Neymiş, mecbur kalınca gücü kullanmayı öğretmiş. Burada bir sorun var. 3 yemine göre Morain’i karanlık dostu saymadıkça tek güç ile dövemez bir Aes sedai.

Bu arada kayda değer yayıncılar da en kötü bölüm olduğunu ayrıntıları ile açıklayan videolar paylaşıyor.

2 Beğeni

Bunu görmemek için kör olmak lazım bence, kimse kusura bakmasın.

Kitaptaki Lan vs dizideki Lan. Son bölümde bile adamı gömmeyi başardılar. İz sürme dersi de verdi Nynaeve tam oldu. Yaşayan en iyi muhafız, en iyi asker. Ayıp cidden ayıp.

Agelmar Jagad. Bu adamın kitapla gram alakası yok. Neden değişti? Çünkü erkek bir yönetici kadınlara ve Aes Sedailere hürmet edemez, bu dizinin erkek gömme temasına ters. Onun yerine saygısız kadın ezen yönetici olmalı.

Seanchan İmparatoriçesi İmparator olursa hiç şaşırmam şahsen. Kadın bir yönetici kadın yönlendiricileri zor kullanarak itaat altına aldığı bir orduyla diyarı fethe çalışıyor? Bakalım nasıl gösterecekler? Tahtta İmparator olduğunu, ama 9 Ayın Kızı tahta geçince bu düzeni değiştireceğini ve kadınların özgür kalacağını işleyecekleri bir senaryo yazar bunlar, ahanda buraya yazdım.

9 Beğeni

Röportajın yarısı ilişkiler üzerine soruyla dolu ve Rafe afiyetle onları nasıl daha da açacaklarını açıklıyor. Nasıl bir rezilliktir bu ya. İkinci sezon hakkında umudu olan varsa linkteki röportajı okusun.

5 Beğeni

Büyük ihtimalle ikinci sezonu izlemem. Zaten araya zaman girecek. Araya zaman girince çok güzel bir dizi bile olsa zor dönüyorum. Bu diziye asla dönmem.
Moiraine’e kalkan koyup bağladığını düşünmüştüm ben. Yalıtılması çok saçma. Nynaeve nasıl Egwene’in bağını alıyor acaba :rofl:. Ayrıca Nynaeve orda kavrulmadı mı, Egwene’in şifa verebilmesi çok saçma, çok ileri bir şifa düzeyiydi bu. Ben de hala mantık arıyorum şu dizide, bende hata.

Verilen puanlar umut vaadediyor.

2 Beğeni

Finali izliyorum.

Hiçbir şeye dokunma! Yüzlerce metre içinden geçtiğiniz çalı çırp dallar hariç, onlara dokunabilirsin.

Egwene sanki bu kadar ağlamıyordu kitapta, ama yanlışım olabilir.

Moiraine’i nasıl bulacağız? Nynaeve’in onlarca süper gücünden birini kullanalım.

Şu lordun yanındaki kadına da verdikleri tek replik “The Gap will not hold.” Yapacaksınız bari biraz emek katın.

Perrin kitaptakinden bile daha işlevsiz kalmış. Lan ise ağlama yastığı rolündeydi.

Seanchanlar da büyü yaparken dans ediyor. :frowning: Estetik olarak kadınlarını beğendim ama o kafatası kaskları?

Genel olarak yorumlayım. Kitapları pek beğenmeyen biri olarak benim diziden umduğum hikayenin ana noktalarını aynı tutup, karakterleri büyük oranda değiştirmesiydi.

Hikayenin ana noktaları benim aklımda kaldığı kadarıyla aynı tutulmuş. Detayları farklı tabi ama onları serinin fanları düşünsün.

Karakterleri yaşlandırmaları iyi olmuş ama Rand ve Perrin yine aynı saflıkta. Sadece vücut olarak yaşlanmışlar. Aşk ilişkileri desen kitaptan bile kötü diyebilirim çünkü ilk kitapta bu derecede yoktu. Hele o 7. bölümdeki PerrinxRandxEgwene sahnesi… Elayne olaya girince neler olacak düşünmek bile istemiyorum.

Moiraine’i beğendim. Kitapta da sevdiğim birkaç karakterden biriydi zaten. Burada biraz daha hırçın, Rand’ın boğazına bıçak dayadığını hatırlamıyorum kitapta. Az ve iyi bir değişiklik.

