Ben en azından eleştirebiliyorum. Eleştirilemez hiçbir şey yoktur. Orasını burasını açarak ünlü olan şarkıcılar en azından orasını burasını açıyor, bu cesaret gerektiren bir şey. Ama bu wattpad denen platformunda ünlü olan kitaplara bakıyorum sadece karalama. Bunu ömründe tek kitap okumamış bir insan bile yazabilir. Yeter ki saçmalamayı biliyor olsun.
Ben kişilerin zevklerine karışılmamasından yanayım bir miktar… En azından okumak eylemine vakit harcıyor ergenler… Zamanla daha iyilerini okudukça gelişirler… Herkes Frank Herbert, Wells vs okuyarak başlayacak diye bir kural yok, Cin Ali bile olsa okusunlar, instagramda konuşsunlar, youtubeda konuşsunlar… Zamanla piyasa kendini toparlar…
Bu arada wattpad’in ergenlerin kendilerince(ergence?) fantazi paylaştığı bir yere dönüştüğü duydum sadece… Bizim ergenliğimizde Dungeons and Dragons DM Guide filan vardı okuduğumuz
Okumak için alınmıyor o kitaplar. Fotoğraf çekmek ve kitaplık turu videoları yapmak, bu kitaba sahip olduğunu gösterip cool görünmek için alınıyor.
Wattpad’in kullanılış amacını ve bu mecradan çıkan kitapların içeriğini ne kadar tasvip etmiyorsam, sizin bu yorumlarınızı da o kadar tasvip etmiyorum. “Eleştiri” adı altında yaftalama ve genellemeden başka bir şey yapmıyorsunuz. İnsanların fikirleri, düşünce yapıları zamanla gelişir, olgunlaşır. Hiçbirimiz dört dörtlük yetişmiyoruz. Deneyimlerimizle buluyoruz kendi doğru ve yanlışlarımızı. Bu okuma alışkanlığında da böyle bence. Zamanla olgunlaşacaklar, fikirleri oluşmaya başlayacak ve daha edebi metinlere yönelecekler. Hatta zamanla kendileriyle alay bile edecekler, “ben bunları mı okuyormuşum ya?” diye. “Kitaplık turu” için alınan o kitaplar da bir gün ilgilerini çekip, raflardan indirilip okunabilir. Neden olmasın? Kitaplarla yetişen insanların zamanla okuma eylemini bırakabilecekleri gibi, belli bir yaşa kadar eline hiç kitap almamış insanlar da bir anda okumaya başlayabilirler. Anlam veremiyorum, neden bu sert tavrınız?
Tasvip edin diye yazmıyorum zaten. Bunlar benim görüşlerim.
Herkes aynı ihtimali söylüyor ama böyle olmaması ihtimali de var değil mi? Bunu neden kabul edemiyorsunuz? İster yazdıklarımı tasvip edersin isterseniz etmezsiniz sizinle aynı görüşü paylaşmak zorunda değilim. İşte kırmak istediğim tabu bu. Siz benimle aynı görüşü paylaşmak zorunda mısınız? Tek tip mi olmak zorundayız? Wattpad kitapları tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları tarafından beğenilmek zorunda mıdır? Toplum ne derse, bizi nasıl yönlendirirse öyle mi yapmak zorundayız?
Tabii ki ihtimalleri var. Kabul edemiyor değiliz. Hepimiz aynı görüşü paylaşmak zorunda da değiliz. Kimse size kitap beğendirmeye de çalışmıyor. Görüşlerinize de saygım var ayrıca. Benim değinmek istediğim neden bu topluluğa bu kadar sert yaklaştığınız. Yazdıklarınızı okurken ben geriliyorum resmen.
Çünkü bu insanlar edebiyatın wattpad platformunda yazılan kitapların tekelinde olduğunu sanıyor. Yüzüklerin Efendisi’ni okudum dediğinizde ‘‘O da kitap mı Karantina daha iyi’’ diye diretiyorlar. Eleştiri kabul etmez bir topluluk. Yok efendim ergenliklerine verecekmişim, onlar yıllarca üzerinde uğraşılmış kitaplara çöp diyecek, iki günde hazırlanmış ve uydurulmuş bir kitabın üzerine kitap görmüyorum diyecekler. Siz de bana yazdıklarınızı okudukça geriliyorum diyeceksiniz.
