Beğendiğiniz Kitap Alıntıları

“Sürüden ayrılmanın, birey olmanın ve kendi kafasıyla düşünmenin en önemli göstergesi okumaktır. Hitler’in Propaganda Bakanı Goebbels bu yüzden, ‘Kültür sözünü duyduğumda elim tabancama gidiyor!’ demiştir. Siz bu yazıyı okuduğunuza göre, her devrin Goebbels’lerinin hışmına uğramaya aday, kendi kafasıyla düşünen insanlardansınız demektir.
Aman kendinize mukayyet olun!”

Orta Zekălılar Cenneti, Zülfü Livaneli

4 Beğeni

“Bu dünyada insanların korktuğu tek şey öğrenmekti. Acıyı, susuzluğu, açlığı ve üzüntüyü öğrenmek onların uykularını kaçırıyor, bu yüzden daha rahat döşeklere, daha leziz yemeklere ve daha neşeli dostlara sığınıyorlardı."

Puslu Kıtalar Atlası, İhsan Oktay Anar

10 Beğeni

“Bugünün savaşından canlı çıkamayacağımdan korkma; Kader’in işi benimle henüz bitmedi ve bir annenin çocuğunu koruyacağı gibi beni koruyor… koruyor ki her şey tamamen bitene kadar daha çok ıstıraba tanık olabileyim.”

Elric - Ruh Hırsızı

1 Beğeni

" Öğleden sonra 3, bir şey yapmak için ya çok geçtir ya da çok erken!"

Bulantı, Jean Paul Sartre

8 Beğeni

I grabbed his left hand and stuck a gold five-stamena in it. “You know Cartgate?”
“Yes.”
“Sixteen, Cartgate,” I said. “Doctor Falx. If he’s not there, they’ll know where he is. There’s another one of them when you’ve got him to the Dogs. Run.”
He stared at the coin in his hand, then at me. Then he ran. I’ve seen men running for their lives, but he was faster. Incentive is everything.

Sixteen Ways to Defend a Walled City - K. J. Parker

2 Beğeni

Elessar’ın taç giyme töreninin ardından Gandalf ile birlikte Minas Tirith’in o güzelim evlerinden birinde kaldık; yaşlı büyücünün mutluluktan içi içine sığmaz bir hali vardı ve aklımıza gelen her şey hakkında onu soru yağmuruna tutsak da, bize yanıt verirken gösterdiği sabır tıpkı bilgisi kadar sonsuzdu.

Bitmemiş Öyküler- J. R. R. TOLKİEN

5 Beğeni

Yediği içtiği yaramayan, kanı buz, yüreği taştan bir zenginin, o sırada Oliver’ı, köpeğin bile yüz vermediği şeyleri yiyip yutarken görebilmesini dilerdim! Oliver o kayış gibi et parçalarını nasıl kıtlıktan çıkmışlığın yırtıcılığıyla paralıyordu, bunu görebilmesini isterdim. Ve en çok, o zenginin aynı yiyeceği yediğini gözlerimle görebilmeyi isterdim.

Olıver Twıst - Charles Dickens

8 Beğeni

“Here is light. You will say that it is not a living entity, but you miss the point that it is more, not less. Without occupying space, it fills the universe. It nourishes everything, yet itself feeds upon destruction. We claim to control it, but does it not perhaps cultivate us as a source of food? May it not be that all wood grows so that it can be set ablaze, and that men and women are born to kindle fires?”
― Gene Wolfe, The Citadel of the Autarch

3 Beğeni

“Bakın, Tanrı ağaçları, çimenleri, çiçekleri farklı farklı yaratıyor. Ama yine de hepsi birbirinden hoşnut. El ele verip ormanı süslüyorlar.”

Tılsımlı Yüzük- Friedrich de la Motte Fouque

Ama insanlar bir arada yaşamayı sevip dünyamızı süsleyemiyor nedense…

5 Beğeni

Yaşlı adamın mutluluktan ağlayacağına emindim. Çünkü tanıdığım çoğu dini lider gibi o da ağlamayı çok severdi. Özellikle idam kararlarını ağlayarak verirdi. Sabahtan akşama kadar merhametten söz eden biri olsa da ayda en az 10 kişiyi idam ettirmek zorundaydı. Ne yazık ki böyleydi! Söylediğine göre bu idam kararlarını kendine rağmen veriyor, halkının iyiliği için ruhundaki şefkatten fedakârlık ediyor ve bütün bunları yaparken de haliyle gözyaşları içinde kalıyordu. Hatta Sokodé’nin tek meydanına kurulan o yüksek kürsüye çıktığında ağlamakla kalmıyor, mutlaka iki elini havaya kaldırıp gökyüzüne bakıyor ve kendinden geçercesine yakarmaya başlıyordu:

“Allah’ım yalvarıyorum sana, canımı al! Canımı al da kurtar beni! Şimdi burada ölmeyi nasip et bana! Öleyim de bu münafıkların idamını emretmek zorunda kalmayayım!”

Bu sözleri o kadar içten söylerdi ki az sonra yakınlarının idam edileceğini öğrenenlerin arasında her şeyi unutup Şeyh Hadid’e üzülenler bile olurdu. Hadid, “Ben öleyim” dedikçe kalabalık, “Sen ölme, onlar ölsün!” diye bağırmaya başlardı. Ve dedikleri gibi de olurdu. Ne zaman ki Hadid, ölmek için Allah’a yalvarmaya başlasa mutlaka başkaları ölürdü. Nedense Hadid’in duası hiç kabul olmaz ve canı alınanlar hep idam mahkûmları olurdu.

