Bir Yılın Kitapları 2023 (1000Kitap Okuma Raporu)

Açan olur mu diye bekledim ama baktım açan eden yok iş başa düştü :slightly_smiling_face:

17 Beğeni





17 Beğeni

Ben yine hedefimi tutturamadım ama son aylara üç beş kitap sığdırdığıma seviniyorum. :slight_smile:




16 Beğeni

Her sene olduğu gibi bu sene de tutturamamışım :smile: Yazdan sonra neredeyse hiç kitap okuyamadığım için farkındaydım aslında ama gene de bi moral bozmadı değil :confused: Çünkü günlük 19 sayfa civarı bir ortalamam olmuş.

Goodreads’in şu you can do it i her sene bitiriyor beni :smile: Anam babam bu kadar inanamaz başarıma :joy:

50 hedefleyip 19 da kaldığıma göre, seneye kendi restimi görüp 60 koyayım bakalım yine bir motivasyon yaratma çabasına girelim.

11 Beğeni

Bu yıl aslında daha verimli geçebilirdi ama deprem seçim derken bir türlü odaklanamadım ve bu neredeyse Haziran ayına kadar devam etti.
Haziran ayı itibariyle kendimi toparlayıp yavaş yavaş okumaya başladım.
Ekim ayında iş yeri değişikliği ve benim toplu taşıma kullanmamla beraber okuma hızımı iyice arttırıp sene sonunda hedefime yaklaştım ama maalesef ulaşamadım.

14 Beğeni

10 Beğeni

Bu sene neler oldu?

Kendi kuyumda boğulduğum ilk ayda çok güzel okuma yaparak hayata tutunmaya çalıştım.

Şubat ayı milyonlarla birlikte korkunç bir güne uyandım. Deprem ve çaresizlik beni oturduğum yerde bu kadar delirtirken forumdaki güzel insanlarla çok güzel şeyler yaptık. Keşke herkese dokunabilecek kadar imkanımız olsaydı. Hayatın acımasız yönü bir kez daha gözler önüne serildi. İnsanların iğrençliği bir kez daha midemi bulandırdı. İyi ki güzel insanlar var. Güzel insanlar olmasaydı hayat yaşanmaz olurdu. Bir kez daha buradan zor günlerde canla başla seferber olan herkese kendi adıma teşekkür ederim.

Diğer aylar da bu kara bulutlarla birlikte geçip gittiler fakat hayat devam etmek zorunda. Tren ne kadar raydan çıksa da bir şekilde o rayda gitmeye devam ediyor.

Bu sene beni okurken enfes tatlarla tanıştıran ve her düşündüğümde “harikaydı” dediğim yazar Saygın Ersin oldu. Bana kim önermişti anımsamıyorum ama o kendisini biliyorsa ona çok teşekkür ederim. Gerçekten mükemmel kitaplar, mükemmel hikâyeler. 2023’ün bir numaralı yazarı benim için. Umarım daha çok yazar, umarım daha çok güzel fikri vardır. Okuyun, okutun, mümkünse hediye edip insanların tepesine çökün.

Bu senenin bir diğer kazanılan yazarı Hakan Günday. @isos81 sayesinde tanıdım. Okurken beni amansız dehlizlerde gezdirip kör kuyularda kafama kafama vuran bir yazardı. Buradan @isos81’e kafama kafama Hakan Günday kaktığı için teşekkür ederim.

Mina Urgan. Öyle doğal bir anlatıcı ki okurken eğlenmemek imkansız. Kötü günlerde o uzaktaki cılız yanan ama umut veren mum gibi insanı gülümseterek aydınlığa çıkartıyor. Okuyun, okutun.

Terry Pratchett. Cadılara veda edişimin muzaffer hüznü içindeyim. Beş karış suratla bile insanın yanaklarını mandallayan bir seri şu Diskdünya. Ne zaman hayat beni yutacak olsa bir Disk kitabı açar başıma gelecekleri beklerim. Okumayanlara hayatın katı ciddiyetiyle savaşlarında başarılar dilerim.

Anton Çehov. Kimilerinin sevmediği kimilerininse sevdiği tartışmalı bir yazar. “Kim okuyor yahu bu koca koca kitapları!” diye düşünenlere kendimi işaret ederek ayrılıyorum.

Sezgin Kaymaz, Aylin Balboa, Sait Faik, Yekta Kopan, Livaneli, Celil Öker, Mahir Ünsal Eriş, Cahide Birgül, Halide Edip, Knut Hamsun, Ayşe Kulin, Tomris Uyar ve daha fazlası bu sene hayatıma eşlik eden yazarlar.

