Zaman Çarkı

Yok canım ne kızması estağfirullah :smile:.

Finali beklemişsin 10 kitap boyunca artık bütün duygular zirve noktasinda. Geliyor saçma sapan konusunu burada bahsedemeyeceğim gereksiz olaylar anlatıyor. Final öncesi atlaya atlaya geçtim Elayne bölümlerini.

1 Beğeni

Anladım şimdi. Bakalım dünya hakkında bir şeyler okumaktan büyük keyif alıyorum ama neler olur zaman gösterecek. Daha çok var oralara.

9.kitabı onlardan ayıran tek fark bence sonundaki acayip olay. Onun dışında eşit çok kötü :))

Malazan’ı okurken Zaman Çarkı’nın nasıl sorunlu bir seri olduğunu anlıyorum. Çok fazla tekrar, gereksiz karakter ve irrite edici mevzular var. Brandon’un sonunu yazması bilgi açısından eksik bırakmıştır ama aksiyon olarak asla RJ’nin ulaşamayacağı yere çekmiştir.

Üzülerek söylüyorum ki Malazan > Zaman Çarkı… Hemde açık ara.

1 Beğeni

Niye üzülüyorsun ki?

Güldürdün :smile:

Hepsi bebeklerimiz.

Birini 20 seneye yaygın okudum, özümsedim 4 kez re-read yaptım, diğeri dünkü … :))))

Yeani valla bilemedim hocam, benim için de Malazan’ın gönlümdeki yer ayrıdır ama WoT<Malazan demezdim gibi :thinking:

Skaler değil de vektörel değerler gibi bunlar :thinking: Farklı yöne bakıyor ama büyüklükler benzerdir diye düşünüyorum. Malazan’ın vektörü direkman böğrüme doğru bakıyor o ayrı hahaha.

Yalnız bu kadar muhabbeti geçince 10. kitapta neler olduğunu hatırlamaya çalıştım, Mat’in maceraları hariç pek bir şey hatırlayamadım. Serinin diğer tüm kitaplarından bir kaç kilit olay sayabiliyorum ama o kitapta hatırladığım pek bir şey yok. Sanırım bu başlı başına kitabın problemiyle ilgili iyi bir gösterge olabilir :thinking:

3 Beğeni

Aradaki fark şu bence. Malazan 5 - 300.sayfaya kadar tek sahne beni baymazken ve kitap içinde olayları çözümlerken, Zaman Çarkı’nda bazı bilgileri 8 kitap boyunca öğrenemiyoruz.

Zaman Çarkı tüm seri ağır spoiler / Deadhouse Gates Ağır Spoiler

Mesela; Dünya’nın Gözü’nü bir kez kullanıyorlar sonra tamamen anlamsızlaşıyor ya da Saidin temizleniyor, KV çok sinirlendi önemi de yok falan diye ufak bir bilgi verilip üstü kapatılıyor. Asmodean’i kim öldürdü asla bilemiyoruz ama Ammannas = Kellanved bilgisi hemen veriliyor vb vb.

Asmodean konusu sonradan açıklanıyor (kitaplarda değil de sohbetlerde filan). Bence bu tür gizemler hiç fena değil. Malazan’da da asla öğrenemeyeceğin şeyler olabilir (şimdi aklıma gelmedi ama vardır mutlaka).

Ben Malazan’ı okuyalı 10 sene olmamıştır ama ondan daha iyi olduğunu düşündüğüm bir seri ile karşılaşırsam, bırak üzülmeyi, mutluluktan dört köşe olurum.

3 Beğeni

Kesinlikle. Asmodean’ı biliyoruz ama çevresinden sürekli dolaşıp gereğinden fazla gizem işi bayıyor. Nakomi mesela bayağı hoşuma gitmişti veya Pipo/Nakomi Ve ZÇ’de Karanlık taraftan hiç POV görmüyoruz gibi bir şey, tek taraflı hikaye olmaz. Serinin olayı denge.

