Seriyi bitirince gene konuşalım bunu
Tam 3 ten sıkılmaya başlamıştım ki, sıralamalara bakayım dedim, vah ki ne vah.
Çok kötü kitaptı ya. 4-5-6-7’den razıyım ama ilk 3’ü o kadar sevemedim maalesef. 3 açık ara çok kötüydü sonrakiler üzmez ama bence. 8-9-10’u bilemeyeceğim.
- kitap yeniden doğan ejder değil miydi? HANİ SONUNDA rand’ın callandor’u kavrayıp balzamonu kovaladığı kitap?
En kötü 4 kitap tartışmasız 3-8-9-10. Sıralama değişebilir belki ama 10 açık ara en en en kötüdür. 3-8-9 ise aşırı vasattır olmasa neden yok demezsin, bu seri 8 kitap olmalıymış.
İnanın hiç hatırlamıyorum. Sanki başında kampa saldırılar oluyordu ve kurtlar yardıma geliyordu.
Desene önümüzde zorlu 3 kitap var.
Mesela Malazan serisinde 1-4. kitaplara kötü derler ama serinin geri kalanı için kötüdür, bunlar seri için değil genel olarak da kötü kitaplar ne yazık ki,
Ben ilk 15 bölüm özelinde size kısmen katılıyorum, kısmen katılmıyorum ya. Bu bölümler olmasa olmazdı bence. Evet önemli bir şey anlatmıyor belki ama o evrende zaman geçmesini sağlıyor bu filler bölümler.
Eğer mesela üç kaçak çömez hemen geri dönse hiçbir şey yaşamasalar falan beyaz kuleyi kim takar? Perrin’in aptal saptal işlerinden Egwene in ergenliğinden, Nynaeve nin arıza arıza takılmasından ben de hoşlanmıyorum ama bu kitaplar olmasa bir şey değişmedi fazla iddialı.
8-9-10. Kitaplar daha çok Son Savaş için politik zeminin oluşmasını sağlayan kitaplar. Olmasaydı olmazdı bence ama 3 kitapta anlatılan zırvalıklar 1 kitaba net sığardı.
Benim için kitabın kötü olma sebebi aşırı derecede ritim problemi olmasıydı. Onun haricinde gereksiz bir kitap değil bence.
Bir de şu var, adam 14 kitaplık koca sagayı yazmış, gerekli gördüğünü yazmış işte. Biz kimiz diye sormalıyız kendimize. Ben soruyorum açıkçası. Kitap adamın dünyası. Beğenmeyen otobüse binmesin dese, hakkı yani.
Ha ritim problemi var mı var, sıkıcı mı sıkıcı ama gereksiz demek çok başka bir şey.
Beğenmeyen otobüse binmesin derse, kitabını okuyan bulamaz :)) Sonuçta fan eleştirisi çok önemli bir husus. Tapınır gibi okuyamayız. Gereksizden ziyade fazla uzun tutuyor. RJ ile ben tanıştım bu arada. O zamanlar çok gençtim, bilinçli okuyucu da değildim ama gerçekten iyi bir adama da benziyordu.
12 kitaptan 1 kelime fazla yazmam derdi, 11’i yazıp öldü. Mesela son 3 kitapta olan olayların hepsi son derece gerekliydi ve ucu ucuna sığdı. Acaba nasıl sığdıracaktı? O yüzden 8-9-10’u kısa tutabilseydi çok daha effektif olurdu.
Bir söyleşisinde seriyi 6 kitap olarak düşündüğü ama seri çok satınca baskıyla 12’ye çıkarıldığını da söylemişti. Bence bir ara feci kitlendi ve bir saçmalama periyodu oldu. 11.kitap mesela çok daha iyidir. Arap atı misali gidecekti heralde. Ruhu şad olsun, öldüğünde böyle duvara boş boş bakmışlığım var.
Asıl problem bu zaten. 6-9 kitap civarı olsa muhtemelen hiç fire verilmeyen efsane bir seri olurmuş.