Rand’in ilk kitapta düşüncelerini okuduğumuz için bu sezonda karakter olarak çok yetersiz kalmış. Egwene ile ilişkisinin üstüne durmuşlar. Kötü bir değişiklik.

Perrin kitaptaki gibi bomboş bir karakter. Karısını öldürmesi gibi bir geçmiş eklemelerine rağmen değiştirememişler. Bu da bence büyük bir başarısızlık.

Mat en beğendiğim değişiklik. 3. kitaba kadar karakteri yoktu, ondan sonra da strateji bilmesi dışında aklımda bir özelliği kalmamış. Dizideki halini güzel işlerlerse dizinin en ilgimi çeken yanı olur. Tabi oyuncunun diziyi bırakması ile bu yönde pek umudum kalmadı.

Lan kılıç sallayan sert adamdı, burada da kılıç sallayan ama biraz daha az sert adam. Gerçi kılıç sallamasını pek görmedik sanki? İki türlü de sıkıcı bulduğum bir karakter.

Nynaeve girlpower karakteriydi burada onu daha da ileri götürmüşler. Fakat en azından kitaptaki gibi erkekler şöyle erkekler böyle deyip saçını çekmesini görmüyoruz. Bir taraftan alıp bir taraftan vermişler, sonuç yine sevmediğim bir karakter.

Egwene birinci kitapta ne yaptı nasıldı hiç hatırlamıyorum o yüzden yorum yapmayacağım.

Görsel efektler, set tasarımları vs. olarak yeterli diyebilirim. Bu bütçeyle daha iyisi olabilirdi ama.

Sonuç olarak beklediğimin biraz altındaydı ama ikinci sezonu da izlerim tahminen.

Yazdığından anladığım kadarıyla, hikayenin ana noktalarını ya hiç anlamamışsın yada aklında hiç bir şey kalmamış.

4 Beğeni

Two Rivers’a trolloclar saldırır, Shadar Logoth’a varırlar, Mat hançeri alır, Tinkerlar, Gleeman ile tanışma, Eye of the World’e giderler.

Benim umursadığım kadarı bu. Dizide de oldu. Elayne kısmının sonraki sezona bırakıldığını varsayıyorum.

Mert senin düştüğün hataya yazarlar da düştüğü için dizi kötü. Sırf mekanlar benziyor diye hikaye aynı şekilde olmasını geçtim, hikaye kaliteli de ilerlemiyor maalesef… Bu konuda çok şey eleştirilebilir, böyle büyük değişiklikler yaptıklarında çok iyi yazmaları gerekiyordu, normalde iyi diyerek kabul edeceğimiz sahneler bile yetersiz kalırdı. Tabii ki yapamadılar bunları, hatta iyi sahneleri yok gibi falan.

Diğer değindiğin noktalarda; Lan da biraz haklısın, Perrin de hiç katılmıyorum ama burası kitap başlığı olmadığı için tartışmaya dönmemesi için bir şey demeyeceğim. :smiley: Bence WoT’un yaptıklarını fazla göz ardı ediyorsun. Perrin’in karısını öldürmesi = beyazpelerinli öldürmesi, karısını öldürmesini olumlu sayarken, diğerini “bomboş” olarak değerlendirmen tuhaf.

Bu sahne sadece “cool” gözükmekten başka işe yaramıyor. Bir Moiraine kehanetlere bu kadar güvenmiyorsa(karetheon döngüsünden dolayı Rand zamanından önce ölemez) niçin Ejder’i oraya götürüyorsun? Tormon Goi’don zamanı gelmediği çok açık. İki; seni tek hareketle kalkanlıyan kişinin, anında elini ve kolunu da bağlayabilir. Bıçak önemli yerleri kesemeden, tutulur kalırsın. Dizide Güç’teki 5 element ayrımını da yapmadıkları için(Logain hem savaşçı, hem şifa verebiliyor, kitapta böyle olduğunu hatırlamıyorum) anında öldürmezsen karşındaki OP karakter iyileştirir. Rand orada bir anlık yanlış tercih yaptıysa, kendisini öldürmeye çalışman iyice yanlış yola sürükler. Bu sahne ve bölümün tamamı akıl tutulması, beklentilerin çok çok yerlerde olmalı sanırım.

