Beğendiğiniz Kitap Alıntıları

Blok-alıntı
“Hiçbir olay tarih için kaybolmuş sayılamaz,” diye yazmıştı Walter Benjamin. “Ama, ancak kefaretini ödemiş bir insanlık geçmişine tümüyle sahip çıkabilir.” Kefaretini ödemiş ve böylece özgürlüğüne kavuşmuş insanlık.
Peynir ve Kurtlar, Carlo Ginzburg

Görülecek, işitilecek, tadılacak, okunacak, yazılacak, yapılacak o kadar çok şey birikiyor ki, bundan sonra hayatımın bütün bunlara yetişmeyeceğinden korkuyorum.

Peyami Safa - Dokuzuncu Hariciye Koğuşu

8 Beğeni

"Elbette yirminci yüzyılla on dokuzuncu yüzyıl arasında bir fark var. Ama yara, yaradır. Yaralar iyileşiyor, kapanıyor ve tam onları tamamen unutuyorsun ki, hava değişiyor ve ağrımaya başlıyorlar. Her zaman böyle, her yüzyılda. "

Kıyamete Bir Milyar Yıl, Arkadi ve Boris Strugatski

4 Beğeni

‘‘Denizi sessiz hayal etmek korkunç bir şey. Bana sanki huzur dediğiniz şey, dalgaların karmaşası arasında püsküren suların tek bir damlası, köpüklerin tek bir kabarcığı misali öylece havada asılı kalmış gibi geliyor, sanki bütün sesler o anlamsız sesin içinden çıkıp şarkı söylermiş gibi. Nehirler ve dereler denize doğru koşarken şarkı söyler, tek bir daimi şey olan akortsuz, kesilmeyen gürültüye doğru şakırlar. Yanan yıldızlar da o sesi çıkarır.’’

Uçsuz Bucaksız, Ursula K. Le Guin

4 Beğeni

Neşeli bir rüya sesi, ‘‘Merhaba,’’ dedi, ‘‘Bu akşamki rüya Reg Baker tarafından yazıldı. Adı, Derin İzler Bırakan Anılar. Unutmayın dostlar, rüya fikirlerinizi gönderin ve büyük para ödülleri kazanın! Eğer rüyanız kullanılırsa, masraflarının tümünün tarafımızdan karşılanacağı bir dünya dışı seyahat kazanacaksınız, üstelik dilediğiniz herhangi bir yöne.’’

Galaktik Çömlek Tamircisi, Philip K. Dick

2 Beğeni

Ama yazın, bir akşam vakti ay ışığı altında Neldoreth ormanlarında yürürken, Esgalduin’ in yanındaki çimenlikte solmayan çimenler üzerinde dans eden Thingol ve Melian’ ın kızı Luthien’ e rast geldi. O anda yaşadığı tüm acıların izleri içinden silinip gitti ve büyüleniverdi, çünkü Luthien, Iluvatar Çocuklarının en güzeliydi. Giysisi, bulutsuz gökyüzü gibi masmaviydi, gözleri ise yıldızların aydınlattığı bir akşam vakti gibi gri; pelerinine altın çiçekler işlenmişti, saçları ise alacakaranlıktaki gölgeler kadar siyahtı.

[J.R.R. Tolkien - Silmarillion]

5 Beğeni

İnsan roman yazmak istediğinde bir yazarın dediği gibi, başka romanlara heyecan duyarak kapılıyor.

Oğuz Atay (Söyleşi)

1 Beğeni

Merhaba. Daha önce paylaşıldı mı bilmiyorum, 1159 gönderiyi tek tek okumak zor olacağı için bakmadığımı itiraf edeyim :innocent:

Şunu çok seviyorum, zaten en sevdiğim seriden, yani Malazan: Book of the Fallen serisinden:

Kallor shrugged. … “I have walked this land when the T’lan Imass were but children. I have commanded armies a hundred thousand strong. I have spread the fire of my wrath across entire continents, and sat alone upon tall thrones. Do you grasp the meaning of this?”

“Yes,” said Caladan Brood. “You never learn.”

5 Beğeni

“Çok az birey olması bir halkı güruha dönüştürür.”

1. sy. Dune - Frank Herbert, Sarmal Yayınları
3 Beğeni

İnsan; her adımını mezardan uzaklaştırmak için atar, yine her adımda mezara bir adım daha yaklaşır.

Namık Kemal - İNTİBAH ( İş Bankası Kültür Yayınları, 15.Sayfa )

11 Beğeni

Umuyorum ki bilme arzusuyla motive oldun, ve bir evrenin nefesinden neler doğabileceğini görmek istiyorsun. Çünkü bir evrenin ömrü hesaplanabilse bile, içinde meydana gelen yaşam çeşitliliği hesaplanamaz. İnşa ettiğimiz binalar, ortaya çıkardığımız sanat ve müzik, yaşadığımız hayatlar: hiçbiri tahmin edilemezdi çünkü hiçbiri kaçınılmaz değildi. Bizim evrenimiz dengeye ulaşmış, ve artık sadece sessiz bir ıslık çıkartıyor olabilir. Bu kadar bolluk doğurması bir mucizeydi, tıpkı senin evreninin seni doğurması gibi.
Diğer evrenden gelen kaşif, sen bunu okurken ben çoktan ölmüş olacağım, ama sana bir veda konuşması sunuyorum. Varoluş dediğimiz mucizeyi düşün ve bunu yapabildiğine sevin. Sana bu emri verme hakkım olduğunu düşünüyorum, çünkü bu kelimeleri yazarken ben de aynı şeyi yapıyorum.

