Bu Ara Hangi Oyunu Oynuyorsunuz? 🎮

EldenRing-title-600x250

Nihayet bir ekran kartı alabildim. Ni No Kuni’yi bırakıp Elden Ring’e geçtim. Psikolojim 180 derecede döndü.

12 Beğeni

Baldurs gate 3
Daha başlardayım. Goblinlerin ele geçirdiği bir köye girdim. Girdiğm anda goblinler ne arıyon burada gibisinden laf attılar. Benim karakterin drow olduğunu görünce. Efendim bizi affedin lütfen gözlerim uzaktan iyi görmüyor deyip arazi oldular. Drow karakter işe yaradı. Bu tarz ayrıntılar hoşuma gidiyor. :slight_smile:

7 Beğeni

İki gündür hayatsız gibi Baldur’s Gate 3 oynuyorum. Hatta şu anda bile oyundan biraz başımı kaldırayım diye buralara geldim. Çıkarken steamde 10 arkadaşımın birden aynı oyunu oynadığını gördüm ya, bu da bir ilktir herhalde. 20 saatlik oynayıştan sonra diyebilirim ki, bu oyun feci derecede Dragon Age: Origins’i ilk kez oynarken aldığım tadı verdi bana. Bir rpg için daha büyük bir övgü zaten olamaz benim nazarımda. :smiley:

Hatta şöyle tarif edeyim. Oyun Kabaca:

Eski Bioware Rol Yapma Oyunlarının karakter derinliği ve parti içi interaksiyonu + Pathfinder, Pillars of Eternity gibi son dönem izometrik rpg oyunlarının mekanikleri + The Witcher 3 ayarında hikaye sunumu + Elder Scrolls’un sağladığı özgürlük + Larian’ın önceki oyunları Divinity Original Sin’in rol yapma çeşitliliğini bir potada eritin. İşte bu oyun filan oluyor.

Daha kısa bir tabir bulamadım oyunu anlatmak için, çünkü beğendiğim kısımlarını anlatmaya başlasam 4 paragraf filan tutacak. Ama onun yerine dönüp oynayabilirim. Sanırım öyle yapacağım. Teşekkürler.

10 Beğeni

Bunların hiçbiri ortalıkta yokken Baldurs Gate, Icewind Dale vs olduğu gerçeği… Hatta Fallout, Planetscpe… ah ahhh…

Bende iki gündür oynuyorum şuana kadar gerçek oynana masaüstü DND nin pc ye uyarlama en başarılı hali diyebiliriz.

2 Beğeni

Baldur’s Gate 3 çok güzel çok tatlı oyun olmuş. TR altyazılı olması beni çok cezbetti. Ben oyunu parti yapıp çok oyunculuda oynamak istiyorum. Rpg sektöründe yeniyim. Hem öğretici hem de keyifli olacağını düşünüyorum. Steam ismim KralBazil ekleyebilirisiniz. DC üzerinden de iletişim kurarak oynayabiliriz.

3 Beğeni

Kusura Bakmayın ama Hayvan gibi oyun olmuş BG3 arkadaşlar. Gerçekten masaüstü yakın bir tarzı çok yakalamaışlar. Pek çok alt dialog- bıçak, bardak gibi nesneleri atma, karakter gelişimleri vs ler efso olmuş.

Bana göre eksi kalan yönü zorluk seviyesi. Bunu eski serilerde hasar ayarı ile çeşitlendirebiliyorduk. Şuan sadece 3 aşama var ve bu üç aşamalı zorluk karakter gelişimini kötü etkiliyor. Her ne kadar oyun içi değiştirme olsa da basit zorluk multi-class a izin vermiyor. Normal ve Hard oynayarak bunu yapabiliyoruz ama bazı battle seviyeleri normal ve hard için çok ağır. Halbuki Normal seviye bir oyun 0.75 düşman hasarı gibi bir seçenek oyunu çok daha orta zor ve akıcı kılardı. Birde etraf biraz fazla çok fazla kaliteli ve büyülü item dolu.

