Attack on Titan dün gece Türkiye gündeminde 1.sıradaydı.
En son 4.sezon fragmanı çıktığında yine gündem olmuştu.
Valla Türkiye bazında baya büyük başarı. Game of Thrones dışında başka hiçbir yabancı dizinin gündem olmaması göz önüne alınırsa bir animenin gündem olması baya olay bi durum.
Bölümü izlemeye çalıştığım site çöktü bir ara.
Mangada ne olduğunu bildiğim halde izlerken bayağı heyecanlandım ben. Umarım diğer bölümler de en azından bu seviyede devam eder.
Bence de. Sürükleyiciligi sağlamak adına bir iki şey çıkarıp ekleseler de çok takılmazdım gerçi. Benim asıl beğendiğim şey, karakterlerimizin artık eskiden tanıdığımız insanlar olmadığını çok iyi yansıtabilmesi oldu.
Son bölümün manga uyarlaması gerçekten çok iyi olmuş. Hâlâ resmi açıklama yok ama sezon final part 2’nin gelmesine kesin gözüyle bakıyorum artık. Part 2 de en az 10 bölüm olması lazım. Başka türlü kurtarmaz. Madem manga 139. bölümde bitecek başka ihtimal göremiyorum ben.
Hajime Isayama zaten bir röportajda manganın tamamının uyarlanacağına dair güvence verdi.
Şu röportaj;
İngilizce altyazı çevrilmiş hali varda Youtube’da arayamadım ama şimdi.
Şimdi soru şu; part 2 olarak mı gelir yoksa film şeklinde mi bilinmez. Film olursa işler aceleye gelir. Pek yetmez o süre. Fakat bazı leaker’lar 2 film şeklinde olacağını söylüyor. Zaten eğer birde filmin haklarını Netflix falan almazsa işimiz var. Japonya filmleri 6-8 ay sonra düşüyor çünkü internete (daha da fazla sürebiliyor) fakat bir yandan da bu kadar popüler bir serinin finalini film ile kapatmak istemeleri çok doğal. Film her zaman daha iyidir. Birde film seçeneği final vurgusunu çok iyi veriyor. Mesela insanlar bu yüzden Game of Thrones’un bir film ile final yapmasını istiyordu.
Fakat ben de her halükarda 10 bölümlük bir part 2 gelmesini tercih ederim. Film güzel de beklenmez hiç.
You Tube anasayfamı işgal etti bu videolar
İzlemediğim animelerin müziklerini dinleyip izledikten sonra fikirlerimi karşılaştıracağım, çünkü çoğunu ilk başta sevmemiştin
Hocamlar selam. Yaklaşık 13-14 yıldır animelere hatrı sayılır zaman gömen bir insanım. Ve şöyle bir derdim var: 2010 sonrası çıkan neredeyse hiçbirşeyi beğenemiyorum (istisnalar: Attack on Titan, One Punch Man, Dantalian no Shoka). Favorilerimin hepsi (Cowboy Bebop, Evangelion, Wolfs Rain, FMA, etc.) eski şeyler oluyor.
Anime sektöründe sizce gerçekten bir kayma mı var, artık hedef kitlede mi değilim, ben mi değiştim, cynical asshole mu oldum “benim zamanımdaki gibi anime yapmıyolar yeaa” mı diyorum vallahi emin değilim. Bu konuda sizler ne düşünürsünüz?
Ah, Fate/Zero da 2010 sonrasıymış. Fate serisinin baya bişeyini izledim, zero en güzeliydi ama ona da o kadar bayılmamıştım. Yine de 2010 sonrasının highlightlarından sayılır doğru.
Arkadaşlarımda da durum aynı. Peki 2010 sonrası animeleri daha çok seven var mı hiç?
Linç korkusuyla elimi kaldırıyorum. Benim favori animem HxH 2011’de başladı. Tabi 99’da da bir animesi vardı, manga da 98’de başladı. Hangi tarafa koysam bilemedim şimdi ? Ama 10’larda da başlamış iyi işler var. Chainsaw Man, yazarın önceki mangası Fire Punch, Jujutsu Kaisen, Jojo Part 7, Dorohedoro’nun animesi, Beastars vb…
Jojo, beastars, dorohedoro maalesef beni sarmamıştı Chainsaw man ve firepunch’ı ben bilmiyordum, özellikle Firepunch ilgimi çekti açıkçası, ona kesin bakacağım.
Ama daha çok trendler açısından demiştim hocam. Nebileyim mesela arguably çocuk animesi sayılacak Slayersı açsam bu sezonun hitlerinden daha çok eğleniyorum.
Bayağı kutuplaştırıcı yalnız Fujimoto. Ya nefret edersiniz ya da hayran kalırsınız, ama sonuna kadar zevkle okutur. Chainsaw Man’in animesi de çıkacak. MAPPA hiç edecek yine elinde .
Çoğu film severde nasıl 70’den öncesi yoksa, benim için de 2000’den öncesi yok .
Günümüze yaklaştıkça ilgimi çeken anime sayısında ciddi düşüş yaşanıyor. 2000 sonrası olup da beğendiklerim arasında, 2000 öncesinin mangasına dayanan ya da yapımcı kadronun 2000 öncesinin dikkat çeken işlerinde rol aldığı oluyor.
Şahsen bunun sebebini, ilgimi çeken bazı türlerin ve tarzların belli bir dönemde daha yoğun üretilmesine bağlıyorum.
Örneğin, mecha türüne ilgim var. Eh, türü şekillendiren klasiklerin, denemelerin önemli bir kısmı 80’lerde, bir kısmı 90’larda. 2000 sonrası mechalardan Flag var; onun arkasında da 70’lerde Dougram, 80’lerde Votoms gibi klasiklere imza atan Ryosuke Takahashi var. 2000 sonrasında devam eden Gundam U.C. serisi zaten 79’dan beri var. Ya da, GAINAX’ın en popüler işi 90’lardan Evangelion’dur; lakin kişisel favorim, GAINAX’ın ilk klasiği olan 80 yapımı Gunbester’dır…
Ne zaman ayırmak isteniyorsa, tercihler de kategoriyi öyle belirliyor. Normal bir durum yani.
2010 öncesi diye bir ayrıma pek gitmedim açıkçası. Sadece çizim ve animasyon kalitesini düşününce yılına dikkat ediyorum. Ha, o zaman normal diyorum. 2010 sonrası çıkan animeler de o konuda kendini belli ediyor. Mesela 2018 yapım Violet Evergarden bize tam bir görsel şölen sunuyor. Sevdiğim diğer animelere baktım. Shinsekai Yori 2012, Steins Gate 2011, Shigatsu wa Kimi no Uso 2014, 3 gatsu no lion 2016 yılında çıkmış. Hepsi de kendi alanında iyi animeler. Daha da sayabilirim.
En iyi anime olduğunu düşündüğüm Monster 2004 yılında çıkmış. Şimdi tutup da “yeni animeler eskisi gibi değil ya” demem ben. Piyasada yeni çıkan 10 animeden belki 1 tanesi güzel oluyor. Ama çıktıkça birikiyor o da. Anime sektörü nereye doğru gidiyor hiçbir fikrim yok. Ben izleyecek anime bulmakta zorluk çekmiyorum. Bazen eski, bazen yeni izliyor ve keyfime bakıyorum.