Brandon Sanderson

Bu adamın neden hiçbir kitabı filme yada diziye uyarlanmıyor?

Birkaç farklı nedeni var, belki bu nedenler birbiri ile bağlantılı da diyebiliriz aslında farklı demek yerine :smile: .

Bence bu nedenlerin en tepesinde kendisini ve kendi markasını çok büyütmesi ve çok iyi bir kazanca erişmesi yatıyor. Şu an bir kitap sürecinin her basamağını kendi şirketinden çıkarıp son ürününü milyonlarca satınca zaten kazancı epey yüksek oluyor yani. Bu da uyarlamadan gelecek tek kalemlik büyük çeklere ihtiyacı olmaması durumunu yaratıyor.

Sonrasında kendisinin uyarlama sürecinde kreatif kadroda olma, kritik kararları alma ya da veto etme gibi hakları istediği kendi açıklamaları var. Yani kitabını satayım parama bakayım demiyor ki hakların alınan kitaplarda stüdyo ve senaristlerin nasıl saçmaladığını gördükçe adamın kitaplarına kıyamadığını da düşünüyorum ben :smile: Tabi bu da ana gelirinin yüksek olmasıyla bağlantılı bence, çoğu yazarın hayalı kitabın uyarlanması ve cebinin kısa yoldan dolması iken Sanderson’ın artık buna ihtiyacı kalmaması.

Son olarak ona gelen stüdyo tekliflerinde bütçede de anlaşamıyor, uyarlamalarının hakkının verilerek yapılması için tahminimce devasa bütçelerin ortaya konması lazım. O da bunu bildiği için yaptığı görüşmeler bir yerden sonra tıkanıyor bence.

İşin özeti hiçbir stüdyo devasa para koyacağı bir fantastik yapımda yazarının da her işe karışmasını istemiyor ve Sanderson da satmıyor :joy: Martin i bile Game of Thrones yazar kadrosundan bir yerden sonra çıkarıp kendi dalgalarına bakmışlardı :joy:

Belki 10-15 sene önce bazı Sanderson uyarlamaları yapılabilirdi ( Sanderson çok daha fakirken :joy: ) hatta geçmişte sattığı uyarlama opsiyonları falan vardı ama hayata geçmediler. Bu saatten sonra çok zor gibi geliyor bana. Birilerinin HBO’nun Harry Potter dizisine ayırdığı bütçe ayarında bir bütçe konup tüm projeyi de Sanderson denetiminde yapmaları lazım falan… O iş zor :smiley: .

Bir dip not editi; bu yazdıklarım epik fantastik serilerinin uyarlaması için gibi. Eğer bir Sanderson uyarlaması gelirse muhtemelen önce young adult kitaplarından birine gelir diye düşünüyorum.

10 Beğeni

Youtube kanalını takip etmiyorsanız mutlaka takip edin.

https://www.youtube.com/@BrandSanderson

2 Beğeni

Aslında anime ya da animasyon olarak yapılsa üstesinden kalkılabilir.

2 Beğeni

Brandon Sanderson danışmanlığını yaptığı Zaman Çarkı felaketini gördükten sonra azıcık umut varsa bile o da gitmiştir. Yeni nesil yapımcıların amacı sadık ve güzel bir uyarlama değil maalesef. Eserin haklarını alıp kendi ideolojilerini yaymak. Güç Yüzükleri,Zaman Çarkı,Witcher, Vakıf buna kurban giden eserler.

9 Beğeni

State of Sanderson 2024’te bu konuyla ilgili bir şeyler yazmıştı. Hatta bu konuyla ilgili ya bir videoda ya da bir yazıda kitaplarımı onu gerçekten seven insanlar uyarlasın gibi bir şey demişti. Haklı bence, son yıllarda çıkan uyarlama demeye bin şahit isteyen şeyleri görünce yazarın yaratıcı kadroda olmak istemesi bence gayet mantıklı. Kendi ideolojilerini yaymak isteyen yapımcılara birinin engel olması lazım.
Not: Zümrüt Denizli Tress’in animasyon olma ihtimalinden de söz ettiğini hatırlıyorum bu arada.