İlk 2 gün 7 saate varan deneyimim şimdilik bu kadar.
Ne oynuyorum? Half-orc Monk hahaha :smiley:

6 Beğeni

Larian’ nın yaptığı oyunlar bana hep zor geliyor. Bu türe yabancı biriside değilim ama kolayda bile zorlanıyorum.

Larian oyunlarıyla ilk kez Divinity 2 ile tanışmış birisi olarak Baldur’s Gate 3 bana çok daha stratejik ve daha kurallara bağlı hissettirdi. DOS2’deki Lone Wolf olayı BG3’te hiç yok, büyülerin/yeteneklerin yenilenmesi sadece tur sayısına değil, dinlenme olayına göre de değişiyor. Dolayısıyla bu durum oyuncuyu her konuda tasarruf etmeye yönlendiriyor. Üstüme üstlük gruptaki her karakteri -çatışmada etkin kullanabilmek için- iyi tanımak gerekiyor.

Özetle oyun şu an için bana çok keyif vermiyor, DnD sisteminin de oyunu hantallaştırdığını düşünüyorum.

2 Beğeni

Ne zaman multi yapıyoruz? :smiley:

Yorumlara bakınca ben şaşırıyorum. Bu seri hep DnD sistemindeydi. Hatta tekrar tekrar yazıyorum İcewind dale serisi ve fallout 1 oynayanlar katılacaktır adım atmak bile mucizeydi. Hp lerin 4-5 olduğu tuzağı algılayamazsan nalları dikerdik. Ben çok oynayan birisi değilim. Ama yıllar sonra ilk defa beni bu kadar bağladı. Kolaylık olarak serinin tüm oyunlarına göre daha kolay.

Kuşak farkından kaynaklı diye düşünüyorum. Lone Wolf olayı ile aynı şeyi kastediyorsak tüm karakterleri kampa gönderip bunu yapabilirisin. Sanırım exp dağılımı da değişiyor bu şekilde. Ama oynu oynamak imkansız hale gelir. Ki bu normal zira Drizt yada Elmister filan değilsen koca bir goblin kampına tek başına dalıp çımazsın.
Sanıyorum Diablo 4 ile aynı döneme gelmesi bu bakımdan kanayan yaralara ilaç olacaktır.

3 Beğeni

Bu arada şu noktada haklısın. Evet, Baldur’s Gate 3 dövüşleri biraz fazla sistematik. Bunun nedeni de kıyas yaparsan tabi, Divinity Original Sin serisinin sıra tabanlı savaş sistemi ağırlıklı bir oyun olmasıydı. Oyuncuyu özgür bırakan, çevre etkileşimi bol, zekice exploit ve suistimallere açık ama bir o kadar da eğlenceli, aklına gelen uçuk fikirleri deneyebildiğin bir oyundu.

Baldur’s Gate 3, DnD’yi uyarlamaya çalıştığından elini daha sıkı tutuyor sıra tabanlı savaşlarda. DnD avukatları çok çetin malumunuz. Short rest yaparken büyüler nasıl yenilenir diye ortalığı ayağa kaldırıyorlardı. :smiley: Uçuk kaçık fikirlere pek yer yok o yüzden oyunda. Ama bu sistemin de kuvvetli olduğu alanlar farklı. DnD tabiatı itibariyle muhtemelen Late Game dövüşleri mesela çok daha eğlenceli olacaktır. Ya da atıyorum sayısız class, sub-class derken tekrar oynanabilirliği çok daha yüksek olacaktır vs.

Ayrıca tur bazlı savaşları nasıl becermişler bilmiyorum ama daha kaotik yapmayı becermişler. Divinity Original Sin dövüşlerinde taktiksel bir plan yapardın mesela. Yerdeki minik bir su birikintisini öngöremediğinden plan yürümezdi ama olur da yürürse mesela bir tatmin hissi yaratırdı. Burada daha yürüyen plan görmedim. Ne hesapladıysam tam tersi çıkıyor. Tam bir DnD combatı kısaca :smiley:

3 Beğeni

Ben DOS2 ile BG3’ü karşılaştırdım. Daha özgür bir sistemden DnD’nin hem öngörülemez hem de daha ağır işleyen sistemine geçince DOS’un esnekliğini ve kestirilebilirliğini arar oldum.

