Beğendiğiniz Kitap Alıntıları

Hak veriyorum size. Bi’ insan geride bıraktıklarına bilinmemezlik bırakmamalı. Arkada kalanlar için büyük bi’ acı. İçinde bulunduğu durum çok kötü olabilir ama sevdiklerine karşı bencil olmamalı.

2 Beğeni

Hüseyin Rahmi’nin Şıpsevdi’inden…

Avrupa’da sıradan sayılan bir Frenk, Doğu’da kudret sahibi ve materyalist kesilir. Ne birikiminin ne sermayesinin azlığına bakmayarak her işe girişir. Doğu, Avrupalıların gözünde işlenmemiş toprak serveti, tabii defineleri kadar da halkının cehalet ve tembelliğiyle de tanınır.

2 Beğeni

Ben de okuyup etkilenmiştim, paylaştığınızı görünce kitabı elime yeniden aldım. (:

“İntihar etmen ardında bıraktıklarının yaşamını daha yoğun kıldı. İç sıkıntısı diş gösterdiğinde ya da acımasız bir aynada yaşamlarının saçma taraflarıyla yüz yüze geldiklerinde, seni anımsıyor, varoluş acısını var olmama kaygısına yeğ tutuyorlar.”

3 Beğeni

“Gösteriş, imparator merdivenlerden aşağı sürüklenip sokağa atıldığında başını büyük bir tevazuyla eğer. Sonra yeni lidere ceketini giymesinde yardımcı olur, ne denli iyi göründüğüne dair ona iltifat eder, göğsüne bir iki madalya takmasını önerirken, zamanın gelmesini kollar. Ya da resmi bir akşam yemeği davetinde ona hizmet eder, böylesine büyük sorumluluk sahibi birinin daha yüksek bir koltukta oturmasının uygun düşeceğini dillendirir. Sokaktaki insanlar eski rejimin sembollerini zafer ateşine atabilir, ama kısa bir süre sonra borazanlar ötmeye başlayacak, Gösteriş, tarih ve krallar üzerindeki egemenliğini bir kez daha garantileyerek tahtın yanındaki yerini alacaktır.”

“…dikkat dakikalarla, disiplin saatlerle, direnç yıllarla ölçülüyorsa, savaş alanında üstünlüğü ele geçirmek de saniyelerle ölçülüyordu.”

Moskova’da Bir Beyefendi, Amor Towles

2 Beğeni

Şudur son sözü bilgeliğin:
Hakkeder özgürlüğü ve yaşamı ancak,
Her gün onları yeniden kazanmaya çalışan kişi.

Goethe, Faust

7 Beğeni

"Hepimiz toz zerresinden bile küçük olan tek bir hücreden var olduk. Daha bile küçük…Böl. Çarp. Topla ve çıkart. Madde el değiştirir, atomlar içe ve dışa doğru akar, moleküller bir eksen üzerinde döner, proteinler birbirine yapışır, mitokondriler oksidatif emirlerini gönderir: Ve bizler mikroskobik ve elektriksel bir yığın olarak bu işe başlarız. Akciğerler beyin kalp. Kırk hafta sonra altı trilyon hücrelik bir varlık olarak annemizin doğum kanalının mengenesinde sıkışarak feryat ederiz. Sonra da, dünya üstümüze üstümüze gelmeye başlar. "

Göremediğimiz Tüm Işıklar, Anthony Doerr

7 Beğeni

ABD’li gökbilimci ve astrobiyolog Carl Sagan’ın “Soluk Mavi Nokta” (Pale Blue Dot) (1994) kitabından bir alıntı:

“Şu noktaya bir daha bakın. O burada. O yuvamız. O biziz. Sevdiğimiz herkes, bildiğimiz herkes, şimdiye dek duyduğumuz herkes, gelmiş geçmiş herkes hayatını onun üstünde yaşadı. Türümüzün tarihi boyunca sevinç ve acılarımızın tümü, kendinden emin binlerce din, ideolojik ve ekonomik doktrin, her bir avcı ve toplayıcı, her bir kahraman ve korkak, medeniyetin her yaratıcısı ve yıkıcısı, her bir kral ve köylü, birbirine âşık her genç çift, her bir anne ve baba, ümit dolu çocuk, mucit ve kâşif, her ahlak eğitmeni, her yoz politikacı, her “süperstar”, her “üstün lider”, her aziz ve günahkâr burada yaşadı; gün ışığında asılı duran bir toz zerresinin üstünde…”

Bu kitap, Dünya’nın, 1990 yılında, Voyager 1 tarafından, 6.4 milyar km öteden çekilen fotoğrafından esinlenerek yazıldı. Dünya, fotoğrafta bir pikselden daha küçük bir alan (NASA’ya göre 0,12 piksel) kaplamaktadır. Fotoğraf, 2001 yılında, space.com tarafından en iyi 10 uzay fotoğrafından biri seçilmiştir.

