Evangelion remake’inin ilk üç filmini izlemiştim aslında ama sonuncuyu izlerken başım döndü izleyemedim. Eski seriden farklı geldi açıkçası ve pek alışamadım. Siz izlediniz mi? İlk üçüne dair de hiçbir şey hatırlamıyorum. Aman aman bir etki yaratmamışlardı bende.
Şahsen tüm seriye hâkim olduğumu söyleyebilirim Japonca’da İngilizce’ye çevrilmemiş kaynaklar dışında hepsini okudum. Ve yazılan çizilen her şeyi okudum. İlk üç film (üç biraz bunu kırmaya çalışsa da) serinin kalbi Hideoki Anno’nun gene depresyonda olması yüzünden bu kadar kötü çıkıyor. Fakat 4. film tüm evrenin asıl sonu olduğu için genel olarak her şeyi değiştiriyor. Serinin felsefesini bile. Shinji Ikari sonunda kendini buluyor. Ve film sen yeterli bilgiye sahip değilsen anlamayacağın çok fazla şeyle dolu. Adam bunu bilerek böyle tasarlamış ve çok az kitleyici bunu tam anlamıyla anlayabildi. Son neden böyle bitti. Gibi soruları izlerseniz yanıtlayabilirim ayrıca bu 4.film teknik açıdan şu an en başarılı 3DGCI animelerden biri bunu çok güzel anlatan kişileri tekrar bulabilirsem paylaşacağım. Fakat gerçekten benim evangelion ile izlediğim en iyi iş Evangelion 3.0 1.0.
Eski seri o zamanın toplumu ve daha çok sanıyorum gençlerine hitap eden ve mesaj verme çabası içinde olan bayağı da tartışma getiren bir seriydi. O zaman topluma söylediklerini şimdinin toplumuna ‘‘Bakın artık bunu diyorum.’’ tarzı bir şekilde mi değiştiriyor acaba? O tarz bir misyonu var gibi geliyor bana hep yönetmenin.
Cartoon olarak geçiyor Castlevania. Anime sayılmıyor yani. Çok bir fark yaratır mı bilmiyorum ancak belirteyim dedim.
Toplumla evangelionun hiçbir alakası yok inanın biz sadece Hideoki Anno’nun duygusal bunalımlarını ve kendinin neler düşündüğünü izliyorduk yıllarca ama o hayatında iyi şeyler olduğunu bize bu filme gösterdi. Evangelion daha çok içinde dev robotlar ve anime kızları geçen otobiyografik bir roman gibi asıl olay genel olarak bir mesaj veya topluma bir şey anlatma kaygısı yok sadece kendini ifade ediyor. Ben böyle hissediyorum, böyle düşünüyorum, bunu istiyorum. Fakat dediğiniz gibi ‘‘Bakın artık bunu diyorum. ’’ dediği zaman serinin bazı fanları sonu anlamadı. Ve anlamamak istediklerini de düşündüm şahsen. Çünkü evangelion depresyondan çok bir çaresizlik hikayesiydi. Son bunu yok etti. Bu yeni şeyi işe çok başarılı ve ince düşünülmüş biçimlerde yaptı.
Anladım. Tekrar izleyeceğim zaman bu bakış açısıyla izlemeye çalışacağım filmleri.
Ben size düzgün bir izleme sırası vereyim bazı insanlar bazı şeyleri atlayabiliyor.
EVANGELİON İZLEME SIRASI
Ana Seri 1- Neon Genesis Evangelion '(Shinseiki Evangelion) / 26 Bölüm
2- Neon Genesis Evangelion: Death & Rebirth '(Shinseiki Evangelion Gekijouban: Shi to Shinsei, Neon Genesis Evangelion - Death and Rebirth) / Film (Evet bunu End’den önce izlemek lazım ve evet gerçekten izlemek gerekli.)
3- Neon Genesis Evangelion: The End of Evangelion '(Shinseiki Evangelion Gekijouban: The End of Evangelion) / Film (Eskiden buraya kadar izlemek yeterliydi artık değil.)