DOS2’de Lone Wolf özelliği, yalnız gezdiği müddetçe, tek bir karaktere olağanüstü bonuslar veriyordu. Haliyle karakteri 10 kişinin arasına sokup beş dakika sonra ortamdan ellerimi silkeleyerek ayrılabiliyordum. Bunu yaparken stratejimi de oluşturuyordum, harcanabilir ve evrenle etkileşime geçebilir öğeleri de kullanıyordum. Dolu dolu “Lone Wolf” rolü yapabiliyordum. BG3’te rahatsız olduğum nokta şu: Oyun oyuncuyu, çok karakterle oynamaya mecbur bırakıyor ve buna alternatif vermiyor.

BG3 karakterimi oluştururken solo oynamaya uygun olarak oluşturdum ama düzgün ekipman bulamadığım için şu anda yan karakterlerin desteğiyle oynayabiliyorum. (Karakter: Light Cleric Wood Elf)

Oyundaki neredeyse her şey zarlara bağlı ilerlediği için çatışmalarda şans faktörü çok önemli yer tutuyor.

1 Beğeni

Beni bu oyundan uzaklaştıran şey bu oyunun crpg türünü diriltti yaygarasıydı. İsminin gücünü kullanan ve bundan başarılı bir hype yaratan bir oyun. Başarılı bir oyun. Ama başarısı DOS2 ne kadarsa aynı ölçüde başarılı bir oyun.

Ne BG serisinin en iyisi ne de crpg türünün en iyisi. Ama yaratılan beklenti o kadar büyük ki yayıncılar bundan ekmek yiyerek oyunu olduğundan daha yükselttiler.

Larian stüdyosu emekçi başarılı bir şirket. Aynı CD project gibi kaliteli insanların çalıştığı kaliteli işler yapan bir yer.

Üzüldüğüm nokta Pathfinder bu kadar konuşulmadı. Tyranny es geçildi. Tryranny’nin çok tırt savaş sistemi vardı ancak seçim sonuç açısından (evil karakteri en baştan oynayabilmek) gelmiş geçmiş en iyilerinden.

BG3 crpg türünü can getirdi söylemi hype dan gelen reklam başarısı. Larian’ın oyuncu dostu olması. 80li 90lı arkadaşlar BG, Arcanum, İcewind Dale ve bana göre bu türün en iyisi olan Planescape Torment gibi crpg oyunları bilir. Bazılarının combatı iyiydi, bazıları sadece karakter ve senaryodan ibaretti. İcewind Dale en zayıflarından biriydi ancak Forgetton Realms Lore ve o dönem R.A Salvatore okuyanları mutlu ediyordu. Eğer crpg tanımı karakter, seçim sonuç, diyaloglar ve arkada dönen iyi hikayeyse ki oldschool tayfa için crpg önemli yapan bunlardı, o zaman BG3 türünün en büyüğü muamelesi yada dirilten muamelesi çok abartı. Bence bu türü Pillars of Etenity kıpırdattı ancak çok başarılı olamadı ama Pathfinder bunu devam ettirip üst noktaya taşıdı. Hepsinin eksisi var, bence BG3 eksisi bunlardan daha büyük:

BG3, DOS2’nin savaş sistemini parti büyüklüğü 4 kişi olacak şekilde aynen kopyala yapıştır yaparak D&D kurallarına göre uyarlayıp oyuna entegre etti. Ben DOS ve DOS2 de bu ağır savaş sistemine doymuş biri olarak BG3 aynısını görmek canımı çok sıktı ve 4 kişi parti nedir? D&D sisteminde oynuyoruz 4 kişi nedir Allah aşkına.

