Öneriniz için teşekkür ederim. Onlara da bakacağım mutlaka.
BG3’den sonra kolay kolay yeni bir crpg’den zevk alamam diye üzülüyordum ama Owlcat feci güzel bir oyun yapmış. Henüz oyunun başlarındayım fakat başından zor kalkıyorum. Bir BG3 kadar tabi ki değil fakat hemen her yönüyle standartların çok üstünde bir crpg oyunu olmuş. Bu adamların D&D kurallarını baz alan Pathfinder diye bir oyunları vardı o da çok kaliteli bir oyundu ama bence bu daha güzel olmuş
W40K terimlerine aşina iseniz Türkçe karşılıkları illaki eğrelti gelecektir fakat benim gördüğüm kısma kadar gayet W40K ruhuna uygun, üzerinde kafa yorulmuş çeviriler yapılmış. Umarım kitapları da Türkçeye kazandırılır.
Daha önce orijinal versiyonunu 2 kez bitirmiştim. Remake versiyonuna başlamak yeni nasip oldu. Ha bence gerek yoktu çünkü orijinalinim grafikleri hâlâ güzel. İlk oyunda ana karakter konuşmuyordu, bu sefer diyalog yazmayı akıl etmişler. Oyunun satışları düşük olduğu için ne yazık ki 2.oyuna Remake yapılmayacak. Hatta oyunun yönetmeni daha önce 4.oyunu yapaçmak istemiş fakat satışların düşük olması nedeniyle EA yeşil ışık yakmamış.
Çok başarılı bir remake halbuki, bu sene oynadığım en keyif verici oyundu. Yazık.
Isaac’in konuşmaması da ayrı bir hava katıyordu. Bu tür oyunlar artık zor bulunuyor. Mükemmel bir oyun.
Yaklaşık 60 saattir PoE2 oynuyorum. Müthiş bir oyun olmuş. Ben ilk oyunu oynamamıştım. Başından kalkamıyorum resmen.
Ben de ilk oyunu oynarken Baldur’s Gate 3 çıktı. PoE ye ettik bir ayıp. Şimdi de canım direkt PoE 2 ye geçmek istedi ama bakalım.
Dragon Age Origins bitti. Tam bir rpg oyunu. Bazı kişiler combatı hantal bulmuş ama bence hiç hantal değil hata çok eğlenceli. Ancak eğlenceli olduğu kadar yorucuda. Bazen düşmanalar üzerineze hord modu varmış gibi geliyor. Oyunla ilgili ufak ufak eleştireceğim çok şey var aslında ama şu an üşeniyorum. Ama şunu diyeyim, bence redcliff-conor görevinde 3. bir seçenek olmamalıydı.
Hikaye bildiğimiz rpg görevi. 4 tane bölge ve o bölgelere özel seneryoları hallederek ana hikayeyi tamamlıyoruz. Şahsen bu konsepten sıkıldım biraz. Bana fazla yapılandırılmış geliyor. Hikayenin ana kötüsü ise çok yüzeysel.
Oyunda beni rahatsız eden en önemlı kısım deep roads oldu. Neredeyse 4-5 saat süren bir zindan burası. Ve çoook uzuuun! Gereksiz uzun yani. Bitirene kadar hayatan soğudum.
En başta bunun tam bir rpg oyunu olduğunu söylemiştim. Peki bu ne demek? Bu şu demek yaptığınız seçimler oyunun sonunu ya da başka bir görevini etkileyebilir demek. Aynı zamanda oyun bazı bölümlerde her karakter için diyalog yazmış. Mesela connor’ı kurtarma görevinde istediğimiz kişiyi gönderebiliyoruz. Ve her karakter için seslendirme yapılmış. Mass efect’e bile bu kadar detay yok.
Yanımızdaki yoldaşlar demişken. Onlarıda ilk başta sevmeyecek gibi oldum ama sonradan çok sevdim. Özellikle wayne ve Leliana karakterine. Alesteri de fena değil. Ogren, Morigan sten’i ise hiç sevemedim.
Yan görevler ise çoğu ana hikaye yapılirken haledilen türden. O yüzden ayrı ayrı yan görev avına çıkmanıza gerek yok. Oyunda sadece 2 tane yan görev çok kaliteli geldi onun dışındakiler sıradan bence.
Awakenin Genişleme Paketi:
Oyunun en iyi yan içeriği ancak içinde çok fazla bug barındırıyor. Başlamadan önce hangi görevlerin buglu olduğuna bakıp öyle başlayın. Onun dışında bu paketin siyaset kısmı ana oyundan daha iyiydi.
Witch Hunt:
- oyun için bir ön hazırlık gibi. Çok aceleye grtirilmiş hissetiriyor. Yine de oynamdnızı tavsiye ederim.
Golems Agmark:
Dövüş sistemini sevdiyseniz ve daha zorlu dövüş istiyorsanız. Tam size göre, serinin en zor 2 boss savaşını barındırıyor. Aksi takdirde gereksiz. He birde bunu oynayıp 2. oyuna save dosyası aktsrırsqnız özel bir görev açılıyormuş.
Leliana Song:
Leliana karakterinin ana hikyede anlatığı bir hikayeyi oynuyoruz. Fazladan bir şey göstermiyor. Leliana’yı seviyorsanız bakabilirsiniz.
Darkspawn Chronicle:
Alternatif oyun sonu. Tamamen para sağma dlclerinden biri, uzak durun!!
Tales Of Orzommar:
Pc gamer için yapılmış demo. Seslendirme bile yok. Uzak durun!!
Bu dlcler oyun dışı dlclerdi. Birde ana hikayeyi oynarken yapabileceğiniz dlcler var. Uzun uzun yazmayacam ama tavsiye ederim o 3 dlcyi.