Hadid’in bu ağlamaları, bölgede ev sahibi konumunda olan Fransız istihbarat servisi görevlileri arasında da eğlence konusuydu. Bu görevliler Hadid’e düzenli rüşvet verir, karşılığında da bölgede ev sahibi olarak kalmaya devam ederlerdi. Hadid farkında değildi ama aldığı o paralar hep Lacoste marka bavulların içinde gelirdi. Ama bence bu şaka, timsahlara bir haksızlıktı. Çünkü hiçbir timsah Şeyh Hadid gibi gözyaşı dökemezdi. Örneğin altısı kadın, dördü çocuk, 27 kişiyi aynı anda şehir meydanında idam ettiren ve bunu da o insanların ailelerine zorla izleten, son olarak da o ailelerden çok daha yüksek sesle ağlayan bir timsah olabileceğini sanmıyordum.

Zamir - Hakan Günday

10 Beğeni

Malina/Ingeborg Bachmann

7 Beğeni

“Fakat bir kez daha yaşamımı yeni baştan yaşayabilecek olsam bile, yine aynı tür bir yaşam sürecekmişim gibi bir his vardı içimde. Neden derseniz, o –her şeyi sürekli yitirmekten ibaret olan– yaşam, benim kendimden başka bir şey değil. Benim kendim olmaktan başka çarem yok. İnsanlar beni ne kadar terk ederse etsin, ben insanları ne kadar terk edersem edeyim, birçok güzel duygu ve mükemmel rüya yok olup gitse bile, ben kendimden başka bir şey olamam.”

Haşlanmış harikalar diyarı ve dünyanın sonu/
Haruki Murakami

5 Beğeni

Savaş: İnsanların inşa etmiş olduğu şey yarın yeniden inşa edilmek üzere yok edilecekti.

Bütün İnsanlar Ölümlüdür- Simone de Beauvoir

6 Beğeni

İnsan kendinin cehennemidir. Dünya üzerinde kimse kalmasa, bu insan oturup kendi kuyusunu kazar, hem de bu işi kimseye bırakmaz.

FARUK DUMAN - SUS BARBATUS! -2-

7 Beğeni

Öykü, roman okumak o kadar yararsız olsa. Değil mi? İnsanoğlu ne diye binlerce yıl bunları anlatıp yazıp dursun?

İnsanın bu dünyada çok büyük beklentileri olmayacak. Olmadığı için de kafası rahat edecek.

FARUK DUMAN - SUS BARBATUS! -2-

7 Beğeni

“Bazen hepimizin nefret ettiği şeyler, bir şeyi düzgün yapmanın tek yoludur.”

Andy Weir - Kurtuluş Projesi

3 Beğeni

" ‘Tanrı’nın varolup olmadığını bilmiyorum’ dedim.
'Bildiğim kadarıyla da… yok. ’
" 'Öyleyse hiçbir günahın önemi yok ’ dedi. ‘Hiçbir günahla kötülüğe ulaşılamaz.’
" ‘Doğru değil. Çünkü Tanrı yoksa eğer, biz evrenin en yüksek bilinç düzeyindeki yaratıklarıyız. Zamanın geçişini, insan hayatının her dakikasının değerini bir tek biz anlıyoruz. Kötülüğü, gerçek kötülüğü yapan şey ise, tek bir insanın canının alınması. Bir insanın ertesi gün, daha ertesi gün, ya da daha sonra zaten ölecek olması… önemli değil. Çünkü Tanrı yoksa, bu hayat… her saniyesi… sahip olduğumuz tek şey.’

Vampirle Görüşme - Anne Rice

1 Beğeni

Siyasi toplumların mekanizması ezelden beri bu şekilde, halkın isteklerine kulak verip asla dinlemeyerek, tıkır tıkır işliyor. Çark dönüyor. Dişlilerinde tek bir çizik oluşmadan, durmadan dönüyor, dönüyor… Herkes hâlinden memnun; böyle gelmiş böyle gidiyor.

Faaliyetleri ahlaktan uzaklaştıkça onu daha çok seviyorlardı… Alçaldıkça halkın sevgisini kazanıyordu.

Bir Sinir Hastasının 21 Günü- Octave Mirbeaü

7 Beğeni

" Bir dostun temel işlevlerinden biri, vermek istediğimiz, ama düşmanlarımıza uygulayamayacağımız cezaları (daha yumuşak ve sembolik bir biçimde) çekmektir. "

Cesur Yeni Dünya, Aldous Huxley

3 Beğeni

Gelecek,gelecek gibi var olmaz, gelecek yalnızca şimdiki zamanın bir yaratımı ve bir parçasıdır ve huzursuz hayata, üzücü hayata, acılı hayata günbegün yiten ve uzaklaşan bu gelecek için katlanmak bu budala hayatın en acıklı budalalığıdır.

İnsanlar, biz hayatı ölüm için kaybediyoruz, biz gerçeği hayal için tüketiyoruz; bizi, kendilerine benzer diğer günleri bize getirmekten başka bir değerde olmayacak günlere götürdükleri için değer biçiyoruz sadece günlere… İnsanlar, bütün yaşam, kendi zararına tezgahladığınız acımasız bir entrikadır ve kaçan aynaya doğru koşuşunuza sadece şeytanlar kayıtsızca gülebilir!

Düşsel Konçerto Cilt 1/ Giovanni Papini

3 Beğeni