1 Beğeni

Normalde loot odaklı oyunları sevmem ama bu oyunun fişini çekiyoruz dedikleri için kapanmadan bir bakayım dedim. Ne yalan söyleyeyim hiç fena oyun değil. Daha 5 saat oynadım. Şimdilik iyi gidiyor. Bildiğiniz gibi Avengers’ın olayı 6 farklı karakter ile oynanabilmesi. Dlcler ile bu sayı 10’u buluyor. Burada gerçekten iyi iş çıkarmışlar. Her karakterin arasında nuazzam fark yoksa bile çoğunun oynanışı farklı. Özellikle yakın dövüş ile uzak dövüş karakterleri arasında bu fark daha iyi hissediliyor ama birbirlerine benzedikleri yanlarıda var. Mesele Hulk ile Kamala Khan birbirine oldukça benziyor. Oyundaki coop görevlerin sayısıda az. Mesela 5 saatlik oynanışımın sadece 30 dakkikası coop görev yaptım. Oyunda hikaye ağırlıklı görevler daha çok gibi. Ancak şunu söyleyeyim karakterlerin skillerini açmak için coop görev yapmak zorundasınız. Yoksa skillerin %5’ini bile açamazsınız. Her karaktere ayrı ayrı kasmak zorundasınız. Ancak 12 saatlik 6 karater içeren bir oyunda bu çokta göze batmıyor gibi gözüksede her karakter aynı tuş ile oynandığı için biraz göze batıyor. Özellikle birbirine benzeyen karakterlerde.

Ben genel olarak hikayeleri kötü olduğu için superhero oyunlarını sevmem. Mesela 2018 Spider man ve Arkham Asalyum’un oynanışlarını sevsemde hikayeleri klasik süper kahraman hikayesi olduğu için tam tatmin olmamış şeklide oynadım. Aynı problem bunda da var.

Oyunun mükkemel olduğunu düşünmesemde şu an indirimli fiyatı olan 36 tlye en az 1 kere alınıp denenmesini tavsiye ediyorum. Bir daha bu karakterleri bu oynanış ile deneyimleyebileceğimiz bir oyun gelmez. İnsanlar Black Panter dlcsinide çok övüyor. Onunda süresi 6 saat yani 20 saatlik gameplay garanti.

1 Beğeni

Fallout 1’den beri beri crpg oynuyorum. Baldur’s Gate, Icewind Dale, Planescape, Neverwinter vs hepsini de oynadım zamanında. Son yıllarda çıkan saydığın tüm oyunları da oynamışımdır.

Tyranny’nin biraz underrated kaldığı hususuna katılıyorum. Pillars of Eternity’den daha yenilikçiydi en azından. Ancak bu Obsidian oyunları hem mekanik anlamda hem de sunum anlamında fazla antika oyunlar. Tamam hepimiz old school seviyoruz elbette ama yıl da 2002 değil be kardeşim. En ufak bir mekana bile girip çıkarken loading ekranı vermezsin ya. Ya da ne bileyim diyaloglarda wall of text üstüne wall of text atmazsın oyuncunun üstüne. Severek oynadık çünkü piyasadaki en iyi hikayelere sahip oyunlardı her birisi, orası ayrı. Ama sıfır inovasyonla 20 sene öncesinin kalıplarıyla modern bir oyun da yapamazsın. Pathfinder’ın sistem anlamında başarısını takdir ediyorum ama onların oyunları da spreadsheet hesabına dönüyor bir yerden sonra. Türe çok bir yenilik getirdiğini söylemek zor.

Wizards’ın Baldur’s Gate gibi DnD dijital oyun aleminin mücevheri bir IP’yi Owlcat veya Obsidian yerine neden Larian’a verdiğini anlamak o kadar da zor değil bu sebeple. Divinity Original Sin serisi son yıllarda çıkan tüm CRPG’lerden daha modern, daha erişilebilir ve daha yenilikçiydi. Erişilebilir olması gatekeeperların canını sıkıyor olabilir. O yüzden sürekli olarak DnD dinozorlarının Larian’ı gömmeye çalıştığına şahit oluyoruz. Ama FRP dediğimiz faaliyet zaten yurt dışında o kadar da niş bir aktivite olmaktan çıktı artık. İşten dönen yöneticisi de, alışverişten dönen tüketicisi akşam masasına oturup şöyle güzel bir FRP oynamak isteyebiliyor. Dungeons and Dragons nasıl erişebiliyorsa artık bu oyunculara, resmi dijital oyunlarının da bu erişilebilirliğe sahip olması gerekiyor.

