Beğendiğiniz Genç-Yetişkin ve Çocuk Kitapları

Çocuk edebiyatı bildiğimiz üzere gerçekten çok etkileyici olabiliyor. Mesela yakın zamandan Canavarın Çağrısı ve hepimizin bildiği Küçük Prens, Şeker Portakalı gibi kitaplar çocuk edebiyatı içinde değerlendirilmesine rağmen her yaştan kitleyi etkilemiştir.

Ayrıca bazen kolay okunan ama edebi değeri yüksek eserler okumak ister canımız. Çerez kitap deriz kimi zaman ama her çerez aynı lezzette olmaz tabii. Güzel bir genç-yetişkin roman özellikle bu sıralar ülkemizde zor bulunan bir şey oldu. Bunun sebebi az olması değil, bu türde özensiz çok sayıda kitabın basılması ve wattpad’in oluşturduğu kitle gibi bir kalabalık, güzel örnekleri bastıran bir gürültü olması kanımca.

Bu türlerde herkese önerebileceğiniz kitabı ve kitap hakkında kısa bir yorumunuzu burada paylaşırsanız güzel bir kaynak haline gelebilir.

9 Beğeni

Aslında çocuk edebiyatı ve genç-yetişkin edebiyatı çok farklı türler ve bana kalırsa çocuk edebiyatı yazımı en zor türdür.
Çocuk edebiyatında hepimizin okuduğu masallar - pek önerilmese de bazıları- bu kategoride. Ayrıca Bağrı Yanık Ömer, Çocuk Kalbi, Beyaz Diş aklıma ilk gelenler. Kemalettin Tuğcu’nun eserleri sayılsa da açıkçası bunlar da pek önerilmiyor son zamanlarda küçük okuyucular için. Bunun haricinde Jules Verne’nin ve Eflatun Cem Güney’in eserleri de çocuk edebiyatı için güzel kaynaklardır.

Genç yetişkin edebiyatında ise adam akıllı bir eser pek olduğunu düşünmüyorum. Varsa da oldukça az. Genel de aksiyon unsuru ön planda edebi değeri pek yok. Örneğin Açlık Oyunları, Uyumsuz, Ölümcül Oyuncaklar vs. Ama kafa dağıtmalık eserler olduğu inkar edilemez. Yüzüklerin Efendisi ise herkesin bildiği genç yetişkin düzeyinde çok iyi bir eserdir. Haricen Harry Potter da eklenebilir; ilk üç kitap çocuk edebiyatı sonrası yetişinkinvari olmakla birlikte.
Şu an için aklıma gelenler bunlar. Zamanla daha da eklenebilir.

2 Beğeni

Topu topu iki adet genç-yetişkin kitabı okudum. Haliyle iki tavsiyede edebilirim:

Canavarın Çağrısı - Patrick Ness

Kendine gerçekleri itiraf edemeyen genç bir delikanlı… İstemeden çağırdığı Kadim Canavar… Canavar’ın, gerçeklerden yola çıkan hikayeleri ve hikayeler aracılığıyla ima ettiği gerçekler…

Canavarın Çağrısı, masalların ve kurmacanın gerçekle ne kadar içli dışlı olabileceğinin hikayesi.

Duruma Göre Bazen Kızılderiliyim - Sherman Alexie

Hayat size ummadığınız yerden tokadı basar, ummadığınız yerden güldürüverir… Umutları tüketen Kızılderili kampında ömür çürütmek mi? Hain damgası yemeyi göze alarak, yabancı damgası yiyeceği bir çevrede mi yaşamak?

Trajikomik bir, cesaret, yuvadan uçma ve büyümeye adım atma hikayesi. Ya da bazılarının neden gelişip büyüyemediğinin hikayesi. Tanım tercihi diğer okurlara kalmış.

Çocuk kitabı olarak aklıma pek bir şey gelmiyor. Tamam çok kitap var. Lakin akla hemen gelecek örnekler vermekte istemiyorum. O yüzden, yine iki isim vereceğim:

Beş Afacan ve O - Edith Nesbit

Dilekler gerçekleştiğinde, hiçbir şey beklendiği gibi olmaz. Özellikle akılsızca ve anlık hevesle dilenen dilekler bu sonucu verir. Bu yüzden dilek tutarken, ne istediğini bilmekle kalmayıp, sonucunun ne olacağını da düşünmeli insan. İşte beş çocuk, dilekleri gerçekleştiren Kum Perisi’nden bu gerekli dersi alacaklar.