O zaman düzgün kitaplar okumayalım, tüm forum olarak Karantina, 3391 Kilometre, Kibrit Çöpü Mezarlığı falan okuyalım aydınlanalım, Nirvana’ya ulaşalım, hayatın anlamını çözelim, Einstein olalım hep beraber.
Buraya yazan kimsenin demeye çalıştığı bu değildi. Anladım ki bu da sağlıklı bir tartışma değil. Hayat da tüm bunlara gerilmek için fazlasıyla kısa. O yüzden size iyi geceler dileyip, çenemi kapatıyorum.
Gerilmeniz için yazmıyorum ama geriliyorsanız benim yapabileceğim bir şey yok. Rıhtım Kuralları dahilinde görüşlerimi belirtmek bu kadar tepkiye yol açıyorsa asıl gerilmesi gereken ben oluyorum sanırım.
Ayrıca sizin görüşlerinize katılmam için sebep göremiyorum. Sizin dediğiniz biraz da ihtimal, inanç meselesi. Siz bu insanların bilgeliğe erişip ileride daha edebi değeri olan, daha düzgün kitaplar okuyacağına inanıyorsunuz ama ben inanmıyorum. İnanmak zorundaysam, zorundasın derseniz sevinirim.
Burası hâlâ karambol mü? Ben bu kadar uzayacağını beklemiyordum. Ben de taş taşımış oldum.
Eleştiriyi yeni gördüm bende. Titanicten sonra en iyi eleştirel parodileri olmuş bence. Baya bir güldüm
Zamanında spor araç severlerin elektrikli arabalara kötü gözle bakması gibi bir yanılgı içerisindeniz bence… İster fotoğraflayıp hava atmak, isterse tuvalet kağıdı yapmak için alsın, sonuçta bu kişiler kitap almak suretiyle yayıncı firmalara gelir sağlıyor… Yayıncı firmalar da bu sayede daha az satan kitaplara da bütçe ayırabiliyorlar… Mesela pegasus yayınlarına bu mantığı çözene kadar ben de kızıyordum
Çok nadiren de olsa; çok sevdiğim serileri okuyup paylaşmış ve yorumlamış hesapları görünce “bookstagram” gibi bir isim yüklemek istemesemde benimde okuduğum kitapları, hoşuma giden kısımları, cümleleri filan paylaştığım bir hesap açasım geliyor aslında. Yaza açarım belki filan diyorum ama şimdi okuduğum serileri de sıcak sıcak paylaşma isteğim yok değil.
Açar mıyım açmaz mıyım bilmem ama dediğim gibi sevdiğim şeyler hakkında yorumlar görünce benimde kendi yorumlarımı paylaşasım geliyor işte.
Aç hele sana da yüklenelim azıcık. Stres atıyoruz böylece.
Resmen stres çarkı muamelesi görüyoruz…
Mesajları okurken ben.
Soğuk Nescafe olayı kötü ama ona dayanmak yürek ister.
Kitapçıda bütün kitapları alasınız gelme 2 defa yazılmış, en büyük sorun bu galiba.
Bir kitabın yanına mum, çiçek ve saçma sapan daha bir sürü şey koyup çekilen tüm fotoğraflardan nefret ediyorum. Bir tek ben mi böyleyim merak ediyorum. Bundan dolayı bookstagram’lara hiç ısınamadım.
Bence feed’ine yan gelen güzel fotoğraf sorunsalı katlanılması daha zor bir durum. Düşman başına…
Işıklı süs ile fotoğraf çekerken elektrik çarpması ve kozalağın içinden böcek çıkması, benim bir bookstagram olarak yaşadığım sorunsallardan sadece birkaçı. Bir bookstagram kolay yetişmiyor.