Ana Seri Sonu
— Evangelion New Theatrical Edition
1- Evangelion: 1.0 You Are (Not) Alone '(Evangelion Shin Gekijouban: Jo, Rebuild of Evangelion: 1.0 You Are (Not) Alone, Evangelion: 1.01 You Are (Not) Alone, Evangelion: 1.11 You Are (Not) Alone)
2- Evangelion: 2.0 You Can (Not) Advance '(Evangelion Shin Gekijouban: Ha, Rebuild of Evangelion: 2.0 You Can (Not) Advance, Evangelion 2.22)
3- Evangelion: 3.0 You Can (Not) Redo '(Evangelion Shin Gekijouban: Kyuu, Rebuild of Evangelion: 3.0, Evangelion: 3.0 Q Quickening, Evangelion 3.33)
4- Evangelion: 3.0+1.0 Thrice Upon a Time '(Evangelion: 4.0, Rebuild of Evangelion, Shin Evangelion Gekijouban: ||, Rebuild of Evangelion: Final) Evangelion New Theatrical Edition Sonu
Son eklenen bu 4 film ne kadar ana seri kadar bağıra basılmasada Evangelion evrenin “Evangelion: 3.0+1.0 Thrice Upon a Time” ile “Ana Sonu” haline gelmiştir. Ve Evangelion evrenin tüm zaman çizelgelerinin ana sonudur.
Filmlere kadar izlemiş durumdayım ve tekrar izlemem muhtemelen ama son filmden öncesini hiç hatırlamadığım için filmleri baştan izlerim. Teşekkürler.
------- Rica ederim. ----------
Anlaşılan sitenin ingilizce versiyonunu güncellememişler, martta açıklanacak sanmıştım.
MAL’da gördüm yoksa Japoncasına bakmak aklıma bile gelmemişti İngilizce sitenin varlığını unutmuş bile olabilir Japonlar.
Anime olmadığını arkadaşlar söylemiş zaten, ben yarım bırakmıştım, vampirli iblisli bir şeyler izlemek istiyorsanız Kimetsu no Yaiba veya pek bilinmeyen Ushio to Tora ve Hakuouki animelerini deneyebilirsiniz.
Flashbackli bir gecenin sonunda ilk izlediğim serilerden olan Element Hunters’ı hatırladım. TRT Çocuk’da yayınlanmıştı ama o zamanki yarım aklımla bile kesilen ve kopuk kopuk sunulan sahnelerin hikyeyi nasıl boşalttığını hatırlıyorum. Eğlenceli bir Türkçe fansub çevirisi vardır diye bakayım dedim ama kimse yıllardır ellememiş bile seriye. İngilizce ve Türkçe dublaj biraz baktım ve hatırladığım kadar iyi olmasa bile bu seriye olan hayranlığım hâlâ geçmemiş bittireceğimi sanmıyorum ama belki zamanında izleyip hatırlamayanlar olabilir diye şuraya atıyım kendisini.
Courtesan of nation arcı Sorachinin kötü karakterleri iyi gibi göstermek için beyninin %31’ini kullanarak yazdığı saçma sapan senaryolar ve klişelerden münezzeh olduğu için şu ana kadarki(270. bölümdeyim) izlediğim en iyi Gintama arcı oldu. Sanmıyorum ama inşallah bundan sonraki arclar da bu şekilde devam eder.
Ben de Gintamaya 230lu bölümlerde ara verdim. Benim de en çok canımı sıkan nokta hep bu oluyordu ciddi arclarda.
Söylediğiniz gibi bir durum yok esasında. Genelde çoğu animede kötü karakterin "kötü"lüğünün arkasında bir sebep olan karakterler oluyor.
Ki Gintama bu konuda en az sinir bozucu olan seri olabilir, Naruto falan deseniz yine bir nebze anlardım da Gintama nedir a. Gayet kaliteli villainlara sahip bir seri.
Favorim Oboro ve Housen’dir. Misal Housen’i iyi gösterdiği falan yoktu, adam şerefsizin ve diktatörün önde gideniydi ama farklı bir hayata sahip olsa babacan yumuşak bir tarafı da olabileceğini finalde göstermişlerdi. Bu o iyi karaker idi demek değil.
Yaani ne bileyim. : (
Katsura gibi kötü bir karakter varken nasıl karakteler kötü ve sıkıcı diyebilirsin
Bende çok seviyordum bunu ve tekrar izlemeyi düşünüyordum. 1-2 bölümünde de güzel ağlatmıştı. Bir gün nasip olursa izlerim tekrar listemde duruyor. Benzer olarak birde zaman yolculuğu filan yapılan bir anime vardı öğlenleri oynayan ama senelerdir ararım hala bulamadım.