Öldüğünüz zaman ilk kaybettiğiniz şey, yaşam oluyordu. Bir sonraki ise yanılsamalarınız.
Piramitler - Terry Pratchett
Öldüğünüz zaman ilk kaybettiğiniz şey, yaşam oluyordu. Bir sonraki ise yanılsamalarınız.
Piramitler - Terry Pratchett
Bu bir kitap alıntısı değil ama Vikipedi’nin Barış Manço sayfasından aldığım ve bir ropörtajında söylediği belirtilen bir sözü sizlerle paylaşmak istiyorum.
"Ayrıca sanatçı olduğumu da iddia etmiyorum. Ben öldükten sonra torunlarım ansiklopedilerde Barış Manço’yu “sanatçı” diye okurlarsa, galiba sanatçı olduğum da tescil edilmiş olacak. Geleceğe ne bıraktığınız önemli. Yoksa insan yaşarken kendi kendine “Ben sanatçıyım” dememeli."
“Hiçbir sevginin ardından gidemem. Sevgi inandırıcı değildir. Düşüncelerin bulduğu, düşüncelerin biçimlendirdiği bir durumdur. Düşünüldüğü oranda büyür, derinleşir, büyütülür, derinleştirilir. Ne denli düşünülürse, o denli büyür. O denli dayanılmaz boyutlara ulaşır, ulaştırılır. Gerçekleştirilemez. Soyutlaşır. Ve hiçbir zaman bitmez. Yaşam gibi. Ölüm gibi.”
“Bir yüksekliğin, bir başıma olduğum bir yüksekliğin en ucundayım. İnemiyorum. Yaşayamıyorum. Ölemiyorum.”
Nereyi koymaya heveslensem öteki taraf eksik kalıyordu arkadaşlar. Bu yüzden kitabı koyuyorum.
Bence okuyun, okutun. Üç gündür defalarca geri dönüp dönüp bakıyorum. Çok hoşuma gitti. Bazen çok farkındalıksız kitaplara yaklaştığımı fark etmemi sağladı.
Ben de alıntı arıyorum. 
Hangi bir sayfayı koyayım Alper? Kitabı komple yazmam gerekir. 
Amazon’a baktım pahalı ama KY sepete ekledim. Ben de okuyacağım, 30 TL’yi doldurunca alırım.
İçime işlenmiş binlerce şey… Ama hepsi eski; eskiden, taa eskiden kalma. Yani bitmiş, tükenmiş bir yaşamdan arta kalanlar denilebilir mi? İlgisizliğimi bile tüketen ben… Biten,tükenen ne?
Gençliğim mi?
Oysa zaman güneşli bir tarladır. Öyle olmalıydı. Nereden bakarsan bak, her şeyi görebilirsin ; uzaktır biraz belki, işte hepsi o kadar ama.
Yelkovan Yokuşu/Selçuk Baran
“İnsanoğlunun,” dedi Lammock, “alışageldiği faaliyetlerinin ötesinde bir iradesi yoktur. Kendi kaderinin efendisi olacağı yaratıcı bir dünya fikrini, insanlar tasavvur dahi edemez…”
Ağrı Dağı Yolcusu Kalmasın, H. G. Wells
“Bekar olması sayesinde -ki bekarlık irfanın su götürmez bir kanıtıdır- hayatta dert tasa görmemişti…”
Meteor Avı, Jules Verne
"Bugün biraz rahatsızsınız, korkarım,” dedi…
“Her zamanki gibi,” dedim. “İnsan kılığındaki bir sinir yumağından başka bir şey değilim.”
Beyazlı Kadın / Wilkie Collins
Toprak sana meyvelerini, ırmak sana sularını vermesin, vermesin rüzgâr ve meltem kendi esintilerini.
Ne güneş sıcak olsun sana ne de ay parlasın sana, çekilsin parlak yıldızlar gözlerinin önünden.
Ne Vulcanus kendi ateşini ne de hava kendi esintisini sunsun sana, ne toprak ne de deniz geçit versin sana. Sürgün, muhtaç, dolaş oradan oraya, aşındır yabancı eşikleri, ve bir parça kırıntı dilen titreyen dudaklarınla. Ne bedenin ne de zayıf düşen zihnin sızlayıp duran bir acıdan geri kalsın ve gece gündüzden daha çekilmez olsun senin için, gündüz geceden.
Her daim sefil olasın, kimsede merhamet uyandırmayasın: Kadın erkek başına gelenlere gülüp eğlensin. Nefret, gözyaşlarına karışsın, revadır sana sayısız acılar çekerken, daha da beterlerine katlanman.
Publius Ovidius Naso - Ibis
Ebeveynlerim birbirlerine sarılarak dans ettiler; annemin başı babamın göğsüne yaslıydı ve ikisinin de gözleri kapalıydı. Hallerinden tamamıyla memnun görünüyorlardı. Öyle birini, yani size sarıldığı zaman hiç düşünmeksizin gözlerinizi dünyaya kapayabileceğiniz bir kişiyi bulabilirseniz, kendinizi şanslı sayın. Sadece bir günlüğüne, hattâ bir dakikalığına bile olsa. Müzik eşliğinde hafif hafif sallanmaları, bunca yıl sonra bile aşkı düşündüğümde aklıma gelen ilk görüntüdür.
Rüzgarın Adı - Patrick Rothfuss
Kötü yürekliler sık sık böyle iyi yüreklileri alıp götürürdü. - Goblin 1- Kim Su-Yeon
Ölüme ağlama. Kalbe bak. Hata ve isyan ile pişman, ibadet ve taat ile neşveli değilsen zaten ölüsün.
Yoksulluk İçimizde - Mustafa Kutlu
"Gerçekten de, gitmeden önce son yıllarındaki Bilbo’yu hatırlatıyor bana. Sadece tek bir Yol olduğunu söylerdi sık sık; büyük bir nehir gibiydi bu Yol: Her kapı eşiği onun kaynakları, her patika da kollarıydı. ‘Kapıdan çıkmak tehlikeli iştir Frodo,’ derdi. ‘Yola adımını atarsın ve eğer ayağını sağlam tutmazsan nereye sürükleneceğin belli olmaz.’
…
Yüzük Kardeşliği - J.R.R. Tolkien
Şöyle benzetmeleri seviyorum.
yaz gününün hayaletsiz saydamlığından sonra, ışık gençliğini yitirmeye başladı, günün yüzü kırışıklıklarla kaplanıyor,
Elias Martin’in "tatlılaşmış peyzajları"ndan 1-2 örnek Wiki sayfasında varmış.
Kaputt - Curzio Malaparte
Çocuğunu ilk defa eline almış bir babanın eşine söylediği çok tatlı sözleri;
Biliyor musun Dogulang, bu bir yavru tavşan değil, ellerimin arasında tuttuğum kendi yüreğim.
Cengiz Aytmatov / Cengiz Han’a Küsen Bulut
Çeviri: Fatma&Serdar Arıkan
“Yabancılarla dolu bir dünyada, olgular dünyasında yalnız kalıyorsun.”
“Ben yalnız kalmaktan hoşnudum. Kendimi oldukça severim. Olguları da severim.”
Kaos Sarayları / Roger Zelazny