Savaş sisteminin Divinity Original Sin ile aynı olduğu konusuna gelince. Aynıdan kastın sıra tabanlı olması sanırım. Onun dışında ben pek benzerlik bulamadım çünkü. Divinity’den bayağı farklı olduğunu düşünüyorum hatta ve bu da normal bir durum, çünkü masaüstü DnD tecrübesini bilgisayar oyununa aktarmaya çalışan bir oyun filan. 4 kişilik parti diyorsan, bu da Wizards of the Coast’un artık standart önerdiği sayı ve gerçekten de olması gereken rakam. 6 kişilik frp de olmamalı bence. Crpg olabilir, onda da oyunun 3’te 1’ini party management’a ayırırsın. 6 kişilik parti ne arkadaşlar yapmayın. Yine oyunun sıra tabanlı olması dışında bir alternatif de yok bana kalırsa. Real time with pause savunmuyorsanız şayet.

Velhasıl, esasında tamamen Baldur’s Gate 3’ün erişilebilir olmasından kaynaklanan endişelerini (4 kişi parti, sıra tabanlı oynanış, modern mekanikler vs) anlasam da buna katılmam mümkün değil. Ben DnD’ye hep uzak kalmış ama ilgi de duymuş arkadaşlarımla oturup coop olarak Baldur’s Gate 3 oynayabiliyorsam, bu bir başarıdır. Şu ana kadar hack and slash’tan başka bir şey oynamamış arkadaşlarımla hangi class iyidir tartışması yapabiliyorsam, bu bir başarıdır. Sadece steamde 800 bin üstünde insanın aynı anda sıra tabanlı old school bir crpg oynadığını görüp de inanamıyorsam, bu bir başarıdır. (Gerçekten Baldur’s Gate 3’e kadar divinity, pillars vs oynayana denk gelince sevinirdik. O kadar azdı sayımız yani) Hele hele 20 sene sonra, piyasa bu kadar seri oyunlara bağlamışken bu tür bir oyunu ana akıma sokabiliyorsa, bu ezber bozan bir başarıdır.

Baldur’s Gate 3 CRPG türüne can getirir mi onu zaman gösterecek ama en azından AAA oyunların nasıl da kopyala yapıştır tasarlanıp 30 saatte bitecek ve sonrasında dlc, microtransaction talep edecek şekilde insanlara sağılacak koyun muamelesi yaptığını göstermesi bile yeterli. Biz eski toprak frpcilerin de bu başarıya sevinmesi lazım. Yok short rest’te neden büyüler yenileniyor, yok parti neden 4 kişilik, yok neden sıra tabanlı diyerek kişisel tercihlerimizi oyunu eleştirmek için kullanmak hem yersiz hem de gereksiz.

4 Beğeni

Hocam okuduğumun yarısını anlamadım.(Benden kaynaklı, Oyuncu değilim eski frp ciyim. Yani bu AAA oyun veya microtransbilmemne nedir bir fikrim yok. Anlamıyorum pc dilini)
Temel fark kuşak olarak oluşmuş sanırım. Gençler bir karakterle, fazla metin okumadan, diyalog az, ek çözümler yandan dolanmalar az pat pat pat action kokan oyun istiyor. Aslında Diablo bunun tanımı.
Eleştrilen noktalara gelince:
Bu sabah neredeyse servisi kaçırıyordum oyunu oynamaktan. Benim bildiğim İce Wind 6- Baldur 2 karakter destekliydi. Bu oyun 4 ve evet standart parti sayısı. Bunun 8 e kadar destekli bir modu gelecekmiş diye okudum. Ama ben hiç uğraşmam bile. Bu arada ben şuanda partimde 4 değil 5 kişiyim. Görevlerde o göreve ilişkin karakter yanınıza eklenebiliyor. Druid Halsin de bunu yaşadım.