Sözkonusu fotoğraf şu:

4 Beğeni

Benimde en sevdiğim fotoğraflardan biridir. Tüm kibrimize rağmen ne kadar küçük ve aciz olduğumuzun belgesidir

2 Beğeni

Enough pain makes a coward of anyone.

Best Served Cold - Joe Abercrombie

6 Beğeni

" Hastalıkları, bilgisiz insanlar tarafından çoğunlukla yoğun mutsuzluk olarak yanlış şekilde tanımlanan depresiflerin ne denli acı çektiğini, son haftalarda kötü bir biçimde öğrenmek zorunda kalmıştı. Gerçekte öylesine derin bir ruhsal boşluğa düşüyordunuz ki sürekli bahsi geçen o meşhur battaniyeyi başınızın üstüne çekecek gücü dahi bulamıyordunuz. Güçsüzlük belirtilerini azaltan ilaçları ilk kez kullanan depresyon hastalarının intihara kalkışmasındaki nedenlerden biri de buydu. Bu ilaçlar onlara yaşamak için gerekli gücü vermek yerine, onu sonlandırmak için gereken cesareti sağlıyordu. "

Paket, Sebastian Fitzek

4 Beğeni

One cannot grow without pain.

5 Beğeni

Sayısız kitap biriktirmişti. Paraları olmasa da sürekli kitap alıyorlardı. Binlercesi vardı.

Çocuk - Thomas Bernhard

5 Beğeni

“Steer me down the righteous path. Then you can be good and rich at once.”

“I’m starting to doubt a man can be both.”

1 Beğeni

Kür Şad ölmüş, fakat attan düşmemişti.
Ölmüş, fakat yenilmemişti…

Bozkurtlar

1 Beğeni

Osamu Dazai - İnsanlığımı Yitirirken

Çocukluğundan beri böyle hisseden biri. Tüm ömrü anksiyeteyle, panik atakla geçmiştir diye düşündüm nedense. Jokeri anımsatıyor bu hayat hikayesi bana ayrıca.

11 Beğeni

Bana da işyerinde kendimi anımsattı. :woman_facepalming:

2 Beğeni

"…siz insanlar yapayalnız bir halksınız. Hemcinslerinizi hiç tanımadınız. Tanıyamazdınız da çünkü onları tanımanızı sağlayacak anlayıştan yoksunsunuz. Pek tabii ki, sizin de dostluklar kurduğunuz oluyor ancak bu dostluklar asla gerçek bir anlayış üzerine değil, sadece saf duygular üzerine kuruluyor. Bir arada geçimli bir hayat sürebiliyorsunuz, bu doğru. Ama bu karşılıklı geçim, anlayıştan çok tahammül sayesinde mümkün oluyor. Sorunlarınızı anlaşarak çözüyorsunuz fakat o anlaşma da, daha güçlü akıllara sahip olanlarınızın daha zayıf olanların mukavemetini kırmasından ibaret bir şey. "

Kent, Clifford D. Simak

7 Beğeni

Şu sulardan kendimi bir çekeyim. Ama üstüme yığılıyor,devasa omuzları arasında saklıyor beni; dönüyorum, yuvarlanıyorum; bu uzun ışıklar, bu uzun dalgalar, bu sonsuz yollar arasında çekiştiriliyorum; insanlarsa peşimde kovalıyor, kovalıyor.
Dalgalar-Virginia Woolf

Okurken kendisini anladığım, deliliğine ortak olduğum bir yazar. Kriz anlarında gürültüler bırakmıyormuş kafasının içini. Kendisi ile aynı sesleri duyduğumu fark ettim okurken; dalgaların vuruş sesleri.

8 Beğeni

“…Bazen iyi okurların iyi yazarlardan bile daha siyah ve daha nadir kuğular olduklarına inanırım…”

Alçaklığın Evrensel Tarihi, Jorge Luis Borges

5 Beğeni

It had always amazed her how quickly an army could come apart once the panic started to spread. Like pulling out the keystone of a bridge, the whole thing, so firm and ordered one minute, could be nothing but ruins the next.

2 Beğeni