Bu arada Zaman Çarkı büyük sıkıntılarına rağmen bütününde muhteşem bir seridir hala en tepededir ama sıkıntıları yıllar geçtikçe ve re-read yaptıkça daha belirginleşiyor kafamda.

1 Beğeni

Buna aynen katılıyorum ben de. Çıksa da okusam :roll_eyes:

1 Beğeni

Ben de skaler vektörel kıyasına katılıyorum. Buraya fırtınaışığını da dahil edersem, en basit görünen ama en kapsamlısı ZÇ gibi geliyor hep okuduğum kadarıyla bana verdiği his anlamında.

Tabi Cosmere genel anlamda farklı bir noktada ama tek seri üzerinden bu şekilde.

1 Beğeni

Zaman Çarkı’nı sevenler büyüklük ve lore için seviyor. Mesela bence Stormlight Zç den daha iyi ama ben okurken sıkıntıdan ölüyorum 900 sayfa boyunca hiçbir şey olmadığı gibi gizemde çok yavaş çözülüyor. Bence evrenin geçmiş hikayeside bu büyüklükteki bir seri için yeterince detaylı ve ilgi çekici değil. Neyse daha fazla yazıp forumdaşları kızdırmayayım.

Bu yaz Allah’ın izniyle Malazan serisine başlayacam. Başlamaya korkuyorum ya bu seride Fırtınaışığı ve Kral katili gibi abartılıyorsa diye.

4 Beğeni

Bu çok güzel bir şey. Daha iyi bir şey bulduysan ne mutlu. Bence de şu an için Fırtınaışığı Zaman Çarkıyla eşit gidiyor. Önümüzdeki kitapla arayı açmasını bekliyorum.

Malazan’da çok iyi ama henüz çok azını okuduğum için bir şey söylemek istemiyorum.

1 Beğeni

Ben de tüm serilerde bu durumda olduğum için çok coşmak istemiyorum şimdiden.

1 Beğeni

Bazı seriler var sana çok hitap ediyor. Onlara mesela direkt evet ya işte bu diyebiliyorsun. Kkg mesela onlardan birisi benim için. Sanderson’un da daha bu güne kadar beğenmediğim kitabı olmadı. Fırtınaışığına bir başladım. Beni aldı götürdü kitap. Siseoylu da öyle 1. Çağın ilk kitabını çok severim.

Malazan’ı da çok sevdim. Çoğu yazarın binlerce sayfada açtığı olayı Steven çat çat açıyor, anlatıyor üstüne yeni şeyler ekliyor. Beni sadece biraz yoruyor çünkü odağı sürekli üstünde tutmanı istiyor. Ben yalan olmasın 6-7 aydır kitap okumuyorum. Belki daha fazladır. Açıyorum biraz bakıp kapatıyorum. Okudum sayılmaz. Manga işine sarıldım bu aralar. Mental olarak geçen seneden bu senin ortasına kadar olan süreç herkesi yordu. Şu 9 günlük tatilde tekrardan kitaplara döneceğim galiba. Bu aralarda manga okumak çok iyi geldi iş yerinde yemek yerken bile açıp 1-2 bölüm okuyabilmenin rahatlığı ve okuduğun şey top kaliteyse muazzam bir şeymiş onu keşfetmiş oldum.

2 Beğeni

Bu arada ben de aynı durumdayım.

Galiba bu mevzu benim üzerimde de tahmin ettiğimden daha da etkili oldu. :thinking:

Ayrıca bu doğru bence. Mesela ben Zaman Çarkı’nı ilk okuyuşumda 2 ayda bitirdim, üstelik 8. kitapta iki hafta vererek. KKG kitaplarının her birini, hiç unutmam, birkaç günde bitirdim. Yemeden içmeden kesilecektim nerdeyse hahahah. BrandoSandoyu her fırsatta gömerim, RoW harici stormlight kitaplarını hep çıktıkları hafta bitirdim. Ama Malazan’ı ilk okuyuşum yaklaşık bir yıl sürmüştü benim de.