Savaş Atı - Michael Morpurgo

Savaş iyi insanları karşı karşıya getirir, sevenleri ayırır ve anlık mutluluklar bahşedip, onları da anında ellerinden alır. Yolu çiftliklerden savaş meydanlarına düşen atın dost edindiği insanların hikayeleri böyledir işte.

5 Beğeni

İki tane okuyup ikisini de önerebilecek kadar beğendiyseniz ne ala, bu tür sizin için %100 verimle gidiyor demektir bu.
Duruma Göre Bazen Kızılderiliyim ve Beş Afacan ve O ilgimi çekti şöyle bir uzaktan konularına, içeriklerine bakınca. Duruma Göre Bazen Kızılderiliyim’i sepete attım hatta, bu cevabı yazarken bir yandan da kitap ile ilgili yazılanları kurcalıyorum.

1 Beğeni

Duruma Göre Bazen Kızılderiliyim için şöyle bir yazı var: İyi Kitap

2 Beğeni

Çocukluğumda okuduklarım bir yana yetişkin olarak okuyup beğendiklerimi paylaşmak istiyorum ben de.

Genç-yetişkin kitabı:

Krabat - Otfried Preußler
Krabat_Preußler

Bir değirmende hem çalışan hem de büyü sanatını öğrenen on iki genç erkeğin karanlık hikayesini anlatır. Okuyana kargaları sevdirir. Sürükleyicidir.

Filmi de var ve zamanında filmin bir incelemesi yayınlanmış Rıhtım’da. Hikaye çok az bir farkla romandakiyle aynı ilerlemiş. Eşe dosta alacaksanız fikir sahibi olmak adına göz atabilirsiniz. Kendiniz okuyacaksanız ise bakmayın derim, çünkü baştan aşağıya özetle karşılaşacaksınız.:sweat_smile: Sürprizi bozulabilir.

http://www.kayiprihtim.org/portal/inceleme/krabat-inceleme/

Çocuk Kitabı:

Gökyüzüne Düşen Kız - A. Orçun Can
Yeryüzünden Gelen Adam - A. Orçun Can

yeryuzundeki-adam

Trambolinde zıplarken gökyüzüne düşen ve orada maceralar yaşayan Nil’in hikayesidir. Üç kitaplık bir seri olarak düşünülmüş. Ben ilk iki kitabı okudum, beğendim. Son kitabın durumunu (yazıldı mı, basıldı mı vb) bilemiyorum.

Rıhtım’da ilk kitabın incelemesi bulunuyor.

5 Beğeni

Krabat - Otfried Preußler için sizin buraya koyduğunuz sempatik kapak ve benim kitap sitesinde karşılaştığım Pegasus’tan çıkma film afişi ile aynı olan çirkin kapak, yapmasalar şunu ne kaybedecekler sanki. Bu kitabı da yakın zaman -muhtemel bu gece- inceleyeceğim.

Rıhtım sakinlerinin eserlerini az-çok biliyor, takip etmeye çalışıyorum. Kayıp Rıhtım Tartışıyor sağ olsun, Orçun Can’ın kendi ağzından çıkış hikayesine kadar dinlemiştim. Onu da lafı geçmişken şöyle bırakayım.

4 Beğeni

Ne anlattığını yarım yamalak hatırladığım, birkaç sene evvel okuduğum ve birkaç dakikada bitebilen bir eser. “Ayılar da Ateşi Bulur” öyküsü gibi çözemediğim bir tuhaflık mevcut. Herkesin okuyup üzerine düşünmesi gereken bir şey anlatıyor olması kuvvetle muhtemel.
Gidip tekrar okuyayım ya :droll:

2 Beğeni

okuması yarım saat sürmeyen ama üstüne düşünülecek onlarca saat harcayabileceğiniz, Küçük Kara Balık

çocuk kitapları arasında en sevdiğim Bazı Günler…, konusu bazı günler neler olduğunu anlatıyor :joy:
https://www.bebekcocukdunyasi.com/images/products/01/50/82/15082_buyuk.jpg

2 Beğeni

Neredeyse 10 yıl önce yazdığım bir yazıyı burada görünce epey utandım. :hamster: Arşiv, arşivde kalmalı… Ama Krabat’ı çok severim.