3 Beğeni

Brandon Sanderson katıldığı bir panelde Zaman Çarkı dizisnde görev aldınız mı ? sorusuna şu cevabı vermiş “Amazon bana dizinin sinopsisi gönderdi gözden geçerdim hatalı yerler olduğunu bunların evrenin ana omurgasına zarar verebilir o yüzden baştan yazılmalı” dedim ama o görüşmeden sonra benle bir daha iletişime geçmediler. Yani Brandon Sanderson Zaman Çarkı dizisine katkıda bulunmadı.

4 Beğeni

Dizinin jeneriğine bakarsan eğer ismini görürsün danışman olarak. Ayrıca mesele o da değil sonuçta onaylamamış genel hikâyeyi ne kadar süre kaldığı veya görüştüğü bir şeyi etkilemez.

2 Beğeni

Sırf yazarın ününü kullanmak icin yazıyorlar onu. Adam her fırsatta şunları bunları uyardım ama dinlemediler diyordu. Söyleyip düzelttirebildiği çok az şey vardır.

4 Beğeni

Sanderson’ın dizi iptali hakkındaki yorumu(videoda değil video altındaki yorumlarda).

I wasn’t really involved. Don’t know anything more than what is public. They told me they were renegotiating, and thought it would work out. Then I heard nothing for 2 months. Then learned this from the news like everyone else. I do think it’s a shame, as while I had my problems with the show, it had a fanbase who deserved better than a cancelation after the best season. I won’t miss being largely ignored; they wanted my name on it for legitimacy, but not to involve me in any meaningful way.

6 Beğeni

Şaşırmadım açıkçası. Zaten artık dizilerde yazarların isimlerini kullanma sebepleri değişikliklerini meşrulaştırmak. Ben Zaman Çarkı’nın ikinci sezonuna katlanamadım ama daha iyisinin hak edildiğine katılıyorum kesinlikle. O diziden çok daha iyisini hem de. Yazık oldu.
Kozmer’den çok güzel uyarlamalar çıkabilir ama onu yapacak vizyonda bir yapımcı ekip bence yok.

1 Beğeni

Örnek Shannara Günlükleri dizisi o kadar kötü çıktı ki bir daha haklarını almak için başvuru olmamış. Zaman Çarkı da aynı kaderi yaşamaz umarım.

1 Beğeni
2 Beğeni

Sl5 ağustosta çıkmıyor muydu ya ben mi yanlış hatırlıyorum?

Ağustos veya sonrası demişler. Ne durumda bilen var mı acaba? Ağustos girdi gireli gelsede gecemi gündüzümü alsa diye bekliyordum üzüyor çıkmaması.

@Lorien_archers Teşekkür ederim. Yıllar geçse de bildiğimiz gibiler demek ki diyelim. :’)

2 Beğeni

En son çevirisi yeni bitti bu yüzden kasım ayına sarkabilir diye cevap aldık. Şu başlıktaki son mesajlardan takip edebilirsiniz. Yayınevi yetkilisi sağolsun sorularımızı cevaplıyor.

2 Beğeni

Çıkınca 5 için de okuma etkinliği yapıcaz. Etkinlikleri takiple, haberler bizde :smile:

2 Beğeni

4 okundu mu peki? Belki 5 çıkmadan tekrar okurum onuda.

1 Beğeni

En son Oathbringer’ı okuduk. 15 Ekim’de Savaş Ritmi’nin okuma etkinliğine başlayacağız, buyur gel :smile: .

2 Beğeni

Merhaba,
Ne yazık ki çeviri çalışması planlanan süreyi aştı.
Mevcut duruma göre kitabın yayınlanmasını Kasım ayında gerçekleştirmeyi planlıyoruz.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

11 Beğeni

Sonunda beklenen video geldi. Epey merak ediyorum yayınlandığı gibi paylaştım. :smiley:

4 Beğeni