Zaman Çarkı’na Yeni Başlayanlar İçin Tavsiyeler

Benim ise 5 var :slight_smile: ama şimdi Malazan okuyunca 2.plana atılacak gibime geliyor :frowning:

1 Beğeni

Valla sevmeme şansım yok hocam çünkü bütün seriyi tek seferde almış bulunmaktayım. Bilmiyorum ya bence severim ve güzel şekilde okurum gibime geliyor

1 Beğeni

O duruma bir dönem bende girdim maalesef. Ne dizi izleyesim geliyor ne kitap alıp elime okuyasım geliyor. Bütün gün yatıp instagramda aşağı sürüklemekten başka bir şey yapasım gelmiyordu. Ama bir şekilde kırdım o zinciri çok şükür :joy: malazan buzun anıları mesela, en erken akşam 8 de başlayabildiğim kitabın ilk 5 gün ancak yarısını okudum kalan 2 günde de kitabın diğer yarısı bitti :))

1 Beğeni

Ben biraz gömdüm ama sırf evreni için bile okunup keyif alınacak bir seri. 3. kitap hariç ilk 7 kitapta beğenmediğim kitap yok. 1 de biraz kötüydü bence ama neyse hadi. :slight_smile: :slight_smile:

Kötülükten kasıt ne peki hocam. Mesela neler kötü, sahneler mi yoksa olaylar mı yada karakterler mi kendisini okutmuyordu, diyaloglar mı boğucu geliyordu vs.

Basitçe aslında bana kendini hiç merak ettirmeden sadece deneyim sebebiyle okutan bir seri oldu şu ana kadar. Derin diyaloglar yok, iyi ve kötü net belli. Grilik pek az, haliyle karakter düzeyinde merak unsuru bende pek oluşturamadı. Yüzlerce karakter arasında karikatürvari olmayan karakter sayısı epey az. Büyü sistemi çok çok ilgi çekici değil. Standart. Anlatımda ilk birkaç kitapta ritim bozuklukları var. Bazen her şey çok yavaş ilerlerken bir anda bazı şeyler oldu bitti oluyor.

Karakter gelişimleri, lore, betimleme/detay ve evren inşaası ise çok üst seviye. Hiç sevmediğim, karakterizasyonunu çok saçma bulduğum karakterleri bile evren içerisinde eğreti durmadan yerleştirmeyi başarmış yazar. Bunlar da bana göre olumlu yönleri. Bir de ayrıca çok lineer giden bir hikaye olsa da içinde dikkatli okuyucuların fark edeceği ince referanslar var. Bu da her yazarın harcı değil bence.

1. ve 6. kitabı genelde severler ama ben kendi içinde en tutarlı ve en keyifli olanları 5 ve 7 olarak düşünüyorum. 3. kitap açık ara en kötüsüydü bana göre. 1. kitap iyi bir giriş kitabı ama ben çok bayılarak okumadım. 2. kitap ile birlikte orjinalliğine kavuşuyor bence.
1 Beğeni

Yorumlar için teşekkür ediyorum hocam. Peki konu dışı biraz ama sizi etkileyen kitaplar nelerdi mesela genel olarak fantastik edebiyat bazında baktığımız zaman

Hocam, 3-8-10. Kitaplarda ve 1.kitabın bazı yerlerinde zorlanacaksın. Gerisi akar gider. 15.kitaplık bir seride bunlar olağan bence. 4-5-12-13-14. Zaten şahane. Gözün korkmadan çat diye giriş bence, bırakmak isteyeceğini hiç sanmıyorum. 5.kitabı bitirmeden de 0.kitabı okuma derim. (Yeni bahar)

Evet o kitaba başlayacaktım aslında ilk olarak ama ön söz olarak yazılmış. Eğer kronik sıraya göre okumak isterseniz bu kitabı 10. Kitaptan sonra okuyun diye. O yüzden direkt 1. Kitaptan başladım şu an. Bakalım bugün kötü bir haber aldım kafam pek yerinde değil o yüzden odaklanıp okuyabileceğimi sanmıyorum. Umarım en kısa zamanda başlayabilirim

1 Beğeni

Ben çok fazla fantastik evren keşfetmiş birisi değilim aslında hocam. Şu ana kadar okuduklarım:

Fırtınaışığı Arşivi
Elantris
Warbreaker
Mistborn 1
Malazan 1-2
Zaman Çarkı 1-7

O yüzden çok karşılaştırmalı okuyamıyorum okuduklarımı. Fırtınaışığı Arşivi serisi özellikle ilk iki kitap beni büyülemişti ama son kitap itibariyle seriyi diğer kitaplarla birleştirmeye başladı yazar ve ben çok memnun değilim bu durumdan. Onun haricinde çok iyi hikaye, büyü sistemi ve evren hissiyatı var serinin. Malazan ise zaten her açıdan en üst seviye benim için. Mistborn’u çok beğenmemiştim.