Chris Priestley’den Montague Amca’nın Dehşet Hikâyeleri’ni okudum geçen günlerde. Özlemişim güzel bir çocuk kitabı okumayı.

Bir de Wardstone Günlükleri övelim isterim hep birlikte:

8 Beğeni

image

Alcatraz serisi Harry Potter gibi eğlenceli ve gizemli. İlk iki kitabı Türkçe’ye çevrildi.

image

Steelheart (The Reckoners Serisi) tür olarak genç-yetişkin diye geçiyor ama yetişkinler de bence severek okur.
Serinin 3 ana kitabı Türkçe’ye çevrildi. Mitosis adında ara kısa bir hikaye var çevrilmeyen.

Yine aynı evrende geçen The Apocalypse Guard serisine başladı -hatta ilk kitabı bitirdi- yazar ancak içine sinmeyince şimdilik yayınlamaktan vazgeçti.

6 Beğeni

Steelhearth’ın çevirisi ile ilgili şu an hatırlamadığım bir iki olumsuz eleştiri okumuştum zamanında ve almamıştım. DEX de yabancı olduğum bir yayınevi, siz nasıl buldunuz çeviri ve editörlüğü?

Henüz başlayamamış olmanın verdiği burukluğu taşıdığım iki uzunca seriden biri bu fakat çok kitap olmasına karşın alım gücümü diğer seriden yana kullandım ve Diskdünya’yı daha bir öne koydum.

Tudem'e gelsin:

1 Beğeni

Gülten Dayıoğlu’nun yazmış olduğu Işın Çağı Çocukları. Savaşın kaçınılmaz olduğunu anlayan hükümet, dahi olan bebekleri birer birer saptayıp, onları özel bir tesise aldırıyor. Ailelerine bebeklerinin öldüğünü söylüyorlar. Bu bebeklerin savaştan sonra yaşanacak kıtlığa çözüm bulabileceklerini inanıyorlar.

5 Beğeni

İsmine aldanmayın son derece sürrealist bir romandır. Bu başlığı görünce tekrar hatırladım, yüzümde tebessüm oluşturdu.

4 Beğeni

Serinin tamamını okudum. Bir iki yerde çok kötüydü çeviri. Daha doğrusu kelimenin Türkçe karşılığı Türkçe değil gibiydi :man_shrugging:t2:

2 Beğeni

Bahsedeceğim isim öneri sayılmaz. Çünkü okumadım. O yüzden ne kadar iyidir, kötüdür bilemiyorum. Kitaplığımın köşesinde okunmayı bekliyor. Sırf yazarı Italo Calvino’ya güvenerek, çocuklar a yönelik olarak Atalarımız üçlemesi diyorum. Üçlemedeki kitaplar sırasıyla şöyle:

İkiye Bölünen Vikont
Ağaca Tüneyen Baron
Varolmayan Şövalye

NOT: Yeni fark ettim. Calvino’nun çocuklar için yazılmış başka kitapları da varmış.

2 Beğeni

Diskdünya serisi kesinlikle değeri ülkemizde tam anlamıyla bilinmeyen bir seri, kesinlikle okunması ve bütün kitaplarının türkçeye çevrilmesi lazım

3 Beğeni

Diskdünya demişsiniz ama bu seri sadece çocuk ya da YA için değil tüm yaş grupları için kesinlikle önereceğim bir seri. Burada adını vererek doğru yapmışsınız ama işte bunu da söylemezsem duramazdım :smiley:

Küçükken okuyun sonra büyüyünce bir daha okuyun. Ben çok küçükken okuyamadım, üzülüyorum buna ama tüm seri çevrildikten sonra -iyice yaşlanmış olurum zaten- tekrar okumayı planlıyorum.

Bir de mitoloji ile alakası olan genç arkadaşlarımıza Percy Jackson ve Olimposlular serisini öneririm.

6 Beğeni

Talihsiz serüvenler dizisi.

2 Beğeni