Özet: Dragon Age Origins oynadığım en iyi rpg oyunlarından biri. Ama ayıptır söylemesi ben hala ME serisini daha çok seviyorum. Ortamı daha özgün geliyor. Ama bence DAO ME’den daha iyi bir oyun. Özellikle rpg ve combat kısmında.
Tavsiye edilen dlcler ve genişleme paketleri: Awakening + Witch Hunt +Return of Ostogar, Stone Prison + Warden’s Keep.
Bahar ayı gibide serinin en az begenilen oyunu DA 2’yi oynamayı düşünüyorum. Bakalım o nasılmış.
Metroid Dread
Beklemediğim şekilde e.m.m.i. kısımleri gerçekten çok gerdi beni, harika boss savaşları var oyunda, hareketleri ezberledikten sonra gerçekten çok zevk veriyor, 5-6 saat daha uzun olsa oynardım, tam doyamadım diyebilirim.
Sten ile alakalı ilginç bir teori okumuştum. Öncelikle söylemeliyim ki oyunda birazcık ilerlemiş olsam da bir süredir oynamıyorum, bu yüzden bazı kavramları karıştırmış olabilirim.
Darkspawn ve Blight olayı hep gerçekleşen olaylar. Deep Roads’taki Darkspawn varlığı, daha çok lojistik ve sayı üstünlüğünün sağlanamaması gibi bazı nedenlerden dolayı, bir türlü yok edilemiyor. Bundan ötürü Grey Warden ekibi çok daha büyük bir önem kazanıyor. Grey Warden’lar olmasa Darkspawn ordusunun başarısız olmama ihtimali yok.
Burada ana karakterimiz devreye giriyor. Geriye kalmış bir iki Grey Warden’dan biri ve onların lideri olması, karakterimizi Thedas açısından oldukça mühim bir pozisyonda.
Buradan da Sten’e geliyoruz. Her şeyden evvel Sten ismi, bir isim bile değil, rütbe. Güvenilmezlik anlamında ilk firesini veriyor. Daha sonra, devamlı intihar tarzı görevlere çıkmayı, Darkspawn’un kalbine tek başımıza hücum etmeyi öneriyor (hatta mantıksız bulup reddedersek bize korkakmışız muamelesi yapıyor, tutumumuzu aptalca bulduğunu ifade ediyor). İlk başta buna anlam verememiştim ama olay, oyunun sonunda belli oluyor: Planlı bir Qunari işgali. Qunari Thedas’ı işgal etme planı yapmaktaymış. İşgalciler, Darkspawn belası yüzünden merkezi otoritesi sarsılmış ve asayişi bozulmuş bir yeri, tam aksi olan bir yere tercih edeceklerdir. Buradaki kilit isim de Grey Warden lideri olduğundan Sten, bizi saçma sapan bir intihar görevinde harcayarak (her ne kadar kendisi de hayatını kaybedecek olsa bile) Thedas’ı Qunari işgaline daha uygun bir zemine yerleştirmeye çalışıyor. Ayrıca kendisi, Thedas’a gönderilmiş birkaç öncü Qunari’den biri.
Okuyunca mantıklı gelmişti ama tam olarak bilemiyorum tabii ki. Aklımda kaldığı kadarıyla aktarmaya çalıştım.
Hiç bu açıdan bakmamıştım. Bu arada karakterimiz geriye kalan birkaç Wardens’tan biri değil. Başka ülkelerde de Wardenslar var. Ancak Ferlden topraklarında tükenme noktasına geliyorlar.
Doğrudur. Dediğim gibi, bu tip kaçırdığım detaylar olabilir.
Sten hakkında yazılan ne kadar doğru olabilir, bilemeyeceğim. Motivasyonunun tam olarak ne olduğunu bilemeyeceğiz. Fakat canon karakteri Noble Human olarak düşünürsek mesele çok daha önemli hâle gekiyor. Ayrıca Sten’in sadece bir kas yığınından (“brute” diyelim) ibaret olmadığı açık, bunu onun konuşma (lakonik tarzda konuşmasını takdir etmiştim açıkçası) ve düşünme şeklinden anlamak mümkün.
Hocam Sten göründüğünden daha derin bir karakter olabilir. Ben genel olarak Sten ile iletişim konusunda başarısız oldum. Açıkçası bu kadar iyi bir oyun oynayacağımı bende beklemiyordum. Mass Effect 1 seviyesinde bir şey bekliyordum. Şimdi sırada DAO 2 var. Ea 16bay geliştirme süresi verdiği için aceleyle yapılmış bir oyun. Hikayesi ve karakter derinliği iyi diyorlar ama bölüm tasarımları çok tekrar ediyormuş. Birde combat horde moduna dönmüş.
Nazarımda DAO, DA2’den daha derli toplu bir oyun ama zevkler ve renkler tartışılmaz tabii ki.
Bir iki modun değiştiremeyeceği bir şey yoktur . Hatta DA2’nin mage class’ını düzelten bir mod vardı, şimdi ismini hatırlamamakla birlikte onu önerebilirim örnek olarak.
Ben vanilya halini oynmayı daha çok seviyorum. Böylece yapımcının istediği şekilde oynayabiliyorum. Belki 2. oynayışım da mod kurarım.
Marvel Rivals oynuyorum bu aralar sadece…
Hem telefondan hem de bilgisayardan Shattered Pixel Dungeon oynuyorum.
Vampire The Masquarade’i Unofficial Patch’siz oynasaydım muhtemelen oyuna bir daha geri dönmek istemezdim .
Önce orijinali tecrübe etmek konusuna katılıyorum ama.
Çok fazla teknik problem içerenler hariç, her oyunu olabilecek en sade şekilde oynamayı tercih ediyorum diyeyim o zaman.