1 Beğeni
  • Araya çerez kitaplar sıkıştırın, bazen hikaye oldukça ağırlaşabiliyor.
  • Hikayenin yavaşladığı yerlerde “Hızlı hızlı okuyayım da hemen olayın çözüldüğü noktaya geleyim.” demeyin, Jordan’ın yarattığı evren aslında boş gözüken ama oldukça dolu olan o “sıkıcı” yerlerde hayat buluyor.
  • Beklentilerinizi büyütmeyin, Zaman Çarkı’nın olağanın üstünde başarı sergilediği konu hikayesinin özgürlüğü değil yarattığı devasa evrenin canlılığıdır (her parçasının aynı anda işlemesidir).
  • Sanderson’un yazdıkları dışında seride ana karakteri görmeyi pek beklemeyin, ana karakter genelde kitapların sonunda gözüküyor.
  • Bakış açısı karakterleri sevmemezlik etmeyin, yeri geliyor yazar o karakterin odağında yüzlerce sayfalık bölüm yazıyor.
  • En önemli uyarı sonda aklıma geldi. Sakın ola kitapları bitirmeden serinin viki sayfasına uğramayın, gözünüzün baktığı yerden istemediğiniz spoiler’lar yersiniz.
2 Beğeni

Kesintisiz okuyabileceğiniz bir zaman peryodu ve günlük kafanızın rahat olacağı 4-5 saatiniz olmalı. Yani sınav, ders, vize, kpss, oğlum ders çalış diyen bir anne-baba, eve iş getirme, evde tepenizde gezen küçük çocuk, evde Nynaeve gibi dır dır eden bir hatun veya adam olmayacak. Arkadaşların diğer önerileri ile birlikte gerisi sizin azminize ve zevkinize kalmış.

1 Beğeni

Teşekkür ediyorum hocam. Önümde 1 aylık bir süre var sonrasında finallere çalışmaya başlayacam. O arada baya gir ilerletmiş olurum gibime geliyor :slight_smile:

Burayı yeniden hortlatma zamanı sanırım. Şu an zaman çarkında 9. Kitaba geldim ve sanırım bir kaç noktayı hatırlayamıyorum. Mesela ıshamael nerede öldürüldüğü kısmını kaçırdım maalesef ve geriye dönük şekilde de bulamadım. Hatırlayan varsa buraya yazarsa çok mutlu olurum :)))

Spoiler olmuş, düzeltmelisin.

Zaman Çarkı, kendi türünün içerisinde çok özel bir yere sahip. Ancak bazı arkadaşların da belirttiği gibi, seri özellikle 5-6. kitaplardan itibaren, zaman zaman biraz sıkabiliyor. Yazarın bir noktada yoldan saptığını, kendini yarattığı dünyanın detayları içerisinde boğduğunu düşünüyorum. Uzun betimlemeler… Aiellerin kıyafetleri, takıları, o sarayların, kalelerin perde desenlerine kadar detaylı, paragraf paragraf betimlenmesi… Ve bu böyle gidiyor yani.

Sanki hiç bitirmek istememişçesine son sayıya yaklaştıkça, her kitabın ele aldığı konu da azalıyor. O yüzden, bir kitabı bitirip, “ee ne oldu şimdi?!” diyebiliyorsun. Hatta bu konunun bir sonu yok; zira ustanın ömrü seriyi bitirmeye yetmemiş. Daha sonra (biliyorsunuzdur zaten), en büyük hayranlarından, yazar bir arkadaş işi devralıyor ve son 3 kitabı yazıyor. Son 3 kitap bu açıdan, aksiyon oranı en yüksek olan kitaplardır.

Çok güzel ve özel bir seri, başarılı bir konu. Ama mesela, “fantastik bir seriye başlamak istiyorum, ne önerirsin?” desen, direkt Raymond E. Feist kitapları ve onun muhteşem baş karakteri Pug derim.

1 Beğeni

Hocam yukarıda yazdığım spoyu açıklar mısınız rica etsem. Eğer hatırlıyorsanız

İhtiyaç kredisi çekin.

Ne için kredi çekelim hocam anlayamadım?

Tüm seri set halinde ciltli olarak on bin falandır şu an herhalde almaya da yeni başlanıyorsa sıkıntı :((