2019’da başlayıp 2021’de bitirdim ben de. Neyse ki yazar öncül kitabı hatırlatacak şekilde hikayeyi ilerletiyor.
Daha ilk sezonun fragmanı bile gelmedi ama ikinci sezonun çekimlerine başlamışlar.Fragman bir gelseydi…
Bu hafta Comic-Con var 23-25’i arası gerçekleşecek. Bu tarihler arasında fragmanın gelmesini bekleniyor. Zaten en geç yaz bitmeden fragmanın geleceğini de biliyoruz.
Biliyorum ama çok gecikti bence.
Fragmanı da gelseydi ya. Ve Moiraine’nin alnında mavi taşı yok. O dikkatimi çekti.
Dizi uyarlamasında ufak tefek değişiklikler var. Ancak genel olarak kitaba sadık kalacaklarmış. Sonuçta kitap ayrı iş dizi ayrı iş. Direkt birebir kitaptakinin aynısını uyarlayamazsın. Diziden ayrı olarak bir de filmleri gelecek. Büyük ihtimalle LOTR benzeri bir iş göreceğiz. Sinemaya aktarırken anlatım ve tempo düzeyini ayarlamak için büyük değişikliklere gideceklerdir. Misal Tom Bombadil karakterinin filmlerde olmaması gibi vs.
Filmler kitapların geçtiği dönemi değil de Efsaneler Çağı’nı anlatacakmış.
Efsaneler Çağı ile ilgili kitaplardan referans alacaklardır ama büyük kısmı senaristlerin hayal gücüne kalıyor.
Bence Brandon Sanderson ile çalışsalar güzel olur filmlerin senaryosu için.
Filmler için pek olumlu şeyler beklemiyorum. Çünkü duyuruyu senelerdir zaman çarkı haklarını rehin tutan Red Eagle yapti. Kendileri bile söyledi. Amazonun dizisi sayesinde oluşturduğu “hype” kullanmak için duyurdular. Filmi yapabilecek ne kapasiteleri ne de buna hakkını verecek yatırım yapmaya niyetleri yok.
Dizi için seriye başlamalı mıyım? Araya alayım en azından ilk cildi diyorum da.
Zor soru. Bence önce şuna karar vermen gerekir: Dizisini izlersen, sonrasında kitaplarını okuyabilir misin (ben okuyamıyorum)? Eğer sen de benim gibiysen, önce kitapları okumak gerekir bana kalırsa zira çok büyük bir dünya var ZÇ’de ve dizi bunu ne kadar yansıtabilir bilmiyorum. Bir de çok eleştiri gelirse hevesin kaçabilir. Ama aksi de mümkün, belki diziyi aşırı beğenirsin ve kitaplara dalarsın (ben yapamıyorum bunu).
Bir de kitapları okurken karakterleri, olayları insan kafasında canlandırıyor. Eğer diziyi izledikten sonra okumak istersen büyük ihtimalle dizideki karakterler aklından çıkmayacaktır. Örneğin önce LotR filmini izleyen birisi, kitabı okurken her Aragorn’a denk geldiğinde aklına Viggo Mortensen gelecektir.
Bununla birlikte ZÇ genelde 6-9 arası mıydı 9-12 arası mıydı, o ciltlerde biraz ağırlaşıyor (yani genel kanı bu yönde ama sıkılmayanlar da çok). O yüzden ilk birkaç cilt belki sular seller gibi akabilir.
Bir de kişisel bir ekleme yapayım. Kitaplarda herkes kendi yolculuğuna çıkar. ZÇ, zorlu da olsa, benim için müthiş bir yolculuktu (Malazan sonra gelip o yolculuğu tepetaklak etti ama olsun ). O yüzden ben okumanı tavsiye ederim.
Uzun serilerde, önce dizilerin izlenmesi daha avantaj oluyor bana kalırsa. Buz ve Ateşin şarkısı serisini; dizisinden sonra okumama rağmen inanılmaz beğenmiştim. Karakter adaptasyonları ve mekan canlandırmaları daha kolay oluyor hafızanızda.
Genelde, önce kitaplar okunduğunda ve daha sonra dizisi ya da filmleri izlendiğinde, bu sefer hafızanızda görsel olarak izledikleriniz ağırlıklı kalır. Genelde uyarlamalar hiç bir zaman başarılı olmadığı için, siz dizi ya da filmde izlediğiniz olay ile hatırlıyor olacaksınız bu sefer seriyi. Benim başıma bir çok dizi ve filmde bu geldi ve kitaplardan aldığım muhteşem ve güzel tatları unutturdu bu sefer bana.
Tabi bu söylediklerim kişiden kişiye göre değişebilir.
Bu da önemli bir nokta. Eğer dizi sonrası kitap okunursa, kitabı takip etmek ve zihinde canlandırmak daha kolay oluyor. Tabii eğer uygulanabilirse, zira ben izleyince okuyamıyorum. Bir de okurken spoiler oluyor haliyle, onu da göz ardı etmemek gerek.
Valla ben okudum, içim çok rahat. O kadar dedim sana oku oku diye. Kader işte…
İlk cildi bitirirsen muhtemelen dizi başlamadan iki üç cildini daha bitirirsin
Seriyi bir kaç kez okumuş biri olarak söyleyebilirim ki diziyi izlemeden önce en azından ilk cildi okumalısın.
Dizi beklentileri karşılamazsa diziden kaynaklanan bir önyargıdan dolayı kitaba olumsuz bakmanı istemem. Bu yüzden eğer kitap okumayı seven biriysen diziyi izlemeden önce bu dünyaya kitaplar aracılığıyla girmeni tavsiye ederim.
Şimdiye kadar ortaya çıkan bilgilere göre dizinin ilk sezonu ilk 2 kitabi kapsayacak. Belki ikinci kitabın sonuna kadar ulaşamayabilir ama yine de oradan bölümler içereceği kesin gibi. En azından ilk iki kitabı okumak cok yararlı olacaktır.
Cevaplar için teşekkür ederim. @yafeshan ın dediği gibi ilk iki kitabı en azından okumaya karar verdim. Hemen girmeyeceğim tabi. Aklımda birkaç kitap var. Onlardan sonra okuyup diziye yetiştireceğim.
Teşekkür ederim herkese. Umarım ilk iki kitap iyidir
İzlediğimiz zaman da kitap için spoiler olmuyor mu ?
Ben de tam olarak bunu yazmışım zaten (araya cümle girince tersi gibi olmuş ama aslında devam ediyor argümanlarım).