O kadar kitabı kendi isteğiyle yazmadı. Yayıncının isteği üzerine yazdı. Bildiğim kadarıyla önce 3 kitap olarak planlanmıştı. Jordan kafasındakileri anltabilmesi için seriyi 6 kitaba uzattı. Bundan sonra ise yayıncının isteği üzerine 12 kitaba uzatıldı ama Jordan 12. kitabı yazamadan öldü. Böylece seri Sandersona teslim edilmesi ile 14 kitaba uzatılmış oldu.
Not: Haplo benim dediklerimi benden önce yazmış zaten. Ben gaza gelip diğer mesajlari okumdan direkt yazmaya başladim
Bir yazarın kafasında kaç kitap varsa o olmalı.
Benim bildiğim ama baskıyla artırılıp/azaltılıp ya vasatlaşan ya da tamamlanamayan seriler;
- Zaman Çarkı - Plan 6 kitap - Zorlama ile 12 (14 olması ölmesi yüzünden)
- Game of Thrones - Plan 5 kitap - Zorlama ile 7. (Yazamadı)
- Ölüm Kapısı - Plan 9 kitap - Zorlama ile 7 (çok aceleye geldi sonu ve çok daha kaliteli bitebilirdi)
Mesela BS direkt 10 dedi ve öyle yapacak. Steven’da muhtemelen 10 diye başlamıştır. Tam emin olmamakla beraber Kara Kule’de uzatılan serilerden. Kapitalizmi iliklerimize kadar hissedeceğiz :)))
Bir de patrick dolandırıcısı var. 3 dedi, 2’yi zor yazdı. Keşke 1’de bitirseydi. Althalus kitabını ondan çok severim.
Kara Kule uzatılmadı.
Stephen King ilk kitabı 1982’de, son ana kitabı 2004’de yayımladı. 1999’da ağır bir trafik kazası geçirdiği için seriye 5 sene ara verdi, sonrasında 3-4 kitabı aynı sene içinde bitirip yayımladı. Ama hiçbir vakitte yayıncısının isteği üzerine yazma girişiminde bulunmadı. Kafasına estiği vakit, öyküsünü kafasında yeterince şekillendirdikçe, kendi temposunda, yavaş yavaş bitirdi Kara Kule’yi.
Kimse 500 milyon dolarlık Stephen King’e başına silah dayamadıkça kitap yazdıramaz.
Tor books’un o zamanalar çok fazla popüler serisi yoktu. Seriyi uzatmalarının sebebi bu olsa gerek. Şu an ZÇ 7 bitirmeye çalışıyorum ama çok zorlanıyorum. Halbuki 6. kitaba bayılmıştım.
Söylemek istediğimi söyleyemedim zannediyorum. Tapınır gibi okuyun asla demedim, demem. Dostoyevski de bir çok kelimeyi para için yazmış, uzatmış de uzatmış. İyi ki de uzatmış. Bu kadar yazmasaydı demeli mi? Yoksa yazılanı bir bütün kabul edip mi bakılmalı?
İnce bir ayrım var benim gözümde, sadece bu seri özelinde değil, genel. Hiçbir yazara bunu yazmasaymış demem. Okumasaydım derim ama. Farklı şeyler. Yazmasaymış demek çok yukarıdan bir bakış gibi geliyor.
Neyse, belki siz haklısınız, benim yaklaşımım arızalı da olabilir.
Üstat sen bu seriden epey keyif alarak noktalayacaksın bence Yorumlara takılıp negatif düşünme sakın, işin özü şimdiden kapmış seni
.
x kitap çok kötüydü, hayır y daha kötüydü yorumlarımız özellikle seriye ilk defa girişenleri kötü etkiliyor gibi geliyor bana ama bunları yazarken çoğumuz 2-3 kez seriyi okumuş oluyoruz ( benim bi 2.5 kerelik Wot okumam vardır
) Ama şimdi dönüp bakınca Zaman Çarkı 14 dev ciltten oluşan tek bir kitaptan oluşuyor gibi geliyor bana. Hangi kitapta hangi olay oluyordu, x kitaptaki y olaylar çok sıkıcıydı falan kalmıyor bir süre sonra bende
Hangi olay hangi kitapta geçti çoğunlukla söyleyemiyorum mesela ama olay ve maceraları tak tak hatırlıyorum.