Giderek takdir ettiğim noktalar:
Bu kadar çok uyumlu Türkçe metin ben şahsen görmedim. En çok Cyberpunk için bu olmuştu ama bu ondan daha derin. Dialog kısımları alternatif çözümler vs her oynadığımda daha hoşuma gidiyor.

Ayrıca çok entresan olaylar yaşanabiliyor. Daha önce takım içi sürtüşmeler vs belli bir düzene dayalıydı BG2 de. Bu oyunda Lawful , Notr yada chaotic yönelim seçme yok. Siz istediğiniz gibi davranıyor ama bunun bedelini de çatır çatır ödüyorsunuz. Şuanda Lae’zel ile Shadowheart arası inanılmaz can sıkıcı bir kavga yaşadım. Sabah Lae’zel öldü. Oynarken adetim değildir acaba saveden geriye dönsem mi diye düşünüyorum. Başta çok itici gelen, gay vampir ise inanılmaz güçlendi ve inanılmaz işi görüyor partide bakalım neler olacak.

AAA oyun veya microtransbilmemne nedir bir fikrim yok

AAA - yüksek bütçeli

microtransaction - oyun içi ek ödemeler

BG3’ü, dandik bir çatışmayı düzgün şekilde geçebilmek için onlarca save-load yaparak bitirmek zorunda kaldıktan sonra, “Başka zaman artık.” deyip sildim.
Zaten oynama sırama koyduğum Pathfinder WotR’u indirip bir miktar oynadım, BG3’e kıyasla çok daha fazla keyif verdi. Özellikle karakter yaratma ekranındaki göz korkutan çeşitlilik ve istenildiği zaman açılabilen gerçek zamanlı çatışma beni oldukça mutlu etti.

En azından genç hisseden birisi olarak oyunda oynanabilirlik, serbestlik, öngörülebilirlik ve yoğun içerik olmasını isterim. BG3’te oyunun kendi hikayesinin, sinematik videoların ve kurallara çok bağlı çatışma sisteminin oyunun oynanabilirliğini azalttığını düşünüyorum. Oyuna tekrar dönecek miyim? Evet ama düzgün modlar veya güncellemeler çıktıktan sonra.

1 Beğeni

BG3 oynuyorum. Şu ana kadar en hoşuma gitmeyen şey önemli diyalogların yanlış karakterle tetiklenebilmesi. Partiyiz biz usta, yanımda intimidation için barbar var, deception için rogue var, niye sohbete dahil olamıyor? Hadi dahil olmasın, bari bana hangi karakter ile sohbet edeceğimi seçme fırsatı var. Aşağıya switch character koymuşsun basınca sohbetten çıkıyor, ne anlamı kaldı? 10 dakikalık boss dövüşünün ardından o tur Cleric’i kontrol ediyorum diye diyalog onunla başladı, hadi 20 isteyen skill checki -1 charisma ile geç bakayım.

Save-load olayına da katılıyorum. Hedef seçme ve move kontrolleri zaten hataya meyilli. Ben zar rngsi yüzünden savescumming yapmıyorum, onu da yapsam oyun oynanmaz bir hal alır. Böyle bile oyunun çeyreği load ekranında geçiyor. Birçok taktiksel rpgde 1 tur geriye sarmana izin veriyor, BG4’te çağa ayak uydururlar umarım.

Son olarak bu kadar detay olan oyunda karakterlerin yüzünü ayarlayamamak çok garip.

Marvel Avengers bitti. Ne yalan söyleyeyim düşündüğümden çok daha iyi bir oyun oynadım. Bazı eksikleri ve çiğ olan yerleri olduğunu kabul ediyorum ama eksikleri görmezden gelirseniz çok güzel bir oyun oynarsınız. Hala daha indirimdeyken alınıp oynanması gerektiğini düşünüyorum. Keşke Satıştan kaldırılmadan önce Anthem’de oynasaydım.