2 Beğeni

Fırtınaışığı’nda 3 kitabı o kadar hızlı okudum ki vay be dedim. 4’e ara girdi aldım ilk 100 sayfa o kadar baydı ki (neden bilmem) 2020’den beri tek sayfa okuyamadım. 5 çıkınca 0’dan gene. Sissoylu 2-3. Kitabı hiç sevemedim. Zaman Çarkı ise 4 ya da 5 kez re-read yapmış biri olarak çoğu defo ve artısını rahatça özümsüyebiliyorum.

Malazan ise 2022 Ocaktan bugüne kadar 4.5 kitabını okudum, çok daha zorlayıcı bir seri. Mass paperback olması da etkiliyor biraz. Deprem ve seçimde çok yordu ve baydı. Brandonla Steven’ı hız olarak çok başarılı buluyorum. Steven ilk kitabı 8 sene yayımlayamamasına rağmen, muhtemelen, o sırada diğer kitaplarında taslaklarını hazırladı ki 1999-2011 arası 10 tane 1.000 sayfalık kitap çıkarmış. RJ hasta olmasa bence ZÇ 2 gömlek daha iyi seri olurdu. O tedavi sürecinde kafa çok gitmiştir.

@Elmakurdu23 bence fırtınaışığı abartı değil ama kralkatili kesinlikle öyle. Yazsa da öyle. Değişik bir tadı var ama o kadar, merak ettirmiyor.

3 Beğeni

@nefarrias_bredd @Haplo Yaşlarımız da yakın zevklerimizde yaşadığımız şeyler de birbirine yakın. Ben bunun çok nadir bir şey olduğunu düşünüyorum şu an.

Zaman Çarkı okurken ben sıkılmadım. Sadece burada okurken ilk başlarda Buse’ye çok soru sormuştum. Hakkını helal etsin. :joy: sıkılmadan devam ettirdim ve unutulmaz bir yolculuk yaşattı bana. Yarım bırakma gibi bir huyum yok başladığım şeyi bitiririm milletin sıkıntıdan patladığı yerleri ben takılmadan okudum. Naynaeve çamaşır çitelesin mesela onu bile sıkılmadan okurum. Karakterlerle artık bir bağın oluyor sanki aileden birisiymiş gibi hayatlarına şahit oluyormuşsun gibi geliyordu bana.

Fuetınaışığı arşivindeki gizemler diğer kitaplardan olan bağlantılar ve karakterler benim inanılmaz hoşuma gidiyor. Dünyasının yapısı, yaşam sistemi kullanılan büyü sistemleri, para sistemi ne bileyim Gürtuna çıkınca Kremlitlerin kaçışması oradaki bitkilerin hayatta kalabilmek için toprağa gömülmeleri falan beni çok coşturuyor. Daha neler neler sayılır da belki okumamış arkadaşlar vardır onlar ilk kez kendileri görsün istiyorum.

Malazan’ı önerdiğim insanlar hep beğendi tabii ki beğenmeyenlerde çıktı ama beğenilerin oranı yüksek bu beni şaşırttı açıkçası çünkü Ay Bahçeleri 300-350 sayfadan sonra açılıyor. Okudukların oturuyor sen karakterleri az buçuk anlıyorsun kim kimdi ne yapıyor ne istiyor hafiften anlaşılıyor. Ama buraya gelene kadar diğer linear akan kitaplara kıyasla çok dolambaçlı. Bırakanda bu yüzden bıraktığını söylüyor zaten yok bu iyi yazarlık değil yok şöyle değil diyerek bırakanlara üzülüyorum ben çünkü inanılmaz şeyler kaçırıyorlar. İlk 70. Sayfaya kadar gelip bırakanlar gördüm. Alıp kitabı fırlatmalar falan. Hatta ön söz kısmını okumamışlar bu beni çok şaşırttı çoğu kişi ön söz kısımlarını okumuyormuş. Orada yazar derdini güzelce anlarmış halbuki.

3 Beğeni