• Nefes, Ted Chiang
2 Beğeni

"Uçsuz bucaksız bir evrenin ortasında, tek bir noktaya sıkışıp kalmışken, değil kral olmak, etrafımı saran her şeyin kölesi olan ben, kendimi aramakla işe başlıyorum.
:bookmark:Voltaire, Cahil Filozof, Kırmızı Kedi Yayınları, s.13

7 Beğeni

Bir kimse arıyorsa, gözü aradığı şeyden başkasını görmez çokluk, bir türlü bulmayı beceremez, dışarıdan hiçbir şeyi alıp kendi içine aktaramaz, çünkü aklı fikri aradığı şeydedir hep, çünkü bir amacı vardır, çünkü bu amacın büyüsüne kapılmıştır. Aramak, bir amacı olmak demektir. Bulmaksa özgür olmak, dışa açık bulunmak demektir. Sen, ey saygıdeğer kişi, belki gerçekten arayan birisin, çünkü amacının peşinden koştuğundan hemen gözünün önündeki bazı şeyleri görmüyorsun.

Siddharta - Hermann Hesse

10 Beğeni

Gecenin sessizliğinde haykır, sevginin sessizliğinde haykır, suskun yalnızlıkta haykır. Ve haykırışın adı alaydır. Adı: Tanrı. Adı: Yaşam. Adı: Korku.

Ama Fareler Uyurlar Geceleyin / Wolfgang Borchert

2 Beğeni

“Üzüldüğüm beni öldürmeniz değil, çünkü kurşuna dizilmek bizim gibi insanlar için bir bakıma eceliyle ölmek sayılır… Beni asıl üzen,… askerlikten onca nefret ettikten, askerlerle onca çarpıştıktan ve onlar üzerine onca düşündükten sonra, sonunda senin de onlardan beter olman. Ve dünyada hiçbir ülkü bu denli alçalmaya değmez.”

G. Garcia Marquez - Yüzyıllık Yalnızlık
182. syf

2 Beğeni

Fethi Naci, "Türkiye’de ne kadar futbol varsa o kadar roman var, "diye yazmış, birçok eleştirmen de, “Roman ölüyor, kitap okunmuyor artık,” diye feveran etmişti o yıllarda. Bense o günlerde Türkiye’de artık kitapçı kalmadı, insanlar ayağına gelmeyen şeyi satın almıyor, kitapçılar açıldıkça, yayıncılık endüstri haline geldikçe satışlar artacak diyordum.
Bir yanıyla haklı çıktım, bir yanıyla yanıldım.
Kitap endüstrisi bu yıllar içinde büyüdü, kitapçılar açıldıkça satışlar arttı, satışlar artınca teknolojinin de verdiği imkânla çok daha fazla kitap basılır oldu, kitap çok basınca daha çok yazar çıktı.
Buralarda haklı çıktım.
Ama benim söylemek istediğim şuydu: Yayıncılar çok satan eserler basarlarsa, örneğin yemek kitabı, tarih kitabı, güncel sorunlarla ilgili gazeteci kitapları gibi, o zaman daha az bile satsa iyi edebiyat ürünlerini de basar diye düşünüyordum.
Aslında böyle de oldu.
Ama bir konuda yanıldım. Kitap satışları arttı, yazar sayısı arttı ama edebiyat ne yazık ki otuz yıl öncesinden daha geriye gitti. Tek fiilli cümlelerle yazılmış son derece basit hikâyeler önemli roman olarak sunulup okunmaya başladı. Roman yazmak artık son derece sıradan, herkesin rahatlıkla yaptığı bir şey haline geldi.
Bugün okurların çoğu çok fazla kitap okuduğundan sözediyor ama sorduğum zaman ne dünya klasiklerini ne bizim yazarlarımızı doğru dürüst tanıyor.
Hele ki dünya edebiyatını değiştiren, çığır açan, modern romanın kuramlarına esin kaynağı olan yazarları pek az kişi biliyor. ( Sayfa 187-188)

Aslında Hayal - Kürşat Başar

6 Beğeni

“Auri,” dedim yavaşça, “benimle kafa mı buluyorsun?”
Başını kaldırıp sırıttı. “Evet,” dedi gururla. “Ne harika, öyle değil mi?”

Rüzgarın Adı-Patrick Rothfuss

7 Beğeni

‘‘İnsanın düşmanlarının her zaman kendi çatısı altında olduğunu bilmiyor musun?’’

Dünyanın Ötesindeki Orman, William Morris

3 Beğeni

" İnsanlar ağılları ilə deyil, hisləri ilə yaşamaq istəyirlər. Hislərlə yaşamaq mümkün olmadıqda isə başlayırlar iztirab çəkməyə…"

(Rövşən Abdullaoğlu) 

(Bu şəhərdə kimsə yoxdur…)

2 Beğeni

“Sustu. Konuşmak gereksizdi. Bundan sonra kimseye ondan söz etmeyecekti. Biliyordu; anlamazlardı.”

Aylak Adam - Yusuf Atılgan

6 Beğeni