İade süreci yaşamadığım bir site olmadı, ben daha çok sitelerin o dönem olan durumlarına göre alışveriş yapıyorum. Özellikle alışveriş yapmam dediğim bir site yok.
Ben cidden iyi indirimde olunca hangisi olursa olsun risk alıyorum. Bkm mesela 5 alışverişim oldu sadece sonuncu geç geldi. İdefix bu seneye kadar ne zaman alışveriş yapsam 2 günde geliyordu, koronadan mı bilmiyorum ama çok kötü durumda şu an. Ben bedava kargo kodu olayını çok seviyordum. Tek bir kitap bile alsam 15 liraya kargo bedavayla geliyordu. Amazon yeni kitapları hemen eklese, stokları hızlı güncellese, yayınevi sayfası olsa, yazar sayfası adam gibi olsa belki bırakırdım ama diğer sitelerden vazgeçmek için şu an bile çok erken Heleki hala agt kullanmakta inat ederlerse. Ben sadece yayınevlerine kızıyorum. Dağıtımcıyı aradan çıkardıkları kendi sitelerinde yüzde 40 45 indirim yapabileceklerken yapmıyorlar. Yapsalar her kitabı kendi yayınevinden alır parayı da direkt onlara kazandırırdık.
Yani kısaca hepsi şans işi artık bence.
Olacak, olacak Ben de bana sorun yaşatan, çözüm odaklı olmayan firma ve kişilerin en azından benim tarafımdan para kazanmasını istemediğim için yapmıyorum. Sipariş iade etmekte sorun değil ya da hasarlı gelmesi, önemli olan çözüm süreci ve bazı sitelerin bu manada tüketicileri umursamadığını, bu haklarını yok saydığını düşünüyor ve görüyorum. Bir kitap satan site personeli kitabı katlayarak kutuya koymaz, ya da kargoda oluşmadığı belli olan bir hasarlı kitabı müşterine göndermezsin. Hadi gönderdin wp’den ulaşma zorunluluğu yok iade ettiğin ürünün günlerce işlem yapılmadan beklemesi vs sorunlar yaşatmazsın. Daha neler yaşadım ve yaşayanı gördüm de hatırlamak istemiyorum. Adamlar Harry Potter’ın bu büyük resimli versiyonunu paramparça gönderdi ya
İadeyle uğraşmayacak birisine yollasalar ellerinden çıkartacaklar sözde.
Ek: İade vs için yaşadığım zaman kaybı ve sinir harbi benim için paramdan daha değerli, en azından hakeden firmaların kazanmasını isterim.
Uzun süredir idefix’ten kitap almıyordum. Daha önceki siparişlerimi gecikmeden dolayı iptal edip topuklamıştım. aynı günlerde sipariş vermişiz, büyük ihtimalle bugün teslim alacağım. Dediğiniz gibi kitaplarda hasar yoksa alışık olmadığımız hareketleri görünce garipsemiyor değilim. :)) Yine sanki gelmeyecekmiş gibi düşüncelerimden [Bu işte bir bit yeniği olabilirden(?)] kurtulamıyorum. Umarım kötü bir sürprizle karşılaşmayız.
Amazon gitgide gözümdeki değerini arttırıyor.
Şimdi olay şu fazlaca sayıda kitap aldığım eski bir siparişimde kalan tek bir kitap vardı. Amazon için uzun sayılan bir süre geçtiği için iletişime geçtim. “Stokta gözüküyor ama bana tedarik edilemediği için gönderilmedi” dedim. Sipariş sistemde asılı kalmış olabilir, isterseniz yeni sipariş geçin dedi temsilci. Daha ben bu konuşmanın penceresini kapatmadan ürün tutarı hesabıma geldi. Açıkçası bu kadar hızlı para iadesini (ki saat 23:40 civarıydı) hiç beklemiyordum. Bence bu başlıktaki şikayetlerin ve bunalımların azalması için ülkedeki bütün kitap sitelerinin Amazon’u örnek alması gerekiyor.
Onu da her zaman yapamazlar, bu ayrı bir iş. Bunun da eleman, depo, site gibi giderleri var. Yüzde 35 ile 50 arasında ki o 15’lik dilim de bu giderler içindir.
@Ufuk Aslında hasarlı kitaplar için o sitelerin bir kaybı olmuyor, iadeler dağıtımcıya veya yayınevlerine geri gönderiliyor. Fiziksel kitapçı olan sitelerde bu durum daha çok yaşanıyor gibi.
@AntoineRoquentin Benim pek idefix ile sorunum olmadı. Genelde parçalı gönderim yaparlardı. Bu kez 14 kitabı birlikte göndermeleri şaşırttı beni biraz.
Kutulu Karanlık Cevher setinin bulunduğu siparişim bugün kargoya verildi, ayın 30’una kalmadı. İyi ki beklemişim, kutulu olması önemliydi benim için.
Cuma olan da 4 Kasım’a ertelendi. Diğer kitaplardan ses yok.
Siteden siparişinizi kontrol etmediyseniz edin isterseniz. Benim de bugün kargoya verildi baktım, seti ayırmışlar anladığım, yeni sipariş yazıyordu.