Yılın kişisel gelişim ödülünü (kendi hayatım içinde) ehliyetime veriyorum. On beş sene yeterince yatıp keyif çattığı için sıkı bir çalışma hayatına adım atmış oldu. Deprem faciasından sonra kolları sıvayıp önce babamın arabasına çökmek suretiyle otomatik arabayı sonra da eşimin tepesine çökmek suretiyle manuel arabayı kullanmayı sökmüş bulunuyorum. Hastalık, doğal afetler vs. olan bir yaşamda çaresizlik unsurlarından bir tanesini daha kendi adıma elemiş bulunmaktayım.

“Her güne bir kitap okunur mu acaba?” diye geçen sene çıktığım bu yolculukta bu sene de hedefi (son dönemde minik hilelerle tabii) tutturmuş bulunmaktayım. Görünce bunalıma girecek arkadaşlar için söylemek isterim ki ben tuzlayarak yiyorum, size de tavsiye ederim ama tansiyon varsa lütfen denemeyin.

Senenin “elini verirsen kolunu kaptırırsın” ödülünü dolma kalem kardeşliği ekibine veriyorum. Pelikan ile başladığım bu yola Çin malı kalemlerin göz doyuruculuğu ve KWZ mürekkeplerle devam edeceğim. Reisin (@BiblofilYouTube) paylaşımlarını kem gözle uzaktan izleyeceğim. :buyucu:

Mutlaka bir şeyler unutmuşumdur ama unutmak istemediğim biri var. Bilgi birikimiyle hayatıma güzel şeyler katan, mental çöküş anlarımla felsefi yaklaşımlarıyla beni masaya yatırıp “Doktor bu ne?” sorularıyla yanımda olan, ikimizin de kendi iç dünyamıza bön bön bakma anlarında beni yalnız bırakmayan sevgili @isos81’e sonsuz teşekkürler. İyi ki varsın.

Gelelim yılın özetine:






23 Beğeni

365 kitap okunmuş ama Saramago okunmamış gibi hiç :cry:

1 Beğeni

Maalesef Saramago hiç yok. Alabilecek bütçem yok. KırmızıKedi çok acımasız bir fiyat politikası sergiliyor. E-kitap olarak belki seneye giriş yapabilirim.

2 Beğeni

Aynı durumu Diskdünya için yaşıyorum. Bakalım bir ara alıp okuyacağım elbet :face_holding_back_tears:

1 Beğeni

17 Beğeni





12 Beğeni



Bu yılın kitaplarının yarısı Ejderha Mızrağı serisine ait. Bu durumdan memnunum😌 Elimde seriden okumadığım Kum Saati Büyücüleri kaldı onu da okuduğum zaman bu seri için hedeflediğim kitap sayısına ulaşacağım ve Ejderha Mızrağı külliyatı bitmiş olacak… Yeni yıl için listemde Malazan, İblis Döngüsü, Fırtına ışığı serisi gibi kitaplar var bakalım okuyabilecek miyim…

15 Beğeni





Bu yıl maalesef çok az kitap okudum. Aslında yaza kadar çok iyi gidiyordum sonrasında roman türünden çıkarak tarih ve felsefe alanına yönelmek istediğimden dolayı birçok sayıda o türde kitaplar aldım. Sonrasında yazın çıkan o yüksek sıcaklıklar, dışarda o güneşin altında çalışmam, yatay geçiş için ecel terleri dökmem derken bu faktörlerden dolayı canım hiç tarih ve felsefe okumak istemedi. Sonuç bu…

14 Beğeni




14 Beğeni




Bu yıl benim için çok yoğun geçtiği için kitap okumaya fazla zaman ayıramadım. Bu yüzden yıllar sonra ilk defa hedefime ulaşamadım. 2024’te daha fazla kitap okumayı planlıyorum.

16 Beğeni




Aslında haftada 1 kitap mottosuyla 52 hedeflemiştim ama olmadı. İlk defa hedefe ulaşamayacak gibiydim. Ben de geçen ay hedefi değiştirdim ve başardım gibi göstereceğim bir sayı seçtim.

Kendimi Tüik gibi hissediyorum. Şimdi hem az okumanın hem de hile yapmanın vicdanı var. :sweat_smile:

18 Beğeni



Bu yıl pek okumamışım :frowning:

Olsun ama okumaktan vazgeçmek yok :slight_smile:

16 Beğeni

Depremden sonra bütün okuma içeriği ve düzeni değişti ama yine de iyi bir yıl olmuş. Kitap sayısı olarak en iyisi.

Herkese mutlu yıllar.




18 Beğeni

Bu yıl okuduğum kitaplardan bir hatıra olsun :white_heart::books:

Kitap ağacının yarısı bu yıl okuduğum kitaplardan, ilk kez böyle bir şey yaptık. Güzel oldu gibi. Bu arada HERKESE İYİ SENELER. BOL KİTAPLI, MUTLU, SAĞLIKLI YILLAR! :christmas_tree::confetti_ball::gift:

Not: Zeminde Malazanlar var, biraz yamuk oldu ama yıkılmaz sanırım. Karsa Orlong savaşır yıkılmaması için diye düşünüyorum :sweat_smile:

21 Beğeni