1 Beğeni

karısını öldürmesini olumlu sayarken, diğerini “bomboş” olarak değerlendirmen tuhaf.

Karısını öldürmesini olumlu saymadım. Böyle büyük bir değişiklik yaparak bile karakteri daha ilginç yapamamışlar dedim. Yani bunu yapıyorsan bir amacı olsun, olmamış o amaç.

Bu sahne sadece “cool” gözükmekten başka işe yaramıyor. Bir Moiraine kehanetlere bu kadar güvenmiyorsa(karetheon döngüsünden dolayı Rand zamanından önce ölemez) niçin Ejder’i oraya götürüyorsun? Tormon Goi’don zamanı gelmediği çok açık. İki; seni tek hareketle kalkanlıyan kişinin, anında elini ve kolunu da bağlayabilir. Bıçak önemli yerleri kesemeden, tutulur kalırsın. Dizide Güç’teki 5 element ayrımını da yapmadıkları için(Logain hem savaşçı, hem şifa verebiliyor, kitapta böyle olduğunu hatırlamıyorum) anında öldürmezsen karşındaki OP karakter iyileştirir. Rand orada bir anlık yanlış tercih yaptıysa, kendisini öldürmeye çalışman iyice yanlış yola sürükler. Bu sahne ve bölümün tamamı akıl tutulması, beklentilerin çok çok yerlerde olmalı sanırım.

Benim sevdiğim kısım o sahne büyü sistemine uyuyor mu, fizik kurallarına uyuyor mu, mantıklı mı vs. değil. O derecede incelersem dizideki hiçbir dövüş, savaş ve büyü sahnesi iyi değil zaten. GOT bile geçemiyor o standartları. Moraine’in buna teşebbüs edecek kafa yapısında olmasının, Mat’in ardından Redleri yollamasının onu daha bir kararlı göstermesini sevdim.

Böyle diyorsan, anlayabilirim.

Tamam da bu kafa yapısı “keko cesaretinden” ileri değil ki. Mat’i Redlerin sorgulamasını bir hayal et, Moiraine’nin cebinde ejdercikler olduğunu öğrenirler ve Siuna’yla ikisi anında yalıtılır. Bommmmboşş sahneler bunlar. Transformers izler gibi sadece görüntüsel değerlendiyorsan, tamam. O zaman mantık kazanır ancak.

1 Beğeni

Mat’i Redlerin sorgulamasını bir hayal et, Moiraine’nin cebinde ejdercikler olduğunu öğrenirler ve Siuna’yla ikisi anında yalıtılır.

Moiraine kısmını öğrenirler ama Siuan kısmını nasıl anlarlar? Mat bilmiyor çünkü. Ayrıca Eye of the World’e giderken kendisinin öleceğini düşünüyordu, o yüzden Redlerin peşine düşmesinden korkması için bir sebep yok.

Odası aranacağı zaman bile bağdaştırılabilir ve Siuna iki genç kızla görüştü. Noktaları birleştirmek çok zor olmaz kimse için. Yalıtılmaya varmasa bile Kule’deki tüm dengeyi uçuruma taşır bu mesele. EOTW’te ölmesi tahminiyse, eh belki bu “kendisi için” mantıklı yapar sahneyi.

1 Beğeni

Evet, o odasındaki portal işi bozuyor.

1 Beğeni

Sanırım okuduğunuz yada izlediğiniz şeylerden genel bir anlam çıkartamıyorsunuz.Hikayede ana nokta bırakmadılar, kitabın kendi içinde aldığı ne kadar referans, kural varsa bozdular. Bunları yazar kurgusuna yedirerek açık seçik açıklayıp tüm hikaye içerisinde tutarlı hale getirmesine rağmen yaptılar.

Sizin umursama zahmetinde bulunarak düşündüğünüz; bazı aynı konumları ziyaret etmeleri kesinlikle hikayenin ana noktalarını yakalamak oluyor.

1 Beğeni

Sanırım okuduğunuz yada izlediğiniz şeylerden genel bir anlam çıkartamıyorsunuz.

Anlam çıkarmaya değecek şeylere zahmet ediyorum. WoT gözümde çerezlik generic bir fantastik eser olduğu için detayları umurumda değil.

bazı aynı konumları ziyaret etmeleri kesinlikle hikayenin ana noktalarını yakalamak oluyor.

Evet, basit bir eser olduğu için.