Ben de kutulu istemistim ama siparişim deki kutulunun iptal oldugunu gördüm. Ayrı bir başlıkta kutusuz set açmışlar.
İlknokta’nın kendisi de şaşkın sanırım.
Yarın göreceğiz artık kutulu mu kutusuz mu. Büyük ihtimal kutusuz olacak ama belki sonradan kutuyu gonderirler diye düşünüyorum, bir umut…
Ben aradım baya konuştum. Özet geçeyim: kutulu geliyor sana da muhtemelen. Kutu ayrı gelmiş basılan kitapalrdan. Barkodlarla ilgili stok takibi için değiştirmişler.
Anladım, iyi o zaman. Sevindim bu duruma. Bir duyuru falan paylaşsalarmış keşke, kafalar karıştı hep. Yarın kutusuz geldiğinde geçireceğim sinir krizini bekliyordum ben de kendi kendime. Teşekkürler bu arada.
Kidega siparişimin beklenen çıkış tarihini 28-03-2022 olarak güncellemiş
O teknik bir detay olsa gerek. Karanlık Cevher kutulu olarak elime geçti.
Twitter’da açıklamalarını gördüm. Sistemsel bir hataymış, kargolar daha önce iletilen tarihte çıkacakmış.
Amazon son siparişimi şimdilik sadece 4e bölmüş. 1 kitap, 1 kitap, 2 kitap, 2 kitap şeklinde ayırmış.
İlk ikisini aynı gün muhtemelen peşpeşe kargoya vermiş. Tek kitap şeklinde iki ayrı kargo geliyor ve teslim tarihleri de aynı gün. Yani bunun mantığını nasıl izah ediyorlar merak ediyorum.
Diğer 2lilerden ikisinden birini “gönderim için hazırlanıyor”, diğerini “henüz gönderilmedi” şeklinde etiketlemiş.
Siparişi geç kalınca parça parça gönderen sadece İdefix ve D&R vardı ülkemizde -ki ikisi de aynı firma esasen. Kimsenin de bu durumdan memnun olduğunu sanmıyorum. Ben şahsen siparişimi bölmeyin, tamamı temin olunca gönderin dediğim halde öyle yapamıyoruz yanıtı almışlığım var bu firmalardan.
İnsanların genel olarak - gözlemlediğim kadarıyla- sevmediği bu durumu neden Amazon da uyguluyor.
Son olarak Amazon stoklu çalışmıyor mu? Aldığım ürünlerin hepsinin “stokta var” yada “stokta şu kadar adet kaldı” şeklinde etiketli olduğunu biliyorum. Temin problemi nereden çıkıyor?
Müşteri temsilcisi ile baya uzun konuştum bugün ama bir noktaya varamadım. Olması gereken bu vs standart cevaplar ile geçiştiriyor.
İdefix
Şimdilik 4e bölmüş demiştim. Haklı çıktım. Amazon son siparişimi tam 5 parça şeklinde gönderiyor. 1,1,1,2,1 şeklinde. 3 tanesi çizgi roman ve tek başlarına geliyorlar. Büyük ihtimal saçma sapan zarfta gelecekler ve hasarlı olacaklar. Bu siparişten hiç ümidim kalmadı.
Normalde hepsinin pazartesi gelmiş olması gerekirken 3ü çarşamba, 1i cuma gelecek gözüküyor. Son bir tanesi ise henüz gönderilmedi.
Bu şekilde gönderme amaçları beni bekletmemek adınaymış! Zaten üç ayrı kargo aynı gün çıktı ve aynı gün (çarşamba) varacak. Bu nasıl bekletmemek mantığı. Birleştir tek kargoyla gönder bari bunları. Çok saçma işler dönüyor Amazon kargolamasında…
5 Ekim’ de yapılan BKM alışverişi.
Siparişi verme amacım Kaçan Ayna’yı almak idi ve siparişi verdikten iki hafta sonra kendilerine ulaştığımda kitabın fiziksel mağazalarında olduğunu ve oradan temin edeceklerini söylediler, yaklaşık bin kere kesin temin edilecek değil mi diye sordum ve evet cevabını aldım.
31 Ekim’de de son durum hakkında umutsuz bir şekilde aradım ve 15 dakikacık bekledikten sonra birine bağlanabildim. Konuk Kaplan’ı ve Kaçan Ayna’yı temin ettiklerini ve taraflarına gelmesini beklediklerini, ayın 5’inde verilen siparişin daha fazla bekletilemeyeceğini söylediler. Ben de inandım… Bugün Konuk Kaplan için de iptal maili aldım.
Adamları 4’te arıyorum mesai saatlerimiz 9-18.00’dir diyorlar ve müşteri temsilcisine bağlanma bölümüne yönlendirmiyorlar.
Çok bedduamı aldın BKM, çok…
edit: Şikayet Var’a da yazdım (hayatımda ilk defa) neredeyse yarım saat sonra telefondan başka bir numaradan aradılar. 2 saniye çaldı çalmadı açarken hemen kapadılar telefonu ama sonrasında yine aradılar. Aradık ulaşamadık diye mesaj bile atmışlar Siparişi komple iptal ettik.